Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Témaindító: dexter1000, idő: Júl 21, 2008
Témakörök:
hay
Analogon nemtod megoldani hogy inteligens legyen a vezérlés! Ide már külsö behatások felmérésére és eldöntésére van szükség amihez procis vezérlés kell akár milyen követésel is akarod meg oldani az legyen fény reagáns vagy napálya számitás elég pontos inteliganciájú vezérlés kell!
Igen napelemes megoldás luxus a 2 tengelyes vezérlés az egyszerübb megoldani!
:yes: Egy heliostat tükörnél már kicsit bonyolultabb az álando fokusz tartás a 2 tengelyes vezérlés miat ösze hangolás kell már + még sok sok dolgot még ezen kivül figyelni még hömérséglet... szivatyu...hömérséglet külömbség a 2 rendszer közöt vagy több! Általába több vizkörös rendszerekröl van itt már szó ! És ezt mind 1 vezérlésnek öszehangolva kell elátni!!!
Igen, ha komolyabban belemerül valaki, akkor sok apró feladat van amit meg kell oldania a vezérlésnek.
De ezek lehetnek külön egységek, több kis analóg áramkörrel is megoldható a dolog. Én mindig a bonyolultabbat választom, így sosem készül el Üdv. T ( Itt is egy AVR:http://sirleslie.atw.hu/projektek/napkollektor/ )
Elkezdtem foglalkozni az AVR-ekkel, nekem a BASCOM nevű program szimpatikus, mert könnyen megtanulható a BASIC nyelv, viszont még egyetlen AVR-t sem sikerül vele felprogramozni (USB-s STK500 programozót használok és AT90s4414-es mikrovezérlőt).
Az stk500.exe a következő hibával kilép: Could not enter programming mode. Az SPI csatlakozó jól van bekötve; az avr kap külső tápról 5V-ot, 4MHz-es kvarc van rajta stb. -Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném. Már annak is örülnék, ha egy LED-et sikerülne villogtatni, mert innentől kezdve nem lenne semmi akadálya, hogy megírjam a napraforgós programot, ugyanis a BASCOM tud szinuszt és arcszinuszt is számolni...,csakhát a program betöltéssel és az alapbeállításokkal vannak még problémáim. -Lenne még egy kérdésem: hogyan lehet csak a belső rc oszcillátort használni?
haliITT szerintem mindenre választ kapsz!
Köszönöm az infót, innen rendeltem a programozót, ami jelenleg valami oknál fogva nem akarja az igazat.
A Basic nyelvvel nincs semmi problémám (még a Commodre korszakból ismerem ), de az AVR-eket csak most kezdtem el, előtte PIC-el próbálkoztam, de lassúnak találtam. jelenleg még mindig ott vagyok megakadva, hogy miért nem tud belépni programozási módba az égető.
hello!
Ezt a linket csak azárt ajánlotam mert van foruma is és ott egyböl választ is kapsz rá! :yes: Meg kérdet meg a moderátort Robert ööööööö nagyon segitökész!
Köszönöm a tippet :yes: majd ott is kérdezősködök.
-Az órát már kitaláltam, hogy legyen a napraforgóhoz: Lehet kapni óccó kínai ébresztőórákat (jó hangosan tikk-takk-ol). Beszerezhető 2-300Ft-ért, és van benne egy 32768Hz-es kvarc, és a tekercsre kiad minden másodpercben egy jelet (minden impulzusnál polaritást vált). -Tehát az egész áramkörnek kell adni 1,5 Voltot , a tekercshez oda kell tenni 1 diódát (estleg egy tranzisztort is 2db ellenállással), így 2 másodpercenként lesz egy impulzus, amit a PIC, vagy AVR meg tud számolni. Így már nem nehéz olyan programot írni, ami számolja az időt, a napokat és az évet... Az óra IC használata bonyolultabb lenne. :eek2:
hello!
Látom te inkább a nap pálya számitásos verzio nyerte meg a tesztszésedet nem a fény követéses modszer! Hát egy mezei ora éves késése vagy sietése elég nagy szerintem ide! :eek2: Akár több perces késésel vagy siets is ki jöhet 1 éves viszonylatba is! És igy csuszhat vagy késhet az egész algoritmus hoszu idö eltelte után! A legjobb megoldás DCF77 szinron orajel lenne ami biztos pontos! Amihez lehetne álitani az pályaszámitás kiszámolásat DCF77 modul meg kb 3E beszerezhetö már ! ITT vanak példák rá! Az avr ickel barátkozol ajánlom figyelmedbe az olyan ic fajtákat amibe vanak is PWM modulok anno jol fog jöni motor vezérléskor! tipusok ami...:Atmega32....168 jobban elterjetek igyesmi széleskörü használatokra!
Az ötlet jó! Eddig még nem gondoltam az óra pontatlanságára, mivel valószínűleg havonta azért ránéznék. A DCF77 modul lenne a 100%-os megoldás, de mi történik, ha valaki külföldről akarja utánépíteni az áramkört, ahol nincs ilyen jellegű rádióadás? Erről nincs infóm, hogy hol lehet fogni és hol nem, ha valaki tudja nyugodtan írja meg.
-A táblázatból kiolvasós módszert is azért vetettem fel, mert csak itt Magyarországon lenne használható 47,5 fokos földrajzi szélességnél (nálam 47,01). Viszont támadt egy ötletem a korrekcióra: ötvözve az optikai napkövetős módszerrel a programot, a vízszintes elmozdulás eltérését két fotoszenzorral lehetne érzékelni, így ha eltérés van, a megadott irányba korrigálná az időt, (ha nyugat felé van eltérés akkor siet az óra, kelet felé akkor késik) így akár a föld keringési sebességének a változását is kompenzálni lehetne, nem pedig azt is táblázatból.
hay
szerintem ez teljes europa szerte le fedet ez a DCF77 jel! A 2 mod kombinálása lenne a legjobb modszer valszeg a napálya számitásos meg a fény reagáns! Itt nézve egy 5 éves viszonylatba éves fázisokra le vezetve nemsok külömbségbei eltérésel évenként a napjárásvan! De ere a táblázatos megoldásra nem hiném hogy egy éves lista is beleférne egy AVR memoriába! Ehez egy ilyen algoritmusra lene igazi megoldás!
Van egy táblázatom, ami az éves eltérést mutatja.
A mai eltérés pl. 854 másodperc, ami már elég jelentős. A DOS-os progi ezt kompenzálja, de ott nincs is gond a memória méretével... Az algoritmusra meg sajna nincs képletem, pedig tényleg az lenne a legjobb.
Majdnem kész van a program, viszont a BASCOM 4kbyte-os korlátja miatt nem lehet lefordítani.
(Assemby-ben sajnos nem vagyok otthon). Ha lesz rá pénzem, akkor megveszem, addig "jegelem" a témát. A Bascom egy nagyon jól használható program, csak alig 2 nap alatt kinőttem . Egy atmega168-ba belefér (kb.12kB). Még bele írom a gombokkal történő állíthatóságot és kész is. (így talán elfér 16kB-on). -Ha beállítjuk a földrajzi szélességet, a dátumot és közelítőleg az időt, akkor már minden menni fog magától. -Az időkorrekciót úgy oldom meg, hogy nem tárolok egyetlen adatot sem, viszont percenként ellenőrzöm, hogy optikailag van-e horizontális eltérés és ennek megfelelően a program korrigál 1 másodpercet a megfelelő irányba. Ez óránként 1 percet tud "behozni", így ez bőven elég a napi 1-2 másodperces eltolódáshoz. Ha nem süt a nap, akkor nincs korrekció. (ez nem gond, mivel úgyis csak napsütésben használható a parabola) -Következésképpen a program a valós szoláris időt fogja mutatni függetlenül a téli-nyári időszámítástól. Egyébként egy ATMEGA8-asba töltöttem a progit (ami még belefért), így másodpercenként kb.40 számítást tudott végezni 4MHz-en, ami nem csoda, mivel tele van szinusz, koszinusz és arcszin számítással, ami nagyon sok órajelet "használ", de ez bőven elég.
Sziasztok!
Nyugodtan tervezz bele ATmega128-at, azt egy darabig nem fogod kinőni (nem kerül annyival többe) 16KB-ba ennyi fér bele nagyjából: Hardveresen ennyi ki/bemenethez Fényérzékelő 1-4, forgatómotorvezérlés 1-4 Üzemi tápfeszültség, tartalék akksi Szerviz kapcsoló(k) Kültéri doboz hőmérés (ha az egység nem fűtött helyen lesz) 1wire hőmérés DS1820 szenzorokkal Szivattyúvezérlés(ek) Szoftveresen: napkövetés (az alap kód kint van oldalamon, ahogyan páran be is linkelték régebben) a fényerők szerint, motorvezérlésekkel, az egyes paraméterek állíthatóak legyenek (be/kikapcsolási fényerő, felhős idő, stb), Parabolatányér korrekciós igazítása szoftveresen, ha a szenzorok nem lennének párhuzamosan a tükörfelülettel, Hőmérés: 1wire, dobozhőmérséklet, tartályhőmérséklet(ek) - fagyásfigyelmeztetés, ha túlmelegedne a rendszer akkor szüneteljen/kiforduljon, tartályhőfokok figyelése, szivattyú ki/bekapcsolások egyedi paraméterek/relációk szerint, stb, Este keletre forduljon (opcionálisan ki/bekapcsolható), Áramszünet után, ha van elég fényerő, akkor folytassa a napkövetést (opcionálisan ki/bekapcsolható), Üzem/funkciójelzés az egyes műveleti állapotoknak megfelelően, ...és mindez soros porton át vagy lcd-n állítható. - A programodat lefordíthatom, ha ez segítség számodra.
Kezdek befordulni a mikrovezérlőktől...
Ami működik atmega8-al, 168-al, az nem működik 32-vel és 128-al... A mega32-nél nem megy a kijelző, a 128-nál meg be sem lép programozási módba... pedig minden jól van bekötve, PEN földre kötve stb... Ha valakinek van ötlete mi lehet a baj, ne fogja vissza magát A mega32 bemenetei elegendőek: 32db ki/bemenet: 6db a kijelzőnek, 4db a vezérlésnek, 4db a gomboknak, 4db a jeladóknak (2 impulzus és 2 "Home" helyzet). 1db 1Hz-es bemenet 2db X+/- korrekciós fényérzékelő Ez összesen:21 ki/bemenet A program most kb. 17kB lehet lefordítva, így még bőven bele fog férni akár egy hőmérés, vagy szivattyú vezérlés. A legtöbbet az LCD vitte el és a nappálya számító fgv.-ek
M32: ha valamit a jtag lábakon keresztül akarsz használni (portc), akkor elötte a fuse bit-eknél tiltsd a jtag-ot - alapból be van kapcsolva.
M128: szintén, plusz alapból M103 módban van, állítsd át 128-ra. Javaslat: PEN lábat hagyd lógva, és a reset lábat használd resetnek - MOSI/MISO-nak meg PE0/1-t használod, ugye?
Köszönöm a segítséget. A Mega32-vel szívtam, mert nem sikerült BASCOM-on belül állítani a Fuse biteket.
(Csak tudnám miért kell alapból bekapcsolva lennie a JTAG-nek) Az AVR Studio-t kellett elindítani, hogy működjön. Az AVRStudio, meg néhány napja az egyik M32 Chip-et letiltotta, akár csak a Mega128-at, de nem tudom, hogy miért??? Csak tudnám, honnan szerzek magasfeszültségű párhuzamos programozót a visszaállításhoz.. Na mindegy. Mivel a program kb.18kB-ot foglal, lehet, hogy mégis beleírom az időkorrekciót (365*2 Byte kell csak hozzá). A gombokon keresztüli programozás még nincs kész (előre láthatólag néhány nap múlva megleszek vele).
Akkor úgy néz ki, hogy készíthetem a lityi HP-t? Nekem léptetőmotorom van , step- dir vezérléssel.
Ez DC motorhoz van!, de egy kis programmódosítás és....
Elkészült a mű
Most már léptetőmotort is kezel.(Step/Dir jeleket ad ki) A leírás és a .hex fájl elérhető a honlapomon: Bővebben: Link Ha kérdésetek van itt nyugodtan feltehetitek. A program 27kB! Így az ATMEGA32-be elfért. Természetesen ez még nem a végleges verzió, de működőképes. Ha van hozzá egyéb ötlet, akkor azt még bele tudom írni, ha elfér a memóriában. :zavart2:
Elkészült a kapcsolási rajz és a DIL-tokos ATMEGA32-es NYÁK.-terv.
Ha belefér a memóriába, kibővítem a programot egy kis szivattyúvezérléssel és hőméréssel...
szia!
milyen programmal tervezed a rajzot és a panelt? multisimet és proteust próbálom, de bonyolult nekem
A jól bevált ingyenes Eagle 5.20-at használom, a kész panelt exportálom 600dpi-s bmp-ként(ez már elég részletes), majt paint-el szerkesztem (furatok kifestése fehérre, és Fekete-fehér képpé konvertálása).
Azért szoktam modul rendszerűre csinálni mindent, mert így könnyen javítható és az Eagle által engedélyezett méreten belül marad.
köszönöm szépen, kipróbálom.
Üdv. Tamás
Helló!
Olvastam a honlapodon a napkövető leírást,és nagyon jólsikerült munkának látom. Ezét ki is fogom próbálni. Viszont az jeladó tárcsa elkészítésével,és az ezt figyelő elektronikával kapcsolatos infó még nagyon érdekelne Előre is köszönöm.
Szia. Ahonnan rendelném az alkatrészeket ezek vannak:ATMEGA 32 L-8PU...32L-AU... 32-16AU. Ezek közül valamelyik jó?Lehetőleg DIP tokossal csinálnám.Fel , vagy lehúzó ellenállások nem kellenek ?( anyag holnap indul )
A bemenetekre kellenek 10k-s ellnállások (De ha rájövök, hogy hogy lehet bekapcsolni a belső ellenállásokat, akkor nem lesz rá szükség) :bummafejbe:
A 16AU végződésűt ajánlom, mivel az áramkör alapból 12MHz-en működik, és ez tud akár 16-ot is. Az L végű az alacsony fogyasztásra utal, de az csak 8MHz-et bír. Ha már megvetted, az sem baj, mert ugyanúgy fog működni az áramkör 4, vagy akár 8MHz-en is; időzített eljárások alig vannak benne. Léptetőmotornál pl. többet várakozna két lépés között, de ez úgyis állítható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |