Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Unatkoztam. Számoltam. 15 Watt. Mindazonáltal megjegyezném, hogy tévedni emberi dolog, ne bízz bennem, számold ki Te is! És még egy megjegyzés: Ekkora nyugalmiáram egészen nagy teljesítményhez tartozik (ilyen feszültség mellett), tehát ha Lamalas javaslatának (és a "Nagy Könyv"-nek) megfelelően a kimeneti csúcsáram felét állítod be nyugalmi áramnak, kevesebb is elegendő. Más: Kíváncsi lennék, hogy szólna az erősítő, ha nem a kimeneti csúcsáram felét, hanem a kimeneti csúcsáramot (persze ráhagyással) állítanánk be nyugalmi áramnak. Ekkor elvileg konstans lenne a táp terhelése. Ez előnyösnek hangzik azért is, mert így a táp egyáltalán nem ingadozna, tehát az, hogy az erősítő " rángatja" a tápot, nem lenne zavarforrás. Biztos vagyok benne, hogy ki fogom próbálni (maximum nem lesz jobb :bohoc: ), és már a tápáram ingadozásának figyelésére is kitaláltam egy előlapra szerelhető műszert... Mi a véleményetek az ilyen irányú változtatásról? Üdv: FazksG
Hali.
Valaki meg tudná mondani, hogy mennyi a nyugalmi árama ennek a JLH-nak? Előre is köszi.
Szia!
A P2 jelű trimmerrel tudod állítani. Pár száz miliampertől akár 3 amperig :eek2: . Éppen ez benne a szép/nehéz: játszani/szenvedni kell vele, hogy a hangja a lehető legjobb legyen, de a melegedés még az elfogadható értéken belül maradjon. Egyébként ez a legelterjedtebb változata tudtommal a JLH-nak, én is ezt építem, Ágoston Lajos könyvében is ez szerepel. Abban talán csak plusz egy szűrőkondi (kerámia) van még a tápban. De a "2000-es verzió" is ugyanez, ha jól tudom. Üdv: FazksG
Amennyit beállítassz!
Ez a P2-es poti állásától,az alkalmazott tápfeszültségtől és a végtranzisztorok bétájától függ!
Most 22V-ról működik.
Nyugalmi árama 300mA, működés közben 1amperig is felmegy az áramfelvétele
Szerintem , mint minden JLH-nak legalább 1A. A többi mérésekkel, kideríthető, de füllel is.
a nyugalmi áram feszültség/terhelésfüggő!
az eredeti táblázatot közlöm! Zt 3 Ohm Ut 17V Io 2A Zt 8 Ohm Ut 27V Io 1,2A Zt 15 Ohm Ut 36V Io 0,9A ezt nem én számoltam ki hanem J.L.Hood, aki az erősítőt építette anno 1969 aprilis....(tiszteljük a feltalálót!) Bővebben! itt egy link a jlh féle erősítőkről.... bár Mr. Hood épített AB osztályút is ami nem semmire sikeredett! class A amplifier
félvezetőtől függ, ha bírja feszültségügyileg akkor biztos nem megy tönkre. Én járattam már 50V-ról is.
Én is rázavartam egy 50-est 1A nyugalmival, semmi gond nem volt vele.
Sziasztok!
Szerintem csak hűtőborda kérdése! A tranzisztorokra egyébként is csak a fél tápfeszültség esik (jó esetben). Annak ki kell bírnia, akár 2 ampert is sőt... Más kérdés, hogy van-e értelme...
persze, ki kell birnia, de itt a feszültség volt a kérdéses, hogy az 50V ot birja e
Szuper.
Ezek szerint nem kell trafót tekercselnem Hangszínszabályzót milyet javasoltok hozzá? Én most egy lepke karakterisztikájút csinálok, azzal akarom kipróbálni.
Hát hogy őszinte legyek, ez egy szubjektív dolog, kinek hogy tetszik, nem igazán lehet hozzá ajánlani, mert van aki csupaszon esküszik rá, van aki passzívval, ez a szép a jlh-ban hogy sokféle variációt ki kell próbálni a véglegeshez, persze vanaki összedobja, meghallgatja, tetszik neki és úgy marad, minden apró változtatással máshogy fog szólni, azt pedig senki nem tudja hogy neked hogy fog tetszeni a hangja, melyik kapcsolással lesz a legjobb számodra, ezért nem nagyon lehet ajánlani hozzá. Persze jó esély van arra hogy egy passzív hangszinszabályzót elé raksz és szebb lessz a hangja, legalábbis nálam így lett, erősebb mély, tisztább magas, ezzel együtt halkabb is lett, ezért kell majd egy előfok is, na attól megint más hangja lesz , szóval ez nehéz dolog ez az ajánlás szerintem, építsd meg, hallgasd meg és dönts.
Üdv. Idézet: Nos igazából az A -osztályú erősítőhöz minek a hangszinszabályozó? Ha egy A- osztályú erősítő elé teszel egy bármiféle hangszint a jel útjába akkor ezzel lerombolod a hangzásvilágát ! /SZERINTEM/ De főleg akkor még nagyobb gondot okozol magadnak ha egy passzív lepkeszabályozót teszel be a JLH elé ?Így mégtöbb bemenőjelre lessz szügséged az amúgy is nagy bemenőjelet igénylő JLH nak! Ezt a kapcsolást beteheted csak akkor gondolkozz valamiféle impedencia illesztésről!Ez így egy az egyben kevés! „Hangszínszabályzót milyet javasoltok hozzá?”
Látod ezt mondom, megoszlanak a vélemények, nekem például passzívval jobban bejött a hangja. De persze kinek mi.
Látom.
Most elkezdtem tervezni egy másikat is. Tesztelgetek párat és ha nem jön be egyik sem akkor hagyom, és csak a JLH fog menni.
Hali.
Baj van a Hódommal !!!!! 20 perc üzem ütán hirtelen megszalad az áramfelvétele. Miért lehet ez? 48V a tápom, 24V van belőve tápközépnek, 1,2A a nyugalmi árama. Alkatrész nem megy tönkre mert az ampermérő mutatóját figyelem és mikor elkezd hirtelen megindulni akkor táptalanítok. Valaki tud ötlettel szolgálni hogy miért csinálja ezt?
Azt írod, hogy 20 perc üzem után csinálja. Mennyire melegszenek a tranzisztoraid? A többi alkatrész nem melegszik? Valami olyasmire tudok gondolni, hogy az egyik alkatrészed túlmelegszik és az indítja el a lavinát.
Mennyire megy fel az az áram? Pár tizedet, vagy nem szoktad megvárni és rögtön lekapcsolod? Mert pár tized ampernyi növekedés könnyen előfordulhat a hőmérséklet változásával, ez nem baj, de ha hirtelen nagy növekedés van, akkor ott tényleg nem jó valami.
5 perc üzem után a hűtőbordát már nem tudom megfogni, annyira meleg. De hőmérővel néztem és 60 celsiusfoknál megáll. Egy 1 ohm-os 2W-os ellenállás is melegszik benne de az nem annyira.
Nem pár tizedet ugrik hanem pár ampert. 3 amperig hagytam eddig felmenni.
Ha 5 perc után már nem tudod megfogni a hűtőbordákat, akkor azok elég kicsik lehetnek.
Próbáld meg, hogy lejjebb veszed az áramot (mondjuk felére) Könnyen lehet, hogy akkor nem melegszenek túl a tranzisztorok. A tranzisztorhőmérséklet sokkal nagyobb szokott lenni, mint a bordahőmérséklet. Milyen tranzisztorokat használsz? Az az 1 ohm-os ellenállás, az hol van? Ha egy 2W-os ellenállás melegszik, annak már komoly oka van. Esetleg képet tudnál feltenni?
A képen láthatod a hűtőborda méretet.
2N3055-öst használok. A számítás szerint 1,2A a nyugalmi áram, ennyi is van belőve neki. A táp ás a végtranzisztor collektora közé.
Hát ez a csak bordácska ? Valamit még lehet a lemezek alatt látni , az is oda tartozik ? Valószinű kevés a felület , ahogyan nézem ezek csak lemezek ? a panel méretéhez viszonyítva igen csak kicsinek tűnik!
Az a hűtőborda nagyon kevés, a duplája is csak pengeélen lenne elég szerintem. Tavaly én is akartam csinálni egy JLH-a a csövesek mellé, és szükséges hűtőbordát is számoltam (meg ne kérdezd hogyan).
Az én erre szánt hűtőbordáim (sztereoban) össz hőleadó felülete 1123 cm2, ennek súlya pont 2kg, illetve egy kisebb 1100cm2-es, ennek súlya 1,4 kg. A kisebbik nyári melegben már kevés, de a nagyobbat sem kell tapizni tartós üzemben, mert az is kicsit szűk a knikulában.
Csak eggyel növelem a hozzászólásokat, mert ugyanazt írom le mint az előző emberek, hogy nagyon kicsi a borda. Nálam 4kg 5mm-es ALU lemez van és azon 4 db jókora borda, így olyan 85-90fokos a tranyó tokja.
Nem lemezek, egész alumínium hűtőborda.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |