Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 78XX helyett...
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ybanez hozzászólása Feb 14, 2009 /

Hello Pákászok!

Tudom, van már vagy 1000 hozzászólás stabil 5V, 3,3V előállításáról, de szanaszét szórva...
Mivel minden áramkörünk alapja a táp, ehhez kéne itt összegyűjtögetni a régi, disszipatív 78XX, 79XX kockák jobb hatásfokú alternatíváit.
Főleg, mivel kb. kismillió step-up, step-down ák. található megannyi gyártótól. Ezért kellene "tapasztalati tőkét" itt összerakni: ár (pl. a 78L05 kb. 70 Ft-jához képest), befoglaló méret ( pl. TO-220 helyére pici vendégpanelen bédugod...), + ami a legfontosabb: tapasztalatok (összehegeszted oszt megy- kontra "R32- mérj jelalakot L2 kezdőpontjához képest...")
Így talán nem kellene a Guruknak minden "5V-ot hogyan??" kezdetű kérdésre u.azt leírogatni...
Üdvözlettel: Ybanez
(#) ybanez válasza ybanez hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Báddzsó után:http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34167-D.PDF
ez egy kapcsolóüzemű feszstab ic. -> nem fűt el annyit áramot.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Ez aztán tényleg a legbummentesebb cucc, amit olcón be lehet szerezni.
(#) ybanez válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Bővebben: Link
!!
Nincs gond a feszültségszinttel...
De most komolyan

link javítva.
-szamóca
(#) Sir-Nyeteg válasza ybanez hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Nem olcsó, de plug and play
7805 step down
(#) ybanez válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Jó cuccnak tűnik, igényesebb ák-khöz kb. ilyen dukál.
Bár egy "futófény" anyagköltségének kb. kétszerese...

Ui: Köszi Szamóca!
(#) levy_k válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

1860 Ft+ÁFA ??!! Sztem sokkk...
(#) Sir-Nyeteg válasza levy_k hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Mihez képest, egy step down ic 1A-es tekerccsel sem lesz olcsóbb.
(#) nagy hoho válasza ybanez hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Nekem a fazon cipője tetszik ! Szerintem mozdony szőke !
(#) StMiklos hozzászólása Feb 19, 2009 / 4

Szevasztok!
Lehet béna vagyok, de nem tudtam kideríteni a hozzászólások dátumát...
Kapcs. üzemű IC LM2575T Adj. max.1A ca. 330Ft
Induktivitás: 330 mikroH 250Ft.
Shottky /visszafutó/ dióda 30Ft.
100+330mikroF kondi 2* 40Ft

Más nem is igen kell, méret IC TO220 5 lábbal
Induktivitás D26*12mm
Bemenet: 5-35V
Kimenet: 1.2-töl bemenet-néhány volt
Van fix kimenőfeszültségű is 3,3 és 5V
Van 3A változat is, ugyanezen méretekkel, induktivitás akkor 100mikroH, kapacitás be220mikro, ki 1000mikro és természetesen nagyobb áramú Schottky, árak kb. ugyanazok.
Bejáratnak: találsz valami trafót, kap egy Graetzet, meg egy kondit.
Azért 10-20% terhelés kell, a kimenő feszültség ugyan stabil, de a jelalak a 2-es lábon nem az előírt.
Üdv: StMiklós
(#) Rooly hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok.
Kellene nekem egy egyszerű és olcsó 24-28v dc / 5v dc átalakító, ami legalább 1.5 A -t tud. A veszteség nem számít(villamosba kéne rádióhoz)és nem tudom, hogy ha az oldalon található pl.:12v-5v kapcsolásokból behelyettesítve megépítem, akkor nem fogja-e véletlenül ráküldeni a kimenetre a 24 voltot, mert a szivargyújtós átalakítókból már kettő megtette Úgy terveztem, hogy egy 7815 ic után teszek egy 7805-öst. A kondik ugyan azok minden ic esetében?Kellene még valami esetleg?Bocsi a nagyon kezdő kérdésekért, de erősáramot tanultam...
(#) Gafly válasza Rooly hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szivargyújtós átalakító ha 12V-os (autóba való) akkor nem csoda hogy gyorsan meghibásodott.
Nem tudom "kamionhoz (24V-os)" való szivargyújtó létezik-e (de vannak itt ebben okosabbak)?
Rádió nálad mit jelent? Csak zenét hallgatni, vagy adóvevő? Áramfelvétel (meg tudod mérni?) miatt például fontos lehet...
Jó ötlet tulajdonképpen a két egymás után kötött fix stabilizátor. Pédául két tok között oszlik meg a melegedés...
Kondenzátor gerjedésgátlási célt szolgál. 100 nF-ot szoktunk használni mind a bemeneten, mind a kimeneten (stabilizátor feszültségétől függetlenül).
Létezik 24V "kimenetre kerülése" ellen védő kapcsolás is, de szerintem ez azért túlzás. Ha van több információ akkor linkelünk vagy rajzolunk iéyet is.
(#) Rooly válasza Gafly hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Huh, nem számítottam ilyen gyors válaszra
Az eddigi átalakítók 24-12 volt bemenetűek voltak, a rádió nem adó csak sima zene/mp3 hallgatásra való, az áramfelvétel az adatlapja szerint 900 mA.
Gondolom az lehetett a baj, hogy nem állandó a bemeneti fesz, hanem ingadozik 24-28 volt között, bár egy kamionban a töltőfesz is lehet ennyi szerintem. Köszi a segítséget!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem