Fórum témák
» Több friss téma |
Hm, akkor még mindig egy 60-as izzóval teszteljem?
És akkor mikor világít, mikor nem? Elég csak a 220-ba dugni, vagy indítsam is be a tápot?
jah, ha világít akkor zárlat van! tehát kapcski, mert nem jó!
De csak a 220-ba dugáskor nem szabad világítani? Vagy bekapcsolva sem?
Oksi, köszi szépen.
Majd beszámolok a fejleményekről (úgy 1 óra múlva...)
Ha bekapcsolod és felvillan az nem baj csak ne világitson folyamatosan mert az jót nem jelnt.
Idézet: „ Szóval zöld drótot összekötni .. az egyik feketével... ” En nem igazan vagyok tisztaban a szamitogep tap tipusokkal; A kerdesem az lenne,hogy e fenti ervenyes a PII. gepek tapjaira is? Bocs,hogy ide irtam; Koszi.
Ez ATX-esre vonatkozik.
Nyomógombbal kapcsolod be = ATX Kapcsolóval = AT
Ja, természetesen az AT egyszerűbb, mert csak benyomod a kapcsolót, és simán bekapcsol alaplap nélkül is.
Az ATX viszont nem ilyen. Oda először is kell a test (fekete) és az 5V (piros) közé egy 10ohm, min 10W ellenállás. Ennek állandóan ott kell lennie. Majd pedig ha összezárod a Power on (zöld), és a test (fekete) szálat, akkor addig marad bekapcsolva a táp, amíg ez a két szál zárva van.
Koszi.
Ezek szerint fogyaszto nelkul elszallhat?(az nem lenne jo)
Jaja, valami olyasmi.
Feltenném a tárhelyemre azokat a dolgokat, amiket találtam ezügyben ("labortáppá" alakítás), de sajna karbantartás miatt nem tudok belépni, csak majd 6-án. :no:
Szerencsére semmi baj a táppal, mostmár működik, csak a bizti sínylette meg.
Ja, és az az állítólagos alkatrész egy mezei átkötés. Nagyítóval jobban szemügyre véve jutottam erre a megállapításra. Pedig olyan furcsán égett meg... Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét! Még valami: Mennyivel lehet terhelni a tápot, ha pl a +5V és a +12V közé rakok fogyasztót? Vagy pl -12V és +12V, és hasonlók, tehát nem a megszokott 0 és +valami közé? Csak mert egy 12V/21W-os izzót próbálgattam, 0 és +5 között halvány, 0 és +12 között teljes fény, +5 és +12 között meg kikapcsol a táp (de egy kis számgép táp ventit meghajt)...
A +12V---0 és +5V---0 között anyyival szabad terhelni a tápot, ami rá van írva. A -12V---+12V között nem szabad attól jobban terhelni, mint ami a -12V terhelhetősége. A +5V---+12V között meg egyáltalán nem lehet terhelni. Néha gondolkodjunk is egy kicsit, ne csak kötögessünk.
+5 és +12V közőtt miért nem lehet terhelni?
Nekem nem de sok emberkének oda van kötve a ventilátora és kitünően mükődik vele.
Erről hallottam én is, ajánlották is, de nem vagyok híve neki. Van, aki azt mondja, nehogy megpróbáld, mert baj lesz, meghal a tápod, apokalipszis lesz stb, és van ki lazán mondja, nyugodtan kösd be. Kipróbálam, nincs semmi baja úgy, de a "rendeltetésszerű" használat miatt inkább venti + elé tettem egy 7805-ös ic-t. Ha nagyobb, ám konstans feszre vágysz, vannak megoldások PC-s venti topicban (Bocs a felületes "venti topic" kifejezésért, sietnem kell, de biztos megtalálod)
Működik, amíg az oda kötött fogyasztó kisebb áramot vesz fel, mint az, ami a +5V---0 közé van kötve. PC-nél az 5V-os ágon a legnagyobb a terhelés, és egy venti még nem borítja fel az áramokat. De ha az 5V nincs a 0 felé terhelve, akkor nem tud elfolyni az áram, és így a 12V---5V között levő fogyasztó megemeli az 5V-on a feszültséget, aminek hatására a táp szabályzója lekapcsol, mert nem tud úgy szabályozni, hogy 5V legyen azon az ágon. Épp ezért veszélyes bármit is odakötni, mert ha zárlatos lesz, akkor az 5V-os ág feszültsége rövid időre megemelkedhet, és mint tudjuk, a félvezetők igen érzékenyek a túlfeszültségre.
Az ami felrobbant, az sztem egy hőre csökkenő ellenállás volt (PTC ). A bekapcsolás pillanatában megvédi a tápot, hogy hirtelen túl nagy áram follyon bele. Rövid időn belül felmelegszik, menet közben nem kell a védelem.
Idézet: „Kipróbálam, nincs semmi baja úgy, de a "rendeltetésszerű" használat miatt inkább venti + elé tettem egy 7805-ös ic-t.” És ez miért is volt jó? Nem lett volna egyszerűbb a +5V-ra kötni? Üdv Inhouse
Nem, nem az volt.
Nagyítóval megnézve egy nagyon fura alakúra égett átkötés volt az.
Eszembe jutott, hogy csak 5V kell. Egy vezérlő egységet építettem, amibe csak 12V-ot tettem bemenetnek, mivel a ledeken kívül minden annyit kap max. A szóban forgó venti pedig 3állású kapcsolón volt: 5V - kikapcs - 12V. Szebbnek láttam ebben a formában egy IC-t bele, mint hogy bekössek a dobozba még 5V-ot. Meg hát van itthon egy marék ilyen IC-m digitális dolgok miatt.
Ja én PC tápra gondoltam, mivel itt arról volt szó. Így már értem.
Üdv Inhouse
PC tápról van szó, ATX, elnézést, ha értelmetlenül fogalmaztam, csak "2-villás" bemetet raktam a vezérlőegységre, mert nem volt itthon fölös táp csatlakozóm (amit a vinyó, CD-egységek stb kapnak).
Így is értem. Bocs az értetlenkedésért.
Üdv Inhouse
Kész vagyok az ATX táp átalakításával. A következő feszültségeket vezettem ki: 3.3V, 5V, 7V, 10V, 12V, 17V, 24V, szabályozható 12V, és két forgótárcsás kapcsolóval lehet őket kapcsolgatni.
Nem igazán lehet terhelni, mert pl a 12V egy 12V/21W-os égővel 11.3V-ra esik vissza, de azért jó lesz ez nekem. Már csak egy feszültségmérő hiányzik belőle. Pl az, ami itt fent van a kapcsolások között.
De a semminél ezt is jobb. Azért 2A az már valami!
Hát ja, örülök is neki nagyon, hiszen az előző tápom még akksitöltésre is majdnem kevés volt.
Egyébként hogy is van ez? Olvastam olyat, hogy minél nagyobb terhelést rakok a 12V-os ágra, annál nagyobbat kell tenni az 5V-os ágra is. Azaz akkor csökkentsem az ellenállást értékét (jelenleg 6.8ohm/8W+3.3ohm/5W), ami most az 5V-on van állandó jelleggel, hogy nőjön ott az áram?
Lehet, hogy nem az volt, de csak spórólt a kínai, és kihagyta!
Inkább a visszacsatolókört kellene módosítani, hogy ne az 5V-ról vegye a jelet, hanem a 12V-ról. Akkor nem kell az 5V-ra terhelés. Ez általában egy feszültségosztóval van megoldva az 5V-ról, a vezérlő ic valamelyik lábán(TL494 esetén az 1-es lábon kell keresni).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |