Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   16 / 132
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

LMS-4_Manual

egy PC akusztikai mero "labor" hasznalati utmutatok.

Egy 4mH tekercs adatlapja es ara

Tekercs meretezesi peldat kerestem tulajdonkeppen , de itt legalabb a meretek lathatok es meg van adva a huzalvastagsag is.Kb. ilyen tekercs kel egy szubhoz.
ez 1000W-ig "birja" a baj az hogy kis erositohoz is legalabb ilyen ha nem meg kisebb ellenallasu lenne az idealis hogy ne veszitsunk abbol a kevesbol ami van.

Meg egy "calculator"

(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Van jobb megoldás, hasonlóan alacsony DC ellenállással: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...tart=6[link][/url] Úgy 250W-ig 8 ohmos lezárásnál megfelelő.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Azt nem vetted figyelembe, hogy 2 ohmos lezárással számolva ugyanahhoz a vágási frekvenciához negyedakkora értékű tekercs tartozik, mint 8 ohmnál, és annak már 0,14ohm körüli az egyenáramú ellenállása.
(#) goldscorpio07 válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ez a kalkulátor nagyon ott van,köszi
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ezzel a kalkulátorral az a baj, hogy figyelmen kívül hagyja a hangszórók érzékenységét.
Egy 100 dB-es magas - 90 dB-es mély párosnál is ugyanazokat az értékeket adja mint két azonos érzékenységűnél. A JBL progi kalkulátora jobban használható, mert több hangszóróadatot vesz figyelembe a számításhoz.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

sajnos még az sem elég, mert a hangszórók akusztikai tulajdonságaival nem foglakozik a prog, azt neked kell hozzáadnod fejben.
(#) bakkerbela válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

ott van benne az L-pad is, nekem ugye azt ajanlottatok ha elter a hangszorok erzekenysege....
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

NNo láttam, hogy írtál privátüzenetet, de inkább itt válaszolok, a hangszórók adatai megvannak, de a hangváltó elkészítéséhez ez nem elég, ahhoz az eredeti dobozban kell mérni a hangszórók átvitelét, és ebben a helyzetben mérések közben megtervezni a váltót.
Van nálam most egy HS280 dobozostól, meg hangszórók is, de a magashsz nem jó, így nem tudok valami hevenyészett váltóötletet sem adni neked.
Egyébként ahogy írtam már, kétutasként volna értelme újraépíteni, ebben esetleg tudok segíteni, mert rövidebb idő, mint egy háromutas szenvedés.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Sziasztok
Tudnátok nekem segíteni?
8 ohmos, 3 utas hangváltót szeretnék csinálni 700/2500 Hz keresztezéssel.
A kalkulátorba gyorsan bepötyögtem a dolgokat és ezt dobta ki:
C1 =20.09 ľF
L1 =2.57 mH
C2 =5.63 ľF
L2 =0.72 mH
C3 =20.09 ľF
L3 =2.57 mH
C4 =5.63 ľF
L4 =0.72 mH
Elég érdekes értékek,nézegettem a logotech hun a dolgokat, megközelítőleg meg volna hozzá minden.
Mi határozza meg hogy hány ohmos lesz a hangváltóm?vagy meghatározza egyáltalán 4 vagy 8 ohmos sugárzókkal használom?Én 8 ohmosokkal használnám.Még egy kérdés,a magas hsz-t majd csillapítanom kell ellenállással,ezt hogy számolom ki pl 100dB-ről mondjuk 95-re?És hány wattosat illik használni?Előre is köszönöm!Üdv :Ati
(#) Gyurix hozzászólása Jan 14, 2009 /

HAhó mekkora trafó szükséges ahoz a subwoofer szűröhöz ami a hobbielektronika oldalán található?
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Sajnos így nem tudsz hangváltót méretezni, a kalkulátorba beirkálva a keresztezési frekiket csak tankönyvi értékeket kapsz, ez így használhatatlan.
(#) goldscorpio07 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Köszönöm a gyors választ,ha nem tévedek a hsz-ek ts paramétereire gonolsz.Ma ha lesz annyi időm ezel a jbl hangfaltervező progival számolgatok dolgokat és írok hogy mire jutottam.Annyi a hangszórónak nem tudom az összes paraméterét amit kér a progi de megnézem mit mutat.
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!
Elsősorban a hangszórók frekvenciamenetével kell pontosan tisztában lenni, a legjobb külön-külön mérni őket, lehetőleg a leendő dobozban, majd az eredményeket kielemezve kell a keresztfrekiket meghatározni, ami jó megérzéssel és egy kis szerencsével menni is fog
Ennek ellenére az elkészült váltó nem valószínű hogy első hallásra tetszeni fog. Több meghallgatással és méréssel fogod csak tudni beállítani, az alkatrészek cserélgetésével, kísérletezéssel, főleg ami az L-padot és a kondikat illeti. A különféle kondenzátor tipusok is más-más hangzást ereményeznek, nálam az ERO mkp és a REMIX pp kondik jöttek be leginkább. Szóval az egész nagyon ízlésfüggő, de ha elméletben jót csinálsz akkor közelebb kerülsz a jó eredményhez.

Nem a T-S-re gondolok, az kevésbé fontos váltótervezésnél, mint a dobozban végleges helyzetben mért átvitel.

A JBL-es progi sem fog jobbat hozni eredményül, ha nem számolod hozzá fejben a hangszórók átvitelét.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

En is csinaltam vasmagos tekercseket othonra kis erohoz de nagy eronel fellephet a telites, hiszterezis es ebbol adodo torzitasok .
Szerintem a jo megoldas egy kulon szub erosito .Elore a savszuro.Sokkal jobb minden szempontbol.
Mar valahol emlitettem a szelessavu erosito problemat .Nem lehet kihasznalni csak kb 60% at az eronek igy a basszust nem birjuk beerositeni.
Sokkal jobb es gazdasagosabb egy elektronikus Xover plusz kulon vegerosito , szubnak , melynek, kozep+magas az maradhat egyutt.
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ez így van. Én is ilyen megoldással kísérletezek a haknizenekarom hangosításán. Sokkal szebben, tisztábban szólnak a kétutas kompaktok, ha le van húzva róluk a mély és a szubláda támogatja őket, így hangosabb is a rendszer, de kis hangerőn is jobban lehet használni mert nem veszik el a mélytartomány.
(#) Gyurix hozzászólása Jan 15, 2009 /

úgy látszik senki sem akar válaszolni.
(#) djyuri válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

(#) Gyurix válasza djyuri hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Oké rendben van
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 15, 2009 /

Köszönöm a válaszokat!
Akkor ha jól értettem először a leendő dobozba kellene meghallgatni a hsz-t,vagy mérni,de mivel nem nagyon van mivel ezért a fülemre kell hagyatkoznom :pardon1:
Kérek mindenkit ne röhögjön...sbx 4060 lenne a mély,sr2030 a közép,és dp35 a magas...anyagi keretem miatt és mert relatív olcsóbban be tudnám őket szerezni.
A frekimeneteiket néztem,tudom hogy szinte semmi se igaz belőle,de na de így igaz lenne amit írnak róluk,akkor nem lenne az a nagyon hepe hupás frekvencia átvitel.Szóval akkor először dobozt kellene méretezni.Szerintetek ez az sbx hány literes reflex dobozban viselkedne a lehető legjobban?
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Említetted, de a gondolatmenet nem egészen jó, mert kevesbb problémát okoz, ha egy erősítő szélessávban szól eg jó passzív váltóval, mint pl. egy rosszul tervezett aktív rendszer. Aki pedig a passzívval sem boldogul (mint ezen a fórumon is a többség), sztem inkább ne fogjan az aktív váltogatásba.

Azok a ferritmagos tekercsek pedig amiket mutattam, eleve 2mm légréssel készülnek, tehát nem okoz gondot az általad elmített telítődés veszélye, jól terhelhető marad velük a hangváltó.

40-es SBX sajnos nem b-reflex dobozhoz való, ha valamennyire pontos mélytartomány a cél, akkor csak zártban elfogadható, max 100 liter körüli térfogattal.

A probléma ott lesz, hogy a 200-as "közép" és a DP35 sehogysem váltható össze jól.

Ui: háromutas hangsugárzót fülre mérés nélkül gyakorlatilag lehetetlen összehozni...

dp35.jpg

(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Mivel +/- 12V ról megy, 2x 9-10V AC, 1,5 VA-es trafóka elég neki. Ha egyebet, pl védelmet is járatnál róla akkor minimum 3,5 VA.
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Csinálj inkább kétutast. Sokszorta nagyobb esélyed van rá hogy használható legyen. Én nem állnék neki az tuti. A mai, jó hangszórók nem teszik indokoltá a háromutas összeállítást, csak megfelelően kell választani.
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

HY

Szerintem amit ajánlottam az a legjobb,mert az már elbírja,amiket írsz és még,amit rá tud kötni a jövőben...
(pl.: kijelző,relék,védőáramkörök,ventilátorok)
És szerintem ilyen áron ne keressen mást.

üdv
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Akkor azt mondjátok hogy az sbx zárt doboz és dp35?
A frekiátvitel milyenlenne így 700 és 2000 Hz között?
(#) goldscorpio07 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Bocs hogy ennyit írok,sbx helyett akkor inkább spa,vmivel nagyon a frekitartománya.
(#) goldscorpio07 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Tegnap átnyálaztam egy csomó fórumot és láttam hogy valaki írta a tapasztalatait:spa 4050,spa2030 középnek ,magasnak pedig dp10 de sztem az keves (Árához képest elégedett volt vele).
pl13 még csak most nézem amit küldtél a dp35-ről,hát ez vmi nagyon sz*r...Magasból biztos hogy nem ez lesz.
89 litert ír az spa-nak a sal zárt dobozban,szerintetek is jó ez a doboz,vagy nagyobb?
(#) Bassmester válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

AZ SPA 2030 erősen felejtős! Kipróbáltuk régebben, kicsi padlómonitorban, tehát frankón mondom hogy ezzel nem érdemes építeni. Nagyon halkan szól a betáplált teljesítményhez képest, mert kicsi az érzékenysége. Leng a membránja mint a fene, és közben alig hallod :no: Egy jó hangsugárzónál ez úgy szokott lenni hogy szinte nem látod mozogni a membránt, de mégis hangos. A 4050 nem tudom hogy milyen lehet, de szerintem ugyan ez csak nagyobb méretben. Az egyik 5000, a másik 11000 Ft... ennyiért már belépőszintű, de "igazi" PA hangszóró is fellelhető a piacon.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Gyakorlatilag egyetlen SPA sem alkalmas arra, amire szánták volna, vagyis PA közeli célokra, mert nem csak a terhelhetőségük kevés, de eléggé érzéketlenek, és igazán jó dobozt sem lehet méretezni hozzájuk.

Szóval ezeket ne.

A 40-es SBX jó zártban, de legfeljebb mozis szubnak, 150Hz alatt a középtartományt nem lehet rábízni, főleg tölcséres ring magashsz mellett, amiket ilyen 4-5000Hz-től fölfelé érdemes használni.
Következő: »»   16 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem