Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Témaindító: dexter1000, idő: Júl 21, 2008
Témakörök:
hay
![]() Analogon nemtod megoldani hogy inteligens legyen a vezérlés! ![]() Ide már külsö behatások felmérésére és eldöntésére van szükség amihez procis vezérlés kell akár milyen követésel is akarod meg oldani az legyen fény reagáns vagy napálya számitás elég pontos inteliganciájú ![]() ![]()
Igen napelemes megoldás luxus a 2 tengelyes vezérlés az egyszerübb megoldani!
:yes: Egy heliostat tükörnél már kicsit bonyolultabb az álando fokusz tartás a 2 tengelyes vezérlés miat ösze hangolás kell már + még sok sok dolgot még ezen kivül figyelni még hömérséglet... szivatyu...hömérséglet külömbség a 2 rendszer közöt vagy több! Általába több vizkörös rendszerekröl van itt már szó ! És ezt mind 1 vezérlésnek öszehangolva kell elátni!!! ![]() ![]()
Igen, ha komolyabban belemerül valaki, akkor sok apró feladat van amit meg kell oldania a vezérlésnek.
De ezek lehetnek külön egységek, több kis analóg áramkörrel is megoldható a dolog. Én mindig a bonyolultabbat választom, így sosem készül el ![]() Üdv. T ( Itt is egy AVR:http://sirleslie.atw.hu/projektek/napkollektor/ )
Elkezdtem foglalkozni az AVR-ekkel, nekem a BASCOM nevű program szimpatikus, mert könnyen megtanulható a BASIC nyelv, viszont még egyetlen AVR-t sem sikerül vele felprogramozni (USB-s STK500 programozót használok és AT90s4414-es mikrovezérlőt).
Az stk500.exe a következő hibával kilép: Could not enter programming mode. Az SPI csatlakozó jól van bekötve; az avr kap külső tápról 5V-ot, 4MHz-es kvarc van rajta stb. -Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném. Már annak is örülnék, ha egy LED-et sikerülne villogtatni, mert innentől kezdve nem lenne semmi akadálya, hogy megírjam a napraforgós programot, ugyanis a BASCOM tud szinuszt és arcszinuszt is számolni...,csakhát a program betöltéssel és az alapbeállításokkal vannak még problémáim. -Lenne még egy kérdésem: hogyan lehet csak a belső rc oszcillátort használni? ![]()
haliITT szerintem mindenre választ kapsz!
Köszönöm az infót, innen rendeltem a programozót, ami jelenleg valami oknál fogva nem akarja az igazat.
A Basic nyelvvel nincs semmi problémám (még a Commodre korszakból ismerem ![]() ![]()
hello!
![]() Ezt a linket csak azárt ajánlotam mert van foruma is és ott egyböl választ is kapsz rá! :yes: ![]() Meg kérdet meg a moderátort ![]() ![]()
Köszönöm a tippet :yes: majd ott is kérdezősködök.
-Az órát már kitaláltam, hogy legyen a napraforgóhoz: Lehet kapni óccó kínai ébresztőórákat (jó hangosan tikk-takk-ol). Beszerezhető 2-300Ft-ért, és van benne egy 32768Hz-es kvarc, és a tekercsre kiad minden másodpercben egy jelet (minden impulzusnál polaritást vált). -Tehát az egész áramkörnek kell adni 1,5 Voltot , a tekercshez oda kell tenni 1 diódát (estleg egy tranzisztort is 2db ellenállással), így 2 másodpercenként lesz egy impulzus, amit a PIC, vagy AVR meg tud számolni. Így már nem nehéz olyan programot írni, ami számolja az időt, a napokat és az évet... Az óra IC használata bonyolultabb lenne. :eek2:
hello!
Látom te inkább a nap pálya számitásos verzio nyerte meg a tesztszésedet nem a fény követéses modszer! Hát egy mezei ora éves késése vagy sietése elég nagy szerintem ide! :eek2: Akár több perces késésel vagy siets is ki jöhet 1 éves viszonylatba is! ![]() ![]() A legjobb megoldás DCF77 szinron orajel lenne ami biztos pontos! Amihez lehetne álitani az pályaszámitás kiszámolásat DCF77 modul meg kb 3E beszerezhetö már ! ![]() Az avr ickel barátkozol ajánlom figyelmedbe az olyan ic fajtákat amibe vanak is PWM modulok anno jol fog jöni motor vezérléskor! tipusok ami...:Atmega32....168 jobban elterjetek igyesmi széleskörü használatokra! ![]() ![]()
Az ötlet jó! Eddig még nem gondoltam az óra pontatlanságára, mivel valószínűleg havonta azért ránéznék. A DCF77 modul lenne a 100%-os megoldás, de mi történik, ha valaki külföldről akarja utánépíteni az áramkört, ahol nincs ilyen jellegű rádióadás? Erről nincs infóm, hogy hol lehet fogni és hol nem, ha valaki tudja nyugodtan írja meg.
![]() -A táblázatból kiolvasós módszert is azért vetettem fel, mert csak itt Magyarországon lenne használható 47,5 fokos földrajzi szélességnél (nálam 47,01). Viszont támadt egy ötletem a korrekcióra: ötvözve az optikai napkövetős módszerrel a programot, a vízszintes elmozdulás eltérését két fotoszenzorral lehetne érzékelni, így ha eltérés van, a megadott irányba korrigálná az időt, (ha nyugat felé van eltérés akkor siet az óra, kelet felé akkor késik) így akár a föld keringési sebességének a változását is kompenzálni lehetne, nem pedig azt is táblázatból.
hay
szerintem ez teljes europa szerte le fedet ez a DCF77 jel! ![]() A 2 mod kombinálása lenne a legjobb modszer valszeg a napálya számitásos meg a fény reagáns! ![]() Itt nézve egy 5 éves viszonylatba éves fázisokra le vezetve nemsok külömbségbei eltérésel évenként a napjárásvan! ![]() De ere a táblázatos megoldásra nem hiném hogy egy éves lista is beleférne egy AVR memoriába! ![]() Ehez egy ilyen algoritmusra lene igazi megoldás! ![]()
Van egy táblázatom, ami az éves eltérést mutatja.
A mai eltérés pl. 854 másodperc, ami már elég jelentős. A DOS-os progi ezt kompenzálja, de ott nincs is gond a memória méretével... Az algoritmusra meg sajna nincs képletem, pedig tényleg az lenne a legjobb. ![]() ![]() ![]()
Majdnem kész van a program, viszont a BASCOM 4kbyte-os korlátja miatt nem lehet lefordítani.
(Assemby-ben sajnos nem vagyok otthon). Ha lesz rá pénzem, akkor megveszem, addig "jegelem" a témát. A Bascom egy nagyon jól használható program, csak alig 2 nap alatt kinőttem ![]() Egy atmega168-ba belefér (kb.12kB). Még bele írom a gombokkal történő állíthatóságot és kész is. (így talán elfér 16kB-on). -Ha beállítjuk a földrajzi szélességet, a dátumot és közelítőleg az időt, akkor már minden menni fog magától. -Az időkorrekciót úgy oldom meg, hogy nem tárolok egyetlen adatot sem, viszont percenként ellenőrzöm, hogy optikailag van-e horizontális eltérés és ennek megfelelően a program korrigál 1 másodpercet a megfelelő irányba. Ez óránként 1 percet tud "behozni", így ez bőven elég a napi 1-2 másodperces eltolódáshoz. Ha nem süt a nap, akkor nincs korrekció. (ez nem gond, mivel úgyis csak napsütésben használható a parabola) -Következésképpen a program a valós szoláris időt fogja mutatni függetlenül a téli-nyári időszámítástól. ![]() Egyébként egy ATMEGA8-asba töltöttem a progit (ami még belefért), így másodpercenként kb.40 számítást tudott végezni 4MHz-en, ami nem csoda, mivel tele van szinusz, koszinusz és arcszin számítással, ami nagyon sok órajelet "használ", de ez bőven elég. ![]()
Sziasztok!
Nyugodtan tervezz bele ATmega128-at, azt egy darabig nem fogod kinőni ![]() 16KB-ba ennyi fér bele nagyjából: Hardveresen ennyi ki/bemenethez Fényérzékelő 1-4, forgatómotorvezérlés 1-4 Üzemi tápfeszültség, tartalék akksi Szerviz kapcsoló(k) Kültéri doboz hőmérés (ha az egység nem fűtött helyen lesz) 1wire hőmérés DS1820 szenzorokkal Szivattyúvezérlés(ek) Szoftveresen: napkövetés (az alap kód kint van oldalamon, ahogyan páran be is linkelték régebben) a fényerők szerint, motorvezérlésekkel, az egyes paraméterek állíthatóak legyenek (be/kikapcsolási fényerő, felhős idő, stb), Parabolatányér korrekciós igazítása szoftveresen, ha a szenzorok nem lennének párhuzamosan a tükörfelülettel, Hőmérés: 1wire, dobozhőmérséklet, tartályhőmérséklet(ek) - fagyásfigyelmeztetés, ha túlmelegedne a rendszer akkor szüneteljen/kiforduljon, tartályhőfokok figyelése, szivattyú ki/bekapcsolások egyedi paraméterek/relációk szerint, stb, Este keletre forduljon (opcionálisan ki/bekapcsolható), Áramszünet után, ha van elég fényerő, akkor folytassa a napkövetést (opcionálisan ki/bekapcsolható), Üzem/funkciójelzés az egyes műveleti állapotoknak megfelelően, ...és mindez soros porton át vagy lcd-n állítható. - A programodat lefordíthatom, ha ez segítség számodra.
Kezdek befordulni a mikrovezérlőktől...
