Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   407 / 2208
(#) zolee1209 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 13, 2009
Szia! A kétsugaras szkópcsövet Te árulod a piactéren? Szép darabok! :yes:
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Feb 13, 2009
Nyáron ingyen rengeteget hozhattam volna ilyen csöveket . Eredeti bontatlan csomagolásban kínálták , de nem hoztam egyet sem . Semmi hozzáköthető tervem nem volt , így nem akartam lomjaim bővítését .
(#) llaci56 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 14, 2009
Az egyiknek a szomszéd adja a csöveket, a mási a szkópcsöveket "elhozhatja" ingyé...
Azt áruljátok el, hogy merre laktok! Legalább a környéket!

(ÉN CSAK ROSSZ HELYRE SZÜLETTEM ??? )
(#) mark.budai válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009
[OFF]Szia! A szomszédom régen elektronikával foglalkozott. A műhelyében van egy szekrény tele elektronikai cuccokkal. Tirisztorokkal, tranyókkal, stb...
Én Győr-Moson-Sopron megyében lakok Csorna mellett, Bősárkányban. Azokat a szkópcsöveket nem hagytam volna ott, akár nekünk is adhattad volna, CHZ.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 14, 2009
Sziasztok! Megint gondom van. A PL504 fűtése mennyinek kell lenni. Erre is kíváncsi vagyok, hogy mutat.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Feb 14, 2009
-Hát igen, nálam is leginkább csak lom már, a 70-es évek végén építettem pár oszcilloszkópot a kisebbekből (munkahelyi szkópokkal tudtam hitelesíteni), az egyik tranyósnak (5Mhz-es) még megvannak valahol a paneljai is, dehát készen venni töredékébe kerül ma már egy célnak megfelelő használtatat, mint szkópépítéssel szenvedni.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 14, 2009
Elküldték valakinek az adatlapját, nemrég. 27V 300mA.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2009
Köszi! 27V??????? Azt asszem' nem fűtöm fel! 37V-os trafóm van csak, meg 13,3V-os, megy 19,5V-os. 27V az nincs. A kimenőnek való sincs. Csövem van, trafóm nincs. Adott a szomszéd tegnap egyet, de ez nekem régi TV-ből való, sorkimenőről leszedett "malomkeréknek" tűnik, lehet átmegyek megkérdezni. Most jut eszembe, még mik vannak abban a szekrényben. Van 3 olyan borda, amibe belemegy 2 cső. Szerintem vízhűtéses hűtőborda volt.
A P sorozatú csövek televíziókba lett fejlesztve. Valaha, amikor minden fokozatban csövek működtek, a tervezők azt határozták el, hogy nem 6,3V-os (E) csövekkel (mint ahogy azt Orosz testvéreink is kivitelezték, jó nagy, és nehéz hálózati trafókat (cca. 6-8kg) építve a TV-kbe) építenek TV-t, hanem olyanokkal, amik azonos fűtőáramra (300mA) - de az eltérő fűtőteljesítmény igény miatt - eltérő fűtőfeszültségre készülnek. Ezeket - akár a karácsonyfa izzókat - sorba lehetett kötni. A fűtőáramot úgy méretezték, hogy a szükséges összes fűtőteljesítményt a hálózati feszültségből bőségesen ki lehessen hozni. Ne felejtsd, akkor még a hálózati egyenirányító is elektroncső (PY82) volt.
Ezért a P sorozatú csövek 3,15V-tól 40V-ig bezárólag elég sokféle fűtőfeszt igényelnek.
Ha lenne egy PCF80-82-802, azt sorba köthetnéd a PL504-el, és 37V-ról felfűtheted a két csövet.
Szia! PCF-em nincs, az nem volt a szomszédnak . A PY88 egyenirányító? Van egy PY88-am és egy PY88T-m is. Ez valamelyik elbír 2 PCL85-öt? Van egy PCL86-om is és egy ECL86-om, de 6,3V-os szekunderű trafóm nincs, ezért nem akarom őket sztereóba kötni. Van három PCL85-öm. Kettőt belerakok. Egy megmarad. Elrakom őket, lehet egyszer még kell(biztos is).
Pedig PCF a legutolsó generációban is volt.
A PY88 egyenirányító (boosterdióda), de elég macerás felhasználni. Hídhoz 4 db kéne (ilyet szerintem nem sokan csináltak), kétutashoz meg szimmetrikus trafó, és jó sok fűtőteljesítmény (9W/db). Egyutas egyenirányítást ne csinálj, mert az nem az igazi.
Tanulóerősítőnek a PCL86-ost tudom ajánlani ( bár, nekem ez a cső nem volt szimpatikus, de a Jani által, vele készített végfokozat sokkal jobbra sikeredett, mint a gyári sztereó rádió, mitöbb, elég meggyőzően bizonyította, hogy szép hangú cső). Kérj, biztos valaki ad (nekem sajnos már nincs, a fórumtársaknak ajándékoztam a készletemet.) A PCL85-ös nem igazán jó, nekem legalábbis nem nyerte el a tetszésemet.
(#) Danaman válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 14, 2009
A PY 88-asok jóval többet is elbírnak mint a pcl85, de ez csak egy utas egyenirányító (egy darab dióda az egész)

PY88.pdf

És ha 1 PCL86-os, meg egy PCL85-öst csinálok? A kapcsolás jó a PCL85-höz?
Danaman: egy dióda? akkor négy diódás egyenirányítás lesz. Nem csőkiállítást akarok csinálni .
Pedig az az igazi ha jó sok a cső De én se ajánlom mert egy szép nyári nap megszakadna még a légkondi is anyit fűtene. két különböző csővel meg nem ajánlom a két csatornát megcsinálni inkább kéregess lehet ad valaki nekem is van de amig nincs kész az én pcl-em addig nem adok mert nem tudhatom melyik jó s melyik nem
Nem jó. Nemcsak a bekötése más, telesen eltérőek a paraméterei. Szerintem ne kísérletezz a PCL85-össel, a PCL86-os trafójával elég szánalmas hangja van.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2009
Már megint...
374178 - mark.budai - a szomszédtól kapja a csöveket... (az én szomszédom meg azt sem tudja, mi az. Most voltam át nála.)
374199 - sturbi - neki a kupiból jönnek elő...
Imi a fórumtársak között "szétosztogatta"...

Csak én állok rossz helyen??? Mondjátok meg, hova álljak???
(#) mark.budai válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009
Szia! Hol laksz? Csak egyszer kaptam, odaadta az összeset. Megcsinálom a másik oldalt az ECL86-tal. Trafó, hmm... Másik szomszédomban sajna nem laknak . Ha mást nem, tekerek egy 13V/6,2V-os trafót. Miért 6,2? Azért mert nem akarom, hogy melege legyen. Meg is nézem a trafóméretezőben.
(#) Ricsi89 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009
Nyugi. Nem vagy egyedül. Mellettem sem laknak olyan emberek, akiktől tudnák csöveket szerezni. Én csak veszem a csöveket sajnos.
Nem 6,2, hanem 6,3. Azért alakult így, mert a katonai cuccokban az akku feszültsége ennyire jött ki (6V).
(#) Action2K válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 14, 2009
Nem kéne Lacit "kikészíteni".
Egyébként, érdekes, hogy a csöveket a régi emberek eltették, nem dobták ki, "hátha még jó lesz valamire" alapon. Ezt tranzisztorokkal nem tennék meg. Ilyen "bánásmóddal" csak a klasszikus mosógépmotornál találkoztam. Azt is mindenki elteszi. Egy környékbeli ismerősömtől 8 db-ot kaptam, amit szintén elosztogattam.
Tudom,csak a PCL86-nak is kevesebbet adok 13,2V körül. Az ECL86, PCL86 jó lesz sztereóba? Ugyan az, csak a fűtőfesz más. Fesz. felező áramkört nem tudtok?
(#) llaci56 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 14, 2009
Persze, hogy olvastam. És azóta szinte mindenki ilyenekkel keserít el! :rinya:
Ez indította meg bennem ezt a mérhetetlen indulatot. Át is mentem a szomszédhoz, hogy nem akar-e adni nekem csövet. Azt mondta, neki csak 1/2"-os van...
Ne csinálj ilyeneket. Nem lehetetlen két egyforma cső beszerzése. Ki küld Márknak 1-2 PCL86-ot?
(#) Action2K válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009
A másik szomszédhoz kellett volna menned
Keress fel régi TV szerelőket, akik már inaktívak, vagy nem haldnak a korral, magyarul, megbecsülik a csöveket, s eltették.
Szia! Köszi ezt a küldésre kérést, de nem nagyon akartam költeni rá.
Vaterán 50ft darabja a pcl86-nak úgy hogy 15db-ot egyszerre kell megvenni, de én is küldenék neked ingyen is csak mivel nincsenek kipróbálva nem akarok hibasokat küldeni.
(#) lpcollector válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 14, 2009
Én évekkel ezelött ezt a Hiraga RIAA-t építettem meg és azóta is szívesen hallgatom. Nem minden fórumon szokták szeretni, mert a korrekciót a visszacsatoló ágban valósítja meg, ma pedig inkább a fokozatok közti passzív korrekció hívei kerültek többségbe. Erre egy másik forumozó annó azt írta, hogy J.L. Hood is a visszacsatolásban kialakított korrekció híve volt, "de hát mit csináljunk, ha neki (J.L.Hood-nak) az elektronikában ilyen kicsi az ázsiója."
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Feb 14, 2009
Annyira dícsérték ezt a kapcsolást itt is, és a két csövet is, hogy nem szeretnék nagyobb módosítást eszközölni benne. Viszont néhány lappal előbbre azt olvastam, hogy Te a RIAA áramkörök nagy tudója vagy, és Moszkvai feltette éppen azt a Hiraga preampot amivel meghajtanám ezt az erősítőt. Nem látsz abban valamilyen erősítés csökkentési módszert, ami nem befolyásolja azt a szép nyílt hangzást, amihez azzal már hozzászoktam?
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Feb 14, 2009
Megkaptam a generátort és itt vannak a jelek nyilt hurokban (pontosabban a globális visszacsatolást megszüntetve), de megvallom őszintén, nekem nem mond mást, minthogy így nem lehet működtetni ezt a kapcsolást az alacsony sávszélesség miatt. Vagy ha nem 1KHz-t tekintem a sávközépnek, akkor meg azt, hogy ott a kiemelés.
Következő: »»   407 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem