Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   408 / 4003
(#) Doncso válasza kapcsandi hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Igen erre gondoltam, ezt tárgyaltuk ki abban a topicban.
Üdv.
(#) Doncso válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Esetleg ez?
(#) HA3GX válasza Doncso hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Köszönöm, igen ez jó lessz!
(#) Doncso válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szivesen.
Üdv.
(#) Szebence válasza Medve hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Oké, köszi a gyors választ!
(#) nagy_david1 válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia! A kapcsolás mit akartál valamelyik rádióteknika évkönyvben megtalálható. Ott ha jól emlekszem akkor 230 V-ot akartak még tovább növelni és ott 220n-t használtak. Ugyanakkor még tavalyelőtt én is elkészitettem pár 1n4007-essel és 47u-sal mert csak ezek voltak nagy mennyiségben a fiókomban és tökéletesen működött a 10x-eres erősités, a nagy kondiknak talán a hátránya az volt hogy kellett 1-2 s mig feltöltődöt az egész, s utána pedig terhelésre egyből le is esett a feszültség, de ez már egyértelmű.
(#) HA3GX válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Én készítettem egy elég egyszerű invertert amire rákötöttem egy 230/10V-os trafót fordítva. 1,5V esetében a kimenő fesz 25V ill. 3V-nál kb 49-50V jön ki. Félúton találtam egy fesz kétszerezőt, de nem tudom, hogy milyen kondikat rakjak bele... talán 47µF-ossal próbáljam énis?
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Feb 4, 2009 /

Sziasztok, életem első maratását kezdeném, és az volna a kérdésem, hogy mekkora az ideális maratási hőmérséklet???
Üdv mindenkinek: kicsikacsa
Ooops lehet hogy a "NYÁK készítés kérdésekbe" kellett volna írni

Nemtudom, az inverteres megoldás az annyiban jobb hogy terhelhető, mig a kondenzátoros nem épp. De pl itt van egy másik 2xerező rajz is ha érdekel. A legelső rajzod előnye hogy szinte bármeddig folytatható ez a kapcsolás a diodákkal és kondenzátorokkal. Éppen annyira nem tudom én elmagyarázni hogy mi lesz a különbség ha pl egy feszültségsokszorozóba a nanósokat nagy mikrósokra csereljük úgy hogy én is örülnék ha ebben valaki kicsit felvilágositana.
(#) HA3GX válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hali!

Kiderítettem a választ a kérdésedre. Az energia nagyságát határozza meg. Idézek: "Villogót vegyük példának. Gondolj bele, ha van egy 50 és egy 200 literes hordód, akkor az 50 litereset hamarabb fel töltöd mint a 200 litereset." A villogó is ilyen! Míg az ellenáláson keresztűl töltődik mondjuk a 100µF-os kondi akkor 2sec kell neki, addig a 200µF-nak 4sec kell, mert több ideig tart feltölteni energiával (vízzel, ha hordóról beszélünk). Remélem aránylag érthető voltam...
(#) watt válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Feltéve, hogy a víz(áram) ugyanolyan gyorsan folyik!

Hát én is ilyesmire gondoltam de mint irtam azért az elég bizonytalan voltam s gondolom ebből következik hogy a 200 literes tovább is birja ellátni a "kütyüt" mint az 50
(#) MolnarG hozzászólása Feb 4, 2009 /

Sziasztok!

Adott lenne egy subwoofer filter amiben van 3 relé. A kérdésem az, hogy szükséges-e relék behúzótekercsével párhuzamosan védődióda?

A másik: a képen lévő relét használnám fel a kapcsoláshoz. A relének van egy csavaros föld csatlakozója. Ez mi célt szolgál? Az adott kapcsolásban kell e nekem ezzel foglalkoznom, földre kötnöm vagy nem kell foglalkoznom vele, nem kell bekötnöm.

Előre is köszi
(#) MolnarG válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Értem, akkor megy diófa tekercsre, melyik lenne jobb 1N4148 vagy 1N4001 vagy valami más fajta? Van értelme 100n,10n,1n -nak közvetlen párhuzamosan tekerccsel vagy elég ha csak a tápon van kondi? Az árnyékolás jó ötlet, lehet barkácsolok a reléknek egy kis fém árnyékoló dobozt.
(#) Action2K válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia! Az árnyékoló dobozka jó ötlet, nem kell félni attól, hogy egy kis aludarabka elszabadul, s beesik az elektronikába.
A kondit nem raknám párhuzamosan a tekercsel (L-C oszcilláció indukálódhat), oda a diódát tedd. Azt kellene megnézni, hogy a kapcsoló pólusaira van-e értelme kondit tenni, az ívoltás elősegítésére.
(#) Bago válasza proli007 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Igen, ilyen kapcsolást szeretnék építeni.

Kedves Watt, Mex, Proli007 és még akik válaszoltatok, nyitottam egy új témát Tranzisztorok kapcsolóüzemben címmel. Megoldható lenne, hogy ott folytassuk?
(#) Moderátor hozzászólása Feb 4, 2009

Komolyan kérdezem minden "kedves" delikvenstől: miért éreztek kényszert egy olyan topikba írni, ami az általatok leírtak alapján szánalmas és gagyi és minden bajotok van vele?!?

Tehát a kérdés: egy topikba, ami fölöslegesen nyílik meg... honnan jön, miből ered a kényszer egyesekben, hogy csakis OFF-oljanak?!??!?!

Nem az lenne a helyes, hogy ellapozunk máshova, és értelmes hozzászólásokkal nyomjuk tele az oldalt? Vagy már másról szól a HE?

Vagy ennyi a szabadidejük egyeseknek?
(#) MolnarG válasza Action2K hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Ok, akkor csak dióda meg árnyékolódoboz, a kondik meg csak a tápágak közé. Diódából milyet?
(#) Action2K válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az 1N4148 100mA-t bír. Talán ez is elég a pillanatnyi impulzushoz.
(#) zs0lt hozzászólása Feb 4, 2009 /

Üdv!

Én a transistorokról szeretnék megtudni mindent...
például, hogy az NPN és a PNP közötti különbséget esetleg, hogy van-e több fajta, vagy típus.. (nem tudom minek nevezik)
hogy az PNP fajtába, milyen típusúakat sorolnak, és a többi fajtába is.
hogy a kapcsolásból hogyan jövök rá arra, hogy az egy NPN vagy egy PNP vagy esetleg más..
és, hogy ha egy XY fajtájú transistort látok a kapcsolásban, akkor a gyakorlatban melyik csatlakozóját, hova kell kötni ...

a választ nem kell túlbonyolítani.. elég egy link, vagy egy egyszerű magyarázat...

köszönettel: Zsolt
(#) Action2K válasza zs0lt hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia!
Akkor ajánlom Topi cikkét: Link
(#) MolnarG válasza Action2K hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Így jó lesz?

diofa.png

(#) Abika hozzászólása Feb 4, 2009 /

Üdv Mindenkinek!!!

Vásároltam a pannontól mobil internetet és olyan településen lakom ahol nincs elég jelerősség!!Vásárolni szeretnék hozzá antennát vagy átalakító kábelt!!Hol lehet ilyet beszerezni???Egyébként a modemem tipusa Huawei E169 és van rajta külső antenna csatlakozás amihez crc9-es csatlakozó kell!!!Ilyen csatlakozót én hol kapok???Egyébként tiszafüredi vagyok!!
(#) aderka válasza Abika hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Szerintem bármely, informatika üzletben.
(#) kupido hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok!Abban tudnátok segíteni hogy quad 405-ös panelből lehet-e csinálni kb2x200w-os vagy annál nagyobb erősítőt,és ha igen mekkora trafó kellene hozzá,milyen feszültségekkel,és mit kellene kicserélni a panelban?Köszönöm előre is!
(#) watt válasza kupido hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Elvileg lehet, gyakorlatilag nem. Mindent ki kell cserélni, és kétszer akkora trafó kell, mindennel egyetemben. Semmi értelme.
(#) jdani hozzászólása Feb 5, 2009 /

Hali. Egy hálózati trafóhoz milyen biztosítékot rakjak a bemenethez? Függ az a kimenettől?
(#) DJ Szabcsa válasza jdani hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Attól függ mit hajtasz a trafóról. Minden képpen egy kicsivel nagyobb lomha kioldású legyen, mint amekkora áramot majd a trafó fel fog venni.
(#) jdani válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

A trafó kimenetei. 15V 1A 38V 10A
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok! Segitségeteket szeretném kérni mert kicsitt összegabajodtam. A tirisztor és triak váltóáramú áramkörben való vezérléséről szeretneék kicsit felvilágosodni. Igaz-e váltóáramú áramkörben gyújtójelekkel kell megvezérelni s nem lehet egyenárammal? És az a fő kérdésem, miben meginogtam hogy akkor mégis hogy lehet velük szabályozni motorok, égők, egyszóval fogyasztókra eső feszültséget. Az impulzusok amplitúdója határozza meg ezt? Mármint pl 100 Hz-es négyszögjellel vezérlem mert egyenáram kizarva. És akkor pl az határozza meg az áteresztésüket hogy pl a négyszügjel pozitiv tartományában mekkora a feszültség? És ha már frekvenciával kell vezérelni őket akkor ebből az következik hogy a vezérlendő fogyasztó is az adott frekvencián fog menni? Lehet sok marhaságot mondtam, légyszives kicsit világositsatok fel. Elolvastam a rádiótechnikában szoló fejezeteket de még jobban összegabajodtam. És a diak-ról még anyagot se kaptam valami bővet, ez elengedhetetlen a triak megvezérlésénél, vagy mitől függ és egész pontosan miért felel mert amiket elolvastam abból elég homályos kép állt össze a fejemben.
Következő: »»   408 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem