Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   90 / 731
(#) Bassmester válasza m.joco hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Ez szerintem SAL rács. De lehet MNC vagy Monacor de akár Adam Hall is. Mind egyforma, ugyanúgy behorpadnak ha nekikoccan egy állvány vagy ha véletlenül belerúgnak. A lényeg számodra annyi, hogy a SAL hangszórókra jók (passzolnak) ezek a rácsok, persze a megfelelő méretben. Tehát értelemszerűen: 12"-os hsz-hoz, 12"-os rács passzol.
(#) gabika93 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Milyen módon lehetne lekicsinyíteni hogy 20-as hangszóró menjen bele?
(#) rammeradrian válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Heló.
Épp most készítettem képeket a hangszórókról.
Egy mélynyomóba melyik lenne ideálisabb?
Az amelyik külön lett fotózva egy Tonsil GD 10-16/5 .
A másikat nem tudom.
Érdekelne minden amit ehhez kéne tenni.
És ha tudnátok olyan erősítő kapcsolást ami kibír egy 12V-os akkut tápfeszként azt megköszönném.(én is keresgéltem de nem túl sok sikerrel)
Előre is köszi!
(#) Gery válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Az első kép az ott van a toppon...
Ezek széles sávú hangszórók. Igazából egyik se jó mélynyomónak. Hogy melyiket választod ezért esetedben tök mind1 szerintem, tán amelyik jobb állapotban van és nagyobb a teljesítménye. Erősítőt nézz szét tda-k körül. Ehhez a hangszóróhoz? Tán tda2030. De ebből "mélynyomó" nemigen lesz...
(#) rammeradrian válasza Gery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Akkor a széles nem jó?
(#) Gery válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Itt nem az a probléma hogy ovális, azaz széles, hanem a tipusa. Tehát egy mélynyomónak az alsó frekvenciákat kell megszólaltatni, egy magasnak meg a felsőket. A szélessávú kb közép tájon szól, de nem megy le nagyon mélyre és nem is megy fel nagyon magasra. Ilyen szélessávú hsz-ek vannak a rádiókba és a legtöbb tv-ben például. Esetleg kezdésként, vagy szimpla időtöltésként, vagy csak úgy hobbiból/viccből csinálhatsz persze belőle egy mélynyomót, de az sose fog neked normális mélyeket szólni. Tán olyan 80-100hz, alatta ami meg kéne csak pukkanni fog. Ha valami olcsót, kezdőt és egyszerűt akarsz én ajánlok neked valami olcsóbb, egyszerűbb SAL hsz-t.
(#) xray hozzászólása Jan 12, 2009 /

Helló mindenki!
Ha SAL akkor én írok is ide. Szereztem két SRP2030-s mély hangszórót. Ezekhez terveztem egy ládát csak azt nem tudom h jól van-e megtervezve itt a reflex csőre gondolok h jót állítottam-e be neki.
A tervet csatoltam. A segítséget előre is köszi.

SRP 2030.WID

(#) rammeradrian válasza Gery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Jó de olyan 2000-3000Ft nál nem szeretnék többet.
Fontos hogy az erősítő résznek 12V akkuról kell menni.
(#) Bassmester válasza xray hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Elvileg stimmel, bár szerintem az 5 cm-es csőben ekkora légsebesség már meghallatszik. Szerintem kb 6,5 cm belső átmérőjű, hosszabb cső lenne optimális.
(#) xray válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Értem. Kösz a segítséget csak az a baj hogy én már meg vettem az 5cm-s csövet.
(#) pl13 válasza gabika93 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hol az eredeti rajz?
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Idézet:
„A hangszorot a ladahoz valami rugalmas csillapito anyag alatettel kene szerelni hogy ne adja az energiat a falakra ( gumi ). A doboz-falak ne sugarozzak a "hatso" hangjelet mert az mindent elront .
Egyesek a magnest is lerogzitik belul egy keresztfalhoz ragasztva hogy a rezonanciaja ne rontson.”

Nem egészen jól gondolod, a hangszóró alatti rugalmas anyagnak nem a csillapítás a feladata, csak a légmentes szigetelés, nem szabad, hogy a hsz rögzítése rugalmas legyen, mert nagyban rontja az impulzusválaszt.
(#) pl13 válasza xray hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Az a baj, hogy a hangszóró valós paraméterei nem ilyenek, a többségük nem jó b-refelx dobozba egyáltalán. :no:
(#) pl13 válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hát mélyhangszórónak sajnos egyik sem alkalmas.
(#) pl13 válasza Gery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

A SAL hangszórókat inkább hagyja, mert nem hinném, hogy talál közte olyat, ami 2-3000Ft-ből elfogadható minőségű lesz, általánosságban mondható, hogy nincs hangszórójuk, ami megérné a kifizetett árat, így akinek számít a kiadott pénz, nem szabad értéktelen nehezen használható hangszóróba fektetni azt a keveset amit erre tud szánni. És mivel a megadott paramétereik fikció kategóriába tartoznak, egy kezdő még dobozt méretezni sem tud hozzájuk.

Erősítőnek nem jó a TDA2030, 12V-hoz TDA2003.
(#) xray válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hát igen a hangszóró pontos paramétereit nem lehet tudni tényleg mert ugye nem biztosak a meg adott paraméterek hála a SAl-nak. De lesz ami lesz.
(#) Gery válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hát, hogyha megnézed az eredeti hangszórókészletet, szerintem a SAL még sok is lesz...
(#) pl13 válasza Gery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Megnéztem, de a SAL értelmetlen választás, és nincs olyan, hogy sok, akinek kevés pénze van, annak méginkább fontos, hogy olyan hangszórót válasszon, ami esetleg használati értékét nézve több, mint az árcédulán szereplő összeg.

A többit leírtam az előzőben.
És még valami, a SAL egyáltalán nem érdemli meg hogy akár egyetlen beimportált hangszórója megvásárlásával támogasd...
(#) Flatlander hozzászólása Jan 12, 2009 /

Nemértem mért kell azért ennyire lefikázni a SAL-t.Akinek erre van pénze annak sztem nemolyanrossz.Nekem van egy SRP2530-as és az egy kb 20-25literes zárt dobozba elég szép mélyeket tud adni.... Bár egy kb 30lieters reflex dobozba 6cm-es és 18cm hosszú csővel is egész jó a hangja.Az egész jó hang persze ízlésfüggő.én már nagyobbat használok jóval de azért eztis megtartom
(#) agressiv válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Mik a terveid ezzekkel a hangszórókkal pontosan?
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem érted? Pedig leírtam. Azért mert alig nevezhetők hangszórónak az általuk behozott cuccok. És nem attól függ kinek mennyi pénze van, mert a SAL-tól olcsóbban is kaphatók jobb hangszórók.

A 25-ös SRP pedig egyértelműen nem működik jól b-reflex dobozban, dehát úgytűnik tényleg minden viszonylagos. Akinek a szép mélytartomány rezonáns, rossz impulzusválaszú, és keiemelős, annak biztosan tetszik majd, amit hall.
Egyébként a Pio mélyhszed sem sokkal különb a SAL-tól, a T-S paramétereket ott sem tartják fontosnak a forgalmazók.
(#) gabika93 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

itt az eredeti rajz

rutse.gif

(#) norbbie válasza gabika93 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Add el a 20 centist és vegyél bele 45centist
(#) Bassmester válasza norbbie hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Így van
20-as hsz-ból nem lehet mélytölcsért csinálni, csak esetleg akkor ha megelégszel a (jó esetben) 150 Hz-es alsó határfrekivel, de ez már nem is olyan mély...
Egy ilyen kis hangszórónak zárt, vagy reflexláda kell, hogy a szobában, ahová való, megfelelően szóljon.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Jaj hagyd már abba a vak becsmérlést. Úgy fikázol mindent, hogy ki sem próbáltad. Ennek semmi értelme.
(#) Gery válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Gondolom mint minden kezdő, te is weller páka, digitális tárolós szkóp stbstb.. és persze valami marshall hangszóróval kezdted a pályafutásodat, meg szerelgetést. Ez szerintem teljesen egyértelmű itt a HE-n. Sz@rt ne vegyen senki...
Ui: Legyen a SAL olyan amilyen. De szerintem annyira nem olyan amilyen. Attol függ hova kell. Pl egy bolti pc-s hangszórónál biztos jobb, ha valaki annak is örül, ennek plána. Na mind1, nem fecsérelem a szót, pont.
(#) scooby_ válasza ptesza hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Köhöm-köhöm

Most azt mondtad legyen polconálló,mert az eredeti méretekkellenek,de ha subot is akarok bele rakni akkor meg ne polconállót építsek...
Sajnos jelenleg más hangszóróim nincsenek.
És mindenképpen"földönállót" sksrok csinálni.

Mondjuk ha házimozi front hangfalat akarok építeni,akkor nem tudom hogy csináljam,mert szerintem abba meg nem elég két hangszóró.
Vagy tévedek?
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Vagy ennyierővel aláteszek álványt...nem?
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Hát jó tetudod.... A pio meg sztem jó olyan mélye van h lerázza az ember gatyáját és ez nekem bőven elég,nem feltétlenül a hangzásra megyek mivel a komoly zenét soha az életbe nemhallgatnám meg amit én hallagtok az ilyen minőség bőven elég.Magnat 5.0,Sony házimozierősítő,Pio mély ez nekem elég...... De ha ennyire nemjó szted semmi akkor mongy valamit megfizethető áron ami jó és szól is nemcsak hangzásra megy....
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Az 50 centissel sem ment 70Hz alá. A 200-assal is el lehet érni ugyanezt, csak a keresztmetszetet kell hozzáalakítani. És végigmodellezni..
Következő: »»   90 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem