Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK4048 erősítő
 
Témaindító: kmil, idő: Jan 31, 2006
Lapozás: OK   2 / 9
(#) Dióda válasza edgar hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Halgasd meg úgy hogy az ecc-t kicseréled ujjra rájössz te is.A végcsövekkel nem lenne semmi baj de az előerősítő cső elég fáradékony dolog.Mink is elkezdrük hajtani és kifárad a cső és elmászik a hangja és az erősítése változik úgymond kilágyul a hangja.
(#) reinhard válasza Dióda hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Hi!
Na most akkor mi legyen? Már annyi véleményt hallottam pro és kontra, hogy nem tudom mit építsek? Mert ugye a gitárosok szinte mindegyike csöves cuccon játszik, és a nagy cégek új, és még újabb fejlesztésű csöves erősítőket konstruálnak. Peavey, Engl, stb. De aki nem
csöveset gyárt, az is csöves hangszimulációt produkáltat,
pl. Line6. Mit szólsz a GiantSound kft. GPA 300-M tranyós
végfokjához? Itt mellékelem a panel képét.

gpa300m.JPG
    
(#) Dióda válasza reinhard hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Gustusos darab az biztos.Ahogy elnézem tudhat is valamit úgyhogy uccu neki.
(#) kenez válasza Dióda hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Dióda,
A csöves erősítőkre nem jellemző, hogy ráznak. Egy régi védőföld nélküli tv-re lehet.
Csöves erősítőknél a végfokcsövek használódnak el inkább. Azokat kell sűrűbben cserélni.
A elhasználódást pedig nem annyira a jel alakja befolyásolja, hanem az anóddisszipáció, a megengedett értékek (anódáram, anódfesz) túllépése, és nem utolsósorban a pontatlan fűtésfeszültség.
Az anóddisszipáció pedig nem négyszögjelnél a maximális, hiszen azt pont igen nagy hatékonysággal lehet erősíteni.
Ezért lehetséges az is, hogy STA5150-es IC, ami gondolom digitális erősítő, lead 200W-ot. Mondjuk én be nem tenném gitárerősítőbe.
Tamás
(#) Dióda válasza kenez hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Más az elmélet és más a tapasztalat.
Csapott már meg gitárost a csöves erősítő.
Ha meg az ember ide oda viszi nem biztos hogy tudod a megfelelő körülményeket neki biztosítani.
Amugy meg a hangszernek teljesen más működése és hangja van erősítőn mintha rögzített zenét hallgatsz.Az én hitvallásom egy hangszereősítőnél az eszméletlen túlméretezés itt gondolok hűtés táp végfok és ezeket nem maximálisan kihasználni ,ezzel növelve a stabilitását.Másik az hogy én is lagziztam és hát sokfajta cuccot használtam már eddig de a lagstabilabb és legigénytelenebb végfokok mindig is tranzisztorosak voltak mondjuk én szintivel nyomtam de ez lényegtelen.Az elvemet követve pedig vannak végfokjaim amik mai napig stabilan mennek és egy egész éjszakát végigdöngetve sem izzadják szét az agyukat hanem stabilak maradnak buliról bulira.
Kisérleteztem én is csöves cuccal de nem bírta az ilyen igénybevételeket.De mindenki szíve joga hogy hogy dönt.
Tehát fogsz egy 200W-os tranyóst és nem hajtod ki csak 150-re kicsibel kisseb feszű de nagyobb áramú táponés akkor ki fogja neked bírni amit csak kell.
(#) kenez válasza Dióda hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Igazából nem válaszként írom, csak viccesnek találom, hogy csöves gitárerősítőknél pedig a hitvallás bizonyos értelemben az alulméretezés.

A kimenőtrafó a hifi kimenőknél megszokott kb 0.4T helyett 0.8-1.6-ra van méretezve, ami enyhe torzítást ad nagy hangerőn és mély frekvenciákon.
A végfoknak teljes kivezérlésen jelentős torzítása van, a táptrafó alulméretezése (nagy DC ellenállás miatti feszültségesés) meg eleve a cső munkapontbeállítása miatt.

Ennek ellenére sose volt problémám a csöves cuccok megbízhatóságával, a saját készítésűekkel sem. Nem kell forrasztható zománccal bevont huzalt használni a trafóknál, meg nem kell kirántani a hangszórót üzem közben, és akkor egész strapabíró, hála az egyszerű felépítésnek.

Persze ha az ember valamilyen perverzióból 10db 200W-os csöves rackes végfokokkal akarna koncerteket hangosítani, akkor már biztos elszállna néha egy-egy.
(#) Nils_Europa válasza Dióda hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Sziasztok!

Vettem a minap egy dobozától megfosztott véget, a bolhapiacon. Amiért felfigyeltem rá az a két stk400-040 egy robusztus hűtőbordán, de aztán ahogy nézegettem egyre érdekesebb. Eredetileg egy yamaha avs7 dolby házmizozirendszer vége, ebben van a sub processzor is és ez volt a woofer dobozának a hátulja is. Moduláris rendszerű és semmi okát nem látom annak, hogy erősítőként magában menjen, csak hogy az egyik modul egy mikrokontroller erdő és egy din csatlakozón keresztül jeleket várna a "dolby processzor, meg távirányítóvevő középsugárzó" felől, csakhogy lila segéd fogalmam nincs, hogy milyet. Szóval kipofozás után (törött nyák) még mindig ott állok, hogy be kéne kapcsolni. A táp semmiféle ingerlésre nem hajlandó átváltani készenlétből. A rendszer amúgy egészben ez lenne: http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/ht/avs7.html ha esetleg valakinek van otthon ilyen cucca, vagy valamelyik jó ismerősének az kérem jelezze, mert iszonyatosan szépen van összerakva és nagy kár lenne ha át kéne építenem. Előre is köszi!
(#) isamisa válasza Nils_Europa hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Szia! A te szétszedett cuccodról nem tudnál küldeni egy képet? csak érdekelne hogy néz ki ez belül...
Köszi Isa
(#) Nils_Europa válasza isamisa hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Tudnék, de nem véges határidőn belül. Mire sikerülne addigra elvesztenéd az érdeklődésed. Úgy néz ki amúgy, hogy van benne egy tekintélyes trafó (155 W) egy alaplap, mellette egy 4*6*20-as bordán a két STK, az alaplapon pedig egymás mellett három oszlopban két-két műanyag csatival három kártya, ebből egy full analóg, egy hibrid, meg egy mikrokontrolleres. A csatlakozók a doboz másik részén vannak elhelyezve, onnan természetszerűleg egy szép kábelköteg megy az alaplapra. Tudom, ez nem ugyanaz mint a fénykép, de ez most sajnos csak ilyen tud lenni...
(#) banti22 hozzászólása Feb 24, 2006 /
 
Szevasztok!

Valaki tudna nekem segíteni, abban, hogy hol lehet Bp.-en STK4048XI IC-t kapni, mert én csak stk4048II találtam.

Kössz mindenkinek!
(#) pedrock válasza banti22 hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
Mikrovill-nél lehet kapni, de baromi drága. kb 6-7 ezer ft. Szerintem használhatod helyette az STK4048II-t is, ami viszont kb 2 ezer ft a hqvideo-nál.
(#) csonthulye válasza banti22 hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
És STk 4048V -t szereztem kb 3000 ft-ért valahonnan Békéscsaba mellől. Szerintem amugy minden boltban tudnak neked rendelni.
(#) kmil válasza kmil hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Hali!

Letisztultak a dolgok előttem, és egy maréknyi végfoktranyó (még a válogatottak is) elfüstölése után inkább az STK végfokot választottam. Ennél csak beforrasztottam az alkatrészeket a panelba, és már szólt is. Olcsó hozzá a végfok, és nem is alkatrészigényes.
(#) tatabike válasza kmil hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Hm, ez nagyon pipec kis áramkör, szépen meg van csinálva. Te kreáltad a nyákot? Vagy ha nem, akkor egységcsomagként vetted?
(#) szabi83 válasza kmil hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
lécci írd le a tekercs adatait(3uH) belső átmérő, és a menet, a huzal vastagsága?

köszi :worship:
(#) kmil válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
A nyákot én csináltam a kapcsi rajz alapján, és köszönöm a dícséretet. Ha szükség van rá, felteszem pdf formártumban.
A tekercset egy kicsit át kellett alakítani, mert az eredeti úgy szólt, hogy 6mm-es átmérőre 3 sorban 8 menet/sor. Na ezt szépen elkészíteni nem egyszerű. Így választottam más menet és átmérőt, de az értéket megtartva (legalábbis a program szerint). 13mm átmérőre 20 menet 1-1,5mm-es huzalból. Érdemes 12mm átmérőre tekerni, mert a végén rugózik annyit, hogy 13mm legyen.
(#) isamisa válasza kmil hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Szia kmil!
Légyszi rakd fel a paneltervet, nem fogunk harapni érte, meg az alkarészjegyzéket is.

Nekem annál is inkább jól fog jönni mert van itthon egy 4048-as Stk, Hmm... de az lehet STK4048IX , ahhoz is jó ez a panel?

Isa
(#) kmil válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Hello!

A nyáktervet vasalós eljáráshoz használtam, így a fotózáshoz lehet, hogy tükrözni kell. A beültetés képen a jelöletlen feszültségű elektrolit kondik 63V-osak.
Az, hogy jó-e az STK4048IX-hez, azt nem tudom, de szerintem csak a tápfesz értékben tér el. A lábkiosztásnak pedig utánna lehet nézni a www.datasheetcatalog.com-on. Sikeres építést!
(#) szabi83 válasza kmil hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
köszi !!

szépen szól ??
milyen hangfal van rá kötve? ha gyári

ha nem akkor hangszóró tipus és márka ?


:worship: :köszi
(#) kmil válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Ez a végfok még csak most krül beépítésre egy dobozba, előerősítővel, hanszínszabályzóval és védelemmel együtt. A hétvégén próbáltam ki a végfokot, és nekem nagyon tetszett a hangja. Bár nem tudok róla, hogy valaki panaszkodott volna az STK ic-kre.
Gyári Orion HS 500-as hanfal lesz vele hajtva, de csak óvatosan, nehogy vége legyen.
(#) Oneill válasza kmil hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Na én 2 dolgot szeretnék ezekhez hozzátenni:
1, ha te gitárral akarod használni metál és rock stílusban vagy úgy egyébként akkor arra vigyázz első sorban hogy ne használd a Orion HS500-at. Az nagyon frankón szól de CSAK HI-FI-re. Hangszerhez kimondottan gitárhangszóró kell. A HI-FI-hez gumimembrános hangszórókat használnak. Ez oda jó mert ott kissebb teljesítménynél is nagyobb karakterisztika és mély lehetséges és a hi-fi-nek meg alaból puhább-lágyabb hangja van. Koncerthez és nagyobb hangerőhöz egy nagyteljesíítményű minimum 1,6x akkora teljesítményű hangszóró kell mint a erősítő teljesítménye. ÉS NEM GUMIS (láttam Orion HS 500-as ládát gitárral szétrepülni 40 Watton

2,Ezeket az IC-ket nem nagyszínpadi előadásokra szokták általában gyártani. Ezek otthonra vannak szobába. Esetleg próbálni jók de másra nemnagyon.
Erre a célra ha olcsó akarsz lenni akkor a tranyós cucc a jó szerintem is és válogatotta tranyókat lehet rendelni is.
Ja és mégvalami!
A Marshallék nem IC-s en oldották meg az erősítőket. Léteznek hibrid erősítőik mint pl.: a Valvestate 8080
Ennek az eleje tényleg egy ecc83-as cső. Ez meghatározza az egész erősítő alaphangzását. De most jön a feketeleves, mert a vége nem cső hanem FAT (Fail Effect Tranzisztor) Ez a csöves véget imittálja.
(#) kmil válasza Oneill hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Ahha! Itt valami félreértés van.
Én nem vagyok gitáros emberke, és tiszteletben tartom a rock zene kedvelőit, de nem élek vele. Jómagam a hifisek táborát erősítem, és a jelzett erősítő is zenehallgatásra készült (beleértve talán egy-két házibulit).
Az orion hangfalban pedig sajna nem a gyári hangszóró van, mert az fickó, akitől vettem, kinyírta. Így lett benne gumimembrános.
A tranzisztorok miatt nem aggódom, mivel ez az ic gyárilag összeállított tranyókból áll, és igen terjedelmes hűttőfelülettel van ellátva. Gondoltam a tranyós erősítőre is, ám a korábban leírtak miatta döntöttem e mellett.
De, ha leírnád, hogy hol lehet válogatott tranyókat kapni, azt megköszönném.
(#) Csonty válasza kmil hozzászólására (») Máj 1, 2006 /
 
Helló! Én csak azt szeretném megkérdezni hogy te mekkora feszültségről üzemelteted ezt az erősítőt és hogy azon mekkora teljesítményt ad le!
Előre is köszi!
Üdv:Csonty
(#) kmil válasza Csonty hozzászólására (») Máj 3, 2006 /
 
Szia!
Én +-52V-ról fogom hajtani, és ezen egy leírás szerint 8 ohmon 150W-ot, 4-en pedig 200W-ot kellene leadni. De miután kész lesz az egész, le fogom mérni, mert én is kíváncsi vagyok rá.
(#) (Felhasználó 924) válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Meg tudná valaki mondani mekkore pufferkondik kellenek az STK4048V végfok után? Az eredeti data sheetben 2drb 10 000µF van. Nem elég ennél kisebb?
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
nem jó kissebb, kell az a 10000µF -os!
vazz ez is a lelke 1600 ft 2 db
(#) Oneill válasza Dióda hozzászólására (») Aug 1, 2006 /
 
Szia Dióda!
Én is hangosítottam már elég sokat, főleg koncerteket.
Egyet is értek veled és nem is a csöves cuccokkal kapcsolatban. A csöves erősítő az egy nagyon kényes cucc. Érzékeny a mechanikai behatásokra és élettartama tény, hogy kevesebb jóval mint egy félvezetős tranyós erősítőé. Ám nem annyira vészes szerintem a dolog, mint ahogy te azt leírtad a csövekkel kapcsolatban. Ha egy csöves végfok munkapontjait jól és hozzáértően beállítják és nem úgy világít mint a százaségő , akkor nem lessz annak olyan könnyen baja. Az, hogy fűt az egy természetes dolog egy ilyen cuccnál. Az ember nem a "jó" hatásfok miatt vesz csöves erősítőt. És a csövek élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen és főképp mekkora bemenójelet kap az a cső. ezeket szépen belehet állítani. A tranzisztoros erősítőknek soha nem lessz, olyan szép, telt, "meleg", barátságos hangja mint egy csövesnek. Aki hangszeren játcik komolyabban az úgymond érzi ahogy a cső egy szóló után úgymond "levegőt vesz". Na jó én is tom, hogy vákumcsőről van itten szó . Amúgy a Marshall csinálta valvestate 80W-os erősítők aminek a végfoka FET ( aminek a hangzásvilága tónusilag hasonlít a csövesre) és az előfoka meg ECC83. 10 éve nem kellett csövet cserélni benne. :yes:

Na ebből ne azt vedd ki hogy én utálom a tranyós cuccokat, mert nem így van. Koncerteket ahol nagy, ütős és kemény megbízható végfok kell azt én is tranyós erőlködővel nyomom. Ez nam azt jelenti hogy egy 80-as csöves alap amit nem kell szarrá zavarni persze mikrofonnal megfogva egy tranyós végen kierősítve nem lehet jó.

Én a Roland PA-250-essel szoktam dolgozni kissebb beltéri hangosításnál ha kinn van akkor meg 2x1200W-os Shiwa végfokkal.

Abban egyetértek veled, hogy a IC-s cuccok egyenlők egy nagyobb teremben a nullával.

Na lehet ez egy cseppet furán vagy támadólag hangzott, de semmi ilyen célom nem volt ezzel a üzenettel. Ha így gondolod akkor bocs.
(#) Dióda válasza Oneill hozzászólására (») Aug 1, 2006 /
 
Kicsit támadólag hangzott az igaz de ha jobban beleolvasunk a dolgokba akkor majdnemhogy engem igazoltál.

Milyen érdekes dolog tud is lenni a hangtechnika!
(#) PiperR válasza Dióda hozzászólására (») Aug 2, 2006 /
 
Nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez az stk4048. Én egy aktív mélyládát szeretnék építeni. Az erősítő részéről én kezdetben a 120W-os TIP tranyósat gondoltam, de lehet hogy ezt az STK-sat fogom bele tenni. Melyik lenne jó?
(#) PiperR válasza kmil hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Helló kmil! Na hogy szól a cuccos? Bírja a terhelést? Hol használod általában?
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem