Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   34 / 221
(#) fazksg hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
A további vitát lezárnám egy örömhírrel : Vettem 4 db 2n3055-öt, így lesz mivel kísérletezni - csak ne kezdene épp most szorongatni a suli is... De a napokban, ha törik, ha szakad, újra beüzemelem a JLH-mat .
Üdv: FazksG
(#) CIROKL válasza fazksg hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Az az igazság hogy én is 2n3055 öt -öt szánok a JLH ra . Bár van itthon még vagy 10-20 darab jó öreg trungsram gyártmány !Ezek már bizonyítottak , nem újjak és reméllem majd a további életüket az erősítőmben fogják folytatni ? Egyébként milyen gyártmányú a tranzisztor.
(#) Norberto válasza fazksg hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Idézet:
„Vettem 4 db 2n3055-öt, így lesz mivel kísérletezni”


Reménykedünk benne, hogy valódi gyártmány került a kezeidbe
(#) Doncso hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
Egy kérdés motoszkál a fejemben, én a hapro féle nyákkal építettem meg a JLH-t, és BDY73 illetve mpsa 42/92 tranzisztorokkal, van olyan valaki aki megépítette ugyanezekkel, és netán kipróbálta más tranzisztorokkal is? Kiváltképp az érdekelne van e valakinek összehasonlítási alapja a BDY73 és pl a 3055 között, tehát lehet e hallani külömbséget? Bár Ágoston úr a BDY-t javasolja inkább, nekem kissé magas tartományban kevésnek tünt, ezért érdekelne hogy van e valaki aki esetleg mindkét tranzisztorral kipróbálta és véleményt tudna mondani.
Üdv.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Aha...gondolom rajtam kívül. Mivel már ezt megírtam privátban. De a többiek kedvéért megírom amire emlékszem ebből. A 2N3055 lényegesen laposabb volt, valamilyen karaktere volt a hangjának, a BDY73-hoz képest tranzisztor hangú volt. Az utóbbi tranyóval meg kinyílt, felszabadult, tágabb terű lett, szárnyalt vele, de majdnem ennyi változást hallottam a hangjában amikor nyugalmi áramot állítottam nagyobbra. én 1,7A fölött már nem hallottam számottevő különbséget, vagy már nem hallottam onnan följebb semmi különbséget.
DE próbáltam több féle 2N3055-tel is, és a régi alu kupakos tungsramok kifejezetten jól szerepeltek! Ha nem lenne BDY73 azt mondanám tesztgyőztesnek.

Most kicsit bele lendültem: próbáltam több darab 1µF becsatolóval is, azért a kialakítás a nyákomon (10db 1µF MKT-nek van hely, mert ilyenem van itthon sok), de szerintem nincs értelme 1µF fölé menni vele, mert nem javít inkább ront a hangján. Mivel logikám szerint a kisebb becsatoló nem javíthat a hangján, így azt nem próbáltam. A több 1µF kondi rendkívül lassúvá, és mosottá tette a hangképet.

A régi eredeti verzióból ugye hiányoznak az új verzióban a 1nF-os kis kondik, és az egyik 1nF-os kondival sorba kötve egy asszem 8k2 ellenállás is. Legelőször az eredetit építettem , és ezek a kompenzáló tagok is rontanak a hangon, így azokat is érdemes szerintem elhagyni, magyarán érdemesebb a 2000-es majdnem! Ágoston féle kapcsolást megépíteni. Ugyanis ő a test ágba berak egy ellenállást ami szerintem felesleges oda, de aki szeretné tegye be, vagy aki meg tudja magyarázni az miért jó oda akkor annak jó

Eredetileg mindent a szerző utasításai szerint építettem, a tápegység is az a tranzisztor stabilizált kapcsolás volt amit az 1969-es kapcsoláshoz mellékelt, már nem tudom milyen tranyóval. Jó is volt, tök jó volt, de aztán valami fórumos beszélgetés kapcsán lamalas írta, hogy ő nem tenné oda, de úgy voltam vele, hogy évekig így tök jó volt nekem akkor ez után is jó lesz így. De motoszkált a fejemben ez a gondolat, és kipróbáltam a stabilizálás nélküli tápot, csak puffer meg a graetz, javult a hangja tőle. az a stabilizálás csak lelassítja a tápot.

A hőfok tényleg sokat számít, hidegen majdhogynem pocsék a hangja ahhoz képest milyen lesz bemelegedve az.

A kis tranyók cserélgetésén olyan számottevő különbséget nem vettem észre, a bd139-140-től a MPSA tranyókon keresztül az eredeti ajánlásban szereplőkön át a 2n2222 meg "amit épp találtam" típusokig mindent kipróbáltam.
(#) Müszi válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Ha lenne egy jó nagy teljesítményű trafóm, úgy kipróbálnám a JLH-t mint a sicccc

Majd ha a nagyáramú labortápom elkészül, akkor kibpórbálom ezerrel mert úgyolvasom érdemes :yes:
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Köszönöm a kielégítő választ!! Egy dolog nagyon megfogott, a stabil táptól rosszabb lehet a hangja? Ezek szerint a labor táptól is lehet rosszabb hangja? Én eddig csak arról halgattam, trafó híjján.
(#) igi válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Szia!
Új olvasóként engedj meg 1 kérdést:
az MV jelzésű tranyókat ki gyártotta?
Van 4 db használt de működő belőle,
illetve van 4 db Fairchild
(ezek még forrasztópákát nem láttak).
A 10w-os JLH-t szeretném megépíteni a jobb minőségűből.
Segítséged előre is köszi. igi
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Pár oldallal ezelőtt írogattam változtatások témakörben és még egy DoZ összehasonlítást is ígértem, ami idő és technika hiányában még nem valósult meg. A technikán értem, hogy a JLH-m jelenleg mindkét csatorna szabadkezi, mondhatni gány, NYÁKon ül, ellenállások egymás felett, kersztbe kasul, stb. Ennek eredetileg nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, mondván ennek nem lehet szerepe, de IGEN! Bár párhuzamosan készítettem a két panelt, de az egyiket a másik után, jobbra készítettem, kevesebb kereszetzéssel és a bemenet is távolabb került a kimenettől. A kettő között alig érzékelhető, de van különbség, úgyhogy úgy döntöttem, a jobb összehasonlításhoz ennek is keresek egy jó NYÁkot. Nekem a 2000-es (little reminiscing) változat van.
A bemenetet 470n-ről 1µF MKT-ra cserélve javult és a 2200 helyett is jobb ugye a 4700uf a végén, de a kimenethez adott 1µF MKT nem javított túl sokat, majd most megépítem a Te terveddel és még rakok mellé egy 47uf-os LowESR-t is. Ha kész lesz, írok egy összehasonlítást. Első hallgatásra egyébként tök egyformának tűntek a DoZ-el, aztán a balansszal játszva, többféle zenével, megállapítottam, hogy a DoZ tiszább képet ad, de nagyvonalakban azonos élményt nyújt. A JLH kicsit "dzsumbulyosabb" de ezt betudom a béna NYÁKnak egyenlőre.
A JLH két csatornája sem egyforma trnayókból van,az egykben volt 2N1711, BC301, BC141 és MPSA92 is előfordult, valamint a BC212 is cserére került BC556B személyében, de túl sok különbséget nem vettem észre, de majd most az egyforma NYÁKokkal meglátom.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Ja igen, a két végtranyó mindkét panelen Lomexes, eredetinek tűnő ST 2N3055, a tápot egy 2*28V 300VA-es toroid szolgáltatja, 25A-es graetzekkel és tápszűrésnek 5*2200µF valamint 3*100nF van benne. (Bénázásom tekintetében is elég strapabírók, kezdő révén, zártam már rövidre is őket, valamint sikerült fordítva bekötni őket majd egyszer a drága 2N1711-est sikerült fordítva beültetni, aminek hála elsőként átment négerbe, majd elszállt a lelke, lehet, ha tovább hagyom benne fel is izzott volna , de az erősítő így is műxik, gondolom a végtranyók túlélték.)
(#) lamalas hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
Udv,

Latom vannak gondok a JLH NYAK kialakitassal. En meg mindig azt javasolnam, hogy ehhez az erositohoz nem szuksegesek "bonyolult", ujratervezett NYAKok. Szerintem egyszeruen, forrszemeket kialakitva a NYAKon is meg lehet epiteni ezt az erositot: NYAK + beultetes

Olyasmi ennek a kialakitasa mint a kapcsolasi rajz maga. Ez egy egyszeru 4 tranyos erosito, nem kell tulbonyolitani a dolgot. Szerintem ugyanez vonatkozik a tapegysegre is. En feleslegesnek tartom a stabilizalt tapot ami csak felelegesen fűt el hasznos teljesitmenyt. Igy is rossz az erosito hatasfoka, ne rontsuk ezt megjobban. Megfelelo kivitelezes mellett (pl. 2000-es valtozat) a brumm merteke is igen jol kezben tarthato relative alacsony puffer kondi meret mellett.

Ha vki ketelkedik, jojjen el, hallgassa meg az en JLH erositomet
(#) bakos13gab válasza lamalas hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Elhiszem és a rajzoláskor a Te terved inspirált, csak hát ez volt kb. a 3. nyák, amit rajzoltam és elkapott a hév, csak még ezt húzom be, csak még azt...
Szeretem a kész megoldásokat, a Sprint Layouttal ismerkedtem, de nekem 10 alkatrész felett már bonyolult volt, nemigen van gyakorlatom benne. Néha a rossz laikus bújik belém, nem is értek hozzá és nincs is türelmem, ez így meg már extra gáz .
(#) hapro válasza igi hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
MV? talán MEV? nemtudom ki gyártotta. Én erősen hobbista vagyok csak, majd a nálamnál hozzáértőbben és szakbarbárabbak elmondják, ők biztos tudják.
(#) hapro válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szerintem a nyáknak nincs ekkora szerepe, ha belegondolsz a légszereléstől elméletileg nincs jobb, mivel ha már beforrasztod, akkor nagy valószínűséggel csökken a vezető keresztmetszet a nyákon lévő fóliasávok vékonysága, és keskenysége miatt.
Az én nyákomon a praktikusság játszotta az alapvető szerepet amikor kitaláltam, és nagyrészt a kapcsolás topológiája szerint próbáltam az alkatrészeket elhelyezni.
(#) Moszkvai hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Én nem bajlódtam nyák tervezéssel.
Fogtam és a rajz alapján beforrasztottam az alkatrészeket egy raszteres nyákba.
Alkatrész lábakat meg odahajlítottam ahova kell.
Ennél egyszerűbbet már kitalálni se lehet.
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szia : ez nagyon tuti csak eggy a baj ezzel ? Aki netán csak kettőig tud számolni annak már a három az sok ! Még az is lehet hogy jobbra hajtsa ,nem balra akkor meg jön a füst . Azért egy kezdőnek ez már nagyon bonyolult feladat ?
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Én is kezdő vagyok!Hehe!
Elsőre működött!
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Azt én már csak elhiszem ha akarom ? Akkor viszont nem remeg a kezed , aki ilyen szuper erősítőket épít az már haladó! Nos pont ezt akartam ezzel mondani , ez a JLH már annyira egyszerű hogy ? ettől már nincs is talán egyszerűbb . Viszont aki még az adott nyákkkal is görcsöl ?
(#) vendelkiraly válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Én is csak megerősíteni tudom, hogy sokszor felesleges nyákot készíteni. Az A osztályomhoz (DoZ) javasolt előerősítőt én is hasonló módszerekkel forrasztottam össze. Elém raktam a kapcsolási rajzot és annak a topológiáját követve "rápakoltam" az elemeket. Csak ott kell kicsit okoskodni, ahol keresztezés van, de azt meg legtöbbször az alkatrészlábak között el lehet vezetni.
Ui: Ha valakit érdekel a kapcsolási rajz azt is feltehetem. Egyébként azóta már rájöttem, hogy ehhez az erősítőhöz semmi értelme előfokot tenni.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szia : Vendel EZ király Mond már hogy te is kezdő vagy ?Jó ez csak vicc de viszont tényleg itt a bemutatott példányokon látszik hogy ez a dolog mennyire egyszerű! Az egyszerű kapcsolás ellenére , még azért mindig akad akit megfog ? :eek2:
(#) bbazs hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
sziasztok!
találtam 2db régi érősitöt, amit szeretnék ujjáépiteni. Nemrég találtam rá erre a topicra, és nemis tudok nagyon sokat az A osztályu erősítőkröl, amiket itt szedtem össze a topicban.
Szoval tanácsokat szeretnék kérni, megépithető a kapcsolás ekkora trafókra (45V, és 50V egyen, 1ágú) teljesitményröl nemtudok nyilatkozni. Rakok pár képet a dobozokrol, azis érdekelne milyen kapcsolás lehet ez, nemigen találtam mit ezekröl a régi tranyókrol.
(#) bbazs válasza bbazs hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
nagyobb doboz.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Ennél még van "primitívebb" azaz olcsóbb megoldás. Én csak "kartonnyáknak" hívom. Ugyan ez, csak valami papírdoboz anyagából van a hordozó. . Sok ilyet készítettem már, főleg kísérleti példányoknál.
Persze félreértés ne essék nem vagyok ellensége a rendes nyáknak, sőt... Azonban kezdőknek én is inkább a hagyományos módszert ajánlom, aztán ezután jöhet a nyáktervezés és készítés. Na de ez a topic nem erről szól. Elnézést a kitérőért.
(#) fazksg hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Most olvasom Ágoston Lajos leírásában, hogy a Q4-es tranzisztornak nagyobb ß-júnak kell lenni, mint a Q3-nak. Esetleg ennek a figyelmen kívül hagyása okozhatja az én nyugalmiáram problémámat (nem akar 0,9 A fölé menni)???
Üdv: FazksG
(#) vendelkiraly válasza fazksg hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Én meg olyat hallottam, hogy az elírás és pont forditva igaz. Ez azonban a te problémádat nem befolyásolja. Más lesz ott a hiba.
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Q3-Q4 egy kimeneti erősítőt alkot. illeszti az erősítőhöz a kimeneti impedanciát. ha nem szól torzan akkor minek akarod növelni a nyugalmi áramot? csak azért hogy jobban melegedjen a hútőborda? azért felesleges......egy A-osztályú (Class-A) nyugalmi áramfelvétele egy(1!) Amper! ilyenkor a végtranyók a lineáris szakaszban vannak nyitva. felesleges tovább növelni a nyugalmi áramot, mert attól a végtranyók ugyanabban a munkapontban dolgoznak, csak többet disszipálnak el hővé! ugyanannyi kimenő, de több bemenő teljesítmény!
az AB osztályú erősítőknél azt alkalmazzák hogy kisjelű erősítésnél A osztályban megy a végfok, mikor átlép egy határt akkor B osztályban megy kifelé a POWER! ha nem akarsz ne válaszolj! kötekedéseket meg nem várok...!
Idézet:
„Q4-es tranzisztornak nagyobb ß-júnak kell lenni, mint a Q3-nak. Esetleg ennek a figyelmen kívül hagyása okozhatja az én nyugalmiáram problémámat”

Ágoston szerint igen! megmérted a Bétáját? ha nem, akkor testeld le a hűtőbordát, de vigyázz a szigetelésekre!!!!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Nem kötekedés, kérdés!
Szerinted egy JLH-nál elég a 0,9A nyugalmi?

Idézet:
„felesleges tovább növelni a nyugalmi áramot, mert attól a végtranyók ugyanabban a munkapontban dolgoznak, csak többet disszipálnak el hővé!”


Ez nem igaz! Honnan veszed? Nem is építettél JLH-t
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Te Docso honnan veszed hogy nem épített JLH -át / Panelja már van ?
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Tényleg Igazad van, bár még nem tudni működik e.
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szia!
Hogy miért akarom növelni a nyugalmit? Egyrészt azért, mert többen is állítják, hogy nagyobb nyugalmival jobb (többek között Ágoston Lajos is a könyvében). Amit leírsz, az logikus, értem is, csak az erősítők világában ugye van pár dolog, ami egyszerű technikai összefüggésekkel nem magyarázható. Én ki szeretném próbálni a dolgot, maximum visszaveszem megint... Azért remélem, csak piszkálódásból írtad, hogy a hőtermelés növelése végett akarom növelni a nyugalmit - nem vagyok komplett idióta, és remélem, Te sem hiszed rólam, hogy az vagyok... Egyébként ez a mondat:
Idézet:
„egy A-osztályú (Class-A) nyugalmi áramfelvétele egy(1!) Amper!”
szerintem kicsit bűzlik, nem tartom valószínűleg, hogy minden A-osztályúra rá lehetne húzni egy ilyen általános szabályt (kicsit olyannak érezném, mintha azt mondanád: az 1.3-as motorral szerelt személyautók fogyasztása 6 liter - mindegy hogy benzin, dízel, nyáron, télen...). Ezt nem kötekedésnek szántam, azért írtam, hogy 'szerintem'. Kösz, az A, AB ill. B osztályú erősítők működési elvét nagyjából ismerem . Ja, egyébként meg ha nem is akarnám növelni a nyugalmit, az azért legalábbis jelez valamit, hogy nem is tudom növelni! Ez nem normális, és nem találom az okát!
Üdv: FazksG
Most látom, megelőztetek, de annyi baj legyen...
Következő: »»   34 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem