Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   44 / 206
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Ha lesz időm összedobok egyet.(jövő héten valamikor..)
(#) Kikid500 hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok.
Tettem a motoromba xenont.én kapcsolgattam ide oda milyen fasza,meg kerültem vele,és mire hazajöttem leszivta az aksit.Nincs rá vmi mód,hogy ez ne forduljon elő?válaszokat előre is köszi.
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Rendben nagyon köszönöm . Ha valamire szükséged lenne csak szólj vagy milez bár nem hiszem hogy pont én tudnék segíteni zőldfülű egy profinak.
(#) Vacok hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok!

Ezt a kapcsolást néhány oldallal ezelőtt kaptam egy gyújtáshoz. A tranzisztoros részével nincsen semmi probléma, a fototranzisztor, és a BC is kinyit, a BC kollektorán majdnem 3V mérhető, amikor fényt kap a fototranzisztor, de a tirisztor nem akar begyújtani, ez vajon mitől lehet? Szerintem a kondenzátor miatt lehet, mert a tirisztor felőli oldalán éppen látni, hogy kitér a műszer 100uV-os méréshatárban. Fontos oda az a kondenzátor?

gyújtás.JPG

(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„BC kollektorán majdnem 3V mérhető, amikor fényt kap a fototranzisztor,”

Hát ez az.... Nem nyit ki rendesen. A bázisáramot növeld,cseréld ki a 3.3k ohm értéket 2.2k ohm-ra.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Kevés a 3V? Azt hittem, az pont elég. Meg még akkor is ott a kondenzátor, ami az egyenáramot nem engedi át.

Ha kinyitott teljesen a tranyó akkor 0.3-0.5V eshet rajta maximum,a többi feszültség a kollektorellenálláson jelentkezi. Gyakorlatban az is előfordulhat hogy az optokapu nem nyit ki rendesen,mert kevés a rájutó fény,ezért nem képes a tranyót kivezérelni. Ez a kérdés eldől,mihelyt ellenállást cserélsz. Ha a helyzet nem változott akkor az opto a hiba oka. A kondi kellene,mert igy csak addig kap impulzusjellegű vezérlést a tirisztor amig a kondi feltöltődik,és nem függ az opto nyitvatartási idejétől. Segithet,ha a kondi kapacitását növeled.

Szerintem a fototranzisztor kinyit teljesen, mert kinyitott állapotban az ellenállása 160-170 ohm, és a kollektorán majdnem nulla a feszültség.

A majdnem nulla azért nem a legegzaktabb definició. De igy van a fototranyó kinyit rendesen. Mindenesetre a kondenzátor tirisztorfelőli oldalán multiméterrel mérni nem faxa,ide szkóp kellene.

Szkópom az sajnos nincsen, de nem baj, ha begyújt a tirisztor, azt szkóp nélkül is látni és hallani fogom.

Igen igy van. Mi tölti a gyújtókondit? Tekercs vagy inverter?

Hát... amíg nincsen gyújtótekercsem, addig egy régi TV tápegység. 170V-tal töltöm.
(#) kurtyka hozzászólása Jan 31, 2009 /

Mex Te a tiltós áramkörön gondolkodtál már vagy láttál megvalósitott verziót? jövőhéten kiderül müködik e a gyakorlatban amit kigondoltunk (thx gulyi88)

TVtáp? A gyújtás idejére tiltani kellene,mert beragad a tirisztor!
(#) mex válasza kurtyka hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Tőlem csakis azt kérték,hogy "üssem" ki a tiltást.

Ennyire nagyon nem értek a dolgokhoz, ezt fejtsd ki kérlek egy kicsit bővebben, mert nem értem.

Ismernem kellene a TV tápod kapcsolását,hogy pontosabb választ adjak. Addigis:ha a tirisztor begyújtott, kikapcsolni csak akkor fog ha a rajta átfolyó áram a tartóárama alá csökken. Ez egy gyújtókondinál akkor következik be,ha kisül. A kisütése közben nem szabad utántölteni,legalábbis nem akkora árammal ami meghaladja a tartóáramot,mert igy sosem képes kikapcsolni. Ezért alkalmazzák feszültségátalakitós táplálás esetén a tiltást arra az időre mig a gyújtás megtörténik. Ha tekercsgyújtásod van,akkor jobb a helyzet,általában a tekercset úgy kötik be,hogy éppen nem tölti a kondit,amikor a gyújtás bekövetkezik.
(#) Szergej86 válasza kurtyka hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Már nem emlékszem hol, de ha megtalálom belinkelem. láttam olyan gyujtáselektronikát robogóra hogy egy távirányitóval lehet kapcsolni egy erősebb meg egy gyengébb változat között arra az esetre, ha a rendőr megállít és ki akarja próbálni a motort vagy bekisér mérésre.
(#) Szergej86 válasza Szergej86 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

(#) szakács hozzászólása Jan 31, 2009 /

sziasztok!van egy szimszonom 12v-os megszakítos gyujtással szeretnék építeni hozzá valami egyszerű tranziztoros,vagy tirisztoros gyujtást de megmaradna a megszakító. na ijen rajzot keresek ha valaki tudna küldeni előre is köszönöm!
(#) kurtyka válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Köszi, igen ezt már láttam én is valami ilyesmit kéne összehozni majd kiderül mi lesz belőle. Mondjuk Mex igaz hogy sokan csak tuningolni akarják a gépet de ha bejáratós jól jön egy kis korlát mert én akkor is tépném neki
(#) nyemi válasza szakács hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ez egy akkumulátor nélküli alternatíva ami leveszi a megszakítóról a terhelést, nem építettem meg de egy próbát megérne.Üdv nyemi.Bővebben: Link
(#) bigyo75 hozzászólása Feb 1, 2009 /

Sziasztok.Felraktam a 125-ös endúrómra a babetta gyujtást.Frankón működik.Rákötöttem a világítás szálat is,és nagyon jól működik a 12v-os rendszeren/világít mint állat.A világító tekercsek jó magasak,ebből gondolom,hogy 12v-os./ A kérdés a következő: 12v/4Ah-s akksi van a mociban.Kell-e és ha igen,milyen feszszabályzót rakjak rá??Vagy kössem csak rá a világítószálat az akksira?/Világítást csak városon kívül használok,és ritkán./
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Értem. Ez a tv táp úgyis csak addig marad, amíg kísérletezek vele, amúgy tekercset fogok tenni a motorba. Addig is mondjuk egy ellenállással megpróbálom korlátozni a kondenzátor töltőáramár.
(#) szakács hozzászólása Feb 1, 2009 /

köszönöm nyemi!
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Kicseréltem a 3,3k-os ellenállást 2,2k-osra, az 1u-os kondenzátort pedig 10u-osra, így már működik tökéletesen, köszi. A TV tápra nem kötöttem ellenállást, és gyújtás után tirisztor kikapcsolt.
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 1, 2009 /

Az alábbi kapcsolással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. ez elvileg egy gyújtásmegszakító. az lenne a kérdésem hogy ezt hogy kellene bekötni, abban az esetben ha a gyújtótekercs és agyújtótrafó primerje ugyanaz a tekercs.
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 1, 2009 /

bocs a fájl lemaradt
(#) gulyi88 válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Tegyél fel valami képet légyszi (png jpg gif..), mert kapásból a program nekem nincs meg, képet meg mindenkinek egyszerűbb megnyitni!

egyébként ilyen gyújtásnál csak rövidre kell zárni a megszekaítót és kész, mopedeken szokott lenni slussz gomb/kapcsoló is, ami pontosan ezt csinálja.
(#) gulyi88 válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Na azért nem teljesen így gondoltam. (csatolom hogy tiszta legyen miről is beszélek.). Úgy gondoltam hogy a jeladótól egészen az 555/2 es lábig vágd ki.
Kicsit utánanétem, nem találtan lefutóélvezételt D filiflopot így egy kicsit át kell gondolnom a dolgokat (tudom lehet JK ból D-t csinálni, de akkor meg kell vizsgálni a jelkésések hatását a J K lábakon)..

v0.2.JPG

Következő: »»   44 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem