Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Azon a panelen foglal helyet nálam a kicsatoló kondi 4700uf /63Volt ezenkívül van rajta még a kicsatolókondival párhuzamban 4uf /63 Volt MKP .És még ezen a panelen van aZobel tag , ennek a kondija látható a képen az a 100nf + 150 ohm
Köszönöm, azért kérdeztem, mert most próbálkozok a mélyátvitel javításával és eddig csak 2200µF kicsatoló van benne, ezt bővítgetném majd.
Szerintem elírtad egy nullával, 100nF + 15 ohm -ot akartál írni. :yes:
Igen valóban elírtam már későn fedeztem föl !Köszi az észrevételt 15 ohm !
A Zobel tag mit módosít a hangzáson. Azt tudom mi a Zobel tag, mert kigugliztam, de azt, hogy miért jó nem találtam. Mellesleg a Zobel tag és a hangszóró(k) közötti hangváltó nem befolyásolja a hatását?
En azt mondanam, hogy semmit. Azert kell a zobel tag, hogy a komlex terhelesek hatasara (hosszu hangszorovezetekek + hangvalto,hangszorok) ne gerjedjen nagyfrekisen a vegfok.
Hmm!Te tudsz valamit!Gratula!Pont erről van szó!Úgy tűnik a tömegcikk gyártóknak gőzük nincsen ehez.Mert ahogyan írtad "némi odafigyeléssel" meg lehet oldani, plusz anyagi ráfordítás nélkül.
Én a stabil tápos verziót építettem meg.Ekkor még nem tudtam milyen trafóm lesz!De most már sikerült szereznem, és indokolatlanná vált.Majd kiiktatom azt a részt.De az is lehet, hogy kipróbálom azzal is pusztán kíváncsiságból.Szerintem a stabil táp működési fajtájától függ, hogy ront e a minőségen.Javítson ki valaki ha rosszul tudom!
Én JLH-n próbáltam, ott a szerző által ajánlott stab tápot építettem meg hozzá, de jobban tetszett a hangja anélkül, csak puffer meg egyenirányítás. Évekig úgy hallgattam, aztán valamiért levettem róla, és úgy is maradt azóta.
Értem!Ki fogom mind két verziót próbálni, és az ízlésemre fogok hagyatkozni!A hi-fi-nél vannak olykor megmagyarázhatatlan dolgok!Persze a korrekt összehasonlítás érdekében a nyugalmi áramot is azonosra fogom állítani!Amúgy ennek milyen a hangzásvilága?Kísérleteztél a megfelelő MTF kondival a tápon?És spéci vezetékkel próbáltad?
Ezt én még soha nem építettem meg, sőt még nem is hallottam, csak az ódákat róla.
Szia : nekem is lettek a tápba téve MKP kondik az elkókkal párhuzamban ? Bár szerintem ennek semmi köze a hagzásvilágához? Az az MTF kondi az mi ? sajnos azt nem ismerem ? És azon a spéci kábeleken mit értesz ? Kérded a hangzásvilágát ennek az erősítőnek ? hát a róla eddig kialkotot vélemények eléggé jók ? De ha megépítetted akkor majd te magad itélkezz ! Szerintem mindenkinek más más az ami tetszik , így erről mondani is addig még nem hallotad szólni fölösleges! De viszont itt már a topikban egy jópáran leirták a személyes megítélésüket ! Ez alapján már lehet egy összegzést készíteni róla!
Bocs, elírtam a kondit!Én póbáltam egy gyári erősítővel kisérletezni kondi terén.4,7mikrós kondival kezdtem.Túl műszaki volt a hangja.Aztán felmentem vele 10ig ahol részletezőbb lett.Szerintem jelentős javulás eredményezett. A cpéci kábelen olyan indukciómentesen sodort rendezett szénkristályú vezetéket értek aminek 3-4 ezer ft métere.Vagy ettől jóval drágább.Nem írok márkákat!
A hangzásvilágot illetően igazad van!Én csak a te szubjektív véleményedre lettem volna kiváncsi!
Az én személyes szubjektív véleményem a következő : Nekem a mélyekkel semmi bajom azok teljesen rendbe vannak igencsak erőteljes középhangokkal szintugy vagyok mint a legtöbb ember aki már hallota szólni a DoZ -t Kicsit karakteresebb közepek ! Pl nekem pont ez tetszik benne ? A magas hangok tálán egy picikét elmosottak de viszont nem túlnyomórészben zavaró ! Egyszóval biztos vannak kifogásolni valók ebben a hagzásban ? Most hogy szóbakerült a hagzás befogom üzemelni ! már több mint egy hónapja nemvolt bekapcsolva ! Igazából nincs hozzá megfelelő hangfalam ? Sajnos csak egy pár kb 20 éves orion hs 280 van amin tudom halgatni! Szóval én csak ebből a hangfalakból tudok kiindulni!Még sohasem hallottam más hangfalon a hangját ! EZVAN
Értelek!Köszi az infót!Nekem van több garnitúra hangfalam is.Van lineáris hangzású, kemény hangzású, és puha is.És a műsorforrást is több fajta karakterű eszközzel szeretném megpróbálni!Valószínűleg külső DAC-ról és több fajta vezetékkel.És van lehetőségem elvinni próbára egy több millás cuccon is próbálni, ahol ez lehet a leggyengébb láncszem.Mindezek összességéből szeretnék következtetéseket levonni.És mások véleményét is ki fogom kérni az értékelésnél.Csak lenne már kész!
Kábelekkel (hangszóróvezeték) én már kísérleteztem. Olyan speckós drágával még nem, mint amilyet írtál, de etéren el tudom mondani a tapsztalataimet, bár azt hiszem már egyszer leírtam valahova.
Elsőként szögezzük le, hogy csak nagyon kis külömbségekről beszélünk, és itt sokmindenen múlhat a hangzás, akár még azon is, hogy épp mennyire fáradt az ember. Szóval az én fülem szerint a hagyományos többszálas (Piros-fekete tyukbélmadzag) kábellel hallgatva a rendszert a magas hangok háttérbe szorultak, és mélyből volt több. Aztán próbáltam CAT7-es kábellel, annál az ellenkezőjét tapasztaltam, ott mélyből lett kevesebb, és a magas hangok domináltak. A legjobb hangot az aranyközéputat a vastag összesodort tömör réz tűzálló kábellel tapasztaltam, az minden tartományban szépen "muzsikált" Most is az van bekötve. A fényképen, amit még régebben feltettem, talán látszik is egy darabja. Hasonló jó hangzást tapasztaltunk az egyszerű vastag villanyszerelős tömör rézkábellel. szóval szerintem nem kell ide semmilyen drága, jó hangzású vezeték, hanem csak egy bitangvastag, tömör, nagytisztaságú rézkábel, aminél a két vezeték össze van sodorva. Ezeknek akár több méteren nézve se tudtam digit multiméterrel megmérni az ellenállásukat. A tyukbélmadzagnál már fél méteren több tized ohm-os ellenállást mértünk, ami szerintem nem jó, bár akár valahova még jó is lehet. Ja még szokták ajánlani a jóféle antennakábelt. RG59 vagy mi a neve (bocs ha nem az). Azzal még nem próbáltam ki, de majd talán egysezr azzal is kísérletezem. Még egy jó tanács, ha esetleg vinnéd majd az erősítőt bármilyen hifis helyre tesztelni. Ne árúld el, hogy mi ez, és hogy mennyiből raktad össze. Előfordulhat,hogy megkérdezik, és akkor már rögtön jönni fognak az előítéletek, ezt tapsaztalatból mondom. Jó építést!
Köszönöm az infót!Meg fogadom!Nem hi-fi-s hely.Egy barátom aki él hal ezért.A cat7 nek az a baja, hogy tömör.És a tapasztalataim alapján per pillanat jónak tűnik ,de idővel fárasztó a hangja.Mint minden tömör vezetéknek.Mind ezeknek csak akkor van értelme ha a rendszer egy bizonyos minőséget átlépett.Mint ahogyan a shakti kőnek is.El kell jutni arra a szintre, hogy a vezeték legyen a leggyengébb láncszem a rendszerben.Viszont ha alkalmas a hangfalad párhuzamos vezetékelésre akkor mind a vékony mind pedig a vastag vezeték nyújtotta előnyöket ki tudod használni.A vastag vezetékek a mély hangokat a vékony vezetékek pedig a magas hangokat támogatja.Én így tapasztaltam.Én most egy A val kezdődő márkát használok.Ennek az ára kb 80 000Ft.És kb mint a műszerzsinór olyan vastag.Teljesen lineáris az átvitele.Nem tudtam ehez hasonlót házilag előállítani.
Pontosabban az A osztályún nekem mint ha mélyebbre menne.Mondhatjuk akkor úgy is, hogy több, mivel addíg az nem volt.AB osztályúnál pedig nekem szebbek lettek, vagyis megfogottabbak és dinamikussabbak.Nem mértem de gondolom, hogy ez abból adódhat, hogy a hangfalról visszajövő impulzusokat elnyeli a kondi és nem jut vissza az erősítőre ami ráhathat esetleg a munkapontra is és abból csak rossz hang származhat.
Ez a helyzet a gyári erősítőknél megadott adatoknál is,hogy azokat nem hangszórón hanem műterhelésen végzik ami viszont nem dolgozik vissza az erősítőre. Lehet,hogy rosszul gondolom de a tény az tény. CIROKL-nak:Ha van rá módod egy próbát megér, nem veszítesz vele semmit. Én is csak kipróbáltam és bejött. Sok sikert!
Végre sikerült megtekercselnem a hiperszil trafót.Két teljesen független szekundert tekertem.És már nagyon kíváncsi vagyok a hangjára, így hát nem is bajlódom a dobozzal. Jöhet a próba.Belevittem egy kis induktív hurkot elsőre.Ezt kijavítva működik a dolog.Sajna már késő van a részletes mindenre kiterjedő próbára, de holnap meló után rábukok.Az első véleményem kellemes meleg hangzást éreztet.És ahogyan írtátok fűt mint állat!De majd beszámolok a részletes eredményekről is.
Kíváncsian várjuk a beszámolót, illetve, ha lehet képeket is.
Nos elsőként az erősítőről pár kép ,és adat.A panelek egy irányba néznek így a kimenetek is egy irányban vannak.Kb 5cm snassz vezeték utána már Note zsinór.A bemenet kb 10cm vezeték, de ezt a bemeneti választó elkészítése után 5cm re le tudom szorítani.Az RCA kábelem is ez a márka, de ezüsttel is próbáltam.1.5 amper a nyugalmi áram ,és így 57fokos a hűtőbordám tartósan.Miután elektrosztatikus hangfallal is kipróbálom le fogom venni még az áramot az energia felhasználás optimalizálásához.A tápon 15000mikro +4,7mikro +4,700mikro van.Az egyen táp vezetékem 30cm.Ez viszont a javamra dolgozik.A hálózati vezetékem is spéci volt a kísérlethez.Ja és a paneleket magas ezüst tartalmú ónnal forrasztottam.Kb 2méter kellett hozzá.
A kísérlethez olyan zenei forrást használtunk amin természetes hangszerek vannak.Elsőként Blues, és Jazz zenével hallgattuk meg.A készüléknek hidegen nagyon műszaki hangja volt.Miután bemelegedett Nagyon természetes kellemes a hangja.Az általam eddig megszokott hangokhoz képest erőteljes.De nem tapasztaltam amit írtatok, hogy sok rajta a mély!Jól felismerhetően szólalnak meg a hangszerek.Nagy tere van és részletező hangja.Nem erőszakos, és hosszú távon is hallgatható.Ez után jött a nagy megmérettetés a komoly zene!Nos itt már fellelhető egy pici hiba.A monumentális zenekaroknál picit tompa lett a magas hang.Ezt egy hivalkodóbb hálózati vezetékkel próbáltuk kompenzálni.Egy pillanatra ügy tűnt sikerült is, de a részletesség rovására!E téren picit kompromisszumos.De tud valaki olyan gyári cuccot fél milla alatt ami nem az?
Összegezve:szerintem egy jó kis erősítő.Ha ehez hasonló minőségű gyárit szeretnénk vásárolni hát akkor jól ki kellene nyitni a pénztárcánkat. És még lehet rajtajavítani úgy vélem.Én örülök, hogy megépítettem.És ahogyan lehetőségem lesz rá, igényesen be is fogom dobozolni.
Szia
Számomra szokatlan kialakítást választottál. De egyben van, ez a lényeg. Ha már minden jól működik, és kicsit megszokta a füled a hangját, akkor végezz el a kedvemért egy kísérletet. A rövid kábeleket cseréld olcsóra, és hosszúra. Minden speciális csatlakozót cserélj a legegyszerűbb, legkommerszebbre. Mindenből a legegyszerűbb legyen, amit csak könnyen ki tudsz cserélni. Majd így is hallgasd egy kicsit. Végül mond el mit hallottál. Ne csalj, én már túl vagyok a kísérleten, és tudom mi lesz az eredmény, csak mástól is jó lenne hallani. Remélem számodra is hordoz majd tanulságot a kísérlet. Alkotó
Rendben!El fogom végezni a kísérletet úgy is. Próbáltam ezüst vezetéken is.És picit más volt a hangja.Azért ezt a felállást választottam mert így minden vezeték ugyanattól a gyártótól származik, és nem változtatja a rendszer linearitását.
Nekem is szokatlan ez a kialakítás.
Gratulálok!
Egy újabb DoZ kezdi meg földi pályafutását. A kialakítás különös, de nekem tetszik. Esetleg a panelekről tudnál még pár fotót csinálni, illetve más szögekből is csinálhatnál pár képet, ha van kedved. Az összehasonlításra kíváncsi leszek majd. Ha jól látom az "asztal" teteje teljesen hűtőborda?
Igen az egész teteje hűtőborda!Az oldalát pedig vastag fából szeretném.Valami világos színűre gondoltam.Az menne a nagy sötét felülethez.A potival van még gondom.Nem döntöttem el ,hogy motoros legyen vagy egy hosszú tengellyel lehessen forgatni az előlapról.Mert ugye nekem ez hátra került!És a trafom van elől.
Gratulálok ! "Örülök hogy tetszik ennek az erősítőnek a hangzása " Azért ha van rá lehetőséged akkor végezd már el azokat az alkotó által kért kisérleteket ! Arra én is kiváncsi lennék ? Meg nem tudom a stabil táp nélkül kitudod - e próbálni ? Így is kiváncsi lennék a véleményedre ? Nekem is tetszik az eddigi kialakításod , ezek szerint a hűtőbordára építkezel ? Végülis csak körbe kell szegni aztán jöhet egy fenéklemez és kész .
El fogom végezni idővel!Csak a füleim szokják a hangját!Stabil táp nélkül úgy tudom próbálni, hogy lekötöm 0,47ohmos ellenállást ,és oda kötöm a tápot.Próbáltam, de búgott halkan!És még nem szántam rá időt , hogy megkeressem miért?Jól látod a lényeget!Adott volt ez a szép "kis" hűtőborda gondoltam lehetne dísze is a készüléknek!
Amikor megláttam a kapcsolási rajzát ennek az erősítőnek, elsőre szembe tűnt a nagyszerűsége.Gondolok itt a differenciál fokozat nullátmeneti problémákra, ami itt nincsen!Próbáltam felhagyni minden eddig megszokott tematikát az építésnél.És csak is a minőségi eredményekre koncentráltam.Na persze ha már jól szól kell egy igényes doboz is neki.
A hétvégére meg van beszélve egy próba!Elektrosztatikus hangfal, és stúdió cucc!És referenciának egy milliós erősítő.Ez azért is érdekes számomra, mert itt az én erősítőm lesz a leggyengébb láncszem az átviteltechnikai láncban.Talán ki fogja emelni a hibáit!Hárman fogjuk meghallgatni, és az együttes véleményünket le fogom írni.Bízom benne, hogy az esetleges hibákat némileg fogom tudni kompenzálni a dobozolásnál!
Szia!
Volt a hétvégén próba, hallgatózás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |