Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen erre gondoltam, ezt tárgyaltuk ki abban a topicban.
Üdv.
Szia! A kapcsolás mit akartál valamelyik rádióteknika évkönyvben megtalálható. Ott ha jól emlekszem akkor 230 V-ot akartak még tovább növelni és ott 220n-t használtak. Ugyanakkor még tavalyelőtt én is elkészitettem pár 1n4007-essel és 47u-sal mert csak ezek voltak nagy mennyiségben a fiókomban és tökéletesen működött a 10x-eres erősités, a nagy kondiknak talán a hátránya az volt hogy kellett 1-2 s mig feltöltődöt az egész, s utána pedig terhelésre egyből le is esett a feszültség, de ez már egyértelmű.
Én készítettem egy elég egyszerű invertert amire rákötöttem egy 230/10V-os trafót fordítva. 1,5V esetében a kimenő fesz 25V ill. 3V-nál kb 49-50V jön ki. Félúton találtam egy fesz kétszerezőt, de nem tudom, hogy milyen kondikat rakjak bele... talán 47µF-ossal próbáljam énis?
Sziasztok, életem első maratását kezdeném, és az volna a kérdésem, hogy mekkora az ideális maratási hőmérséklet???
Üdv mindenkinek: kicsikacsa Ooops lehet hogy a "NYÁK készítés kérdésekbe" kellett volna írni
Nemtudom, az inverteres megoldás az annyiban jobb hogy terhelhető, mig a kondenzátoros nem épp. De pl itt van egy másik 2xerező rajz is ha érdekel. A legelső rajzod előnye hogy szinte bármeddig folytatható ez a kapcsolás a diodákkal és kondenzátorokkal. Éppen annyira nem tudom én elmagyarázni hogy mi lesz a különbség ha pl egy feszültségsokszorozóba a nanósokat nagy mikrósokra csereljük úgy hogy én is örülnék ha ebben valaki kicsit felvilágositana.
Hali!
Kiderítettem a választ a kérdésedre. Az energia nagyságát határozza meg. Idézek: "Villogót vegyük példának. Gondolj bele, ha van egy 50 és egy 200 literes hordód, akkor az 50 litereset hamarabb fel töltöd mint a 200 litereset." A villogó is ilyen! Míg az ellenáláson keresztűl töltődik mondjuk a 100µF-os kondi akkor 2sec kell neki, addig a 200µF-nak 4sec kell, mert több ideig tart feltölteni energiával (vízzel, ha hordóról beszélünk). Remélem aránylag érthető voltam...
Feltéve, hogy a víz(áram) ugyanolyan gyorsan folyik!
Hát én is ilyesmire gondoltam de mint irtam azért az elég bizonytalan voltam s gondolom ebből következik hogy a 200 literes tovább is birja ellátni a "kütyüt" mint az 50
![]()
Sziasztok!
Adott lenne egy subwoofer filter amiben van 3 relé. A kérdésem az, hogy szükséges-e relék behúzótekercsével párhuzamosan védődióda? A másik: a képen lévő relét használnám fel a kapcsoláshoz. A relének van egy csavaros föld csatlakozója. Ez mi célt szolgál? Az adott kapcsolásban kell e nekem ezzel foglalkoznom, földre kötnöm vagy nem kell foglalkoznom vele, nem kell bekötnöm. Előre is köszi
Szia! Az árnyékoló dobozka jó ötlet, nem kell félni attól, hogy egy kis aludarabka elszabadul, s beesik az elektronikába.
A kondit nem raknám párhuzamosan a tekercsel (L-C oszcilláció indukálódhat), oda a diódát tedd. Azt kellene megnézni, hogy a kapcsoló pólusaira van-e értelme kondit tenni, az ívoltás elősegítésére.
Igen, ilyen kapcsolást szeretnék építeni.
Kedves Watt, Mex, Proli007 és még akik válaszoltatok, nyitottam egy új témát Tranzisztorok kapcsolóüzemben címmel. Megoldható lenne, hogy ott folytassuk?
Komolyan kérdezem minden "kedves" delikvenstől: miért éreztek kényszert egy olyan topikba írni, ami az általatok leírtak alapján szánalmas és gagyi és minden bajotok van vele?!?
Tehát a kérdés: egy topikba, ami fölöslegesen nyílik meg... honnan jön, miből ered a kényszer egyesekben, hogy csakis OFF-oljanak?!??!?! Nem az lenne a helyes, hogy ellapozunk máshova, és értelmes hozzászólásokkal nyomjuk tele az oldalt? Vagy már másról szól a HE? ![]() Vagy ennyi a szabadidejük egyeseknek?
Ok, akkor csak dióda meg árnyékolódoboz, a kondik meg csak a tápágak közé. Diódából milyet?
Az 1N4148 100mA-t bír. Talán ez is elég a pillanatnyi impulzushoz.
Üdv!
Én a transistorokról szeretnék megtudni mindent... például, hogy az NPN és a PNP közötti különbséget esetleg, hogy van-e több fajta, vagy típus.. (nem tudom minek nevezik) hogy az PNP fajtába, milyen típusúakat sorolnak, és a többi fajtába is. hogy a kapcsolásból hogyan jövök rá arra, hogy az egy NPN vagy egy PNP vagy esetleg más.. és, hogy ha egy XY fajtájú transistort látok a kapcsolásban, akkor a gyakorlatban melyik csatlakozóját, hova kell kötni ... a választ nem kell túlbonyolítani.. elég egy link, vagy egy egyszerű magyarázat... köszönettel: Zsolt
Üdv Mindenkinek!!!
Vásároltam a pannontól mobil internetet és olyan településen lakom ahol nincs elég jelerősség!!Vásárolni szeretnék hozzá antennát vagy átalakító kábelt!!Hol lehet ilyet beszerezni???Egyébként a modemem tipusa Huawei E169 és van rajta külső antenna csatlakozás amihez crc9-es csatlakozó kell!!!Ilyen csatlakozót én hol kapok???Egyébként tiszafüredi vagyok!!
Sziasztok!Abban tudnátok segíteni hogy quad 405-ös panelből lehet-e csinálni kb2x200w-os vagy annál nagyobb erősítőt,és ha igen mekkora trafó kellene hozzá,milyen feszültségekkel,és mit kellene kicserélni a panelban?Köszönöm előre is!
Elvileg lehet, gyakorlatilag nem. Mindent ki kell cserélni, és kétszer akkora trafó kell, mindennel egyetemben. Semmi értelme.
Hali. Egy hálózati trafóhoz milyen biztosítékot rakjak a bemenethez? Függ az a kimenettől?
Attól függ mit hajtasz a trafóról. Minden képpen egy kicsivel nagyobb lomha kioldású legyen, mint amekkora áramot majd a trafó fel fog venni.
A trafó kimenetei. 15V 1A 38V 10A
Sziasztok! Segitségeteket szeretném kérni mert kicsitt összegabajodtam. A tirisztor és triak váltóáramú áramkörben való vezérléséről szeretneék kicsit felvilágosodni. Igaz-e váltóáramú áramkörben gyújtójelekkel kell megvezérelni s nem lehet egyenárammal? És az a fő kérdésem, miben meginogtam hogy akkor mégis hogy lehet velük szabályozni motorok, égők, egyszóval fogyasztókra eső feszültséget. Az impulzusok amplitúdója határozza meg ezt? Mármint pl 100 Hz-es négyszögjellel vezérlem mert egyenáram kizarva. És akkor pl az határozza meg az áteresztésüket hogy pl a négyszügjel pozitiv tartományában mekkora a feszültség? És ha már frekvenciával kell vezérelni őket akkor ebből az következik hogy a vezérlendő fogyasztó is az adott frekvencián fog menni? Lehet sok marhaságot mondtam, légyszives kicsit világositsatok fel. Elolvastam a rádiótechnikában szoló fejezeteket de még jobban összegabajodtam. És a diak-ról még anyagot se kaptam valami bővet, ez elengedhetetlen a triak megvezérlésénél, vagy mitől függ és egész pontosan miért felel mert amiket elolvastam abból elég homályos kép állt össze a fejemben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |