Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED Léptető potenciométerrel
Lapozás: OK   2 / 6
(#) aderka válasza hbe hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Igen, az egyik probléma, az hogy nincs analog bemente, a másik probléma hogy ezzel a programozóval nem lehet programozni, és hát ez eprom alapú, UV fénnyel törölhető (ha jól tudom).

üdv: aderka
(#) aderka hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Nah hogy állsz?
Figyu felteszem a hex-fájlt (ezt használd mert amit korábban tettem fel, azon egy kicsit módosítottam ) Ezt nyomd bele a PIC-be!

A kapcsolás:
A PIC-et 5V al tápláld meg!! Ha nincs labortápod akkor a legegyszerűbb a 7805 ös stabilizátor.
A PIC 2VDD és 2 VSS lábát összekötheted, de elméletileg a PIC-ben már egyszer összevan. Ha nem kötöd össze akkor is működni fog, és a VDD VSS közé egy 100nF-os kerámia kondit is tegyél.

Az MCLR lábat egy 10kohm-os R-en keresztül kösd fel 5V-ra.
A kvarc 8MHz-es legyen, a 33pF-os kondikat is kösd be mindenképpen, ahogy azt kell. A "0-tól a robotokig 1-ső részben" megtalálod, hogyan is kell bekötni ha nem tudnád.
Az RA.0-ás lábra tedd a potmétert ugy hogy az 1-ső lába legyen +5V-on a középső mennyen az RA.0-ra és a 3 lába mennyen testre.
a LED-ek:
RB.0 - RB.5 ig az első 6 LED.
RD.0 - RD.7 ig a következő 8 LED
RC.0 - RC.4 ig a következő 5 LED

Mindegyik LED-el sorba kell kötni egy 330ohm-os R-t.
Remélem mindent leírtam. Ha ezt így összerakod, működnie kell!!
Ha jól emlékszem 19db LED-re kérted.

Ha a kapcsolással van valami problémád vagy kérdésed, akkor írj!

üdv: aderka

potiled.HEX
    
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Ez a probléma megoldható lm3914-es IC-kel is. futópont/fénycsík üzemmód, kaszkádba kapcsolva, 20 ledet tud és nem kell semmilyen PIC.
LM3914 adatlap
(#) aderka válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Jó, figyelj, tőlem a programot kérték PIC-re . Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy azt kérte hbe, hogy valaki megírja neki PIC-be a programot. Én megtettem!
Persze meglehet oldani másképpen is.

üdv: aderka
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Húsz ledes kapcsolás. pic-cel

dot_bar.pdf
    
(#) Syn7h37ic válasza aderka hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Elolvastam, természetesen. Csak azt vettem ,észre, hogy mostanában mindig mindenhez uC-t ajánlanak. Lehet maradi vagyok, de amíg nem muszáj addig nem nyűglődöm velük, csak ha nagyon nem megy mással.

Az LM3915 ugyanaz, mint a 3914, csak logaritmikus karakterisztikával. Az adatlapján fenn van, hogy kell kaszkádba kötni. Szerintem egyszerűbb, mint a pic, nincs olyan bonyolult nyákterve. És bombabiztos.

lm3915.pdf
    
(#) hbe válasza aderka hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Hallo!

Köszi!! Az a helyzet hogy nem voltam itthon most érkeztem nem rég és nem volt időm foglallkozni vele.
De nekiugrok most már és a végére járok!

Az a kérdésem hogy létezik olcsóbb PIC ami használható a programozóval?
Persze a drágább megbízhatóbb, de anyagilag úgy állok hogy még az az 1300 Ft is sok lenne /pillanat!

Mellékeltem a rajzot amit általad leírtak alapján sikerült megrajzolnom!
(#) aderka válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Ha már itt tartunk, ez az LM3914-es LED meghajtó IC drágább mint egy 16F628-as PIC. És ezzel a PIC-el meglehet oldani a feladatot. Szóval már majdhogynem egyszerűbb és jobb megoldani a dolgokat PIC-el.
(#) potyo válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Azért szoktuk ajánlani, mert gyakran egyszerűbb az áramkör felépítése, és sokkal kisebbek a megkötések az építés során. Pl. LM3914-el fixek a szintek, PIC-nél a szofverből dőlnek el a szintek, tehát gyakorlatilag bárhová állíthatók. Illetve az áruk is gyakran alacsonyabb, mint a nem programozható alkatrészekből felépített egyenértékű áramkör.
(#) karpi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Most ezt tanitjak eppen az oszes suliba errol hallottak a fiatalok ,ezt akarjak eladni a cegek es lassan talan! csak ez kaphato , a PIC .Nekem meg van a regi IC-knol egy csomo de lassan elfogynak es nem lehet majd kapni .
Ez nagyon jo tanulasi modszer ha majd komplexebb dolgokat akarsz programozni .Igy magaban PIC-el egy LED -et begyujtani olyan "agyuval verebre" , de megvan a hasznos oldala is.

Egyszeruen kaszkadolni lehet a kijelzoket .Ugy mint ahogy a te altalad kuldott adatlapban is latszik.Itt az UAA170 adatlapja a kaszkadolasi kapcsolassal es utmutatassal egyutt.
UAA170 kaszkadolasa 30 LED

(#) aderka válasza hbe hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Bocs, hogy nem irtam, nem vettem észre, hogy írtál!
A kapcsolási rajzot jól rajzoltad meg, csak arra figyelj, hogy jó sorrendbe tedd egymás mellé a led-eket úgy ahogy leírtam!

Az a gond, hogy a programozómat még nem próbáltam ki másPIC-el de elvileg a 16F628-as-t viszi. De annak viszont nincs annyi lába hogy 19db LED-el ezt a feladatot elvégezd. Ha nem fontos a 19db LED akkor átírom kevesebbre.
Nem esküszöm meg, hogy a 16F628-as PIC et tudod majd programozni!
16F690-et ptóbáltam de nem ment!

üdv: aderka
(#) karpi válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Igen ezx erdekes , nem lattam hogy olcsobb lenne mint a szimpla kijelzok, legalabb is nalunk.
Azonkivul a PIC programozashoz kell egy kis extra befektetes , fejlesztokartya , programozo interfesz-kartya stb , plusz erteni kell a programozast "beegetest" .

Na most ha egy barkacsolo be akar gyujtani egy LED-et esztetikai meggondolasokbol ahoz nem erdemes enyit komplikalni a dolgokat.Sok barkacsolonak nehez meg a legszimplabb kapcsolas epitese is .Egy teljes VU meter kapcsolas KIT mindennel a nyomtatot aramkor lappal 2-3 Euro.Egy fejleszto porgramozo kartya az kb. 50-100Euro ( tobfele van) .Interfesz epiteshez meg kell egy kis gyakorlat .Na meg kell az "emulator" program hogy szimulaljad PC-n a dolgokat , aztan javitas stb..

Itt a tranzisztoros megoldas is , meg volt egy teljessen lerajzolt kapcsolas is de azt nem talalom hirtelenjebe , csoda hogy ezt is megtalaltam.

En egy oszciloszkpot epitettem ugy hobbybol egy 256 LED-matrixal , csak ugy kivancsi voltam ra.
Most akarok egyet epiteni csak egy 16-os LED-sorral es forgo tukorrel , mivel vannak most mar ezek a nagyon eros LED-ek igy ravetitem egy kepernyore...hehe.

Tukros oszcilograf nem sikerult meg de azt is akarok kesziteni egy Laser LED pointrer-rel.
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Leporoltam es meginditottam , vobler-kent is lehet mukodtetni de nem foglalkoztam mar vele , tul lassu az AD convertor max 1KHz-es jelet nezegethetek.
50-80mA a fogyasztasa a LED fenyessegtol fuggoen.

LED Scop.jpg
    
(#) Szárnyas válasza hbe hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Szia!
A Vdd és a Vss pontokat elfelejtetted összekötni a tápfeszel ill. a földel. A hozzáértők szerint a másik oldali Vdd-t és Vss-t is illik bekötni és oda is kell rakni 100nF-os kondit. (Ez visszatérő kérdés szokott lenni a PIC - Miértek, hogyanok témában Pl:Link )
(#) szaszaa01 hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
Szóval akkor lenne valakinek egy használható megoldása? Olyan amihez nem kell PIC.
(#) karpi válasza szaszaa01 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Pegelmesser - VU Meter mit A277D / UAA 180

reszletes leirassal es kapcsolasi rajzal
(#) interferi válasza karpi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Üdv
Tudnál rólla kapcsolási rajzot feltenni mert a 1981 RT ÉK ban lévöt megépitettem és most gondolkodok egy komolyabb elkészitésén.
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Sziasztok!
A segítségtetek kérném egy számomra fontos dologban.
Sajnos ilyen témát nem találtam, ezért nyitottam ezt.
Egy kapcsolásra lenne szükségem, ami autóba kell 3db különböző színű led vezérléséhez. Az áramkörnek annyit kell tennie, hogy van egy gomb, amit, ha megnyomok, akkor más kimenetre kapcsolja a tápfeszt, de azt a tápfeszt ami a ledek világításához kell. Csináltam hamar egy ákombákom rajzot, hogy milyenre gondoltam. Itt ez a feszültség UtLED.
A lényeg, hogy 7 kimenetre van szükségem, mert 7 féle színt tudok keverni, minden egyes nyomás másik kemenetet tesz aktívvá, és az előző inaktív lesz. A 7 kimenetet majd én bekötöm, diódákkal, hogy melyik kimeneten melyik ledek világítsanak. Ez az áramkör keveset fogyasszon, meg fontos, hogy megjegyezze az utolsó fényt. Most vagy állandóan menjen ez az áramkör, és akkor nem kell eltárolni a kimenet számát, hogy melyik kimenet volt aktív, egy nagyobb kondenzátorral lehet biztosítani azt is, hogy az autó indításakor nem felejti el a kimenetét, vagy valami egyszerű, és olcsó tárolókapcsolás kellene, ami megjegyzi, hogy melyik volt az aktív kimenet. PIC-et nem szeretnék, mert sem programozni, sem hozzáértésem nincs. Az áramkör legyen egyszerű, hogy kis helyen is elférjen. A kevés fogyasztásra azért van szükség, ha állandóan megy, hogy amikor nem megy az autó, akkor ne zabálja le az akksit egy hét alatt. Van olyan, hogy 1-2 hétig nem megyek az autóval.
Légyszíves segítsetek benne, mert agyon törtem már a fejem, de nem jöttem rá, hogyan tudnám megoldani.
Jelenleg a 3 színnek 3 kapcsolója van, de az csúnya elhelyezve az autóban, nem modern.
Előre is köszönöm szépen a segítségetek.

Kapcsolas.jpg
    
(#) szucsip válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Szerintem használj Hall-cellás nyomógombot órajelgenerátornak, és egy CD4022 -es számlálót.
(#) zolee1209 válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Szia! Ha azt szeretnéd, hogy bekapcsoláskor az előző színnel induljon, szerintem szükséged lesz mikrovezérlőre. AVR és még sok más is létezik PIC-en kívül!
(#) szucsip válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Nekem még azért lennének elvetemült ötleteim...
(#) cslaci válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Esetleg próbálkozz a CD 4017-el! Ez egy tízes számláló, de ha a 8. kimenetét a Reset lábra kötöd, akkor csak 7-ig számol
Bővebben: Link
(#) Stewe válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
3db normál fényerejű LED 30-40mA fogyasztást jelent, ami körülbelül megfelel egy átlagos akkumulátor önkisülési áramának, tehát nem veszélyezteti az indításkészséget.
Egy hárombites bináris tároló kimeneteit tárolni nem lenne probléma, de ha ki akarod hagyni, akkor a számlálónak folyamatosan feszültség alatt kell lennie, és ha nem akarod kikapcsolt gyújtás mellett a kijelzést a kimeneteket kell egy-egy tranzisztorral kapcsolni, a gyújtás bekapcsolásakor.
Négybites számláló harmadik bitjének lefutó élével lehet resetelni, így nem lesz tovább számlálás hanem a sötét állapot következik. A léptető nyomógomb minden egyes nyomásakor lép a számláló, vagyis változik az RGB kód.

A rajzhoz kérek pár percet.
(#) szucsip válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
És figyelj csak! Minden képen nyomógombbal akarod váltogatni az aktív kimeneti állapotot? Mert ha nem, akkor tudnék javasolni egy potenciométeres fesz.osztót, és egy UA180 -at, vagy hasonló kivezérlésjelzőt. És már meg is van oldva a memória dolog is.
(#) mrobi válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
És mi lenne a forgógombot használnál. Szerintem ez a legegyszerűbb.
(#) Stewe válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Amit ígértem:
Egy nyomógomb, ami léptet. Akkumulátort a kijelzés nem terheli, állapotot nem felejt (csak az akku kivételekor).
7+1 állapotú kimenet a három LED-nek
sötét
vörös
zöld
vörös-zöld
kék
vörös-kék
zöld-kék
vörös-zöld-kék

Egyéb igény?
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Akkor tisztázok még pár dolgot, ami lehet, hogy segít nektek benne. Az egyik, hogy ez műszerfal, és óravilágításhoz kell, hogy változtatható legyen a háttérvilágítás színe. Külön akarom a kmóra, és külön az óra világítását változtatni, ezért 2 áramkört szeretnék. Itt több ledről van szó, 100-500mA között változik az áramfelvétel, attól függően, hogy hány szín világít. Egyszer csináltam cd4017, vagy valami ilyesmivel egy futófényt, amit kézzel is lehetett léptetni, de az nem bírna ekkora áramot szerintem. A forgógombos ötletet jónak tartom, utánanézek, hogy milyenek vannak. Ha nem memóritárolósra akarom, akkor folyamatosan fesz alatt kell lennie (pl. cd4017), hogy ne felejtse el a kimenetet, de akkor viszont max 20mA-ert fogyasszon készenlétben.
Hát most egyenlőre enyni jutott eszembe.
Köszönöm az eddigi segítségeket.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Szia!
Na, ez a kapcsolás tetszik nagyon.
Annyi, hogy ahogy leírtam jelenleg az órában van 4db piros, 4db kék, 4db zöld led párhuzamosan közös katóddal. Azaz az szinenként 80mA.
Át tudnád nekem úgy módosítani ezt a kapcsolást, hogy a ledek a tranyó után legyenek, és a katódjuk közös legyen? Amúgy a tranyón mennyi feszültség fog esni, mennyire lesz kinyitva, mert nem szeretném, ha sok feszültséget elvenne a ledektől. Nyugalmi helyzetben mennyit eszik ez az áramkör? Hol lehet ilyen IC-t venni?
UI: Ez csak az óra, a km órában 12db led lesz színenként, azaz 240mA fog enni színenként, ha jól számoltam.
Előre is köszönöm a segítséged.
(#) Stewe válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Az IC: itt kapható, egy tokban két, egymástól független számláló, vagyis neked ideális. A közösített katódokra még pár percet...
(#) Hobbielektronika2k10 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Szia!
Olyan IC nincs, amiben csak egy léptető van, mert 2 egymástól független helyen lesz a 2db áramkör?
Ha van annak mi a típusszáma?
Amúgy nagyon jó, hogy van a nulla (sötét) állapot is, mert szoktam úgy is használni a km órát, hogy csak a mutatók világítanak, a háttér nem, sötétben sokkal kíméletesebb a szemnek.
Honnan tudom, hogy hány voltos az IC, vagy nagy a feszültségtartománya? Melyik lábán kapja a tápot, mert a kapcsoláson nem láttam.
Előre is köszönöm a segítséged.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem