Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   7 / 141
(#) Cöcö hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy 10 éves DAEWOO mikrohullámú sütőm, ami néha (ritkán) leveri a biztosítékot (1350 W-os a mikró felvétele). Az az érdekes, hogy közvetelnül a mérőórán levőt veri le. Az B16-os (Merlin Gerin). Utána egy csomó biztosíték van. Ezek vegyesen B10, B16 és van egy C16-os is. Ez utóbbit én tettem be, hogy kipróbáljam az javít e a dolgon. De nem javított.

Tudnátok valamit ajánlani, amivel meg tudnám ezt ajánlani?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) atya28 válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia
Figyeld meg milyen nagyfogyasztók (olajsütő mosógép stb) mennek egyszerre amikor leveri a biztosítékot, az áramszolgáltatódtól kérj nagyobb mérőórát. Nekem 32A-ost szereltek fel. Üdv
(#) 925 válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Hello! Nem biztos hogy a mikro a hibás, ha több bekapcsolt fogyasztód (hűtő,tv,számítógép,stb) is van annak a fogyasztása összeadódik az óránál lévő 16-os biztin. Ha van egy lakatfogód ki tudod mérni hol mennyi a fogyasztás. Esetleg még nagyon ritkán előfordulhat hogy a kismegszakító elfárad és nem jól kapcsol, de szerintem bemész az áramszolgáltatóhoz és kérsz egy biztosítékcserét 16A-ról pl: 20A vagy 25A-ra. Adnak egy papírt a bővítésről amit egy villanyszerelő kitölt hogy a lakásod vezetékei elbírják a bővítést, stb. és ezután kicserélik az összeget nem tudom régen csináltam már ilyet.
(#) atya28 válasza 925 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szia! Jó a fogalmazásod, erre gondoltam én is. Nekem a heggesztés+mosás+olajsütő kombináció volt ilyen hatással a 16A-os mérőóra megszakítóra. Szóltam az ELMÜ-nek, megnézték kicserélték az órát+ megszakítót 32A-ra. Azóta nincs gondom vele. Üdv
(#) Gafly válasza atya28 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Csak fizetni kell a teljesitmeny bovitesert.
(Amikor en inteztem hasonlot akkor 2000 Ft volt 1 A noveles + munka.)
Javalom hogy nezz korul az aramszolgaltato honlapjan.
(#) Cöcö válasza atya28 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Köszi!

Ezt már megpróbáltam, de hajnalban is le szokta verni (mehetek ki papucsban felcsapni), amikor legfeljebb a hűtő mehet mellette. Az 1350W 5-6 A. A hűtő ennél is kevesebbet fogyaszt.

Nekem gyanús...

Kösz!
(#) Cöcö válasza 925 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Kösz!

Lehet, hogy megpróbálom bejelenteni az ELMŰ-nek, hátha kicserélik a biztosítékot az órán (vagy az órát).

Üdv!
(#) Killerking válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Hali! Az ELMU 32 A-ig ingyenesen veegzi a kismegszakito csereejeet, ha az indokolt. Viszont jelen esetben valobak neezd,- vagy neezetsd meg a mikro aaramfogyasztaasaat!
(#) DuMatyi válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szervusz kolléga! Az én esetemet leírom. Van ugye A-B-C megszakító. A a leggyorsabb B normál, C szuperlomha! Semmit nem ér, ha egy c-s előtt egy B-s van, hiába a következő áramerősség lépcső, úgy is levágja! Először is tudni kéne, milyen karakterisztikájú szerelt nálad? Aztán. Annó nálunk 6 amper nyomta a konyhát - régi panellakásba költöztünk. Állandó jelleggel levágta a a mellékbiztit, lomha 6 amperest, hiába nem szabadott volna matekóra szerint. (750 wattos kismikró), plusz 20 wattos energiatakarékos kompakt fénycső. Hiába tettem 300 wattos állásba! Akkor is levágta! A kisebb teljesítményt a szakaszos ki be kapcsolgatással éri el. Akkor meg simán felveszi az 1000 wattot! (A görbe alatti terület egyenlő a teljesítménnyel) Ilyenkor a magnetron rövidzár, és ez az impedancia áttranszformálódik a primer oldalra is. Ott meg 50-90 ohm lesz belőle, ami nagy áram csúcsokkal jár a szinusz tetejében. Gyorsabb BS megszakítók (AEG) levágnak!
(#) szeva000 válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
ez tuti kismegszakító gyengesége.32A-ig a csere elméletileg ingyenes..(báár mifelénk a DÉMÁSZ símán a kiszállás+kismegszakítót fizetteti kb 9000ft)
Az,hogy mennyit kérhetsz csakis a bejövő hálózattól függ.Ha megfelelő a keresztetszet és nincs kötés a a bejövőnél,akkor 25-32A-t megkapod.(mindenféleképpen C karakterisztikást kérj)Persze,ha a nullázás és a védőföld tökéletesen megvan csinálva.Ha nincs,akkor azzal kell kezdeni.Mifelénk nagyon harapnak ezekre :no:
(#) Gafly válasza szeva000 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
> 32A-ig a csere elméletileg ingyenes..

Nagyobbra???

Szerintem ugy elkuldenek melegebb eghajlatra ha azzal kezded hogy van egy 16A-es kismegszakitom az ora alatt, csereljek mar ki 32A-re ingyen mert ez nekem jar...
(#) Göndör válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szia!
Ugyanilyen problámával küdködöm 1 éve. Itt a fórumon is kérdeztem a lehetséges okot, és hasonló válaszokat kaptam, mint te. Sok kísérletet, megfigyelést végeztem azóta, és azt kell, hogy mondjam, hogy korántsem biztos, hogy a nagy áramfelvétel az oka a jelenségnek. Érdekes módon kisebb teljesítményfokozatra kapcsolva a mikrót, a kikapcsolás előtti szakaszon vág le a biztosíték. Nagyobb fokozaton bekapcsoláskor. Érzésem szerint valahogy az időzítő kapcsolóval függ össze a probléma. Sajnos segíteni a megoldásban nem tudok, mert nem ismerem a mikrok lelki világát, de azt tanácsolom, hogy mindenképpen végezz el néhány hasonló kísérletet, lehet, hogy abból több dolog kiderül.
Üdv: Göndör
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Van másik út a cserére.
A környéken szerelgető ügyeletes DÉMÁSZ szerelők zsebébe 5000-es. Majd egy telefon az ügyeletre, hogy a kis megszakító a lakásodban meghibásodott. És küldik is a fennemlített csapatot, akivel olyat tetetsz fel amilyet akarsz.
(#) VIM válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szervusz! Nem kioktatásként, de az automaták betűjelei: B-motorvédő, D-áramkorlátozó, L-vezetékvédő, H és C háztartási készülékvédő. A B-s jelű a leglomhább! Ha már ez is leold elég baj. Üdv.: VIM
(#) oldman válasza Cöcö hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Sajnos el kell keserítselek! A hibán valószínűleg csak a mikro cseréje fog segíteni, -mindenesetre olcsóbb mint paksot bevezetni a lakásba.
Mindezt azért merem javasolni mivel egy 10 éves mikrosütőről van szó ami valószínűleg egy jó ideig probléma nélkül működött. Természetesen próbálkozhatsz magnetron cserével, nagyfesz kondi és egyenirányító cserével, de szerintem nem éri meg. (Gazdasági totálkár)

A jelenség hátterében szerintem a magnetron öregedése áll. Ez az "elektroncső" durva közelítéssel egy nagyteljesítményű nagyfeszültségű dióda, ami a tápot rövidrezárja amíg be nem rezeg. Ahogy öregszik egyre nehezebben rezeg be és értelemszerűen egyre később csökken az árama az indulásiról üzemire. Ezt egy -lehetőleg lágyvasas -árammérővel lehet megfigyelni. Sok darabnál a hang, és a világítás változása is jelzi.
Súlyosbítja a dolgot hogy a teljesítményszabályozás tulajdonképpen PWM (állandóan ki-be kapcsolgat) csak a kapcsolási periódus 20~30 sec, max teljesítményen természetesen állandóan megy a magnetron.
(#) ha6pc hozzászólása Jan 18, 2009 / 4
 
Mikró-sütőkkel előfordul ilyesmi;vadiújakkal is.
A probléma abból ered,hogy az előző kikapcsoláskor a szalagmagos trafóban komoly remanencia maradhat vissza. Nomost: újbóli bekapcsoláskor kedvezőtlen esetben a hálózat pont ellenkező polaritással érkezik meg,ami ellentétes irányú gerjesztést erőszakol ki trafón belül. Ez igen nagy áramrugással jár.
Nagyobb 1...2kW-os toroid,vagy hypersil trafóknál sorba szoktak kötni 1..2 Ohmos,10..20W-os ellenállást.
Az segíthet.
(#) Cöcö válasza ha6pc hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Köszi!

Úgy gondolom, hogy valóban ez lehet a probléma. Már 10 évvel ezelőtt is (teljesen újan) csinálta ezt. Sőt, amíg máshol laktunk ott is csinált ilyeneket.

Az ellenállást hová kössem? Az jó, ha a konnektorba bekötöm a fázis ágban?

Üdv!
(#) Lava válasza ha6pc hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Jó helyen keresgélsz ,csak annyit tennék hozzá hogy az ellenálásokkal sorba kell kötni egy relét is mert az ellenállások nem fogják bírni.A relének a bekapcsolással egy időben kell kapcsolnia.Ha megadtok egy mailt elküldöm a dokumentációt is.

Üdv
(#) Cöcö válasza Lava hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia! Nem tudnád becsatolni?
(#) Cöcö válasza ha6pc hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Annyival kiegészíteném korábbi válaszomat, hogy figyelve a berendezést azt vettem észre, hogy bekapcsoláskor (teljes terhelésnél) a mikró oldala roppan egy nagyot (gondolom valami mágnes indul és az deformálja a vas burkolatot). Ez a roppanás különbözé mértékű. Szvsz ez is alátámasztja, amit írsz!
(#) IBO hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Hol lehet kapni üveget a mikro aljába, ha az előző szétrobbant? Nem forgótányéros! Esetleg bármilyen edzett üveg jó bele, mert a ház belső alja is szigetelt?

Köszönöm!
(#) oldman válasza murmau hozzászólására (») Jan 29, 2009 /
 
A www.orczy.com -on nézz körül. Náluk van többféle forgató, és csillám is.(Gondolom az égett ki nem az acél lemez)
A - fűtő> egyéb kategóriában van!
Kicsit nehéz megtalálni. A csillám cca 1000 HUF a forgató kuplung (ha nem a motor ment tönkre) is hasonló nagyságrendben van.
(#) tilde válasza Cöcö hozzászólására (») Feb 4, 2009 /
 
Egyébként nekem is volt problémám a mikróval, és most már legalább választ is kaptam a probléma okára. A régi Csehszlovák 10A -es biztosítékot sosem vágta le, de mikor újra lettek cserélve 10B -re, akkor már volt probléma. Kb. minden második mikróröffentéskor levágta. A 2,5 -os alumíniumdrót bár bírta volna a 16A -t is (elméletileg), de azért nem volt szívem maximumon járatni a kicsikét, így is volt már füstölgő konnektorunk. De szerencsére volt egy már felújításkor 2,5 -os rézhuzallal ellátott konnektorkorunk is, ami 16B -s biztosítékkal már bírja a mikrót.
(#) Cobi hozzászólása Feb 5, 2009 /
 
Sziasztok

Nemrég vettünk egy mikrót nagyon szuper minden oké vele ő egy Candy 2393 DW.Sajnos elkövettünk egy olyan hibát hogy kicsomagolásnál levettük belül a sütőtérben azt a kis vékony barna "Mica" borítást ami a magnetront védi.Hol tudnék szerezni ilyet hozzá?
Azóta nem használtam biztos ami biztos de nagy gond hogy ez nincs rajta? Lehet baja a készüléknek?
Előre is köszi a segítséget.

Üdv.
(#) murmau válasza oldman hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Köszönöm szépen!
Csillámlemezcsere megoldva,forgó alkatrész meg tervbe véve.De rengeteg dolgot láttam még,hajdú boyler-hoz cuccokat.....
A motornak gondolom nem lett baja,hogy el van törve a műanyag forgóalkatrész és így használom...
(#) Cobi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Köszönöm a segitséget Az Orczy téren merre találok ilyet? Gondolom nem a piacra céloztál
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Elromlott a mikróm. Már a második diódát eszi meg a szekunder oldalon. Úgy gondoltam helyettesítem valamivel így bekötöttem négy BY 255-ös diódát sorba ( 3 A 1300V/db). Most tökéletesen melegít, igaz az eredeti diódával is ment egy hétig, de már úgy gondoltam nem költök rá többet. Megy ameddi megy, de vajon meddig ? Milyen áramok folynak a diódán ? Azt tudom, hogy a feszültség 2000V.
(#) Tys23 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
én láttam 2 honapja 10 diodát is sorba kötve "gyárilag"
sokáig ment az áram erősségel van gond?
cseréld ki a kondit!!!
(#) Sebi válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Minden diódával köss párhuzamosan 150kohmos ellenállást, javítja a túlélési esélyt...
Amúgy 2kV körüli a bemenő váltófesz, ennek csúcsértékének kétszerese van a diódán! (együtemű egyenirányítás, vagy egydiódás feszkétszerező)
(#) sarkadi67 hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Sziasztok ! Bocs, ha kollégaként baromságot kérdezek.. Párszor javítottam már mikrót, de nem ez a "műfajom", s egy kissé tartok a "hullámzástól", -féltve a minden-fickó-büszkeségét.... Nem gond egy relé, vagy bármilyen vezérlés, de jobb és ezzel gyorsabb egy rutinos tanács... BÚG ez a átkozott (egy régi-sima-egyszerű Whirlpool mikró) rendesen, és kicsapja a 10A biztit, a Ventill pörög rendesen, világítás, tányér stb.. ok. Esetleg a nagyfesz dióda lehet ? Előre is NAGYON köszi a HELPet, sok időt segítene megtakarítani !!
Következő: »»   7 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem