Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 1171
(#) llaci56 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ott van belinkelve a 361625-ös hozzászólásban, és még néhány helyen...
(#) kocici17 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Köszi ugylátszik kissé figyelmetlen voltam. de most lementettem, sokszor még nekem is jót tesz ha megvan.
(#) _JANI_ válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Had idézzem magamat!
Idézet:

_Nincs_olyan_probléma,_
_amit_
_kitartással,_
_szorgalommal,_
_ne_lehetne_megoldani...

_jani_
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 27, 2009 /

a jobb oldali irf 630b to220 tokban, a középső az a példány amiről szó volt: J6910 egy F van az irás fölött meg 332 alatta! a bal oldalit szintén nem tudom: T316
M BUS 48AP

IMG250.jpg

(#) Szergej86 válasza Ninoo hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

az alkatrészek képét a motorgyujtás topicban találjátok. nem valami jó minőségben de mindjárt belinkelem. Mindenkinek köszönöm a segitséget. Bővebben: Link
(#) Ninoo válasza mex hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

A te rajzod ugyanaz ahogy én bekötöttem eredetileg.Tehát egyre gondoltunk.Csak azt nem értem, miért csökken a 12V-ról 9-re 55W-os izzónál.Valami mégse stimm.A tulaj szerint szikrázott valami. Talán a csipesz hozzáért valamihez?Tönkrevágta a diódát, mégis jónak mérem?Ja és meg is rázta.De az egyik képen látszik a gyári földelés.Annak meg kicsi az esélye hogy nem földelt aljzatban használta.Lehet hogy +24V-ot megfogta, meg a traktor kasznit másik kézzel.Ez is csíphet.A rázás meg tág fogalom.
hegusp
(#) kocici17 válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

zoli......... az irf az egy npn mosfet kb 200v ra
A bus 48 az egy 1000v os telyesítmény tranyóBővebben: Link
a J6910 szinte biztos tranzisztor npn és valószínüleg a sórvég vagy inkább a nagyáramú multiszinkron kapcsoló tranzisztora.
fotozd már ki azt ahonnan kiforrasztottad.
de a fentiek szinte tuti 100%

oppá most látom hogy F van a gyártónál máris keresem

a jxxxx az valószínüleg 2sj6910 egyébbként FAIRCHILD gyártmány és nincs adat, legalábbis nem találtam egyenlőre.
Nagyon valószínű, hogy nagytelyesítményű nagyfeszültségű tranyó.
(#) csezoli21 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

köszönöm szépen

Szívesen ....ennyit tudtam segíteni, ennyi információból.

Valószínüleg diódás a j69xx
(#) Ninoo válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Bekötöttem rajz szerint.Így is volt eddig.Kimeneten 12V.Terhelem 55W-os izzóval, leesik 9-re.Ha a Boost-ot ráadom, ez a bikázó, akkor szépen 13,5V-ot mutat.Tehát ez a része megoldva.Gondolom csak a 230V-os oldalon plusz tekercset kapcsolok rá a kapcsolóval.Nem lesz baja!?Viszont 2-3-szor átkapcsoltam és lement a lakásban a bizti.FI relé nincs.Akkor mi a gond?Most úgy emlékszem, mintha a negatív kimenet a kasznihoz hozzáérne.Nem biztos.És a földelés is a kasznin van.Ez lehet-e?Vagy mit keressek?
hegusp

