Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem tudom...-lehet, hogy nem lehet... -ámbár, ha pl. valami, ami addig világított (a merülő akkuról), most kialszik, -az is jelzés lehet... -nem? Ezt a dióda plusz ellenállás dolgot már próbáltam, de azt tapasztaltam, hogy 0,9 V alatt is vígan folytatódik a kisülés... -olyan kéne, ami mellé nem kell mérőműszer... -De köszönöm, Zsolt
Üdv!
Külső táppal tudod egyszerűen megoldani, ez lehet akár egy másik elem, vagy pl 9V-os elem. Kell egy zener, ami szolgáltatja a fix referenciát, és ezt a referenciát kell összehasonlítani a merítendő akksi fesszel. Ezt megoldja egy sima műveleti erősítő. Ha semmiképp nem akarsz külső tápot, akkor bonyolítsd egy step-uppal, ez csinálhat pl 5V-ot a ceruzaelem akár 0.9V-jából is.
Jah, ennek előnye, hogy akár ezredvoltra is belőhető a lekapcsolás értéke!!!
Szervusz Nyeteg Úr!
-Ez a megjegyzés melyik verzióra vonatkozik? -Engem mégis a második, a külső táp nélküli érdekelne... -azt tudnád egy kicsit bővebben? -mondom, laikus vagyok... Köszönöm, Zsolt
A műveleti erősítő előnye, hogy nagyon precíz. Keress rá neten, vagy a fórumban, hogy "komparátor". Ez két feszültséget hasonlít össze. és ennek függvényében billen a kimenete.
De ezek sajnos minimum 5V-ot azért igényelnek Keress rá, hogy "step-up" ez kis feszből állít elő nagyobbat. De szerintem akár gombelemekkel s próbálkozhatsz. Én is voltam laikus régen, tudom milyen érzés egy terv egy cél, de van amit nem lehet csak úgy megvalósítani, ide érdemes lenne a külső táp, akár csak gombelemekkel is, mert laikusként nehéz lesz enélkül.
Megpróbálok ezeknek utánanézni,
-köszönöm!
Kedves, Tisztelt Proli007!
Most olvastam cikkedet, és szeretnék gratulálni hozzá. Szép magyarsággal megfogalmazott (néhány helyesírási hibától eltekintve), logikus, jól struktúrált írás. Úgy hiszem, nem csak a kezdők tanulhatnak belőle sokat, hanem a haladók is és a leendő cikk írók is. A kapcsolással kapcsolatban egyetlen észrevételem van. Tapasztalatom szerint az ilyen komplementer tranzisztorokból felépülő bistabilok éppen a pozitív visszacsatolás miatt a kikapcsolt állapotot "nem hozzák" megbízhatóan. Kismértékű elektromágneses zavarok vagy kis szivárgási áram beindítja/átkapcsolja a billenőkört. Én a Q2 bázisa és a föld közé tennék egy stabilizáló 1nF-os kondit. Kikapcsolt állapotban a 100 ohmos ellenállás a kondit 0V-on tartja, ami biztosítja a bázisdióda lezárását. Mi a véleményed erről? Üdv: Göndör
Hello!
Természetesen elvileg igazad van, bár a gyakorlatban nem észleltem a problémát. Egyébiránt a Q1 bázis-emittere közé is illene ellenállást tenni, de úgy láttam, hogy a nagyáramú tranyó, és a kis feszültség miatt felesleges volna. (Próbáltam minimalizálni a kapcsolást.) Ha megépíted, látni fogod, hogy a nyomógomb egy pillanatra történő megnyomására a kapcsolás nem indul el, mert az izzó hidegellenállása miatt a Q1-nek tetemes kollektoráramra lenne szüksége. Ehhez viszont nagyobb bázisáramra lenne szüksége. És amíg nem fűt fel az izzó, nem marad öntartó a kapcsolás. üdv! proli007
Mivel minden egyes áramkört egyedileg kell beállítani [R2] , jó lett volna utalni a rajzon ill. a leírásban a beállítás egyszerű módjára. (Főleg a kezdőkre való tekintettel.)
Arra gondolok hogy egy nagyobb (pl:33 helyett 36 Ohm) ellenállással párhuzamosan kapcsolt jusztírozó ellenállásokkal nagyon egyszerűen és pontosan beállítható a kívánt érték. Igaz párhuzamos eredőt kicsit nehezebb számolni, ám egy elenállás dekáddal (potméterrel) gyorsan meghatározható a szükséges paralel ellenállás(ok) értéke. Ennek lehet a panelon is kihagyni helyet. A másik, nem kell feltétlenül minden cellához külön ák. Az egyes cellákat egy soros ellenállással kiegészítve (pl:0,22- 0,5 Ohm) és az egészet párhuzamosan kapcsolva a kisütőre egyformán kisüthetők, igaz lassabban, vagy nagyobb áramú kisütőt kell építeni. Véleményem szerint, ha van rá lehetőség ez jobb mint a soros telepek kisütése.
Hello!
Az R2 beállítása, nem olyan nagy gond, mint elsőre látszik. Tekintve, hogy az ellenállásra a lekapcsolási 1V feszültségnek csak kisebb hányada esik, így értékének "durva" változtatása, sem olyan nagy hatású, hogy akár csak az E12-es sorból ne valósíthatnánk meg. Ha több cellát párhuzamosan kapcsolnánk, akkor nagyobb áramú kisütőt is kellene készítenünk, mert így a kisütőáram cellaszámtól függően megoszlana. Ha ellenállást teszünk a cellával sorba, annak feszültségesése, módosítja a lekapcsolási feszültséget, méghozzá annak függvényében, hogy hány cellát tettünk a kisütőre. Nyilvánvaló, hogy soros cellákat csak abban az esetben kell együtt kisütni, ha azok nem bonthatóak. Én csak arra gondoltam, hogy ezeket az áramköröket rá lehet forrasztani egy "soros teleptokra is, anélkül, hogy a cellákat függetleníteni kéne. (Ha ugyan erre gondoltál.) Én minden esetre ezt a kis cikket szándékom szerint, csak gondolatébresztőnek szántam, és úgy látom ezt el is értem. üdv! proli007
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy a 2500mAh-ás Energizer NIMH aksiaim használat nélkül lemerülnek. Feltöltöm őket és mondjuk egy héttel később (használat nélkül) szinte teljes lemerültséget mutatnak. Kb. egy évig jól működtek, aztán pedig hiába merisztem le őket és töltöm fel újra, nem sokáig bírják. És ez nem az első eset, már a második garnitúra Energizerem válik használhatatlanná. Ugyan ilyen 2500-as -Varta típussal semmi gond. Mi lehet a probléma? Ezzel az akkumulátor kisütővel lehetne orvosolni valamit?
Szia!
"Természetesen elvileg igazad van, bár a gyakorlatban nem észleltem a problémát." - írtad. Nem szeretem az elmélet és a gyakorlat szembeállítását! Természetesen elvileg sincs igazam! Nem vettem figyelembe az izzó hidegellenállása és a melegellenállása közötti különbséget. Egyébként, ha meggondoljuk, akkor a két ellenállás közötti áramkülönbség a feszültségosztóban éppen úgy változtatja meg a feszültséget, mintha ott egy töltődő kondenzátor lenne. Tehát az izzó ebben a kapcsolásban az általam hiányolt kondenzátor funkcióját is átveszi. Másrészt hozzászólásomban éppen a gyakorlatra hivatkoztam. Ha ugyanezt a kapcsolást izzó helyett ohmos ellenállással készítenénk el, és nagy erősítési tényezőjű tranzisztorokat alkalmaznánk, akkor gyakorlatilag lehetetlen a kikapcsolt állapotot létrehozni. Jó pár ilyen kapcsolást kipróbáltam, amelyeket itt láttam publikálva, s egy sem működik csak kis erősítési tényezőjű, nagy áramú tranzisztorokkal. Próbáld ki, ellenőrízd a gyakorlatban! (Én azért azt hiszem, hogy ezt nem fogod megtenni, mert nagyon is jól tudod, hogy csak olyan dolog történhet a valóságban, ami elméletileg is tiszta, és fordítva.) A cikk szerintem nem csak gondolatébresztő, nem kell szerénykedni. A cikk nagyon jó. Üdv: Göndör Még egy megjegyzés: Az ilyen komplementer tranzisztorokból felépülő billenőköröket nem is szabadna bistabil-nak nevezni, mert ugyan két egyensúlyi pontja van, de csak egy stabil, a másik labilis. Nem véletlen, hogy a klasszikus bistabil billenőkörökben azonos típusú tranzisztorok vannak. A billenéskor pozitív visszacsatolás, az egyensúlyi helyzetekben negatív visszacsatolás érvényesül.
Az is lehet, hogy a töltőáramköröd nem a legideálisabb.
Aztán az is lehet, hogy jó sokszor használod (mondjuk kb. 400-szor feltöltöd), és akkor azért lesz neki kampec. 4-500 feltöltési ciklus az élettartalmuk általában ezeknek az akksiknak. Persze mindez nagyban függ a használat mértékétől, az átlagos terheléseitől, az állásidejétől, a töltés és akár a kisütés minőségétől.
Hello!
Én sem gondolom, hogy a gyakorlatot az elmélettel szembe kellene állítani. De minden tervezés, elméleti fikciókon alapul, ahol felállítjuk a szükségek és lehetőségek tárát, és ez képzi a tervezés alapját. A gyakorlat alatt azt értem, hogy a gyakorlati alkalmazás esetleg később dönti el, hogy valamely fizikai paramétert toleranciát nem vettünk jól figyelembe, mert egyéb általunk még ismeretlen zavaró tényezők is fennállnak az a konkrét alkalmazásban. Avagy a kapcsolással szemben támasztott használati követelmények nem igénylik bizonyos szempontból azt a precíz kialakítást, amit eredetileg fontosnak ítéltünk. Én így értem a gyakorlat és az elmélet közötti különbséget. üdv! proli007
Alig voltak használva. Fényképezőgépbe használom ezeket. Arra gondoltam, hogy az én digitális gépemnek 3V-os fesz kell. A két aksi sorba 2,4V. Ez a fesz. szint az aksi merülésével lejjebb megy és a fényképezőgépnek ez már nem elég, és kikapcsol, holott az aksik még nem merültek le 1V-ra, de én azt hiszem, hogy lemerültek és berakom tölteni őket, és a memória effektus vagy valami belép. Az NiMh aksiknál ez elvileg nem olyan vészes, de lehet, hogy mégis ez van?
Mert ha az elméletem jó, akkor ez a kis kisütő talán megoldást jelenthetne. Viszont azt akkor sem értem, hogy miért merül le magától.
Hello!
A NiMh aksik, önkisütési árama, meglehetősen nagy. Tapasztalatom, hogy (egy táskarádióban) az aksi akkor is egy hónap alatt kimerül, ha használom, ha nem. Nyilván az önkisütés árama, gyártótól, kortól, és töltési számtól is függ. üdv! proli007
Gyerekek. Én kb. 12 éve használok ceruza aksikat. Az első akksim még mindig működik (Uccar, made in USA) Én egy 12 Ohmos ellenállásal sütöm ki őket. Úgy, hogy: két akksi, egyenként 12Ohm rájuk kapcsolva, majd ezeket sorba kötöm és egy ledet rakok rá, csak úgy natúrba a 2.4 voltra. A két cellát egyenként meríti az ellenállás plusz még a led is a kettőt egyszerre. Ha a led kialszik akkor kivan sütve. Én azt tapasztaltam, hogy bírják az aksik ezt a fajta kisütést, meglehet kérdezni a 12 éves akksiaimat. A mély kisütés meg szerintem meg marketing. Tudományos hablattyal alátámasztva.
Nálad az lehet mint nálam volt. Frissen töltött akksik, 10 fénykép és lemerül. Megnéztem a fényképező könyvét és benne volt, hogy 2400mAh minimum, de 2600mAh az ajánlott. Néz meg te is, hogy milyen való bele és neked milyen van. Memória effektus az valóban bejátszik ha rátöltesz, ezért kell legalább 2 garnitúra akksi, mert egyet használsz, egyet meg nyugodtan kisütsz - töltesz.
A kérdésem a proli007 által tervezett nikkel akkumulátor kisütő áramkörhöz, hogy lehet-e az izzót 300mA-es multifuse-val helyettesíteni? Az az adatlap szerint a 300mA-es multifuse ellenállása hidegen (25°C) 0.76-1.36ohm, és max. 0.5W-ot tud 125°C-ra felmelegedve eldisszipálni.
Multifuse adatlapjában benne van, hogy abban bizony megszalad az áram.
Ha jól értelmeztem a munkahelyi magyarázatot, akkor egy 300mA-es multifuse kb 1A-rel indul és ha bemelegedett akkor marad rajta a 4-500mA max. Tehát elvileg 300mA az aminél még nem melegszik, nem szól bele. Legalábbis hasonló arányokat mértem egy 750mA-es darabnál is. Sima izzó se drága, és egyszerű megbízható!
Hello!
Így igaz, és prémiumként még világít is! üdv! proli007
Szia 2500mAh-ásat használok kettőt. De a fényképezőnek 3V kell nem 2,4V. És szerintem az kevés neki és azért jelzi ki kevés használat után, hogy lemerült. Kvázi rendes 1,5V-os ceruzaelem lenne jó bele, de azt nem lehet tölteni.
Az meg, hogy magától lemerülnek ezek az akasik... Szóval nem azért, de valami használhatóbbat is kitalálhatnának. Miért nem lehet 1,5V-os tölthető aksikat gyártani???? A nagy márka Energizer miért merül le magától hamarabb, mint egy Varta??? Bocsi de ez elég bosszantó.
Nem azért, de miért kell azon felháborodni, hogy ezek az akkuk ilyenek? Nagy az önkisülésük, nincs mit tenni, együtt kell vele élni. Használj Li akkut, azt legalább bármikor töltheted. Vagy ha mégis NiMH kell, akkor ott vannak az új generációs (Varta Ready2Use, GP Recylo, Sanyo Eneloop) akkuk, amik ötvözik az NiMH újratölthetőségét, és az elemek alacsony önkisülését. A boltban már feltöltve tudod megvenni. Egy év alatt csak kb 20%-ot merülnek.
Köszi az infót, majd utánna fogok nézni.
Annyira nem háborodtam fel, csak belegondoltam, hogy mit is használok/használtam vlna. Persze az én esetembe a fényképezőgép is lehet hibás, de a fentebb leírt Energizer aksikkal nem csak én vagyok így. Több haverom panaszkodott már ugyan ezekkel a tünetekkel. Azóta Vartát használok, csak éppen sajnálom a "kidobott pénzt"
Csatlakozom, nekem is vannak Energizer 2x00 mAH-s ceruzaakksijaim, és ugyanez a tapasztalatom. Van egy készlet X4 energy vagy milyen márkájú, ugyanolyan kapacítású és azzal nincs ilyen gondom.
Szia proli007!
Idézet: „Szükség esetén a kapcsolás némi engedmények árán, BC639 / BC640-es komplementer párral is megvalósítható.” Pontosan mit jelent az a "némi engedmény"? Másik kérdésem: A HeStore-ban 1,2V 220mA-es izzó kapható. Ez csak lassúbb kisütést eredményez, vagy egyéb nemkívánatos hatása is van. Használhatom ezt? Köszönöm!
Hello!
- A BC tranyók kollektor árama csak 1A és 300mA mellett magasabb szaturációt fognak mutatni. Tehát esetleg jobban hat majd a szaturációs feszültségük változása a lekapcsolási szintre. - Igen, a kisütési idő lesz alapvetően hosszabb. (Viszont a BC majd jobban örül neki.) üdv! proli007
Köszönöm szépen! Akkor ezeket lehet rendelni.
Szia!
Bár a kisütés témakörben írtál, azért én mégis egy töltési módszert szeretnék mutatni. Velem és több ismerősömmel is előfordult már, hogy az akkumulátorok, amiket használtunk jócskán veszítettek az újkori kapacitásukból és szinte teljesen elfáradtak. Az ilyen esetek meglepően nagy hánydában, sikeresen alkalmaztam egy saját koncepciójú akkuregenerálót. A kisütött akksikat 2 A-es 1.5KHz-es áramimpulzusokkal töltöttem fel teljesen, majd újból ksütöttem. Ezt a ciklust az akkuk elhasználódási fokától függően többször(1-4) megismételtem egymás után. Alapos mérések és tapasztalatok után ki merem jelenteni, hogy szinte a teljes gyári kapacitásukat visszanyerték a rossznak, kukaérettnek hitt akkumulátorok. Sőt ma már az újan vett akkumulátoraim minden 10-edik töltését is így végzem(tehát 9 normál töltés és utánna 1 regeneáló töltés). Az áramkör egy egyszerű áramgenerátor, amelyet egy SN7400-as NAND kapuramkörrel felépített 50%-os kitöltési tényezőjű multivibrátor kapcsolgat kb. 1.5 KHz-el. Az effektív töltőáram így 1 A (350us ig 2 A folyik majd 350us ig 0 A). Ezek az értékek 1500mAh - 2800mAh-ás akksiknál megfelelőek, kisebb kapacitásúaknál az R2 ellenállást 4 ohmra kell növelni így az áramértékek a felére csökkennek. 12 V-os tápfeszültség mellett maximum 4db sorbakapcsolt cella tölthető. Az ember általában nem sokat törődik az akkumulátorok helyes kezelésével, csak beteszi a töltőbe, ha üres ha nem, és várja, hogy feltöltődjön. Egy darabig megy a dolog, aztán már egyre kevésbé. Ekkor a legtöbben rossznak gondolják kidobják és vesznek egy újat, én meg elkérem a régit "nekem még jó lesz" felszólalással. És általában tényleg jó is lesz.
Kedves szunyi!
Nagyon megörültem most ennek az egyszerű elvnek i.. kapcsolásnak, mert amint a képen látható aksik fele gyengélkedik, úgy ahogy te is leírtad. Össze is dobom még délután ezt a reg. töltőáramkört és meglássuk beválik-e ?! |
Bejelentkezés
Hirdetés |