Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   384 / 3994
(#) bitorlo válasza mex hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Passz,csak úgy felmerült bennem a kérdés.
Egyébként sima kapcs rajznál hogy tudhatom meg?
(#) bitorlo válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem,rosszul fogalmaztam,kapcsolat az xy láb között.
(#) mex válasza bitorlo hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

A linkelt példánál maradva:a 2-es és a 6-os láb össze van kötve,ezt akár hivhatod átkötésnek is csak nincs értelme. Kapcsolási rajzon nem alkalmaznak külön átkötést azt a panelterven kell megvalósitani,ha másként nem tudod a megfelelő lábakat a vezetősávokkal összekötni.
(#) m.joco válasza mex hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Hello
És ha nem használnék puffert, és csak hagynám úgy? Akkor nem okozhatnak problémát a 16-17V-os feszültségtüskék?
Üdv.
(#) bitorlo válasza mex hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Most jöttem rá mekkora orbitális baromságot kérdeztem,ott van tisztán és világosan hogy melyik láb között van kontaktus.
Ettől függetlenül kössz a választ
(#) mex válasza bitorlo hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Te mondtad... Egyébként mostmár rájöttem én is: tehát ahol a rajzon vonalak keresztezik egymást és pont van a kereszteződésben az azt jelenti,hogy csatlakozik a két vezeték. Ha csak egy vonal megy az alkatrészlábhoz akkor nem minden esetben jelölik ponttal a csatlakozást,(rajzprogramfüggő) de szerintem enélkül is egyértelmű.
(#) mex válasza m.joco hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ugyanúgy túlhajtod,és ezenkivül lesz egy 100Hz-s modulációd is ha kétutas,vagy graetz egyenirányitást alkalmazol.
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hello!

Talán meg kellene nézni az adatlapokat!

A dolog lelke, az 14553 ez tartalmazza a számlálókat tárolókat, és a multiplexer vezérlőt. (Az MPX azért jó, mert nem kell minden kijelzőnek kivezetni a 7db vezetéket.)
A 14543 vethető össze, a 4511-el, mert mind kettő BCD/hétszegmens dekóder. (A dekóderekben lévő tároló, már itt nincs használatban.)

üdv! proli007
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Még mindössze az nem világos, hogy akkor ugye kell egy valamilyen ic-nak lenni a számlálóban ami kezeli a léptetést ugye? Na most az én számlálómnak 3 kivezetése van amit már beszéltünk, hogy van a GND a +táppfesz. és a jel. De hogyha csak 3 vezeték jön ki belőle akkor biztos van benne valami ic ami kezeli a léptetést a jelnek megfelelően ugye? Mert ez eléggé össze van építve és én nem látok igazán sok mindent, csak egy csomó kivezetést és hidalásokat és egy ellenállást a hátoldalán. Annyit létok még rá van írva +5V és egy tipusszám PCB-023B. Ennyi. Most akkor ehhez a 14553 lenne hozzá a legmegfelelőbb vagy mi kell hozzá?
(#) proli007 válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hello!

A Te problémád igen hasonló, egy szolár kert lámpához, amit ma már szinte mindenhol kapsz, pont ezeket a funkciókat látja el. Nappal tölt, és este világít. Ha a bója elbírja, kész a megoldás.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hello!

Nem ismerem ezt a PC-be való cuccot.
De ha csak három vezeték jön ki belőle, akkor neked nem lesz alkalmas semmire.
- Tök egyszerű cucc, be van "programozva" mit jelezzen ki, és aláb lehúzásával más számot mutat.
- Intelligens cucc van benne, és soros kommunikációval megy, de akkor meg ismerni kell hozzá a protokollt, amit valószínűleg csak egy mikroproci és egy program közbeiktatásával használhatnál.
- Mind kettő variáció, erősen korlátozza az alkalmazhatóságot.

üdv! proli007
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Helló.
Hát én próbáltam keresni, de semmit sem találtam róla. Azt még megcsinálhatom, hogy leforrasztom a ledes kijelzőt úgyis egybe van és akkor rá tudom kötni az ic-t? Akkor milyen ic-t használjak és azt honnan tudom beszerezni és mennyiért? Ja igen nem tudom fog e függni az ic-től, hogy kell rá egy reset gomb is.
(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Van egy számláló Ic fórum, igen hasznos lenne néhányszor átrágni magad rajta
(#) hbarnus válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Üdv. Csak egy ilyen szonár lámpa milyen távolrol látható? Erre én is gondoltam csak nem hiszem hogy látnám. Vagy tévedek? Szonár lámpának az égöét lehet cserélni erösebbre?
(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Bocs kimaradt pár tucat A lezártakból is lehet tanulni
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia!
Találtam itthon egy tirisztort.....
Igaz 25A-es (más sajnos nincsen)
Nem lesz az gond hogy ennek "túl nagy" vezérlő áram kell? Vagy az a 30mA nem is túl nagy? Adatlap
Lerajzoltam a csatolmányban én hogy gondolom a tirisztor bekötését.. Ez így jó? Az az 1K-s ellenállást ott kell hagynom vagy ki kell vennem? (ami az IC 7-es lábára megy egy diódával)

Előre is köszönöm!

Üdv!

kisuto.JPG

(#) tolacika hozzászólása Jan 14, 2009 /

Sziasztok!
Én nyáklapokat gyártanék le, és az a kérdésem, hogy van e ilyen nyáklapterv-tervező program, mert szükségem volna rá, meg egyébként, hogyan lehet ilyet készíteni????
(#) Müszi válasza tolacika hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Sprint Layout 5

bevált

üdv
(#) DJ Szabcsa válasza Müszi hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Ebből nincs még magyar verzió?
És nem tudod véletlenül honnan lehetne alkatrészeket letölteni hozzá?
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Sajnos a kondi nem...
Tettem oda ahová mondtad (T2 B-E) de semmi aztán tettem még a Graetz-hez is semmi....
Akkor az 1K-st kell 220 Ohm -ra cserélnem?

Üdv!
(#) PWM válasza tolacika hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Helló!
Van egy pár nyáktervező progi, sztem a sprint layout a legegyszerűbb. megtervezed, kinyomtatod és alkoholos filcel rárajzolod a nyákra és beledobod a savba.
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Helló!
Van nekem egy 19voltot kiadó trafóm. Tudna valaki egy olyan kapcsolási rajzot amelyikkel 0-tól 19voltig tudnám szabályozni a voltot egy potival. Előreis köszi.
(#) zoly15 válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szerintem az LM 317 jó lesz neked.. igaz 1.25V alá nem tudod vinni (ha jól emlékszem)

Üdv!
Ide nézz be

Kösz!
(#) zoly15 válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nincs mit...
Annyi észrevételem van hogy: jó lenne ha használnád a VÁLASZ gombot mert nem tudjuk kinek válaszolsz... (most ez még nem volt bonyolult...)
(#) c27 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Helló. Akkor szeretnék kicsit informálódni. Valaki tudja, Debrecenben vagy Budapesten hol lehet beszerezni a számlálóhoz szükséges dolgokat. Csak konkrét dolgokat típussal kérnék és kéne, hogy mi mennyibe kerül. Nem tudom milyen ic-t használjak ezért kérdezném viszonylag olcsó legyen. A funkciója csak az lenne, hogy számolni tudjon és legyen egy reset gombja. Még nem tudom meddig számoljon, ha nem drága egy 4 digites ledes kijelző akkor vennék és ahhoz ic és ami kell. Akkor konkrétan az a klérdésem mit szükséges megvennem hozzá mennyiért tudom és hol?
Előre is köszönöm.
(#) Bulldog1796 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Rendben így fogom csinálni

Ja még egy dolog. Az LM317 lábkiosztását el tudod küldeni?
(#) teodor válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia, nézzél szét itt
(#) Frankye válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Az első, csatolt képen látszik, hogy csak azok a szegmensek világítanak, amelyeknél rövidzár (jumper) van betéve. Semmilyen IC, sem egyéb, aktív vezérlő elem nincs ebben a panelban. Legjobb, ha csak a kijelzőket hasznosítod, az összes többit elfelejted.
A kérdéseidből nekem az jött le, hogy abszolute semmi előképzettséged nincsen az elektronika terén, így nem ezzel a komoly "projekttel" kellene elkezdened, mert így, minden előképzettség nélkül ez Neked bukás lesz. (Kérlek, ne vedd sértésnek, csak a csalódástól szeretnélek megkímélni!)
Következő: »»   384 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem