Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7375 quad

Témaindító: Kovidivi, idő: Márc 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 15
(#) Pék Pál hozzászólása Dec 29, 2008 /

Egy kérdésem van,az erősítőhöz mindenhol 4 ohmos hangszórót írnak nekem 8 ohmos van az autóba beépítve.Nem okoz gondot vagy keressek más kapcsolást erre a célra?
Köszi Pali
(#) lapose válasza Pék Pál hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Szia!

Semmi gond, csak kisebb lesz a hangerőd!
(#) Pék Pál válasza lapose hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Nagyon szépen köszönöm!
Akkor ezt fogom elkésziteni!
Boldog Új Évet!
(#) lapose válasza Pék Pál hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Szia!

Szívesen, viszont!
(#) matheus666 hozzászólása Feb 17, 2009 /

Kedves fórumtársak!

Látom elég régen volt már komment, de remélem valaki tud rajtam segíteni. Elég amatőr vagyok még az elektronikában, úgyhogy kérek szépen mindent alaposan, szájbarágósan !
Vettem hétvégén egy 5.1 -es hangcuccot, de beépített erősítő nélkül, csak simán a hangfalak.
Van ugye a subwoofer, ez 8 ohm - 25W-os.
A többi (center, front left, front right, rear left, rear right) 4 ohm - 15W-osak.
A Subwoofer és a Center sztereó csatornájának erősítése már meg van oldva, így már csak erre a TDA 7375-ös "quad"-ra van szükségem a maradék négy csatornának.
A kérdésem először is az lenne, hogy jól értelmezem, hogy ennek a kapcsolásnak plusz-minuszos táplálék kell? Szeretném beépíteni a számítógépbe és PC-tápról adni neki a táplálékot, a +12V egyértelmű is számomra, azonban nem tudom, honnét szedjem a -12V-ot!?
Tehát a Quad kapcsolás, semmi híd... StandBy és Diag-LED.
Átolvastam ezt a röpke 7 oldalt, de vagy a fáradtságomnak tudható be, vagy szimplán hülye vagyok :yes: , de nem értettem egyértelműen, hogy akkor a StandBy-nak a 12V tápfeszt adjam, vagy jobban szereti, ha megtáplálom 5V-tal, mert ugye PC táp esetében, ez is "kéznél van"!
Ha 12-őt adjak rá, akkor kell elé ellenállat? És mekkora?
És még egy kérdés!
Ha plusz minuszos táp kell neki, akkor a kapcsolási rajzon, az összes GND-potenciál, a -12V?
Bocsi, ha egyszerre sokat kérdezek, meg fárasztó vagyok, de annyira biztos vagyok benne, hogy jó lessz a cucc, hogy már meg is rendeltem az IC-t! :yes:
Köszönöm szépen a válaszokat! Jó a topic, nagyon!
(#) titi válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Hali!
Nem kell csak a +12V és a test.
(Szóval ha PC táp, akkor a sárga és a fekete.)
a 7-es lábat meg egy 10k-s ellenállással felhúzod a 12V-ra.
Ja, és ha rám hallgatsz, ne ugyanarra a tápra kösd, amiről a gép megy! Nem fogják szeretni egymást...
(#) matheus666 válasza titi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Köszönöm szépen a válaszod és a segítséget, nem tudom honnan vettem azt a -12V-ot, de legbelül én is sejtettem, hogy bibi lesz, azért kérdeztem inkább...

Megfogadom a tanácsot a táppal kapcsolatban...

Egyébként mi történhet, vagy miért nem "szeretik egymást"?
Kinyírja az alaplapot?
Csak azért nem értem ezt a másik táp dolgot, mert a GND-jük mindenképp közös lesz, a bemeneti jel GND-je miatt, ugyanis azt a hangkártyáról adogatom be neki...

Trafóm nincs most jelenleg megfelelő teljesítményű, még egy PC táp, meg már hajszárító effektust fog előidézni a szobámban (a zajszintre értem)... Meg a teljesítmény, amit az eldisszipál még a semmibe, az meg mehet a villanyszámlámra...

De ennek ellenére természetesen megfogadom és köszönöm a tanácsot...
(#) matheus666 válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Meg egyébként itt is úgy csinálta a csávó, nekem ebből jött az alapötlet, csak drága nekem az a kétszer TA8215...

4x15W 12V amplifier for PC
(#) titi válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Hali!
Azért javasoltam a külső tápot, mert korábban már én is csináltam még egy PII-esgépbe erősítőt, TDA1557-el, én is a gépéről akartam táplálni, de nagyon leterhelte a tápot, lefagyott, újraindult.
Egyébként én úgy csináltam, hogy két PCI helyet foglalt el a gép hátulján, és a csatlakozók is ott, hátul kaptak helyet.
Szóval kintről úgy nézett ki, mint egy szabvány PCI kártya, csak Jack és RCA csatlakozók voltak rajta.
De ha gondolod, megpróbálhatod egy tápról, hátha a tiéd bírja.
(#) matheus666 válasza titi hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hát nem hiszem, hogy megpróbálom, nem akarom kinyírni a rendszeremet, így is van egy videókártyám:

Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB AGP

Nyáron vettem, drága volt, és nem akarok neki rosszat...
A másik meg, hogy a videókártyának alapból kétszer tizenkét voltos tápcsati kell, és az ajánlott tápegység neki az 450W-tól kezdődik, az enyém meg csak 350W-os.
Szerencsére kifogástalanul szuperál így is, de nem akarom feleslegesen tovább terhelni a cuccost, mindenesetre köszönöm szépen mégegyszer a tippet!
És köszönöm a segítségedet is!
(#) banyaiakos válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Szia!
Ha van pénz egy ilyen videokártyára akkor nem hiszem el h nincs egy megfelelő tápra ami SZÜKSÉGES HOZZÁ...
A megfelelő táppal és megfelelő zavarszűréssel simán elmenne PC-ről is... Arról nem is beszélve, hogy olcsóbban is jössz ki.
Remélem segíthettem.
(#) matheus666 válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Az OK, hogy a videókártya drága volt, de nehogy azt hidd, hogy meg vagyok tömve rendesen...
Átdolgoztam a nyarat, hogy legyen egy normális videókártyám

Mellesleg van itthon pár darab táp, majd külön megy valamelyikről, amíg nem lesz esetleg nagyobb teljesítményű.

És igen, minden hozzászólást köszönök, minden szó segítség!
(#) kisfeca hozzászólása Feb 24, 2009 /

Heló sziasztok! Én is pc táprol szeretnék hajtani egy ilyesmi erősitöt! Tetszik ez a 7375 meg a 1554-es Tda! Szerintetek melyik a jobb? melyiket épitsem? Egyébként a hifimhez csinállok két plusz hangfalat csak nem tudom hogy egy vagy két hangszorot tegyek bele ! Van 4db 6 ohmos hangszorom ha 2őt párhuzamosan kötnék egy dobozban az ugye 3ohm! Vagy kössem sorosan? azzal ugye kevesebb lessz a teljesitmény ha jol gondolom vagy lehet halkabban szol(16ohm)? Köszönöm előre is!
(#) matheus666 válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Én speciel a 7375öst építettem meg az 5.1-emnek. Egy 230 Wattos régi AT-s tápról hajtom, nekem tetszik a hangja, szól mint az atom négy csatornán.
Szerintem ez a párhuzamba kötés hangszóró esetén nem teljesen ugyanaz, mintha sima ellenállásra gondolnál, mert itt az impedancia a 6 ohm. És induktiv ellenállásként fogható fel. Ebben segíteni nem tudok, remélem nem mondtam hülyeséget se, majd valaki aki nálam okosabb segít.
(#) kisfeca válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Köszönöm szépen neked is! Ez is segitség legalább tudom hogy jo kis erősitő ez!
(#) kisfeca válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ja nincs véletlenül egy nyákrajzod beültetéssel?
(#) kisfeca hozzászólása Feb 25, 2009 /

Csak 12V kell neki? Mert ugy látom a rajzon hogy stand by 10 V vagy elbirja ugye a 12V ot is?
(#) matheus666 hozzászólása Feb 27, 2009 /

Az ideális tápfeszültség, ha jól emlékszem akkor 14,4V.
De nyugodtan üzemeltetheted a számítógéptáp 12 Voltos ágáról.
A Standby-t a rajz alapján egy 10 kohm-os ellenálláson keresztül kösd a tápra.
Ja és nincs nyákrajzom, én varialapra készítettem el.
(#) kisfeca válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Köszönöm szépen a segitséget!
(#) matheus666 válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Igazán nincs mit, ha sikerült írd meg!
(#) kisfeca válasza matheus666 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Okkés irok! Csak közben még van más dolgom is de a közeljövöbe tervezem! Üdv
(#) banyaiakos válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Én ez alapján csináltam (kép) Tökéletesen működik, igaz egy nagyobb teljesítményű trafó kéne.
Itt találsz hozzá leírást bőven:Tápfesz, terhelőimpedancia, kapcsolások stb...
A diag LEDet érdemes kitenni az előlapra mert elég könnyű túlvezérelni...
Sikeres utánépítést!
(#) banyaiakos válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Áááá már nem tudom módosítani. a pdf ahonnan a képet szedtem ott kocsiba tervezték és ott nagyobb jellel volt hajtva, ezért a beültetési rajzon a 6.8k-s ellenállások helyett 1k-s kell
(#) kisfeca válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Okés nagyon szépen köszönöm neked is, csak annyi hogy én négy kimenetet szeretnék!
(#) kisfeca válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Lenne még egy kérdésem! A rajzod alapján ha megépitem egy 12 votlos pc táppal akkor fog kelleni 1K-s ellenállás? Illetve ha két hangszórót párh. kötök akkor az impedancia 3 ohm lessz igy is üzemeltethetem? Szoval hogy birja a 3 ohmot a 4 helyett? Köszi
(#) banyaiakos válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

4 kimenetnél 2Ω-on is terhelhető. De ezt írja a gyár is Ha hidalod a csatornákat, mint ahogy a képemen is van, akkor nemtudom hogy lenne-e baja mert énis egy hónapja így használom. Kellő hűtéssel biztos nem lehet gond... És persze figyelni kell a diag LED-et is.
Nem a tápellátástól függ, hogy mekkora ellenállás kell oda. Azzal csak a kivezérelhetőségét változtatod, csak vigyázz ne legyen nagyobb a gyári értéknél a bemeneti ellenállás. Nekem az integrált hangkártyámhoz ez bevált az 1k. MP3 lejátszó, telefon, mindennel teljesen kivezérelhető.
(#) kisfeca válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

fú köszi szépen akor igy csinálom a rajzod alapján és kötök rá 3 ohmot! Köszi még1*
(#) kisfeca hozzászólása Márc 6, 2009 /

Olyat lehet hogy ha hidalva van tehát hogy 25-25 W azt még egybelehet hidalni hogy 50W legyen? thx
(#) Kovidivi válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Maximum párhuzamosítani lehet, és feleakkora impedanciával terhelni.
(Szerintem a torzítás az egekben lehet ilyenkor... Le kellene mérni)
(#) kisfeca válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

hát nem tudom akor lehet nem jo ha nagyon torzitana ugy! Mert egyébként szubnak szeretnék még egy erősitőt ami tud pár wattot de lényeg h 12V rol menjen! Ja egyébként 2,5 ohmos impedanciával hajtanám
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem