Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   93 / 1271
(#) Bolfi81 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Ez AT 505...
Mégis Tisza van az elejére irva
(#) Willis_XIII hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Üdvözlet!

Van itt nálam egy fajin Foton 714 (olyasmi a bele, mint a Color Star-é, félig csöves). Most cseréltem benne képcsővet, egyébként rendben levőnek látszik. De sajnos a kép fut, a képfrekvenciát a potin legalacsonyabbra állítva is, maximum lassítani tudom. Ha a fügőleges amplitúdót lecsökkentem, akkor megállítható, meg vissza is fordul. De ha ilyen módon megállítom, akkor elég erősen vibrál a kép. És nem ugrik be így se középre magától, folyamatosan mozog. Lehet, hogy nem kap szinkronjelet a fokozat?
Egyelőre minden alkatrész, amit eddig mértem stimmel, de jeleket sajnos csak multiméterrel tudok mérni, mert a szkópom is bedöglött (az is orosz )

Köszönöm!
(#) Vacok válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Kicseréltem ma a D112, és visszajött a 8V, olyan 7,95 és 8,05V között van, viszont a helyzet még szinte mindig ugyanaz, az m1 úgy indul hogy sistereg, aztán elmegy, kb. egy fél perc múlva tiszta lesz a kép, eközben a T351 kollektorán a feszültség nem változik egy század voltnál többet. A dióda utáni elko, az a C192, azt már korábban kicseréltem. Amúgy észrevettem egy különbséget a rajz, és a nyák között. A rajzon a sorrend +12V-R166-D112, a nyákon +12V-D112-R166, de ez gondolom nem számottevő különbség.
(#) kocici17 válasza Vacok hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Nem tudom miért fordították meg a nyákon a sorrendet, de a rajzon lévő a jó. De valószínüleg a diódát akarták védeni a túláramtól. Végülis ....????:...

Akkor most jöhet a t100 mert a 8v-már megvan .
és késöbb 5 óra körül átgondolom. Ulyan szagú mintha még valamelyik kondi nem lenne jó, illetve mikor feltöltödik nagy nehezen akkor jó a kép, vagy mintha az agc alá lenne szabályozva. Ja mégegydolog.

A t100 és az ic között van egy trimmer poti./AGC/ Ha nézed a képet akkor addíg szabályozd amig elkezd a képminőség romlani, és utána egy negyed fordulatot tegyél rá. /Amikor már szép stabil sima a kép akkor még egy kicsit./
Ezután nézd meg hogy hisztizi-e még. Valószínüleg megunta, ha nincs más gond. A t100-at bármilyen mezitlábas bc re cserélheted.
Ezután hangold be az állomást ujra és ha igaz müködni kell neki.
(#) Ronin hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Sziasztok. Bár már egy másik TV-s topicba is beírtam, de itt is megkérdezném. Szóval van egy TV ami halkan szól. Az előfok, és a végfok rajzát csatoltam. A bekeretezett rész a hangerőszabályozó, két vezeték megy a potira. Másik potival már próbáltam szóval a kilőve. Mi lehet az oka hogy halkan szól. Mit nézzek először?
Előre is kösz.

Cd7176.jpg
    
(#) Vacok válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Szerintem rendbe jött, mert nem megy el a csatorna, nem cseréltem ki a T100-at, és a potin sem állítottam. Akkor ment el a csatorna indulásnál, amikor rá volt kötve a T100 kollektorára a műszer, most, hogy nincs rákötve, minden rendben van. Viszont észrevettem két pontatlanságot, gondoltam az eddigiekből okulva megmérem mekkora feszültség van a többi zener diódán. kettőt találtam, ahol nem az van, ami a dióda feszültsége, az egyik a D102, ez az IC103 1-es lábára egy kondenzátoron keresztül rákötött tranzisztor bázisán van, itt 0,43V-ot mértem, holott a dióda feszültsége 2,7V, a másik pedig az IC351 27-es lábán lévő D385, itt -0,32V-van, a várható 4,7 helyett.
(#) kocici17 válasza Ronin hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Van egy 1uf os kondi az elöerösítő és a végfok közt ott kezdeném, aztán a 220uf -ot ami a hangszoróval van sorbakötve az repülne, meg a 2,2uf a potival párhuzamosan.
Aztán meglátjuk az eredményt.

(#) kocici17 válasza Vacok hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Azokat ne bántsd jók. És ne egyenáram hanem inpulzus üzem, és azért van a zeener, hogy ne lője túl az ic-t.

Egyébbként ügyes voltál
(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Hiányzik a kép szinkron inpulzus szinte biztos.
Lehet kondi, ellenállás, és tranyó hiba is.
Ahoz hogy segíteni tudjunk kéne a pontos típus, mert fejből még egy tv rajzát sem tanúltam meg az elmúlt 38 év alatt.

Most látom hogy ha igaz akkor Foton 714.
rajzot kell keresnem ahoz hogy odanavigáljalak ahol a bibi van.
Az ember gyakorlatból minden tv-nél tudja, hogy nagyjából hol keresse, de távjavítani csak úgy lehet hogyha mindketten ugyanazt a rajzot nézzük.
Egy tény szakadt a képszinkron áramkőr, de, hogy hol? :nemtudom:
(#) Willis_XIII válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
A pontos típusa ULPCT-61-11. Szervízdoksim van orosz nyelven, de abban csak rajzrészletek vannak sajnos. Mindenesetre az idedobom. Vadászom a teljes rajzát neki, jobb híján a Color Star alapján megyek (Sznes TV készülékek szervízkönyve 2), van különbség persze, de nagy vonalakban azért egyezik. Sorszinkron van, nézem multiméterrel a szóba jöhető alkatrészeket, de eddig még semmit nem találtam rossznak.

ULPCT59.zip
    
(#) Vacok válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Köszi szépen, de segítség nélkül nem biztos, hogy ment volna, legalábbis ennyi idő alatt biztos nem, szóval nagyon szépen köszönöm a segítséget, remélem egy darabig nem lesz semmi baja.
(#) Willis_XIII válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Jóféle csöves készülék Nekem is van egy VT Gold Star a műhelyben lerakva, a nyáron cseréltem benne sorkimenőt, meg nagyfesz-egyenirányítót, lassan öszeáll, csak még ezt a nagy szovjet szinestévét kéne gatyába rázni valahogy, mert ez nagyon útban van . A tiédnek a belsejét nézve nagyon hasonló az enyémhez.
Vicces az, hogy amíg az enyémnek nem volt képe, addig volt hangja, de mihelyst összehoztam a képet, máris bekussolt

A fényerőt szerintem is mindenképp vedd le, be ne égjen a képernyő. A kontaktokat jó átnézni, azokkal szívtam egy sort. Meg a meleg helyre tévedt vezetékekkel, mert megolvadt a szigetelés rajtuk.
(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Persze hogy van sorszinktron de az senkit sem érdekel. Neked képszinkron kell és az nem ugyanaz. Ha nem lenne sorszinkron akkor sréhen törne a kép és nem futna.
Álltalában a videó fokozat szokta szétválasztani a videojelből a sor és a kép szinkronjelet.
Holnap átnézem reggel amit küldtél aztán meglátjuk.

Ha jol emlékszem /nem biztos/ akkor a Colorszarnál egy trioda után /pcc85/ van a leválasztás és a fázishíd.
Na mindegy reggel megnézem.
(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
És ha nem szórakozásból csinálod akkor meggebedhetsz a delta képcső konvergállásával is , hogy ne huzzon a kép maga mögött még 2 külömböző színü képet, kölönös tekintettel a sarkokra. Az ám az igazi nosztalgia TV.....régi szép idők :hehe:
(#) Willis_XIII válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Szórakozásból csinálom, de eddig csak ff tévékkel dolgozgattam. Képzettségem nincs hozzá sajnos, de valahogy így is úgy is összerakom, addig nem nyugszom. Sejtem, a konvergenciával sokat fogok bírkózni, meg a kétnormásítással úgyszintén, de addig még el kell jutni. Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) Messor hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Segítségeteket szeretném kérni. Lenne egy Scnieder STV8516 (PT92) típusú tévém, mely bekapcsolásakor az alábbi hiba tapasztalható. A tv nem kapcsol be, csak a standby led villog, valamint hangszóró kattog.

A táp IC (TDA16468) 14-es lábán olyan 4,5 V-ot mértem, azt hiszem ez kevés. Kaptam egy rajzot is hozzá. Lehetséges, hogy a DP7 dióda vagy a RP11 ellenállás rossz?


PT92 sch.pdf
    
(#) kocici17 válasza Messor hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
A tápegysé, és a sorvégfok.
Valószínü sorvég terhel be a tápnak.
(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
A c32 1uf os elkoval kezdeném, és az összes csatlakozó és kábel forrasztás átvizsgállásával, mert az a csatlakozó erdő ami ebben a tv ben van az nem mindennapi. A mellékelt rajzon /hogy a kettőből neked melyik van azt nem tudom/mert menet közben változtattak, sokmindent. Egy a lényeg a K3a csatlakozási pontra jön a képsincron. Ha van scop nézd meg hogy jön e jel. És ezt a vonalat kövesd.

Jobb ha be spejzolsz elkokból, mert baromi rosszak amik benne vannak, és szorgosan cseréled öket.
(#) Messor válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Szekunder oldalon keresgéljek? S mivel kezdjek?

(#) kocici17 válasza Messor hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
A sorvég tranzisztorral kezdeném.
Aztán elkók buszterdióda.....
A helyzet az hogy /minden bizonnyal/ a sorvég hibája fogja meg a tápot /túlterheli/ amikor bekapcsolsz, és nem tud igy a táp felfutni üzemi szintre.
Az esetek 90% ban sor tranziszto, ritkábban szorzo ill. sortrafo. Tehát jó valószínüséggel ez nem szakadás hanem zárlat.
(#) Willis_XIII válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Sikerült életet lehelni a szkópba, amint tudom, végigméregetem vele a fokozatot. Viszont észrevettem, hogy a sorkimenő erősen melegszik, sőt füstöl!
(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Akor gondolom nincs mit kérdezni. minimum sorkimenő+sortranyó. :rinya:
(#) zoly15 hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Korábban írtam egy hibás TV-m ről ígértem képeket se csúszott a dolog..
A képek mellékelve..
A hibát azért leírom még egyszer...
Az a hiba hogy ha a képernyőn nagyon világos részek vannak (pl.: sötét szobában egy ablak és kinn süt a nap) akkor ott a kép "elhúzódik" egy egész csíkban.. (vízszintes csík)
Amikor az RTl-en a híradó kezdődik (nagyon világos az egész képernyő) akkor az egész kép "szaladgál felfelé"
Mi okozhatja a hibát?
valaki nem tudna erről kapcsolási rajzot adni? Még nem jártam utána de meg fogom most nézni hátha lelhető...

Előre is köszönöm!

Üdv!

(#) kocici17 válasza Willis_XIII hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Na álj beleestem abba a hibába, hogy egyszerre több tv hez is segíte, és közben itthon a saját dolgom is a fejembe jár.

Mi a fenét csináltál????
Eddíg ment nem???
csak a nyüves képszinkron hiányzott..........

Hát mi történt???
Egyébbként is csöves a végfok, egy pentóda+egy dióda. hogyan sikerült megfőzni a sortrafót???.
(#) kocici17 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
A müködö képet mikor hibás akkor fényképezd le. Attol okosabb leszek, mert nem értem a vizszintes csíkot, meg még pár mást és nagyon nem mindegy hova nyulsz.

Abból amit leszürtem szerintem sok a g2.
De mivel nem eggyértelmü a dolog inkább fotozd le.
(#) bundibacsi hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kis problémám egy Hisense tc-1411eu típusú Tv készülékkel.Egyik nap kaptam ajándékba,beállítottam a csatornákat és utána tökéletesen üzemelt színesen,de ma bekapcsoltam és nincs szín ,viszont a menü színes. Próbáltam állítani a színt,képnormát,mindent,de semmi.Fekete-fehér maradt. Én tuner problémára gondolok,így hirtelen,de addig nincs kedvem szétszedni,míg nem kapok valami segítséget,Tv-kben nem vagyok annyira otthon.Előre is köszi!
(#) kocici17 válasza bundibacsi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Ha van kép még akkor is ha nem szines de jó a minősége, és hang is akkor nem tuner.
Nincs dokumentáciom erröl, de a beállítgatásoknál a színrendszert auto. vagy pal ra álítsd.
van egy olyan szabályzó, hogy színtelítettség azt bő kőzépre tedd.
Nézd meg egyik csatornánál hogy ha ujra hangolod akkor beugrik-e a szin. Ha tudod fotozd be ide ,hogy ne kelljen annyit kérdezni.
(#) zoly15 válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
oké majd fotózok...
Majd a 6:30 as híradónál csinálok egy videót...
Majd jelentkezem!
Mi az a G2?
Valamelyik FER G-je? vagy mi?
(#) kocici17 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
A képcsö 2.rács feszültsége sok szerintem, de majd a képről okosabb leszek.
Utána majd megnomdom, hogy mit vettem észre.
Egyébbként skyp-en el lehet érni vieora is.
(#) zoly15 válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Hogyan állítódhatott el az a feszültség? senki nem nyúlt bele
Vagy a képcső öregedése?
Skype-m van nekem is de Webkamerám nem
Következő: »»   93 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem