Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nah elolvastam a link-en talált oldalon miért nem jó. Akkor ezek szerint mindenképp a tápommal lehet a gond Vagy a gép is tönkre tehette. Igaz jól gondolom? Akkor nekikezdek a másik égető megépítésének, de mire lesz megint pic-re pénzem...hjaj... De ha ezek után is tönkre tenném, akkor tényleg feladom.
Idézet: „Segitseget szeretnek kerni a PICAXE28X kapcsolatba. Tudtok valamit rola hogyan kell beprogramozni stb.” A PICAXE nem arról szól, hogy már gyárilag van benne egy bootloader, s csak soros kapcsolat kell neki a program letöltéséhez? Ha átprogramozod,akkor többé nem lesz belőle PICAXE! Linkek: PICAXE honlap A 28 lábú projekt kártya leírása Ez utóbbi szerint a 6-os láb soros (UART) bemenet, a 7-es láb UART kimenet (gondolom,a PIC felől nézve), ez logikai szintre konvertált (tehát nem RS-232!) jelet fogad. A PICAXE Serial Download Cable (AXE026) ajánlott hozzá...
WINPIC800-at töltöttem le, de nem magyar, sőt,nem is angol. Van hozzá magyarosítás? Mert a linkelt weboldalon magyar
Jobbról amásodik menüpontra kattintva beállíthatod a kívánt nyelvet. Az enyémben van magyar is.
Idézet: Ez egy kicsit félreérthető. Tehát, ha a saját letöltőjével használod, akkor csak egy soros portra és egy speciális (valószínűleg egy MAX232-höz hasonló szintillesztő is van benne) kábelre van szükséged, és minden OK.„Ha átprogramozod,akkor többé nem lesz belőle PICAXE!” Ha PICkit2 vagy más programozóval felülírod a PIC-ben levő letöltőprogramot, akkor az AXE-nak annyi! (A továbbiakban csak PIC lesz az eszközöd, nem PICAXE...) Erre vonatkozott az eredeti megjegyzésem.
Üdv!
PIC16F628A-n szeretnék egy trimmerpoti állításával egy változónak értéket adni. Gondolom a komparátor felhasználható ehez. Tudna valaki segíteni, hogy a potmétert hogyan kössem be? Már ha egyáltalán megoldható a dolog. Köszönöm.
Nagyon szepen koszonom a gyors segitseget!!!
Nagyon halas vagyok!
Igazság szerint ADC jobb volna hozzá, de ha jól látom pont az nincs. A komparátor csak egy analóg szint alatti és fölötti állapotot különbözteti meg (0/1 kimenet), így önmagában nem alkalmas a feladatra. Lehet azonban trükközni:
1. Az egyik komparátor és egy I/O bit, valamint két ellenállás és egy kondenzátorfelhasználásával lehet sigma-delta ADC-t játszani. Erről szól az AN513 alkalmazási mintapélda. 2. Egyszerűbb, de butább megoldás a komparátor egyik lábának belső referenciaforrásra kötésere és a referenciafeszültség kapcsolgatása (16 szint állítható be, ezenkívül van a legalsó küszöb alatti és a legfelső szint fölötti állapot, ez tehát 0-17 közötti értéket adhat). Az elv: megkeressük,hogy melyik az a leglalcsonyabb szint, amelynél a komparátor bebillen. Tehát végig kell zongorázni a szinteken. A potméter bekötése: egyik vége a földre, másikvége Vcc-re (gondolom, 5V), a csúszka pedig a komparátor bemenetére.
Ha nem vagyok túl indiszkrét, neked csak PICAXE IC-d van, vagy pedig komplett készleted (áramköri kártya, kábel, miegyéb)? S hol jutottál hozzá?
Ha jól számolom, akkor ide 48MHz-el 4800bps-hez 155 a megfelelő szám.
Ki is próbálom.
Ha jól értelmezem akkor az megvalósítható, hogy egy táblázatba értékeket rakok (Pl.: 1-30) és a potmétert beállítom valahova majd a program egyenként végignézi, hogy melyik értéknél billen be a komparátor?
Sajnos még így sem jó, nem tudom mit rontottam el.
Nem jól számolod, mert USART_BRGH_HIGH esetén (ahogy a programodban szerepelt) ezzel a képlettel kell számolni:
Baud rate = Fosc / (16 * (spbrg + 1)) Ebből nekem 19200 jön ki... Tehát vagy 624 kell (csak nem tudom, hogy a beépített Open_USART fv. használja-e a 16 bites módot? Reméljük, hogy igen....), vagy pedig USART_BRGH_LOW kell az USART_BRGH_HIGH helyett, s ez utóbbi esetben jó az általad kiszámolt 155.
Mondom: 0 -17. N em 30. Persze, a kapott x = 0-17 értékhez egy táblázat segítségével tetszés szerinti értékeket rendelhetsz, de egyszerűbbnek tűnik a táblázat helyett egy skálázás (y = a + b*x) vagy más fv.
Köszi a segítséget, megpróbálkozom vele.
Hali Urak! ( és esetleges Hölgyek )
Problémám a következő: proci dsPIC33FJ256MC710 A PORTD-t nem sikerül teljes egészében dig. kimenetre állítanom . a #6 , #9 és #11 bitek miatt. Mi lehet bekapcsolva alapban ami miatt nem megy , és azt hol tom kilőni ? Üdv WTC_sysOP
Ha a Capture és a Compare dolgokat rendesen beállítottad, akkor nem nagyon van más ami ezt befolyásolhatná. Az összes kimenet néhány spec lábat kivéve egyforma(értem alatta, hogy be lehet őket digit I/O módra állítani)...
Sziasztok !
Debuggol -ok Pickit2 vel.Szépen ki tudom olvasni egy regiszter értékét ,de csak ,ha pause -zom a debuggot Lehet ezt valahogy real-time ban ? Tehát a debugg leállítása nélkül ?
Nem próbáltam a PK2-vel, de ICD2-vel megy, hogy lépésenként debuggolj vagy töréspontot tégy bele az adott pontra!
Steve
Real-time nyilván nem megy, hiszen a regiszterek kiolvasásához is kellenek a processzor erőforrásai. Töréspont, vagy single-step kell, ahogy előttem már elmondták.
Sziasztok!
Remélem, hogy jó helyre jöttem a kérdésemmel... Kaptam kölcsön egy DM164120-1 gyakorlópanelt, amiben ha jól tudom 16F690 típusú PIC van. Nos, olvasgatni már olvasgattam a mikrokontrollerekről, de valójában gőzöm nincsen, hogy miként is kellene elindulnom a téren... Viszonylag könnyen tanulok, de nem nagyon találtam példaprogramokat. Picit értek az Assemblyhez, de azt ha lehet, inkább hanyagolnám. Szívesebben játszogatnék inkább C nyelven a PIC-el. Nekem már az is nagy öröm lenne, ha mondjuk sikerülne kivillantanom rajta 1 LED-et Egyszer programOZGATTAM VHDL nyelven FPGA-t (számláló, gombnyomásra világíít egy led stb...) - tehát nem nagyon rendelkezem tapasztalattal a témában... A PIC tök más, tudom jól... Tudnátok -e abban segíteni, hogy hol találok esetleg egyszerű példaprogramokat? (Egy csúnya plusz kérés: ne az legyen a válasz, hogy google - mert azt ismerem én is és eddig nem sokat találtam - ha a 0 nem számít soknak...) Akár egy olyannal is beérném, hogy lássam, hogy egy LED világít... Csak jó lenne egy kész kódot látni! Köszöntem a segítséget előre is Üdv CsabyKe
Elsősorban a PICkit2 Starter Kit példaprogramjai-t ajánlanám.
C-vel az a probléma, hogy a PIC16 szériához nincs Microchip fordító. A különböző "harmadik fél" gyártó fordítója és fejlesztőrendszere pedig mind külön világ... A CCS fordítónak pl. van saját topikja.
Köszönöm!
Akkor meglesem ezeket a példa progikat...
Nézz fel az oldalamra, van egy linkgyűjtemény. Ha azokon átolvasod magad, egyenesben leszel.
Sziasztok most keztem el pic-et programozni C-ben és nem tudom miért nem azt csinálja ez a progi amit én szeretnék segítsetek!! A progi elméletileg A/D konvertálás után kirakja az értéket a ledekre ha a gomb megvan nyomva. Ja ha az if-es rész kihagyom és azt írom a helyére, hogy:
output_d(value); akkor megy mi a hiba segítsetek! Előre is #include <16F887.h> #device adc=8 #FUSES INTRC,NOWDT,NOPUT,NOMCLR,NOPROTECT,NOCPD,NOBROWNOUT,NOIESO,NOFCMEN,NOLVP #use delay(clock=20000000) #zero_ram int value; void main() { for(;{ setup_adc(ADC_CLOCK_INTERNAL);//enables the a/d module setup_adc_ports(ALL_ANALOG); //sets all the adc pins to analog set_adc_channel(0); //the next read_adc call will read channel 0 //a small delay is required after setting the channel value=read_adc(); if (!input(PIN_B0)) { output_d(value); delay_ms(100); } } }
Az biztos, hogy a
sorokat nem a ciklusmagba kell rakni!
sziasztok!
Tud valaki abban segíteni, hogy a 16F887 mely lábaival -lehet 1/0 jellel vezérelni dolgokat, -1/0 állásokat érzékelni, -valamint jelfelfutást, lefutást nézni? Szóval melyik lábak használhatók erre, mert megnéztem a RTEK valamelyik számában és nem volt elég világos (számomra)
Ha átolvasod az adatlapját, hamar rájössz... Eléd sok lába van, melyeket digitális ki-bemenetként tudod használni. De Andersen legszebb meséit is megnézheted - ott biztosan nem lesz leírva.
ezt elírtam alaposan 16F877 lenne az .
RA;RB;RC;RD;RE portok használhatók erre a leírás szerint. Gondolom a TTL bemeneten lehet 1/0 jelet bevinni, és a schmitt triggeresen meg felfutást vagy lefutást? Továbbá vannak ilyen speciális RB portok, amiken lehet soros kommunikáció. Akkor ezek csak erre, vagy másra is használhatók? Lehet magától értetődő kérdések, de én nem értem |
Bejelentkezés
Hirdetés |