Nem bírtam megállni kimentem a műhelybe és szétkaptam teljesen a hűtést.A hűtő felfogató menetes szárra rá van húzva egy szigetelő cső.A hűtőre pedig fel van fogatva valamilyen hő bizti.Ennek a csavarja átfúródott a szigetelő csövön ami az alu bordában van, zárta a földelést a +12V-os kimenettel.Szerintem ez lesz a gond.A diódák nem mentek tönkre.De ez hogy üti ki a 16A-es biztit?Ettől szikrázhatott a tulajnál?Ha "bikázó"-ra kapcsolom és feltölti az akkut, akkor a töltőfesz megnő.Így gondolom.Akkor az akku tönkremegy.Csináljak valami kikapcsoló automatikát 14,4V-ra?Illetve 28,8V-ra?
(#) mex válasza Ninoo hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Biztos,hogy meglelted a hiba okát! Gratula. Természetesen verheti a biztit egy szekunderoldali zárlat . A bikázó szerintem nincs huzamosan használva. Az automatikát meg körültekintően kellene megtervezni,ilyen nagyáramú töltéskor gyorsan fellöki az akkut,pláne ha kisebb kapacitású,és ezért állandóan le-fel fog kapcsolgatni,ha relés akkor rövid időn belül nyekk lesz. Legalább 1V hiszterézist kellene adni.

Arra gondoltam, ha eléri a szintet, kikapcsol és kész.Esetleg egy led jelzi.Így bekapcs egy kézzel is kapcsolható relén keresztül(nyomógombként).Vagy az érintkezővel párhuzamosan egy nyomógomb.Az elektronika a feszt innen kapja,és a kimenet egy másik érintkezőn menne a pozitív sarura.Ahogy megvan a 14,4V, az elektronika bontja a relét és így önmagát is.Mire gondoltál, hogy a bikázó nincs huzamosabb ideig használva?Tönkretehetem a trafót?
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Hello!

A bikázóban benne a neve! Nem az aksit "bikázzák" hanem a kocsit induláskor. Hogy közben az aksi is rajta van, az csak "Hal a tortán".

Én feltettem ilyen készüléket az "Akkutöltő 12V-os autóakkukhoz" topikba, amire gondolsz, de "nagy áramú töltés" esetén a töltő felrántja az aksi kapocsfeszültségét és egyből lekapcsol, pláne, ha az aksi vacak is. Szóval ki kell próbálni, Neked megfelelő-e.

Lekapcsoló automata.
(a 12V-os kontaktus nem jó helyen van, a feszfigyelés után kell tenni. Csak javítanom kéne)

üdv! proli007
(#) tekan hozzászólása Jan 29, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Van egy BD901-es Darlington-tranzisztorom (adatlap), ha jól értelmeztem ez egy erősítőtranzisztor. Ezt hogyan kell bekötni egy olyan áramkörbe, ahol az infravevő jelét szeretném felerősíteni?
Válaszaitokat előre is köszönöm.

tekan
(#) kocici17 válasza tekan hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Ez eddig rendben van csak azt nem értem, hogy miért kell 70w telyesítményre erősiteni egy méhány milivoltos jelet. Ha az az elképzelésed amire gondolok akkor ez a tranyó baromi nagy.
Ha megtudhatnám, hogy miért kell erősíteni akkor tudnám, hogy mennyire kell.
(#) tekan válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Ez ilyen erős? tulajdonképpen nekem egy relé-t hajtana meg ami elkattint egy kapcsolót. Esetleg lenne ötleted, hogy mivel lehetne ezt akkor megvalósítani?

tekan

Hányvoltos és mekkora rellét kell kapcsolni.

Több megoldás van, ha relatívan nagy távolságról kell akkor egy pici jelerősítés kell, attol függ milyen érzékeny a vevő.
És ez után a kérdés másik fele, hogy hány voltra kell a kapott információt illeszteni, és csak ez után kérdés, hogy mekkora áram kell hozzá.
Tehát egy pici 12v= relléhez elég egy bc182 is, vagy bármely 25v - mezitlábas tranzisztor.
Ha elég érzékeny a vevő /a távolság függvénye is/
akkor nem kell közéjük semmi. ha nagyobb távolságról vanm szó akkor egy müveleti erösitő, vagy még egy tranyó kell. Persze sok megoldás van, de a kérdésből a fentiekhez semmi nem derül ki.
(#) tekan válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

A relé típusa: Takamisawa NA4W-K, ennél akkor kell valami amit a vevő-höz kellene bekötnöm... a távolság kicsi ~5 cm.
(#) kocici17 válasza tekan hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Adatlapot nem igazán találtam, de szerintem ez egy kicsi relé, ha 24v-ig van akkor teljesen szükségtelen ekkora vaddisznó tranzisztor.
5 cm-hez nem igazán kell semmi, DE:
A vevőd mivel /nyílt rendszerű/ nem kódolt információ, így minden erősebb fényre, mely azt az infra tartományt tartalmazza, /kivétel, ha az adó és a vevő között semmilyen más infra fényforrás nincs....optocsatoló technológia/ működésbe léphet.
Ezért ahhoz, hogy számodra használható segítséget adhassak, az egész témáról, /mihez kel és mi a csudaságról van szó/ több információ kell.
Ha egy élő távvezérlőt használsz az biztos kódólt, hogy Pl: egy gyertya fényére ne induljon be a vevő.
Hát dióhéjban ennyi.

Ha már egy eredeti vevőhöz akarod kötni pluszban a dolgot akkor más a helyzet. Meg kell keresned a kimenetet,, meg kell mérned a feszültségeket, és tulajdonképpen egy tranyó /aminek csak az a szerepe, hogy illessze a vevőhöz a relét,/ nem kel különösebb nagy műtét.

Ha egy fotót felteszel a cuccokról és pontosabban megírod, hogy mit szeretnél akkor lerajzolom.
(#) tekan válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Szóval, vannak ezek a cuccaim. Az infravevőn ha csak sima fény volt ~250 mV-ot mértem, ha megvilágítottam az infraleddel akkor ~500 mV-ot mérek. A reléhez találtam adatlapot Bővebben: Link.

Ebből az infraledet és a vevőt szeretném egy ajtóra felszerelni, és ha az ajtó nyitva van akkor zárna a relé egy másik áramkört. Remélem érthető, ha kérdésed van írj.

Segítségedet előre is köszönöm.

tekan

aaa.JPG

(#) bbalazs_ válasza tekan hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Azert pontosabban definialhatnad 'az ajto nyitva van' fogalmat.

A kilincs lenyomva?
Hetkoznapi ertelemben nyitva, tehat legalabb 2-5 cm-es res az ajtonal, egeszen a sarokig tarva valtozatig?
Egy ember atferjen a nyilason, tehat legalabb 30-40cm-es nyilas? Mekkora tures lehet?
Ha valaki a kinyitott ajtot kis resre visszahajtja, de nem zarja be azt minek vegye, stb, stb.
Muhelyajtora kell vagy lakkozott barokk tolgyfaajtora, tehat lehet rajta nagy bumszli kabelrengeteggel vagy nem?

Szoval sokat segitene, ha leirnad, mihez kell.
DE EGY MASIK TOPICBAN...

(#) tekan válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Bocsáss meg, mellékelek egy vázlatot az én "az ajtó nyitva van fogalmamról" (felülnézet). A tetején bőven elfér a cucc..

tekan

u.i. a feket az ajtó, a sárga a LED, a piros a vevő.

ajto.JPG

(#) proli007 válasza tekan hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Hello!

Erre a feladatra, egy Reed relécső (akár relé) és egy mágnes is megfelel. Egyszerű mint a faék.

üdv! proli007

Még jobb is a reed mint a fotoérzékelő, mert nem lenne egyszerű megoldani a normál fény és az adó felöl érkező fény megkülönböztetését. /kódolt fény/
Az az ha szembe helyezed el egymással az adót és a vevőt és mondjuk a vező olyan pozicióban van , hogy nincs sötét /beszürödik a lámpa+a napfény/ elötte az ajó nyitásánál akkor igen bizonytalan,/a fény mennyiségének és minőségének a függvénye/ hogy megszakit biztonságosan.
(#) tekan hozzászólása Jan 31, 2009 /

Proli007, kocici:

Mindkettőtöknek köszönöm a válaszokat, ez a mágnes, relé párosítás nagyon bejött úgyhogy szerintem ezt fogom használni... Mégegyszer köszi

tekan

Jól döntöttél. Nem kell kódólni és dekódólni. meg egyszerübb és olcsó.
Következő: »»   134 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem