Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha úgy űllnék anyagilag... vennék én szívesen, de erre is hónapokat spóroltam.
TL-nél nekem is hasonló érték jött ki, de nekem 1,25 m, mert 334 m/s-el számoltam, nem 340-el. Valószínű ez lesz. Viszont egy dolog még nem tiszta. Klinger azt írja, hogy a hangszórót a nyitott végtől számított 1/3 l hosszra kell tenni. DE! A képen a könyvben, pont fordítva van. A zárt végétől van a láda 1/3adánál a hangszóró elhelyezve. Melyiket válassszam? Kössz: Uli Esetleg ha egy konkrét tervet tudnál mutatni, azt megköszönném. Vagy csak fogjak egy 1,25 magas faa dobozt, amibe belerakom a hangszórót, és az alját hagyjam nyitottra? Vagy tudod mit, számolok egy kicsit, és rakok fel egy tervet. Megtennéd, megnézed jó-e? Kössz előre is: uli
Sziasztok!
Nekemvan két műanyagbólkészült hangfalam,benne egy Tesla ARN 5604-es Adatai: * Použité reproduktory: ARN 5604; ARV 16 * Typ ozvučnice: uzavřená * Impedance soustavy [ohm]: 4 * Maximální standartní příkon [W]: 15 * Kmitočtový rozsah [Hz]: 63-12 500 * Charakteristická citlivost [dB]: 84 És egy Tesla ARV 165,erröl nem találtam adatot! Szerintetek építsemmeg ugyan így,csak fadobozban,vagy átépíthetem Házimozi Front hangdobozba?
Mondd ezt a BEAG-nál vagy a Videotonnál dolgozóknak a 100 fölötti saját szabadalom és egyéb máig sem felülmúlható ötleteik után.
Vagy a BME villamosmérnöki karán is szétnézhetsz.
Nno utánaszámoltam a dolgoknak. Eléggé el van mérezetve a doboz, igaz hogy így akár 30-150Hz-ig is szólhat, ha jól hangolod be a reflexcsövet, de az érzékenysége 83dB-re esik, ezért mechanikailag nagyon nagy terhelésnek lesz kitéve a hangszóró, ha nagyobb hangnyomást kell produkálnia.
nem is tudom mit lehetne csinálni vele így hirtelen, hogy elfogadható legyen..
Kicsi zárt dobozban működik jól a hangszóró, szóval maradj az eredeti méretek közelében.
Hát már elnézést, de a TL dobozokat legnehezebb elfogadható minőségben elkészíteni, az egyik legkönnyebben elrontható hangsugárzófajta, sok évnyi tapasztalat és mérések nélkül egyáltalán nem érdemes belefogni.
Akkor inkább olyan hangszórót vettél volna ezen a pénzen, ami legalább az árát megéri..... szomorú ez így..
A Klinger-féle számításokat úgy ahogy vannak elfeljtheted, mert mára elavult módszerek, és a TL-ekről írt meséjét is, mert azok meg nem fedik a valóságot. Mégis mi alapján méretezted a csövet? Csak nem a hangszóró fs-éből indultál ki? Ha igen, nagyon rosszul tetted, mert nincs túl sok köze a szabad levegőn mért rezonancia pontnak a cső szükséges hosszához.
B-reflex dobozba alkalmatlan a hangszóró, ami szóbajöhet, az a kicsi zárt doboz, max. 15 liter körül. Vagy a TL, de annyi szenvedést, amivel annak a hangolása jár, nem ér meg ez a hsz.
Ő Házimozi hangfalnál lehet külön kamrákat csinálni,úgy nem lenne jobb?
Mindenképpen földön állót akarok csinálni,már unom ezeket a kis sz"r polconállókat... Esetleg az aljába subwoofert is tudnék rakni.
Ja hat a szocializmusban volt "Magyar Narancs" is !
Viszont ezek a dolgok nem oylan szinten álltak, mint a citromízű narancs.
A Videoton technológiáját pl. a mai napig nem nagyon sikerült utolérni, a világon legnagyobb mennyiségben hangszórót előállító cégek megirigyelhetnék, annyi ötlet és kreativitás van benne.
Egy kis segítséget kérnék hangszórók azonosításához.
A mellékelt képeken, egy hatalmas eséstől megrongálódott, best off kompaktláda hangszórói láthatóak. A mélynek töredezett a mágnese, a magasnak pedig a műanyag része amitől nem lehet felfogatni. Ötleteket várnék a hangszórók cseréjére, javítására, vagy beszerzési forrásra.
Üdv mindenkinek! Áttérek ide!A régebbi hozzászólásaim megtekinthetők IttBővebben: Link
Új módosítás: Hangszórócsere egy Tonsil GD 10-16/5 típusú hangszóró. A kérdésem: Mit kell használni Hangváltót vagy Szűrőt?Ha lehet rajzot is mellékeljetek. Ha kell bele cső milyen és hova a láda 20*30*20 (cm). Köszönöm
Sziasztok
Azt szeretném megkérdezni tőletek hogy szerintetek jó ötlet lenne e egy rutse láda méreteit megfelezni(lekicsinyíteni) hogy 20-as hangszóró menyen bele? A válaszokat előre is köszönöm
Maradj az eredeti méreteknél! Nem véletlenül lett akkorára készítve, és pl13 sem véletlenül mondta ezt. Ha zárt doboz volt akkor maradjon zárt .Gondolom a műanyag dobozban nem volt semmi csillapítóanyag , ezt rakjál bele most. (vatelin)
Ha sub-ot akarsz akkor ne polconálló hangfalból építsed!
Nem jó a méretarányos felezés ebben az esetben.
Volt benne némi műanyag csomagolóanyag. Az eredeti méretezés se volt valami nagyon megalapozott, de úgy találomra belőtték a megfelelő térfogatot.
Olyat meg lehet csinálni, hogy egy nagy dobozból leválasztod a szükséges térfogetot, persze ettől még nem lesz jobb a mélyátvitel.
S mit szeretnél ezzel a hangszóróval csinálni?
Szia!
Nincs véletlenül tipped az alább bemutatott hangszórókat illetően? Mik lehetnek ezek? Sehol nem bukkantam a nyomukra sajnos. A magas nagyon hasonlít egy Reflex tipusra, de mégsem ugyanaz. A láda egyébként szól, de sajnos nem azon a színvonalon mint az épségben maradt párja.
Hello
A mélyládámban lévő 30cm-es SAL hangszórómra szeretnék venni hangszórórácsot. Lehet hogy hülye kérdés, de nekem akkor 30cm-s hangszórórácsot kell vennem? Bele van abba kalkulálva az, hogy a hangszóró átmérője picit nagyobb 30cm-nél, és a hangfal lapjának síkjából 1 cm-t kijjebb áll? Üdv.
A SAL féle rács pontosan a hsz puha peremére fog felfeküdni. Legalább 6 db karommal fogasd le hogy ne zizegjen
Hello
Azt nem tudom, hogy a rács SAL gyártmányú-e, de a hangszóró biztos - SBX3040 Erről a rácsról van szó: Bővebben: Link Üdv. És kössz a segítséget.
A rácsok a hangszórókhoz vannak megcsinálva, mindenféleképpen jó lessz rá. Akárhol veszed is a rácsot mindenki ugyanazt forgalmazza szóval a rács miatt nem kell aggódnod, ha mondod, hogy 30cm-es rács kell a hangszóródra akkor olyat adnak és jó lessz.
Azért van pár kivétel. Azon hszek között, amik nem kínában készülnek.
Nem sokat látok így belőle. A magasra van valami ötletem, a mélyhszt meg lehet javítani.
Mindenféle hangszóróhoz használhatóak a rácsok.
A hangszórók mérete szabványos, bár szokott lenni pár mm-es eltérés,de attól még ráfér a rács.
Mondom, hogy nem. A magyar hangszórókra nem jók a kínai rácsok.
Egyébként meg nagyon nem szabványosak a méretezések, elég csak gondolni a Seas P21, vagy Vifa, M21 típusokra. Igaz azokra olyan, mint rács nem is kell.
Persze gyártanak egyedi hangszórókat, de azokat általában gyári hangfalakban találjuk amire valószínüleg nem kell már rács.
Ezek nem egyedi hangszórók amikről írtam, többmilliós darabszámban készültek már.
Ez az .A 12 azt jelenti hogy 12" (inch) ami a 30,5cm ..altalaban 30cm atmerojuek de lattam mar 31cm kulso atmeroju 12"-os hangszorot.
Erre pont jo a racs. A hangszoro perem magassagahoz lehet "magasabb" karmokat kapni .En megjartam sietve ilyen magas karmokat vettem kozbe az en hangszoroim belulrol vannak szerelve , igy aztan egy masik uzletbe vettem alacsony karmokat.Amiket le akarok cserelni valami fem karmokra, ezek muanyagbol vannak es le fognak torni a szalitas viszontagsagai miatt.Csak egy csavar tartja a karmokat es elcsavarodnak szallitas kozben mikor ide ode utodik a hangfal.Ha nem szalitod ok akarmilyen. A hangszorot a ladahoz valami rugalmas csillapito anyag alatettel kene szerelni hogy ne adja az energiat a falakra ( gumi ). A doboz-falak ne sugarozzak a "hatso" hangjelet mert az mindent elront . Egyesek a magnest is lerogzitik belul egy keresztfalhoz ragasztva hogy a rezonanciaja ne rontson. |
Bejelentkezés
Hirdetés |