Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Elméletileg nem a programban lesz a hiba. Proteusban összehuzaloztam és ott rendesen működik, az LCD mind a két sorába ír. Az áramkörödet ellenőrizd. (Egyébként is hex fájlban hibát keresni nem sok vállalkozó lesz rá.)
Ui: Egyes LCD háttérvilágítása ledjének van korlátozó ellenállása, ilyenkor tápra köthető.
Nagyon szepen koszonom a gyors segitseget!Az LCD kb 10 cm vezetekel van osze kotve a PIC-el.Akkor azt mondod hogy a D0,D1,D2,D3 kosem a foldre?
Nagyon szepen koszonom neked is a gyors segiseget az lenne meg a kerdesem hogy a Proteusban te ra kototed a D0 - D3 a foldre?
Nem kötöttem rá. A valóságban is több áramköröm működik így, ezért szerintem nem kritikus, de egy próbát megér...
Ki probaltam. Rakototem D0-D3 a foldre de sajnos semi valtozas a vezetekeket le mertem minden jol erintkezik esetleg van mas otleted ?
Talaltam meg egy proteus filet is talan ez tud segiteni.
Hali! Én már jártam úgy, hogy ha nem volt a kapcsrajzba táp adva az icnek és én sem kötöttem be és vártam a csodát. Nem lehet neked is iesmi, mert itt sincs bekötve az 5-ös vss és a 14-es vdd.
Remélem az PIC - nek tényleg adtál tápot bár a rajzon tényleg nincs. Én is most építettem egy LCD - s termosztátot csak ahhoz a fórumozók segítségével én írtam a progit. A D0...D3 lábakat én is lógva hagytam de nem árt tényleg földre húzni bár nincs sok jelentősége mert amikor a program átkapcsolja az LCD - t 4 bites üzembe úgy sem nézi az alsó lábakat. Esetleg az inicializálás előtt jelenhet meg rajta 1-2 kósza karakter. Tettél potit a Vee és a föld közzé? Jobb lenne 10K helyett 5 K - os. Az én LCD - men 1K nál szép a kontraszt. A backlight diódát pedig ne teljes fényerőre kapcsold. Én azt is ellenállással lőttem be. Max tápon nagyon világított.
Azert jo volna, ha egy elektronikai forumon nem azzal kellene kezdeni, hogy az illeto egyaltalan tett-e elemeket a kisautojaba...
Sziasztok !
Sajnos elfelejtettem ,hogy lehet MPLAB-ban szimulálni ,hogy nyomok egy gombot ? Köszi
Én ezzel nem akartam megbántani senkit, de már én is jártam úgy, hogy nem figyeltem erre és kimaradt a táp.
Nagyon szepen koszonom mindenkinek a hozaszolasat.
Nagyon jo erzes hogy van kire szamitanom ha elakadnek! A kapcsolast vegulis sikerult mukodesre birnom, az egyik vezetek meg volt szakadva nem tudom hogyan tortenhetet, pedig mindegyik vezeteket vegig mertem es pont a pic tap vezetek volt az. Megegyszer nagyon szepen koszonom a segitsegeteket!!!
Hali!
Kis segítséget szeretnék kérni! Most kezdtem el foglalkozni a mikrokontrollerekkel, és a cikkekben lévő 0- a robotikig című olvasmány alapján kezdtem. Működik is már a futófény... Most egy olyat szeretnék megvalósítani, hogy több futófényt szeretnék beprogramozni, mondjuk 2 félét, és két gombal választani ki, hogy mejik fusson. De sehogy nem bírok rájönni, hogy kéne gombbal értéket adni, hogy kiválasszam utána a megfelelő cimkét. Assemblerbe tanulok egyenlőre, ha valaki tudna segíteni,megköszönném. Utána azt is el akarom majd érni, hogy egy gombbal vezéreljek több ilyen futófény programot. Bármilyen segítséget várok! Üdv!
Ha van egy digitális bemeneted, amit egy ellenállással (pl.10 kOhm) felhúzol tápfeszre, akkor ez a bemenetet egy nyomógombbal földre tudod húzni.
A programban pedig tesztelheted a gomb lenyomott állapotát, és ennek megfelelően elágaztathatod a programot. Például, ha PORTB 0.bitjére kötötted a gombot, akkor:
Ha kettőnél több villogási progrmod lesz, akkor minden gombnyomás észlelésekor egy számlálót léptetsz, majd egy CASE típusú elágaztatás következhet a léptetett számláló értéke szerint. A számláló ha növeléskor meghaladná a maximális programszámot, akkor visszaállítandó a legelső programsorszámára. A fentieken kívül még a gomb pergésmentesítésével is meg kell küzdened majd....
Nem akarok mogorvának tűnni, de ezt az oldalt, olvasd végig, elég sokmindenre fény derül, ha nem mindenre. Én is elolvastam az egészet, és jegyzeteltem is belőle, csak eztán kezdtem neki a komolyabb PIC-elésnek.
Kissé OFF: Szerintetek bunkóság, ha PicKit2-t kérek a barátnőmtől Valentinnapra? (természetesen csak vicc)
Idézet: „bunkóság, ha PicKit2-t kérek a barátnőmtől Valentinnapra?” Igen! A fekete doboza nagyon snassz! PICkit3-at kérjél, annak a dizánja jobban illik a Velentin naphoz! Kép: Hivatkozás
Sziasztok!
Nem rég kezdtem el ismerkedni a PIC-ekkel, és még nem esett túl sok szó a Pickit3-ról, ezért kérdeznék pár dolgot. Ez mivel jobb mint a PicKit2? (A dizájnon kívül ) Magyarországon kapható ez? Mert a ChipCad-nál nem láttam még. És ha igen, milyen árban van? Köszönöm!
Juteszembe, ki volt aki azt mondta, hogy a PK3-ban CPLD, vagy FPGA-van, ill. lesz(akkoriban, még nem volt fenn a rajza!)? Egy 24FJ256 van benne! Lehet, hogy lesz egy PK3 klón is?
Köszi !
Próbálgattam de nem csinál semmit..... Beállítottam a portot ,meg ,hogy mi legyen ,de nem változik semmi ,ha F7 -el végigszimulálom a progit....
A kapcsolása nem egy rettenet bonyolult dolog, de egyet azért hiányolok belőle: az USB-n keresztül kapott VBUS-t egy step-up konverterrel igazán megemelhették volna olyan 5.5-6V környékére, mert abból tutibiztosan lehet mindig előállítani 5V-ot a kimenetre.
A gyakorlatban tapasztalt, akár 4.7V VBUS esetén ezt még két kapcsolóelemen (ha jól emlékszem, egy bipoláris tranzisztor és egy FET), egy szabályozóelemen (FET) és egy schottky diódán átengedve már erősen kérdéses, hogy mennyi is lesz a kimeneten az "5V". És ha jól tévedek, a PK3 esetén még nagyobb lesz ez a veszteség, mint a PK2 esetén volt.
Ebben a topicban keress rá a "stimulus"-ra! Itt van egy kis leírás...
Sziasztok,
Csak egy gyors kérdés, a 0- a robotikig című olvasmányban szereplő jdm-programozó, az első aminek vannak eagle file-ai képes működni kölső táp nélkül is? Előre is köszi a segítséget! Jimmy
Olvastam ezt a leírást ....
Legutóbb MPLAB 5 ben csináltam ,tehát teljesen más. Beállítottam a portot ,szintet ,csak azt nem tudom ,hogy fordítani kell e (bár azt is megcsináltam),de ugyan úgy viselkedett ,mintha nem csináltam volna.... Ez egyébként hatással lenne pl. a BTFSS Portb,0 -ra ,gondolom..... ?
A ChipCAD novemberi híreiben szerepelt egy összehasonlítás:
Kép: Hivatkozás Ebben csak a Break on data/address pont tűnik újdonságnak. Feltételezem tehát, hogy a debug lesz valamivel okosabb. Ehhez képest túlzásnak tűnik a kétszeres ár...
Kattints a jobb felső sarokban a K betű ikonra ("Keresés csak ebben a topikban"), s a felbukkanó rovatokban a csillag helyett írj JDM-et! Utána olvasd a találatokat!
Senki nem javasolja a JDM használatát, külső táppal is gondot okozhat. Látogasd meg Watt oldalát! Stb. Stb.
Hát, gyors kérdésre, gyors válasz: nem működik sem táppal, sem táp nélkül.
Sziasztok! Elnézést szeretnék először is kérni, mert pontatlanul fogalmaztam. Nem volt forró csak picit melegebb mint a többi rész és emlékeimet felidéztem és rájöttem hogy ez akkor volt mikor a programozóm nem megfelelően működött és folyamatosan rajta volt hol egyik hol másik feszkó ami kell a progizáshoz. (+13,5V +5V) De még átnézem és megépítem újból egy próbapanelen. Sajnos másik picem nincs kéznél. Köszönöm hogy foglalkoztatok azért vele és még1× elnézést a pontatlanságért. Bízom benne nem ment tönkre.
Hát......
Én mindent úgy csinálok ,ahogy a pl. PDF -ben le vagyon írva ,de mégsem változik semmi ,ha a programrészlethez érek és nyomom
Elég kacifántos lekövetni a táp útját, de ha jól látom akkor az USB-re érkező tápot VBUS-nak hívja, innen Q4 bipoláris tranyón és a PTC-n áthaladva +5V_USB lesz a neve, átmegy Q1 FET-en, amitől VDD_INT nevet kap, majd U6 FET-jén és D1 diódán keresztül érkezik VDD_TAR néven a céláramkörhöz. Tehát 1 tranyó, 2 FET, 1 dióda, 1 PTC amin át kell mennie. Ebből ugye a shotky dióda és a tranyó megeszik vagy 0,8V-t, a FET-eken szerintem nem esik jelentős fesz 50-100mA körüli áramnál.
De majd a szilva/watt kooprodukcióban elkészülő verzióban lesz mondjuk egy mc34063-as is, amivel képes lesz normális kimeneti 5V-ot adni, amivel aztán a klón jobb lesz mint az eredeti. |
Bejelentkezés
Hirdetés |