Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Megvan! Köszi
Ahogy elnézem, itt a linearítás a lényeg, meg hogy illeszkedjen a hangkártyához, azt annyi
Ember nemigaz, hogy nem unod még azt, hogy midnenbe beleköss.
A hangszóró akkor is simán tönkremegy, ha nem torz jelet kap mivel túl nagy áram folyik rajta és a tekercs túlmelegszik. A négyszögjel azért trükösebb mert a magas kitöltési tényezője miatt az effektív feszültség sokkal nagyobb mint szinusz jelnél. Nem értem miért kell neked állandóan mindenbe beleokoskodni elhiszem, hogy te nagyon nagy király vagy, de már botrányos amit művelsz. És legalább igazad lenne......
öööö, felhívnám figyelmed arra a mondatra, hogy amíg nem torz a jel, a hangszóró névleges elektromos terhelhetőségének többszörösét bírja ki, azon egyszerű okból, hogy zenéknél a crest faktor általában bőven 20dB felett van.
...a legalább igazad lenne részt meg inkább hagyjuk, ennyi erővel én meg írhatnám azt neked, hogy: "legalább értenéd amit leírok"... Idézet: „A hangszóró épsége szempontjából fontosabb, hogy ne kapjon torz jeleket,” Ez az ami a jelen esetben (és többségében) ennél az erősítőnél elő fog állni. A torzítási szint a kivezérelhetőség maximumához közeledve hirtelen nő, ami lefüstöli a hangszórót. De mint az a #352353 hsz. mellékletében látható Pmax felvételből kiderül , 2X65W körüli csak a kivehető teljesítmény ebből a cuccból. (Ezen a teljesítményen lehet úgy 10% a THD.) Ez még az én hozzászólásom után keletkezett.
Igen, de akkor már úgyis mindegy, mert 50W-os négyszögjellel is meg lehet ölni egy 200W terhelhetőségű hszt.
Én értem amit te leírsz, de a probléma az, hogy saját, és környezetem tapasztalatai szerint amit írsz az nem fedi a valóságot.
"a hangszóró névleges elektromos terhelhetőségének többszörösét bírja ki" Nemigaz!!
Pontosan melyik része?
Valószínűleg rosszul értelmezed a tapasztalataid. Miért ne lenne igaz? Többször próbáltam már. És oka is van, pont azért lehetséges amit az előbb írtam, vagyis a zenék magas csúcstényezője miatt. Tehát ezek szerint, ahogy a példa most is mutatja, egy szót sem fogtál fel abból, amit idekörmöltem. Így nem hiszem, hogy vitatkoznod kéne. Ui: persze az is kell ehhez, hogy a gyártók a terhelhetőség adataikat ne a marketingesek ötletei, hanem mérések alapján publikálják, és ez ma már csak nagyon-nagyon ritkán jön össze.
Na látod, ha az általam felvetett teljesítmény 50%-a a marketing faktor, már helyben vagyunk.
Régtől így működik az erősítő- hangdoboz teljesítmény dolog. Vannak akik a háromszorosát veszik az erősítő teljesítménynek. A ráírt és a valós teljesítményt, csak méréssel (rossz tapasztalattal) lehet kideríteni
Namost teljesítmény vagy terhelhetőség?
Ha utóbbi, az még mindig nem jelent gondot, persze amíg nem vezérlejük torzításba szerencsétlen erősítőt. Mondjuk jobb volna konkrét hangszóróra vonatkozóan beszélgetni, mert így általánosságban írkálni nem biztos, hogy szerencsés...
Pontosan. De ha a csúcstényező meghaladja a maximális terhelhetőséget már "illatos" lessz a hangszóró. Nem azt mondom, hogy azonnal, de hamar feladja a harcot a hangszóró ez már sokszor bebizonyosodott, de gondolom ebbe is bele fogsz kötni.
"Így nem hiszem, hogy vitatkoznod kéne" Megint csak oda jukadunk, ki hogy a másikat nézed butának, és mindjárt én vagyok az aki nem érti meg amit írsz, én nem bánom ha téged ez boldoggá tesz. De másoknak írkálsz nem valós dolgokat és olyan dolgokba kötsz bele ÁLLANDÓAN amit már sokezer ember tapasztalt, esetleg elmesélt valakinek vagy leírta a tapasztalatait egy cikk formájában. "Többször próbáltam már." Az eddigi írásaid alapján nem tartom valószínünek, hogy te akármit is kipróbáltál, inkább csak az elméleti maszlaggal "segíted" a népet és lessz ami lessz. Olvasd el az írásaidat és rájössz, hogy te vagy az aki leírja amit gondol, de soha nem támasztja alá semmivel, és még egy írásod sem volt olyan szerintem amiben kiderült volna, hogy lenne bármilyen gyakorlati tapasztalatod. Mindíg mindent pont úgy írsz ahogy a tankönyvben le van írva, márpedig azt akárki el tudja olvasni, ha valakinek itt segítség kell akkor az a valaki a valóságban tapasztalt dolgok alapján kér segítséget szerintem nem arra kíváncsi amit bármikor meg tud nézni, vagy el tudja olvasni. Vagy az is lehet, hogy megtanulta már, csak nem érti és azzal nem megy semmire, ha mindíg ugyanazt ismételjük neki. Idézet: „Vagy az is lehet, hogy megtanulta már” Nyugalom, nálad nem áll fenn ez a veszély, tényleg nem nagyon sejted, miről irkálok, ennek ellenére nulla információértékű irásokkal bármiféle bizonyíték nélkül félreértelemezett tapasztaatokból kiindulva írsz csacsiságokat, és olyan hangnemben fogalmazol, ami megmondom őszintén, nagyon az emberi minimumszínvonal alatt van. Azért idézek még egyet: Idézet: „Pontosan. De ha a csúcstényező meghaladja a maximális terhelhetőséget már "illatos" lessz a hangszóró.” Tehát gyakorlatilag fogalmad sincs arról, hogy mi az a crest faktor.. Esetleg sejted, hogy 20 dB mekkora teljesítményarányt jelent? Ui: az a probléma ezzel az egésszel, hogy tényleg nem vagy képes megérteni a hangszórók működését, és a háttérfolyamtokat, de még csak kísérletet sem teszel rá. Nem érted az észérveket, amik világosan bizonyítják amit leírok, és képtelen vagy belátni, hogy az elmélet nélkül nincs gyakorlat, mert a kettő egy és ugyanaz, másképp az egésznek semmi értelme nem lenne. Még valami, a szakmai hozzáértésemet akkor merd legközelebb kritizálni, ha egyetlen hangszórót legalább megmértél már. Én utálok ilyen szintű polemizálásba belemászni, mert lényegtelen, és gusztustalan is, de ezres nagyságrend ment már át a kezeim között, naponta órákat töltök hangszórótervezéssel, és olyan 100db körüli hsz terhelhetőségmérését éltem már túl....
sziasztok
Tegnap feltettem a kérdést segitségért, hogy ez a kapcsolást valaki ha megépítette az enyémet segítene beéleszteni ez egy aktív subb filter ami nem éled föl
A korrekt meghatározás természetesen megkívánja tőlem azt hogy helyesbítsek. Tehát erősítőnél kimenő teljesítményről, hangszórónál terhelhetőségről beszélünk.
Jelen esetben a beszélgetés az AMSEN A-5000 erősítő, és az MNC/SAL hangszórókból indult. Tehát ezekre értendőek az írásaink.
aha.
Nembánom hát legyen. Előbb utóbb kiderül még az is hogy a döglött ló alszik.
Hi, ezt az utsó hozzászólást kifejtenéd bővebben PLS!
Mármint melyik részét?
Ha erősítőről beszélünk akkor a Kimenő teljesítményt említjük. Hangszóróknál, viszont sokan összekeverik a teljesítményt és a terhelhetőséget. A kettő között igazából óriási a különbség. Az erősítő esetében a maximális teljesítmény van megadva amire képes clip (torzítás) nélkül, míg hangszóró esetében a terhelhetőség a maximális névleges teljesítményt jelenti amit még el tud viselni károsodás nélkül.
Például sokan mondják, hogy az autójukban van 500W teljesítmény mert az van a hangszóróra max terhelhetőségnek ráírva. De az mindössze csak annyit jellent, hogy annál nagyobb teljesítmény esetén tönkre megy. Ha azt a hangszórót egy 10-20W-os erősítővel hajtják nem lessz 500W a kocsiban
Tehát akkor most mit lehet tudni az erősitőmről és akkor milyen hangszórókat és milyen cuccokat kell beszereznem a müködéshez.?? ÉS utána kalkulálok. Ha lehet számolj a legolcsóbb cuccokkal.
HAli van 1 Hangszorom 35cm es atmerovel sajna nem ir semmit a hatan csk az elejen hogy ''DRAVELAND" szeretnek hoza 1 dobozt tervezni csak ehez jo lenne tudni az adatait (w,ohm,meg a technikai reszletek VAS meg iljesmi) ha valaki tud rola valamit azt nagyon megkoszonnem.....vagy milyen dobozt ajanlanatok hozza ..??? kosz elore is
Nahh az erősítőd kb 2x60W teljesítményre képes.
Először is hangszórókat kellene kiválasztanod, valamint a faanyagot kéne beszerezni azt csak te tudod, hogy hogyan lessz megoldva. A doboztervben Segít majd neked pl13 ő kiszámolja, hogy hány literes és milyen fajta ládára lessz szükséged miután megvannak a hangszórók. Én azt javaslom legalább 100W terhelhetőségű és minimum 25cm átmérőjű hangszórót válassz. Sokan mondják, hogy az érzékenysége legyen legalább 95 vagy 98dB, de szereintem ez baromság, kivéve persze, ha hangosításban gondolkodik valaki. Otthonra az átlagos 90-93dB érzékenységű hangszórók tökéletesek. A hangváltót, ha nem vagy annyira járatos az elektronikában és műszereid sincsenek a legjobb lenne ha vennél boltban. Egyenlőre ennyi, ha van még konkrét kérdésed írj és segítünk.
Ez ügyben egy kis erősitő épitése elég járatosságot jelent az elektronikába?? A hangváltó légmagos tekercs+pár db kondi??
Nem biztos.
Hangváltóhoz alkatrész értékek számolását mindenki meg tudja csinálni, viszont pontos induktivitást tekerni műszer nélkül lehetetlen. És az sem biztos hogy kondenzátorokat be tudsz szerezni (attól függ hol laksz).
A városba már vettem az előbb emlitett kiserősitőhöz ellenállást+kondit. Szóval megoldható! A légmagos tekercset bonyolult előállitani?? (amugy van TESCOS multimeterem
)
No igen,de a hangváltóhoz nem polarizált kondi kell, de gondolom akkor az alkatrész beszerzés nem lessz probléma. De ne szaladjunk előre, először hangszórót kell kiválasztanod.
A tescos multiméter valószínüleg nem tud induktivitást mérni, ugyanis nem bonyolult légmagos tekercset csinálni viszont valószínüleg nem fogsz tudni megfelelő induktivitást tekerni légmagos tekercsel, én például ferrit magra tekertem az összes tekercset az a legegyszerűbb megoldás. Bonyolultság egyikben sincs egyszerűen csak kell egy műszer amivel tudsz mérni induktivitást. Lehet számolgatni is de az elég bonyolult nem érdemes most abba belemerülni.
Azzal a TESCOS 700ft os multimeterrel +lehet oldani a tekercset
Kizárt
Én egyszer mértem olyannal hálózati feszültséget, és 2mp mérés után elhalálozott. Nekem ilyen pici egyszerű ugyan, de jóféle multimétereim vannak és azok sem képesek induktivitáás mérésre Egy cimborám vett 14000Ft-ért egy (az eladó szerint olcsó) multimétert na az már tud mérni mindent. De mint mondtam egyenlőre ez a legkissebb gondod.
Ha +kérhetnélek ajánlanál nekem valami jó hangszórót, ami nekem ebben az esetben +felelő lenne??
A helyzet az, hogy van jó és van olcsó hangszóró. Ha jól tudom, te olcsó megoldást szeretnél. Így marad a SAL
Akkor legyen mondjuk mivel gondolom otthonra kell szobába SAL-éktól az SA 2540-es hangszóró. Én személy szerint nem ismerem ezt a típust, de akik használtak már ilyet azt mondták, hogy otthoni környezetbe tökéletes és a mélytartomány is elég jól megszólal rajta. A somogyi féle magassugárzókat egyáltalán nem ismerem, de mondjuk a DT 66/MS szerintem jó lenne neked. Ennél olcsóbban nemigazán lehet összehozni.
Megnézem az ajánlott hangszórókat. És ha nem tévedek, akkor a megassugárzó 40W os. Ha 40W os , akkor szerintem lenne egy megolodás: Nekem van 1pár BOSTON TG-2501 ami szintén 40W os (MAX POWER: 40W
|
Bejelentkezés
Hirdetés |