Ami működik atmega8-al, 168-al, az nem működik 32-vel és 128-al... A mega32-nél nem megy a kijelző, a 128-nál meg be sem lép programozási módba... pedig minden jól van bekötve, PEN földre kötve stb... ![]() Ha valakinek van ötlete mi lehet a baj, ne fogja vissza magát ![]() A mega32 bemenetei elegendőek: 32db ki/bemenet: 6db a kijelzőnek, 4db a vezérlésnek, 4db a gomboknak, 4db a jeladóknak (2 impulzus és 2 "Home" helyzet). 1db 1Hz-es bemenet 2db X+/- korrekciós fényérzékelő Ez összesen:21 ki/bemenet ![]() A program most kb. 17kB lehet lefordítva, így még bőven bele fog férni akár egy hőmérés, vagy szivattyú vezérlés. A legtöbbet az LCD vitte el és a nappálya számító fgv.-ek
M32: ha valamit a jtag lábakon keresztül akarsz használni (portc), akkor elötte a fuse bit-eknél tiltsd a jtag-ot - alapból be van kapcsolva.
M128: szintén, plusz alapból M103 módban van, állítsd át 128-ra. Javaslat: PEN lábat hagyd lógva, és a reset lábat használd resetnek - MOSI/MISO-nak meg PE0/1-t használod, ugye?
Köszönöm a segítséget. A Mega32-vel szívtam, mert nem sikerült BASCOM-on belül állítani a Fuse biteket.
(Csak tudnám miért kell alapból bekapcsolva lennie a JTAG-nek) Az AVR Studio-t kellett elindítani, hogy működjön. Az AVRStudio, meg néhány napja az egyik M32 Chip-et letiltotta, akár csak a Mega128-at, de nem tudom, hogy miért??? Csak tudnám, honnan szerzek magasfeszültségű párhuzamos programozót a visszaállításhoz.. Na mindegy. Mivel a program kb.18kB-ot foglal, lehet, hogy mégis beleírom az időkorrekciót (365*2 Byte kell csak hozzá). A gombokon keresztüli programozás még nincs kész (előre láthatólag néhány nap múlva megleszek vele). ![]()
Akkor úgy néz ki, hogy készíthetem a lityi HP-t? Nekem léptetőmotorom van , step- dir vezérléssel.
Ez DC motorhoz van!, de egy kis programmódosítás és....
![]()
Elkészült a mű
![]() Most már léptetőmotort is kezel.(Step/Dir jeleket ad ki) A leírás és a .hex fájl elérhető a honlapomon: Bővebben: Link Ha kérdésetek van itt nyugodtan feltehetitek. A program 27kB! Így az ATMEGA32-be elfért. Természetesen ez még nem a végleges verzió, de működőképes. Ha van hozzá egyéb ötlet, akkor azt még bele tudom írni, ha elfér a memóriában. :zavart2:
Elkészült a kapcsolási rajz és a DIL-tokos ATMEGA32-es NYÁK.-terv.
Ha belefér a memóriába, kibővítem a programot egy kis szivattyúvezérléssel és hőméréssel...
![]()
szia!
milyen programmal tervezed a rajzot és a panelt? multisimet és proteust próbálom, de bonyolult nekem ![]()
A jól bevált ingyenes Eagle 5.20-at használom, a kész panelt exportálom 600dpi-s bmp-ként(ez már elég részletes), majt paint-el szerkesztem (furatok kifestése fehérre, és Fekete-fehér képpé konvertálása).
Azért szoktam modul rendszerűre csinálni mindent, mert így könnyen javítható és az Eagle által engedélyezett méreten belül marad.
köszönöm szépen, kipróbálom.
Üdv. Tamás
Helló!
Olvastam a honlapodon a napkövető leírást,és nagyon jólsikerült munkának látom. ![]() Viszont az jeladó tárcsa elkészítésével,és az ezt figyelő elektronikával kapcsolatos infó még nagyon érdekelne ![]() Előre is köszönöm.
Szia. Ahonnan rendelném az alkatrészeket ezek vannak:ATMEGA 32 L-8PU...32L-AU... 32-16AU. Ezek közül valamelyik jó?Lehetőleg DIP tokossal csinálnám.Fel , vagy lehúzó ellenállások nem kellenek ?( anyag holnap indul )
A bemenetekre kellenek 10k-s ellnállások (De ha rájövök, hogy hogy lehet bekapcsolni a belső ellenállásokat, akkor nem lesz rá szükség) :bummafejbe:
A 16AU végződésűt ajánlom, mivel az áramkör alapból 12MHz-en működik, és ez tud akár 16-ot is. Az L végű az alacsony fogyasztásra utal, de az csak 8MHz-et bír. Ha már megvetted, az sem baj, mert ugyanúgy fog működni az áramkör 4, vagy akár 8MHz-en is; időzített eljárások alig vannak benne. Léptetőmotornál pl. többet várakozna két lépés között, de ez úgyis állítható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |