Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Deviton3500 erősítő probléma

Témaindító: kosaga, idő: Feb 5, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kosaga hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok!Tudnátok segíteni a következőben?
Az egyik barátom vett 1 Deviton erősítőt,de sajna elpukkantott benne valamit.Elvitte 1 szerelőhöz,de azóta rosszabb.Megnéztük,és láttuk,hogy a két panelon található kondenzátorok sem egyforma értékűre lettek kicserélve.Az erősítő A+B csatornás,a javítás előtt az egyik csatorna még ment,most már csak a "B" csatorna bal fele szól,de az "A" csatorna panelt kiszedtük,mert füstölt az egyik ellenállás.A képeken látszik,hogy az "A"panelről hiányoznak a tranzisztorok.Kipróbáltuk,hogy a "B" panelt tettük az "A"helyére,de ott semmi hang sem volt.Szerintetek ezek pótlása,az elfüstölt ellenállás és a háromlábú tranyó cseréje eredményre vezethet?Tudja valaki javítani?Megéri?
Ha valakinek van valami ötlete,szívesen várnám a kosaga@freemail.hu-ra.
(#) kaszarobert válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Juj! Onnan nagyon hiányzik a két végfrok-tranzisztor
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 5, 2009 / 4

Azokat mielőbb pótolni kéne, illetve kimérni, hogy jó e a többi a panelon. A tipust nem látom jól, de ha google-ben rákerestek, biztos kiírja mire lehet cserélni. Szerintem megérné kijavítani, de jó ha egy szakember is segít, hogy el ne pukkanjon megint!

Az ellenállást, meg megmérni a másikról, illetve szinkód alapján azonosítani. Szerintem a többiek mindjárt mondják is mennyi az értéke

Bővebben: Link
(#) mindenes válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hello!
Ha azok avégfokok meghaltak akkor valoszinu hogy az elofokkal lessz a probléma , anno valamikor en is sokat szivtam egy hasonlo regi erolkodovel (végfok csere 3 xor) mire rájottem hogy az elofok a ludas. :yes:
(#) valve válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hello

Ha az egyikfele működik az erősítőnek akkor, azt hagyd úgy és a másik felén kezdj el méregetni és méregetni és így tovább. Persze, hogy érdemes megjavítani, halehet dobd ki azért mert kiment pár félvezető belőle... Mérd ki azt a pár BC és BD tipusú tranzisztort, keress zárlatot vagy szakadást, majd tegyél a hiányzó végfok tranzisztorok helyére ("innen hiányzik valami") két MJ (ha jól olvasom MJ15004 és MJ15003) tranzisztort, majd üzemeld be.

Kiváncsi vagyok, hogy mi az a két nagy böhöm meghajlított vezető, abban a két RCA csatlakozóban?!

ui: (ugye nem gondoltad komolyan, hogy aki segít neked, az majd emailben teszi meg)
(#) promise válasza valve hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

A két böhöm meghajlított vezető helyére pl. equalisert lehet csatlakoztatni.Az egyik az előfok kimenete,a másik pedig a végfok bemeneti csatlakozója,ha jól látom a képen.
(#) valve válasza promise hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

És ha nincs Equalizer akkor betömöd egy vezetővel?! Ilyen megoldást is most látok először... :eek2:
(#) promise válasza valve hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Régen divat volt így megoldani az átkötést.
(#) kosaga válasza promise hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Ez nem károsítja az erőlködőt?
(#) promise válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Nem károsítja,ennek hiányában nem is szólalna meg az erősítő.
Lehetőség van-az átkötés eltávolítása után-egy másik végfok hajtására az előerősítő kimenetéről ill. a végfokot egy másik előerősítőről "vezérelni".
(#) kosaga válasza valve hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Igen,az egyik fele-1 oldala megy csak.Hozzá kell tenni,hogy én a rosszabb kategória vagyok a szemetekben."Lelkes amatőr"
Azzal a külömbséggel,hogy én lehet,hogy hülyeséget kérdezek,de azt még az előtt,hogy hülyeséget csinálnék.Nem tudom,hogy mit mérjek a tranzisztornál(fesz.ellenállás...?)Milyen érték a jó?Illetve,mint írtam (a képen is látszik)teljesen más fajta kondik lettek beleforrasztva.Gondolom a mai kondik kisebbek,esetleg más színűek,de azért olvasni tudok,a rajtuk lévő értékek szerint van kb 10-20 volt és x mikrofarád eltérés.Gondolom az sem a legjobb.Melyik az előfok?BC,BD tranzisztor?
(#) sound.man válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Szerintem cseréld ki az összes tranzisztort, nagyrésze úgy is leégett a többit se árt kicserélni mert nem drága és így nem fog szívatni. Átkondizni sem árt, ellenállásokat átnézegetni nem szakadt-e valamelyik, értéke meg van-e a skála szerint. Panelt is nézd át, hogy valahol nem szakadt-e. Amikor éleszted a modult akkor a tápágba vagy egy ellenállást vagy egy izzót majd bekötsz és így nem fog eldurrani ha más baja is van még amit nem találtál meg. Az előfoknál meg előszőr a tápot nézd meg, sokszor annak van baja.
(#) kosaga válasza promise hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Ez azt jelenti,hogy ha eltávolítjuk az átkötést és a végfokot javítjuk,akkor pl.keverőről tudjuk használni a végfokot anélkül,hogy az előfokot javítanánk(ha rossz)?
(#) kosaga válasza sound.man hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

melyik az előfok?
(#) kaszarobert válasza kosaga hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Az előfok valahol ott lesz az előlapnál, bár nem látom jól a képet, az a hosszú barna panel, valószínűleg abba potméterek illetve kapcsolók vannak (Illetve alatta) Mintha oda menne az a pár sárga vezeték, sok tüskével a phono meg egyébb bemenetekről. (Nem látom jól :wow1: ) De ha mindkét preoutput kimeneten szépen szól az erölködő, nincs búgás, illetve valamilyen furcsa torzítás, sistergés, akkor az előfoknak nem lehet, nagy baja. Ezt nyugodtan tesztelheted valamilyen másik erősítővel, pchangszóróval stb...

Ami egy picit elgondolkodtat, hogy mért nincs az A speakeren hang, hisz két végfok van, az egyik a Bal oldali A és B-t szokta meghajtani, a másik a jobb oldali A és B-t. Elvileg az előlapon kéne, hogy legyen valami kapcsoló, amivel A és B közül választhatsz. Remélem a srác aki szerelte, nem kuszálta össze itt a vezetékeket.

A tranzisztorokon gyakran kiforrasztás nélkül is mérhető ha rosszak, pl 0-ohmos az ellenállásuk, valamely két láb között, viszont méréskor vedd le a kimenetről a hangszórót, mivel ilyenkor 4Ohm könnyen összetéveszthető a 0-val.

És Sound.man tanácsát fogadd meg, indításkor a tápágba, két 10Ohmos 5w-os, ellenállás. (Ha plusz minusz a táp akkor pozitív és negatív oldalra is , különben elszállhat.) Ha ilyenkor nagyon melegszik az erősítő kivezérlés nélkül, illetve az ellenállás is, akkor még bibi van, keresni kell a hibát. Ha csak az ellenállás melegszik, de csak akkor amikor meghajtod, akkor jó! Így kicsi az esélye hogy tönkretedd megint.

(#) kaszarobert válasza kosaga hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szerintem pont ezt, illetve fordítva is igaz, ha az előfok jó(ez a valószinű) másik végfokot tudtok vele meghajtani.
(#) didyman hozzászólása Feb 6, 2009 /

Ez az egész nem ilyen egyszerű. Senki sem tett említést a paneleken található potméterektől, melyek feladata ofszetnullázás és a munkaponti áram beállítása. Ezek alapvető fontosságúak és a félvezetőkészlethez történő hozzányúlással újra beállításra szorulnak, enélkül azonnal, vagy némi üzem után ismét csak falidísznek használhatóak a drágán kicserélt eszközök (ezokból kifolyólag a két végfokpanel felcserélését is nagyon ellenjavallt megtenni próba erejéig is). Tranzisztor áramkörben történő mérése abszolút megbízhatatlan, hiszen nem tudni, hogy az egyes lábak között mi más alkatrész lehet még, ellenállásméréssel eleve nem is érdemes csinálni, hanem diódavizsgálattal. Arról sem tett említést senki, hogy az elpárolgó tranzisztorokkal így ránézésre 4-5 ellenállás azonnal el tud égni, esetleg látható nyom nélkül, ezeket tehát végig kell mérni, mert az új tranzisztorokat ezek a körülmények is tönkretehetik, a 10ohm-os soros ellenállás dacára, ugyanis azokon elég áram tud folyni a kisebb tranzisztorok tönkretételéhez.
Ezeken kívül még az alkatrészek forraszait is ellenőrizni kell, felújítani szükség szerint, ahogy a modul csatlakozósorát is át kell nézni aljzat felől és kontaktsprével lekezelni.
Tehát megfelelő, alapszintű szakértelem nélkül ezt távgyógyítással nagyon nehéz megoldani.
(#) kosaga válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Megérné javíttatni?Mekkora teljesítményű lehetett?Az MJ15003-ról annyit találtam,hogy 250W.Ez felvett,vagy leadott teljesítmény?
Vállalná valaki a javítását?
(#) didyman válasza kosaga hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Megéri, hogyne. Jóféle félvezetőkészlet, de van nála jobb is az MJ21193-194 páros személyében, ez nagy általánosságban simán csereszabatos a 15003/4 párossal (érdemes a másik oldalt is frissíteni ezekre, ami árban érvágás, de üzembiztosságban és hangban némi előrelépés). A teljesítményadat a tranzisztoron megengedett legnagyobb teljesítménydisszipáció értéke, ennek a hatásfok és a SOA (biztonságos üzemelési tartomány) miatt van köze a kimeneti teljesítményhez, méretezéskor használatos, nem lehet belőle levonni semmi konkrét adatot (legfeljebb elvi maximumot).
Vállalnám, idővel állok hadilábon csak, egy hónapon belül rá
(#) kaszarobert válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Azért te is tudod, hogy ennek a felét ránézésre meg tudod állapítani. A tranyókról pedig kb 90% biztonsággal megállapítható, hogy jók, vagy rosszak beforrasztva is, persze ez az érték áramkörfüggő is lehet
(#) didyman válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Én igen, de vajon a kérdező is?
A végfoktopológiát meg én is csak becsülöm Texas-jellegű, komplementer AB-osztályra innen a monitor másik oldaláról. Aztán az MJ15, 21 sorozat nem éppen olcsó, ha 10% esély van is rá, hogy tönkremegy, nekem megérné inkább még biztosabbra menni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem