Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Holnap szét lesz szedve s akkor okosabb leszek :S Ezekszerint mindenképp új fűtőszál kell... Lehet esetleg az elektronika hibája? Bocsi a sok kérdésért, lány vagyok édesanyámmal élek együtt és kicsit tanácstalanok vagyunk e téren.
Bár ezekben nagyon egyszerű elektronika van mindenképpen ki kell hívni aki csinálta, mert ő a hunyó.
A 04-es nem nyitott kollektoros.
Bármelyiket bármikor használhatod.
Összeütsz egy kb 20khz-s önrezgő generátort 2-4w -osat, kistrafóval, ha nagyon nem megy akkor egy 555 astabil is elmegy egy teljesítménytranyóval tranyó bázisellenállásnál egy kondival az éles széleket picit gömbölyíted, műszerrel már feszültséget mérhetsz a kapcs táp trafón. Vigyázz, rúghat! Ha a műszered nem tűri a 20 khz-t, akkor mehetsz lejjebb a frekivel
Köszi, kipróbálom!
Gondolom ez mind a primer és secunder oldalon is használható ugye? (tehát egyszer primer-re kötöm, secunderen mérek, aztán fordítva)
persze, de inkább a primerrel kezd, oda ráereszthetsz akármennyit,mert jókora áttételek vannak:pl 400V :9V ez pl az egyenirányitott 230DC, és az 5Vtápjának aránya, nehogy megrúgjon
Szerintem ha épp nincs MKT akkor egy sima 1µF-os is jó bele, az MKT szerintem csak a minősége miatt érdekes, jó esély van arra, hogy nem MKT-vel is működni fog. Csak ne elkó legyen hanem sima polarizálatlan, és a feszültség tűrésére figyelj oda.
A fülhallgató lábkiosztása, a fehér és a piros az két oldali + tehát ezek mennek az OUT csatlakozásra, a GND az a -,ez az árnyékolt szál a fülhallgatón, ha külön van a két oldal GND-je mondjuk egy hidalt IC-s végfok, akkor nem vagyok benne biztos hogy jót tenne ha összekötnéd a két földpontot a fülhallgatóval. Szerintem a legokosabb ha két hangfallal próbálod ki, vagy külön külön kötöd rá a fülhallgatót.
Helló
Most találtam egy fórumot, ahol kifejezetten villanybojlerekkel foglalkoznak Talán érdemes rájukkérdezni
Sziasztko tegnap irtam az akváriumfűttésel kapcsolatban. Végül rezsobol szedtem ki ugy10 cm ellenállás huzalt. DC 12V kb 1A amivel hajtom szépen melegszik,de szükségem lenne 1 nagyon egyszerü szabályzora aminek a szondáját bele tudom rakni a vízbe.. segitsetek
köszi.
Hello!
Meg lehet egyszerűbben csinálni, csak nem érdemes. Utána el kezdesz panaszkodni majd, hogy nem ott kapcsol, nem lehet állítani...ect. Nem olyan nagy kaland ez! üdv! proli007
Hello!
Hát ha kettőt kattintottál volna megtudtad volna. (De egy hőmérséklet jelző a SIMSON-hoz) De lehet az akváriumodhoz is, kis átalakítással jó lenne. üdv! proli007
Hello
Az erősítőmben a táp +- 47-48 V üresjáratban. Használhatok pufferelésre 50V-os kondenzátort? Üdv.
Helló !
Nagyon necces ! Inkább 63 voltost !
Szia!
Túlvezérli! Antennától függetlenül. Kettő ellenállással csinálj feszültségosztót, ha már ilyet akarsz csinálni. Méretezéshez kell tudni a két jelszintet.
Helló!
Tudna nekem valaki egy 1996-os ford fiesta kézikönyvet???
Hello! Azt szeretném megkérdezni hogy mi a különbség az LM és a TL műveleti erősitő sorozatok közt ha egyáltalán van. És még azt hogy a tranzisztoroknal miert van az hogy ir egy x teljesitményt de pl ha a maximális áramot mit még elbir beszorzom a maximális feszültséggel mit még elbir akkor messze nagyobb teljesitmény jön ki. Vagy pl nem tudja egyszerre mindkét maximális értéket felvenni (Umax, Imax)?
Más a gyártó. Különbségek az adatlapokban megtalálhatóak! Gondolom nem várod el, hogy adatlapokat írjunk itt neked!
Nem is arra gondoltam hogy most értékeltérések meg ilyenek -nem is várom el- hanem valami főbb különbség működésben. Nem a tipuskülönbségeket kérdem hanem maga a 2 család közt működésben van nagy különbség?
Hello!
- Valóban, a maximális feszültség és maximális áram, az tényleg abszolút maximum. A megadott teljesítmény, meg amit végtelen hűtőbordán, a tranyó el tudna fűteni. - A maximális értéket közelítő paramétert, legfeljebb kapcsolóüzemben lehet kihasználni. - P=U*I de kapcsoló üzemben, ha maximális áram van, akkor a tranyó kivan nyitva, és a kollektor-emitter feszültség alacsony (U<1V). - Ha meg zárva van, akkor a kollektor feszültség max értéken van, de nem folyik áram. Tehát akkor meg így kicsi a disszipáció. - A disszipációs karakterisztikán, ahol az IC/UC van ábrázolva, látható egy határoló hiperbola, azt nem szabad túllépni. És ez még csak elméleti, mert a hűtés ugye nem végtelen felületű. üdv! proli007>
Akkor tehát egyszerre nem veheti fel mindkét max értéket me azzal már rég rossz a tranzisztornak. Pl egy 2n3055-ös tranzisztor akkor egyszerre nem bir el 15A-t 50V mellett me 115 watt az összteljesitménye? És akkor durván lehetne ugy pl számolni hogy 115W/15A=10V s akkor 15A-t max 10V-on bir el? Persze ez nagyon durván véve a hűtést s ezeket nem számitva valahogy igy van? És köszi a türelmed és mindig is bő és érthető válaszaid
Hello!
Így van, és mindig nézd meg a karakterisztikát! Azért van ám az adatlapban annyi dolog. :yes: Egyébként szívesen. üdv! proli007
Nem szabad összekeverni, hogy mekkora feszültség esik a tranyón, ill. mekkora a tápfesz! A tranyón eső feszültség és az áram szorzata határozza meg a maximális értékeket, nem a tápfeszültség. Ezért nem lehet azt leírni, hogy 50V esetén nem bír 15A-t. Igen, ha annyi esik rajta, mikor 15A folyik, akkor nem! Kérdés milyen áramkörben kap ekkora terhelést?
Nem a tápfeszültséggel kevertem össze, inkább a fogyasztóra eső feszültséggel. Akkor az előző durva számitásom kiegészitve a férreértések elkerülése végett a példa ként vett 3055-össel akkor 15A-t 10V feszültségejtéssel bir el (Emiter-collector) ? És nem kell még sehova csak szeretek tisztában lenni a dolgokkal. Köszi.
Próbáld a két általad megadott értéket összeszorozni. Nekem 10X15=150 Watt jött ki. Ezt biztosan nem bírja ki. 115W is csak elméleti, gyakorlatilag inkább számolj bőven 100W alatti teljesítménnyel, ettől jobban nem tudod hűteni. 10V-nál mondjuk 7A.
Jaj bocsi azt elneztem, nem aarattal irtam ekkora értéket csak nekem 15*10 az 115 lett, bocsi jó hogy szoltál, most látom
Sziasztok!
Létezik olyan 5V-os feszültségszabályzó IC ami hasonlóan kevés külső alkatrészt igényel, mint a 78xx széria, de 45V DC-vel is meghajtható? Sajnos a 7805-ra csak 30V köthető... Egy uC meghajtására kellene, szóval elég egy kis teljesítményű is. Esetleg az megoldás, hogy egy feszültségosztót beteszek a 7805 elé?
Hali. Tudna valaki segiteni? Van egy tv-m ha be kapcsolom megy pár percig aztán le kapcsol stadby ba.
Valakinek valami ötlet hogy mi lehet a gond? A táv irányitora gondoltam elöször mert elég *** de annak semmi köze hozzá. Moderálva, Norberto
Igen, elég ha egy zeneres(kb. 10V) NPN tranyós(BD241) feszültség osztót(feszültség követő kapcsolásban) eléteszel, legalább nem azon a szegény regulátoron fűtődik el a nagy fesz, kis áram szorzata!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |