Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
az a kerdesem hogy kellene tekercseljek egy 10mH s legmagos tekercset, nem tudom hogy mien vastag huzalbol, mekkora legyen a legmag atmeroje, es hany menet? (sajnos eddig meg nem kellet iesmivel foglalkozzak, azert kerdem) Udv István ![]()
Több ilyen kérdése nem lesz. Kitiltottam. Aki három figyelmeztetésből sem ért, annak itt nincs helye!
![]()
Heló
Ha jól tudom, akkor azt a TTL kimenetet szkóp trigger bemenetére kötve azzal triggerel. Így minden feszültség értéknél fixen áll a jel, nem kell a trigger szintet állítgatni a szkópon.
Megnézem úgy emlékszem van valahol valamelyik cd-n itthon egy kis progi ehez. Kis türelem.
Addig is a "tekercs induktivítás kiszámolása" cimű topicban
Idézet: olvasd el.„(#276068) edgar válasza AMD hozzászólására (#173272)” Trafó méretező progit találtam. ![]()
Bővebben letölthető progik.Bővebben: Link
Sziasztok!
Leejtettem egy kristályoszcillátort. Az volna a kérdésem, hogy hogyan lehetne egyszerűen tesztelni, hogy működik-e még? Oszcilloszkópom és frekvenciaszámlálóm sincs. (egyébként ha ez utóbbi lenne, akkor azzal hogyan kéne tesztelni?) Köszi!
adsz neki 5V-ot, és a kimenetre rárakod a frekimérőt, vagy szkópot. Nem hinném hogy nagy baja lenne.
Hello!
- A TTL, 0/5V-os jelszintet jelent, és olyan lezáró impedanciát, ami közvetlen tud TTL IC (pld:74N00) bemeneteket hajtani. - A VCO az feszültség vezérelt oszcillátor, angol szavainak rövidítése. Az ide beadott egyenfeszültséggel vezérelheted az oszcillátor frekvenciáját. Ezzel frekvencia változást, vagy söprést lehet előállítani. (Sweep, Wobbler) üdv! proli007
Hello!
Egy lehetőség még van. Készítesz hozzá egy frekvencia osztót. (Nem kell nagy dologra gondolni.) Utána kötsz egy CD4020-4040-4060-as bináris számlálót, és valamelyik Q kimenetére egy kis hangszórót egy 470ohm-os ellenálláson keresztül. Hallani fogod a hangját. (A kristálynak persze 10MHz alattinak kell lenni, vagy gyorsabb áramkört kell választani a HCT típusokból) üdv! proli007
1, Kimenetre nagyfrekvenciás mérőfejet, arra feszültségmérőt ( legalább 10 megaohm bemeneti ellenállásút ) kötsz.
Diódának most jó lesz 1N4148. 2. Kimenetre antennát ( darab drótot ) kötsz. Rádióvevőn megkeresed az alapfrekvenciát vagy valamelyik felharmonikusát. ( 1 MHz esetén pl. középhullámon ). 3. Ha van még egy, akkor a kimenetüket összekötöd két darab 0.5 .. 1 kiloohmos ellenállással és az összegükre frekvenciamérőt kötsz. Elég max. 100 kHz-es. A különbségfrekvenciát kell mérned. Ha fejhallgatót kötsz rá, a különbségfrekvenciát hallod.
1.b. A feszültségmérőt LED-del is helyettesítheted.
2. Lehetőleg páratlan felharmonikussal. 3. ... még egy ugyanolyan, akkor ...
Na ez volt az igazán precíz válasz..köszönöm.
Vettem egy funkciógenerátort, és vannak rajta ilyen funkciók is. Ezek szerint tud sweepelni is. Viszont ehhez a funkciójához az egyen feszültséget mivel tudom szolgáltatni vagy mi fogja előállítani? Ehhez olyan oszcilloszkóp kell ami tud ilyet? Vagy ez hülyeség volt? Vagy valami külső forrásból állíthatok elő neki egyenfeszt?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy van e valakinek tapasztalata arról, hogy a glimm lámpát egyenáramról hajtva, mekkora az a legkisebb feszültség, aminél már elfogadhatóan világit. Illetve az elektródák alakjától függ e ez a feszültség? Kép csatolva, ő lenne a megvásárolandó. Másodsorban, ezt egy tranzisztorral szeretném kapcsolgatni. Kell-e nagyfeszültségű tranyóka, vagy jó a BC327 vagy BC337 (500mA / 45V). Vagy inkább a BF 422 - BF 423 (50mA / 250V) valamelyikével? Köszi előre is!
Milyen generátort vettél hapro koma?
Tipusát leírod? Kiváncsi lennék rá. Üdv.
ETG FG-2A
0,2Hz-200kHz háromszög, négyszög, szinusz, van rajta ez a TTL csatlakozó és a VCO, meg a síma kimenet. 1,3V max amlitúdót tud. Régi német gyártmány. Kicsi, masszív.
Nem tudnál egy képet felnyomni a műhely topicba, nem találtam róla semmit, érdekel milyen, vagy ez nem az ami az apróhirdetésben volt nemrég? Mert akkor tudom melyik az.
Üdv.
Ilyen nekem is van vagy 6db, ez a nagyobbik fajta ugye? mert van ennek egy kis változata is (kb fele akkora, de nagyon jó az is). Már 25V-tól pislákol picikét de lefogadható fénye 80-90-100V tól van, szóval szerintem BF422, és megy DC-ről is, én pl ezt kötöttem a csövesem tápjára hogy nézzem mikor merülnek le a kondik (nem szerettem volna megtapizni
![]() Nézd meg ezt, tetszeni fog ![]()
Ez, amit kinéztem épp a kisebbik (GLR28), bajonettes (BA9s) foglalattal.
H a 50V-ot veszünk megfelelőnek és a BF422 50mA-t tud, az akkor 2,5W. Tehát akkor az az 1W lazán jó neki. Igazán persze látnom kell, hogy mi is az a fényerő, amit én szeretnék, de ez már csak próbálgatás kérdése. Köszi a választ, gondoltam megkérdezem valakitől, mielőtt bevásárolok majd 50 db glimm lámpát, aztán kiderül, hogy nem is jó arra amire akarom. Tényleg tetszenek! Kár, hogy ma már nemigen gyártanak ilyeneket.
Az elfogadható fény fentebb azt jelenti, hogy a 200V-hoz képest kb. 3/4 fényerő. Ja, és elfeletettem írni hogy az elektróda méret csak nagyon kicsit számít. Most nézegettem az oldal töbi részét amit linkeltem, hát ez nagyon durva, ilyen virágosat kéne szerezni valahonnan, olyan ibolyásat:
Bővebben: Link Innen van: Bővebben: Link Itt az összes a táblázatban lévő link erről szól. Egyébként szabad megtudni hogy mire akarod felhasználni? vagy ez titok ![]() ![]()
Hát ezek gyönyörűek!
Idézet: Hát, még egyenlőre legyen az. Ha sikerül megvalósítanom az elképzelésem, a "Ki, mit épített?"-ben majd láthatod„hogy mire akarod felhasználni? vagy ez titok” ![]() Nálatok az üzletben még kapni? Azt hittem, hogy már a sima "bojleres" glimm-en kívül másmilyent nem lehet kapni. Vagy "antikos" boltod van?
Itt van a házunk mögött egy Tungsram vill. bolt, ott a kirakatban láttam tegnap, 2300Ft-ért
![]() ![]()
Sziasztok, tolacika vagyok
Először a fórumtársakat szeretném megkérni, hogy bocsássanak meg azért, hogy azt mondtam (pontosabban írtam): (idézem: ) "lécci mond mér el nincs kedvem keresgélni majdnem 500 találat között" . Mert nem úgy értettem, hogy nincs kedvem, hanem nincs időm, mert Jó esetben be tudom kapcsolni a gépem 10 percre, mert édesanyámék mindig kitalálnak valamit, csak azért hogy ne gépezzek. Egyébként általában jó amit kitalál, mert szórakoztató. Amikor elmarad egy-egy "időrendi-beosztás" (Ahogy édesanyám nevezi) akkor tudok itt lenni 1-2 Néha 3 órára is. Másszor a moderátoroktól, én tisztelem őket, meg becsülöm a munkájukat (Azt a sok hozzászólást mind átnézni meg elolvasni) És szeretném kérni, hogy az acountomat állítsák vissza, mert nagyon hasznos ez az oldal, és szeretném használni. ![]() ![]() ![]() ![]() A fórummal együtt
Ugye nem azt akarod mondani, hogy leakarod nyúlni előlem?
![]()
Üdv mindenkinek!
Csak 1 kérdésem volna, hogy valaki találkozott-e már PNP-s tranzisztormezővel valamilyen kereskedésben, vagy a neten? Szükségem volna egy pár darabra, mert nincs kedvem 32db BC640-et befúrni, meg panel elkészítés után befforrasztgatni egyesével, ha nem muszáj! Előre is köszönöm az építő jellegű és információval szolgáló válaszokat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |