Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A gyorsacél kést?
Hát most hogy belegondolok nem igazán Inkább esztergakésekként láttam eddig... Akkor valami szerszámacéllal kéne próbálkozni.. Vagy mondjon jobbat aki tud...
Azért is irtam a laprugót,mert nem kerül ócskavastelepen horribilis összegbe,és némi türelemmel ki lehet fúrni,illetve ki lehet élezni. Persze egyengetni is kell,de ez némi meleggel megoldható. Egykaros ollót könnyű összehozni belőle. Áttételes ollót is csináltam már belőle kifejezetten laposacél darabolásához,külön edzés nélkül használtam fel-ritkán utánéleztem.
Hello
Olvastam, hogy lehet nyákot levilágítani sima 200W-os izzóval is 15cm távolságból 20-30 percig. Lehet ennek valami valóságalapja. Tudnátok esetleg mondani olyan izzófajtát, amit lehet kapni egy átlagos lámpás üzletben, és alkalmas nyák levilágítására? Nem baj ha hosszabb ideig is tart a levilágítás. Üdv.
miért akarsz félmegoldásokkal szórakozni? Nincs 5000 forintod egy ledes levilágítóra, ami egy életre elég? Ha nincs akkor használd a napfényt. Az ingyen van és 20 perc tuti elég.
Vettem TN-160-as ónozót. Nem tudom, hogyan kell használni. Öntsem ki az egészet valamibe, aztán öntsem vissza az üvegbe, vagy öntsek ki egy kicsit, aztán használat után bő vízzel folyassam le a lefolyón? Tud valaki segíteni? Köszi.
Zárható dobozba tedd, sokáig használható, én nem kevertem a szüzet a használttal, sok panelra elég.
Üdv! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a szárítókemencében körülbelül mennyi időt tölt el a lefújt NYÁK? Egy órát, fél órát? Kb. olyan szárítókemencém van mint a fotótechnikás nyákkészítés cikkben, csak 950W-os fűtőszállal.
Ha jól csalódom akkor 70C° -os "kemencében" 15 perc!
Legalábbis ha a pozitív20 -ról van szó. Elméletileg írják a flakonon, de lehet tévedek.
Köszi! Ez sokat segített.
Nemrég a barátnőm egy olyan flashes játékkal játszott, ahol egy síkbarajzolható gráf eredetileg véletlenszerűen felvett pontjait kell addig rendezgetni, hogy az őket összekötő vonalak ne messék egymást. Hamar végig is vitte, aztán nagyon sajnálta, hogy nincs több pálya. Készítettem neki egy következő "pályát" , így született meg a linuxos boardom nyákja 6.5cm x 6.5cm-es méretben. Sajnos ez a board nem igazán gyártható le házilag, de azért mégis kipróbáltam, hogy mit tud a laminálóm . A képeket mellékelem alul. Ezen a 6.5cm*6.5cm-en van egy 210 MIPS-es ARM9 proci, 32MByte SDRAM, 100Mbit/s ethernet, USB host, USB device, egy microSD kártyahely, és a tápja 2A-t le tud adni, ha kell. A microSD kártyán lesz majd minden valószínűleg JFFS2 fájlrendszeren. Más: rendületlenül próbálkoztam a furatfémezéssel, de sajnos sikertelenül. Vettem egy ún. rézsprayt, amin ez áll: Idézet: „ Hőellenálló és jó áramvezető. A híg szerves anyagok elpárolgása után egy zárt filmszerű réteg marad a felszínen, amely hosszan véd a korrózió ellen. Igen ellenálló a savakkal és sókkal szemben, amely így az alkalmazási területet kiszélesíti.” A spray a legkisebb nyomásra is egy 2.5cm átmérőjű 0.5cm vastag pacát köp ki, ami egy hét alatt sem szárad meg magától, és az ellenállása nem mérhető (nagyobb, mint 2MOhm). Egy kicsit alápörköltem a vasalóval, ekkor látszott, hogy elkezdett kipárologni belőle az oldószer, de így sem bírtam teljesen megszárítani, és vezető sem lett. Nem tudom, hogy a jó áramvezetést hogy értik. Lehet, hogy csak a ponthegesztésre jó. Nem adtam fel. Megvettem a grafitsprayt a hqvideo-ból, amit ajánlottatok nekem. Ennek a leírásában ez áll: Idézet: „ ... Elekrtomosan vezető bevonatot ad a nem vezető felületen. ... Száraz, tapadó, elektromosan vezető bevonatot képez: műanyagokon, fán, üvegen, kerámián ... Műanyagok és más nem vezető anyagok galvanizálásánál elektromosan vezető előbevonatként. ” Ez már valóban filmszerű réteget képez, sőt vezet is, de meglehetősen nagy az ellenállasa: 2kOhm centiméterenként. Mivel az elektrolízis során a lerakódás sebessége az adott ponton mérhető áramsűrűséggel arányos, elég nagy feszültség kell, hogy egyáltalán valami történjen (jobb lenne egy áramgenerátoros meghajtás), ezért ha bármilyen más fém is beleér az elektrolitba (pl. egy csipesz, vagy a lemez eredeti rézrétege), az nagyon szépen és gyors tempóban fémeződik (túl nagy áram esetén persze nem), míg a grafitréteggel nem történik semmi. Ha valahogy kimaszkolom a fémeket, akkor a réz lassan foltokban jelenik meg a grafiton, az ón pedig egyáltalán nem akar megtapadni rajta (lehet, hogy valami köze van a két anyag elektronegativitásához, nem tudom, még hülye vagyok a kémiához). A másik problémám, hogy úgy kellene begrafitozni a furatot, hogy bár a lemez rézrétegének nagy része ki legyen maszkolva, a furat környékén az a kis fémgyűrű ne, hogy a réz össze tudjon nőni az eredeti rézzel. Egyelőre ezt sem tudtam megoldani. Na, eleget írtam mára.
Sikerült a hozzászólás módosításával kitörölni az eredeti képeimet.
Nagyon szép! Ez az amit ha házilag megcsinálsz kirakhatod a falra! Sajnos ezeket a lukakat kézzel kifúrni lehetetlen. Hányas fúró kell a fúráshoz? 0.6-os, 0.5-ös, vagy még kisebb? Ezt házilag megcsinálni valóban lehetetlen.
Az ilyen nyákot gyártasd le, ott meg is csinálják a furatfémezést. Ha mégis sikerülne megcsinálni, akkor tegyél fel egy képet a kész műről. Egyébként ha jól tudom a furatfémezés a nyákgyártóknál a 2. művelet. Az első a fúrás. A második a furatfémezés, a harmadik a maszkolás, a 4. a maratás, és utána jön a lötstopp, de ilyen sűrűségnél nem mindegyik vállalja. Azt hogy a lukakat hogy nem marja szét aza a maratüó folyadék ami a furatfémezésnél mind a furatot, mind a teljes nyáklemezt befedi azt nem tudom, egész eddig erre nem is gondoltam, ha valaki tudja mondja már el.
Szia
A furatfémezéssel én is próbálkozom, vegyszerboltas körutam is volt, sajna a hozzávaló vegyszerek ára kb. 60-70ezer ft-ra rúg (pl: 100g palládium-klorid 51 ezer ft ) Találtam egy másik módszert, de ezt még ki kell próbálnom, jövő héten megpróbálok hozzá vegyszereket venni és beszámolok a lehetőségekről. Más téma, de ha jól emlékszem ilyesmi kérdésed is volt nemrég (ha nem akkor egy kis info). Vettem laminálható lötstop fóliát, ezzel is kísérletezek (-nék ha vettem volna már laminátort) A technológia (nagyon)röviden: fellaminálom a fóliát, levilágítom (negatív maszk kell hozzá, amit nem ér uv ott oldja le az előhívó), levilágítás után kb fél óra pihentetés sötétben, előhívás nátrium-karbonát oldatban, aztán sütés 130 fokon. Egyszóval egyszerűbb, mint a lakk és olcsóbb is, 5 db A4-es méretű fólia szállítással együtt 19 euro volt (www.watterott.com - lötstoplaminat a neve) Rendeltem már ugyanilyen laminálható maratásálló fóliát is csak még nem jött meg. Ezt tentingresistnek hívják és a www.eltrix.de weboldalon lehet róla többet megtudni, illetve rendelni.
A vezetékek 8 milesek, a furatok 0.3mm-esek. Az Elektervvel szeretném legyártatni, otthon csak kíváncsiságból marattam le. Egyébként 0.5mm-es furatokat még épp tudok fúrni, csak a fémezés nem megy.
Furatfémezés:
1: fúrás 2: bevonják a furatot vezető anyaggal(palládium) 3: ónozás az egész panelra, így minden kap egy felületet belőle a sík réz, és a lyuk is. 4: szilárd reziszt felvitele, esetleg folyadékfüggöny, majd szárítás 5: maszkolás, és mivel a lyukgalvánon is lesz maszk, így ott nem éri a marató majd, azaz nem bántja 6: levilágítás, maratás, ellenőrzés, lötstop... stb, stb. ha profin akarsz lyukat galvánolni, az kb 300ezer ft-s felszerelés, és kb 100ezer ft-s alapanyag. És már mehet is a profi lyukgalván készítése!
Vasalni nem lehet ezt a lötstop fóliát? Mennyi volt a 19 euróból a szállítás?
10 felett 1.7Euró az 1.7*300=510Ft Ennyiért nyákot nem kapsz, szerintem megéri, de nagy tételben kéne venni, már ha persze fel lehet vasalni, de ha laminálni lehet, akkor vasalni is. Na erre kíváncsi vagyok. Küldj majd képet.
ui. Hány fokon kell laminálni? Ez a leírásból nem derült ki.
Sziasztok
Ez most készült el münyomó papiros vasalásos technikával. Kétoldalas nyák a "spektrum analizátor II" LED mátrixához (kicsit modositott nyáktervvel).
Nah, én ilyesmit használok, csak épp Kinzo márkában.
Ez elég jó ár. Bővebben: Link
vasfűrész lap kicsit olcsóbb
Heló
Az lenne a kérdésem hogy ez az erősítő táp működőképes lehet e? És ha igen akkor a nyák szerintetek jó? És milyen reléhez van kialakítva a hely? Megköszönném a segítségeket heló
Sziasztok ,lehet már van ilyen fórum,de ültetési rajz feliratozását hogyan lehet szépen otthoni körülmények között megcsinálni ?
Vasalással.
Az ok, de nekem csak tintasugarasom van. Ezért nem is szoktam feliratozni.
Pedig jó lenne
Akkor nyomtasd ki a pozíciórajzolatot a tintasugaras nyomtatóddal majd vidd el egy írószerboltba lefénymásoltatni műnyomóra.
Sziasztok
Remélem tudtok segíteni. Plastik 70 RED nevezetű védőlakkot keresek, tudnátok segíteni hol lehetne ilyet kapni? Mindenhol csak a sima Plastik 70 -et árulnak, a RED változatát sehol sem találom. Ha tudnátok webcímeket adni ahonnan lehet ilyen venni, nagyon megköszönném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |