Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 274
(#) flathead válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm! Úgy látom, ez jó lesz!
(#) Gyurix válasza flathead hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Nagyon szivessen! Amúgy te mire akarod használni az erősítőt?Nekem már elegem lett belölle próbálgattam, hogy jobb és mindig elszált de szerintem elég jó lehet vele jó sztereót csinálni subnak nem nagy szám, de a gyári házimoziknál sztereóban és monóban is jobb.Jó építgetést és jó házdöngetést!

Üdv: Gyuri!
(#) ptesza hozzászólása Jan 22, 2009 /

Sziasztok már korábban végigrágtam ezt a topikot , de mivel nagyon pörög nehéz naprakésznek lenni.

2 kérdésem van:
- Mi a különbség a TDA2030 és a TDA2030A között?
- A TDA2030A-hoz kellene egy jó kipróbált rajz . Nem teljesítményre menne ,hanem inkább a linearitás lenne fontos. Szimpla 15 V trafóm van 2A-es szekunderrel.
(#) scooby_ hozzászólása Jan 22, 2009 /

Potméternek csak 2 bemenete van?

Akkor ha én stereo jelet akarok rákötni akkor 2-t jell használnom?????

PL:ez
(#) bitorlo válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Nyákot ellenőriztem,nincs szakadás.
Tápfesz szintén megvan.
Tippem nincs mi lehet a baj.
(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Megint megmértem a nyugalmi áramot.
Most meg 10és 40miliamper között változik,attól függ mekkora állásban van a poti.
Mondjuk lehet lőttek az erősítőnek,mert egyszer 6A is mértem egy szép kis szikraáradattal megspékelve,de füstöt nem láttam,ettől függetlenül megpusztulhatott az IC.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Alapvető különbség a teljesítményben van és persze a tápfeszültségben. Már nem tudom hanyadszor írom, hogy tessék nézegetni az adatlapot! Ott minden le van írva! Még kapcsolások is vannak benne. Persze aki nem tud angolul annak nehéz lehet kibogarászni a dolgot...
Csatoltam egy rajzot. A 15VAC-os trafóddal adatlap szerint 8W körüli teljesítményt fogsz kapni 8 ohmon, 4 ohmon valamivel többet.

TDA2030A.JPG

(#) punkkazy válasza bitorlo hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Meghallhatott az IC, de ha stabil nyugalmi áramot mérsz, akkor még él. Ha elszáll, akkor az vagy szikrázik (ami nagyon sütin néz ki , megolvad s felizzik a tok) vagy füstöl és nagyon nagy áramot zabál. Nem tudsz egy képet felrakni a panelról?
(#) flathead válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Egy haverom régi Unitra Diora-jában elszállt a végfok (menthetetlen) és ezzel akarom helyettesíteni.

Hogy érted, hogy mindig elszállt?

Amúgy a panel jobb alsó részén mi az a 4 pólusú csatlakozó, mit kell oda kötni?

(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Tudom ,hogy fárasztó!

Kár ,hogy nincs egy amolyan chat ehhez a témához ,vagy valami hasonló. Vagy a fórumban megtudott okosságokat egy gyűjtőoldalon összesíteni.

De azért nem felejtem el megköszönni!
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hát sajna ez van, senki sem szereti a nemtomhányszáz oldalt végigolvasni. Nekem se lenne rá se időm, se energiám. De összegyűjteni se lehet egykönnyen. Talán egyszer a másvilágon
(#) Gyurix válasza flathead hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Oda kivezérlésjelzőt lehet kötni.
(#) bitorlo válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Itt egy kép,kicsit homály lett.

P1220021.JPG

(#) lapose válasza ptesza hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

Ez egy erősítő sorozat, a tagjai lábkompatibilisek egymással, csak a határértékeik és a teljesítményeik mások:
TDA2006: +-15V 12W
TDA2030: +-18V 14W
TDA2030A:+-22V 18W
TDA2040: +-20V 22W
TDA2050: +-35V 28W

Hasonló még(lábkompatibilis) az
LM1875: +-30V 20W
De ez minőségibb kategória, jobban szól, mint a TDA sorozat!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 23, 2009 /

szerintetek elég hozzá 20volt 0,5amper és 6watt
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Viszont topiknyitástól ,folyamatossan lehetne egy cikket bővitgetni. És a topikban az egyes egyének problémáját nem kell végigolvasni.
(#) punkkazy válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

A TDA2030A-hoz (adatlap szerint) 20VDC-vel 5W körüli teljesítményre lehet számítani, természetesen 8 Ohmon, 4 ohmon ennek duplája.
Az adatlapokon található egy "Output Power versus Supply Voltage" grafikon, amiről ha nem fotoszintetizálunk le lehet olvasni a feszültséghez tartozó teljesítményt
(#) Jugee hozzászólása Jan 24, 2009 /

Üdvözlök mindenkit!

Ahogy megláttam az oldalon ezt a kapcsolási rajzot és a leírást hozzá,egyből lázba jöttem. Sajnos nem vagyok egy nagy műszaki zseni,és ezért kérdeznem kell.

A kérdés: Van ebben egy TDA2030 IC amit ki lehet e váltani egy UTC2030-as IC-vel?
Lehet,hogy hülyeséget kérdezek,de sajnos nem nagyon értek hozzá.

Előre is köszönöm a választ.
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Üdv!
Érdekes módon elméletileg igen, mert a kapcsolásuk megegyezik. Most néztem meg az adatlapját. Majd írj róla, hogy milyen a hangja!
(#) Gyurix hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok tudtok olyan erősítőt amit ezekből meg lehet építeni? Ezek az alkatrészeim vannak:

1 db TDA2030A IC.

Ellenálás 100 22K , 3,3R, 680R, 1R,

120
390
470
1k
1,2k
1,5K
4,7k
10k
22k
47k
150k
220k
360k
470k
1M Dióda 1N4002

Kondenzátor: 100p
10n
100n
220n
470n
680n

ELKO: 47u/16V 1µF , 47uF, 10uF,
100u/16V
220u/35V
470u/35V Az erősítő minnél nagyobb teljesítményű legyen Köszi!
2200u/35V
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Köszi!

Nem számítottam ilyen gyors válaszra.
Elméletileg ez egy 2.1-es hangfal szettben van ami jól szólt.
Ebben állítólag egy kondi levezető ellenállás hibája van a bal oldalánál,de nem sikerült rátalálnom.
A mély részében meg munkapont elcsúszás amihez külön mérőberendezés kéne.
Így gondoltam megépítem ezt az erőlködőt és amit tudok felhasználom belőle.
(#) punkkazy válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Mondjuk egy TDA2030? Itt a legdrágább alkatrész az IC, szal a köré keresnék a helyedben kapcsolást, aztán venném a többi kis alkatrészt. Mondjuk ha nem tudsz beszerezni könnyen, az gáz...
(#) Gyurix válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

De csak ezekből nem lehet összerakni valamit?
(#) punkkazy válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Valamit biztosan. Figyu: neked csak egy erősítésre alkalmas aktív elemed van. A TDA IC. Mást ebből nemt tudsz kihozni. Ne is próbálkozz nagyon eltérni a kapcsolásokban szereplő alkatrészek értékeitől, mert valószínűleg rossz lesz az eredmény. Én azt ajánlom, hogy szerezd be a TDA2030hoz való alkatrészeket és úgy építsd meg!
(#) punkkazy hozzászólása Jan 24, 2009 /

Én is felteszek egy fejtörőt (közben én is gondolkodok, de nem jöttem még rá):
Pár órája összedobtam egy sztereó TDA2030A-t. Minden ment is mint a karikacsapás, nyákot leellenőriztem meg minden. A kapcsolás az adatlapban szereplő aszimmetrikus táplálású. A táp +32VDC-t ad le.
Amikor adtam neki a tápot, természetesen izzón keresztül kb 150mA-t vett fel, aztán felkúszott 0.55A-ra és kész. Terhelésként egy SR1620 volt rajta (8 ohm). Utána kikapcs és bekapcs -> búgás. Az egyik összezárlatosodott és a tápfesz-kimenet láb között 0ohm az ellenállás, a másik felén meg a test és a kimenet zárlatosodott. A nyákot többször is átnéztem tüzetesen, vezetősávok épek, forrasztások jók. Egyedül a 100nF-os szűrűkondi nincs a nyákon illetve egy pufferkondi. Kérdés az, hogy mitől lehetett? Arra gondoltam, hogy mivel számítópép mellett próbáltam ki az bezavart neki, mert nem volt tápszűrés 100nF-al. Ettől lehet? Még egyszer átnézem a nyákot
Egyébként a próbálgatás közben megöltem az alaplapi hangkarimat, szóval néma lett a gépem
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ha szimpla táp akkor lehet ,hogy felcserélted a testet a pozitív táppal?

hm?

(#) lapose válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Egyedül a 100nF-os szűrűkondi nincs a nyákon illetve egy pufferkondi.”

Ez pont elég! A panelre mindig kell tenni egy kis értékű puffert(100-1000uF), és egy 100nF körüli kondit, mert nélkülük könnyen begerjed a végfok!
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

A kérdéshez nem tudok hozzászólni,de ha szükséged van egy PCI-os hangkártyára azt tudok neked adni.
nem egy nagy durranás,de legalább lesz hangja a gépednek.
?????
(#) punkkazy válasza lapose hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Tehát ez gond lehet? Kössz! Sajna csak jövő héten lesz kipróbálva, de ha bejön, akkor örök hálám üldözni fog!!!
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Nem kell, úgyis megyek szegedre suliba, majd kerítek egy használtat valahonnét. Azért kösz a felajánlást!
Következő: »»   91 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem