Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
Ha lesz időm összedobok egyet.(jövő héten valamikor..)
Sziasztok.
Tettem a motoromba xenont.én kapcsolgattam ide oda milyen fasza,meg kerültem vele,és mire hazajöttem leszivta az aksit.Nincs rá vmi mód,hogy ez ne forduljon elő?válaszokat előre is köszi.
Rendben nagyon köszönöm
![]() ![]()
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást néhány oldallal ezelőtt kaptam egy gyújtáshoz. A tranzisztoros részével nincsen semmi probléma, a fototranzisztor, és a BC is kinyit, a BC kollektorán majdnem 3V mérhető, amikor fényt kap a fototranzisztor, de a tirisztor nem akar begyújtani, ez vajon mitől lehet? Szerintem a kondenzátor miatt lehet, mert a tirisztor felőli oldalán éppen látni, hogy kitér a műszer 100uV-os méréshatárban. Fontos oda az a kondenzátor? Idézet: „BC kollektorán majdnem 3V mérhető, amikor fényt kap a fototranzisztor,” Hát ez az.... Nem nyit ki rendesen. A bázisáramot növeld,cseréld ki a 3.3k ohm értéket 2.2k ohm-ra.
Kevés a 3V? Azt hittem, az pont elég. Meg még akkor is ott a kondenzátor, ami az egyenáramot nem engedi át.
Ha kinyitott teljesen a tranyó akkor 0.3-0.5V eshet rajta maximum,a többi feszültség a kollektorellenálláson jelentkezi. Gyakorlatban az is előfordulhat hogy az optokapu nem nyit ki rendesen,mert kevés a rájutó fény,ezért nem képes a tranyót kivezérelni. Ez a kérdés eldől,mihelyt ellenállást cserélsz. Ha a helyzet nem változott akkor az opto a hiba oka. A kondi kellene,mert igy csak addig kap impulzusjellegű vezérlést a tirisztor amig a kondi feltöltődik,és nem függ az opto nyitvatartási idejétől. Segithet,ha a kondi kapacitását növeled.
Szerintem a fototranzisztor kinyit teljesen, mert kinyitott állapotban az ellenállása 160-170 ohm, és a kollektorán majdnem nulla a feszültség.
A majdnem nulla azért nem a legegzaktabb definició.
![]()
Szkópom az sajnos nincsen, de nem baj, ha begyújt a tirisztor, azt szkóp nélkül is látni és hallani fogom.
![]()
Igen igy van. Mi tölti a gyújtókondit? Tekercs vagy inverter?
Hát... amíg nincsen gyújtótekercsem, addig egy régi TV tápegység. 170V-tal töltöm.
Mex Te a tiltós áramkörön gondolkodtál már vagy láttál megvalósitott verziót?
![]() ![]()
TVtáp? A gyújtás idejére tiltani kellene,mert beragad a tirisztor!
Tőlem csakis azt kérték,hogy "üssem" ki a tiltást.
![]()
Ennyire nagyon nem értek a dolgokhoz, ezt fejtsd ki kérlek egy kicsit bővebben, mert nem értem.
Ismernem kellene a TV tápod kapcsolását,hogy pontosabb választ adjak. Addigis:ha a tirisztor begyújtott, kikapcsolni csak akkor fog ha a rajta átfolyó áram a tartóárama alá csökken. Ez egy gyújtókondinál akkor következik be,ha kisül. A kisütése közben nem szabad utántölteni,legalábbis nem akkora árammal ami meghaladja a tartóáramot,mert igy sosem képes kikapcsolni. Ezért alkalmazzák feszültségátalakitós táplálás esetén a tiltást arra az időre mig a gyújtás megtörténik. Ha tekercsgyújtásod van,akkor jobb a helyzet,általában a tekercset úgy kötik be,hogy éppen nem tölti a kondit,amikor a gyújtás bekövetkezik.
Már nem emlékszem hol, de ha megtalálom belinkelem. láttam olyan gyujtáselektronikát robogóra hogy egy távirányitóval lehet kapcsolni egy erősebb meg egy gyengébb változat között arra az esetre, ha a rendőr megállít és ki akarja próbálni a motort vagy bekisér mérésre.
sziasztok!van egy szimszonom 12v-os megszakítos gyujtással szeretnék építeni hozzá valami egyszerű tranziztoros,vagy tirisztoros gyujtást de megmaradna a megszakító. na ijen rajzot keresek ha valaki tudna küldeni előre is köszönöm!
Köszi, igen ezt már láttam én is valami ilyesmit kéne összehozni majd kiderül mi lesz belőle. Mondjuk Mex igaz hogy sokan csak tuningolni akarják a gépet
![]() ![]()
Ez egy akkumulátor nélküli alternatíva ami leveszi a megszakítóról a terhelést, nem építettem meg de egy próbát megérne.Üdv nyemi.Bővebben: Link
Sziasztok.Felraktam a 125-ös endúrómra a babetta gyujtást.Frankón működik.Rákötöttem a világítás szálat is,és nagyon jól működik a 12v-os rendszeren/világít mint állat.A világító tekercsek jó magasak,ebből gondolom,hogy 12v-os./ A kérdés a következő: 12v/4Ah-s akksi van a mociban.Kell-e és ha igen,milyen feszszabályzót rakjak rá??Vagy kössem csak rá a világítószálat az akksira?/Világítást csak városon kívül használok,és ritkán./
Értem. Ez a tv táp úgyis csak addig marad, amíg kísérletezek vele, amúgy tekercset fogok tenni a motorba. Addig is mondjuk egy ellenállással megpróbálom korlátozni a kondenzátor töltőáramár.
Kicseréltem a 3,3k-os ellenállást 2,2k-osra, az 1u-os kondenzátort pedig 10u-osra, így már működik tökéletesen, köszi. A TV tápra nem kötöttem ellenállást, és gyújtás után tirisztor kikapcsolt.
Az alábbi kapcsolással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. ez elvileg egy gyújtásmegszakító. az lenne a kérdésem hogy ezt hogy kellene bekötni, abban az esetben ha a gyújtótekercs és agyújtótrafó primerje ugyanaz a tekercs.
Tegyél fel valami képet légyszi (png jpg gif..), mert kapásból a program nekem nincs meg, képet meg mindenkinek egyszerűbb megnyitni!
egyébként ilyen gyújtásnál csak rövidre kell zárni a megszekaítót és kész, mopedeken szokott lenni slussz gomb/kapcsoló is, ami pontosan ezt csinálja.
Na azért nem teljesen így gondoltam. (csatolom hogy tiszta legyen miről is beszélek.). Úgy gondoltam hogy a jeladótól egészen az 555/2 es lábig vágd ki.
Kicsit utánanétem, nem találtan lefutóélvezételt D filiflopot így egy kicsit át kell gondolnom a dolgokat (tudom lehet JK ból D-t csinálni, de akkor meg kell vizsgálni a jelkésések hatását a J K lábakon).. |
Bejelentkezés
Hirdetés |