Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Naa.Lééccii
![]()
Felraktam egy bemutató videót a tcről:Bővebben: Link
Üdv!
Addig jó,amíg csak videón látok ekkora szikrákat ![]() Mi történt a first secondary-val? Jó munka lehetett a kondik elkészítése..Gratula! ![]()
Az első szekunder él, és jól van, csak jelenleg nincs alatta meghajtás
![]()
Rendelt már valaki a Farnelltől?Félek külföldről rendelni,ha valaki jártas a témában,légyszi szóljon.kell az a két ic az sstc-m hez
![]() ![]()
Miért, olyan drágák az IC-k? Rendelj csak nyugodtan.
25euró csak a csomag útja hozzám
![]() Az ic ára még annyira nem vészes,bár nem az olcsó kategória..hát őő..f c k ![]() ![]()
Vagy csak 10euró.két változat is van,most nézem..tömör gyönyör
![]()
Hello! Nekem nagyon megtettszett a mini Tesla-tekercsed, valami építési leírást és kapcsrajzot mellékelnél?
Az a kép,ahol egy fiú van a háttérben, az egy külföldi oldalról származik.
![]() ![]()
VTCC nagy álmom,egyszer építek egyet
![]()
Hát, nem kerül olyan sokba, és ha úgy tetszik, nem lehet kinyírni. Valami marha nagy vízhűtéses csővel kéne egyet csinálni, 50kW-on.
Szia! Több munkádat láttam már az oldalon, és az előbb megemlítettél egy 50kW-os teljestményt... Nem emlékszem arra, hogy amiket Te csináltál, azok mekkora teljesítményűek, de például ezt a teljesítményt honnan lehet kivenni? Mert nekem a 3x400V 32A-en is "csak" 38,4kW-ot adna, ha jól számolom. Az egyéb teljesítménynövelésért pedig elég szépen lehúzzák az embert, ha jól tudom, ez pedig nem éppen olyan költség, amit "kísérletezgetés" miatt kifizet az ember. Szóval ekkora teljesítményt honnan veszel? Hogy tömör legyen a kérdés!
![]()
Venni nem kell, a készüléket kell olyan helyre vinni, ahol van akkora áram. Itthon nekem is csak 17kW állna rendelkezésre 3 fázison, szóval 3x ekkora kéne hozzá. De ez nem olyan otthoni dísz dolog lenne természetesen, bemutatókhoz lehetne használni.
Itthonra én 12kW-os szikraközös tekercset tervezek, hamarosan bele is kezdek.
Köszönöm válaszod, de olyan ugye nem lesz, amikor a (talán)400kV-os légvezetékre akasztasz három vezetéket és onnan veszed a feszültséget a készülékhez?
![]() ![]()
Üdv!
Kis teljesítményű teslához szükségem lenne egy olaj gyujtó trafóra. Hol tudnám olcsón beszerezni? Ha van valami ötletetek légyszíves osszátok meg. Köszi
Üdv!Google a barátod...
Mekkora a teljesítménye egy olaj gyújtótrafónak? Egyébként vatera is a barátod... Kis teljesítményhez inkább neontrafót használj,annak a teljesítménye 270watt körül mozog,az már megbüfiztetné a tekercsed,igaz,jóval elmarad majd Collector 12kW-os tekercsétől ![]()
50kWatt rémisztően hangzik,pláne a szikra,amit a tekercs produkálna
![]() Én beérném kisebb teljesítménnyel is,az összetevők beszerzése nem egyszerű számomra,azért várat még magára a project. ![]()
Nem hát. Az kevés, a 750kV-os vezetékre fogom feldobni a kábeleket, és amikor fény kell, csak közel kell rakni egymáshoz a fázisokat, és már lehet is olvasni ívfény mellett.
Bővebben: Link
Na, végre ma megkaptam egy videót még a 2008 szeptemberi bemutatóról. 1 órás bemutató volt, de kivágtam sokat belőle. A dunatv-re még mindíg várni kell, de már folyamatban van.
Sziasztok!
![]() Skori,nagyon jó az oldalad!3 éve megépítettem a 12V-os miniTeslát,és nagyon tetszett,az elején kinyírtam pár IRF540-et(már nem emlékszem,miért szálltak el),de 2,9 éve ![]() Láttam az oldaladon a 24V-os miniTeslát is,úgy döntöttem belevágok.... Lenne is pár kérdésem:Kb. milyen tekercsel lehetne a legnagyobb szikrát elérni?A 12V-oshoz 0,08-0,1-körüli dróttal tekertem a szekundert(60-as PVC-re 22cm magasságot)A 24V-oshoz jó lenne a 0,25-ös huzal(csak ilyenem van)és hogy lehetne minnél naggyobb szikrákat elérni?Jó a 60-as átm. cső,vagy tekerjem 80-100-asra. És egy utolsó:kb. hány cm-es szikrákat tud a 24V-os verzió(ha jól van összerakva)? ![]() Esetleg nem lesz a közeljövőben új fetes meghajtó?Írtál az oldaladon 50V-os meghajtóról is/hogy tervbe van/. ![]() /a nyákon a betáp résznél egy 12V-os stabil-IC lett szépen odahelyezve a venti számára ![]() Próbállgattam egy kicsit 22v-ról...szerintem nagyon a határon ment a meghajtó...az 555-ös forró volt,a fetek szépen melegedtek,(és a primer is nagyon meleg volt) De még így,22V-ról is 5-6cm körüli szikrákat tudott,lehet a toroid tekercsnél szúrtam el valamit,szerintem nem is ferrit,hanem porvasmag,meg gondolom a primer se elég vastag. Még egy dolog furcsa számomra:ha rakok rá tetőkapacitást,nem szikrázik,csak ha fél centire odanyomom a csavarhúzót.22V-ról járatva rá tudtam tenni egy 2*3cm-es lemezdarabot,úgy még jó volt ![]()
Üdv!
Szerelj rá befőttes kupakot,kitörési pontot biztosíts a szikrának.A primernek szerintem nem kellene melegednie,legalábbis az enyém nem melegszik,hiába nyúzom.A vasmaggal kapcsolatban-fogj egy kompakt fénycsövet(energiatakarékos izzó),a gyári illesztésnél picit fűrészeld meg,csavarhúzóval bontsd szét,abban találsz tökéletes ferrit gyűrűt,ne ilyedj meg,ha kisebb lesz,mint amire számítottál,ezek a ferrit gyűrűk nagyon picik!Kompakt fénycsövet,ha nincsen odahaza hibás,már párszáz forintért lehet szerezni.Örülök,hogy feltetted a kérdést Skorinak az 50v-os meghajtóval kapcsolatban,már én is akartam kérdezni.. ![]()
DRSSTC.I love it
![]() Még mielőtt valaki félreértené,csak kedvcsinálónak teszem fel ezt a képet.Nem én készítettem.
Nekem azért melegedett a primer,mert vékony drótból van,és 22V-ról járattam.
Ismerem a kompaktfénycsöves ferrit gyűrűt,sajnos csak egy db-om van,és Skori leírása alapján 2db kellene.Láttam a lomex honlapján kis ferritgyűrűket 50-100ft-ért,lehet megpróbállom egy olyannal. Raktam fel képet,az a sárga nem jó(pc tápos).Ja,a tetőkapacitásos dolgot még megpróbállom egyszer(köszi). Neked van valamilyen Teslád?
![]() A tied most a 12 vagy a 24V-os minitesla?A képeken hány voltról ment?
Üdv!
Skori kettőt használt,így a menetszámot megfelezhette(7/15re).Úgy gondolom,bár még nem próbáltam ki,de szinte 100%biztos vagyok benne,hogy 1 gyűrűvel is lehet,csupán a menetszámot nem felezheted,tehát megmarad az eredeti 15/30 menet.A gyűrű méretéből adódóan a 15/30 menet már nehezen tekerhető rá,ez buktató lehet.12voltos miniteslám van,termetéhez képest nagyot szikrázik,a tápegységem nincs 18voltos,ha majd vettem új multimétert,megmondom,hogy hány voltot kap.Van egy izmosabb tápegységem,arra még nem mertem rácuppantani.Egyenlőre csak a 12voltos miniteslám működőképes,de az utóbbi pár napban belehúztam,összeraktam két sstc oszcillátort,a belevaló ICim azonban külföldön várakoznak,úgyhogy az áramköröket eltettem pihenni,ma kutattam kicsit,találtam egy minitesla tervet,azt fogom megépíteni,utánanéztem az alkatrészeknek,mind beszerezhető Magyarországon,úgyhogy a továbbiakban ez a kapcsolás marad előtérben.A 24voltos minitesla szekunderét is elkezdtem tekerni,a szorgalmi időszak alatt be is fejezem ![]() A szekundered adatait légyszi add meg! Huzalvastagság,de leginkább a menetszám érdekelne! Szigetelted valamivel a szekundert? Egyébként a minitesla függőséget okoz.. ![]() ![]()
(#335028)-hozzászólásomnál van a miniteslámról 3 kép,jobbról az első képen láthatod a befőttesüveg kupak-kitörési pont megoldást.Fontos,hogy a kupakot tartó csavar vége kb egy cmrel lógjon túl a kupakon.Akkor a szikrák a csavar hegyes végén törnek ki.Egyébként az én kapcsolásomban egy kis sárga gyűrű van,működik,úgyhogy nem panaszkodom.Lehet építek egy másikat,kompakt fénycsöves gyűrűvel,van ugyanis még egy 12voltos miniteslához való megtekercselt szekunderem
![]() Lomexről jut eszembe-ha pesti vagy,és miniteslához,vagy a 24voltos miniteslához való huzalra van szükséged, a conrad-ban találsz megfelelőt.Oktogonnál van,kis tekercseken árulják a rezet!Egy 0,1mm tekercsből kijön 2db 12voltos minitesla szekundere,vagy 1db 24voltos minitesla szekundere.A szekunderek méretezéséhez Skori oldalán találsz egyszerű és nagyszerű programot! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |