Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   92 / 507
(#) athor77 hozzászólása Feb 19, 2009 /

Nagyon köszönöm a segítséget.
Fejben már összeállt.
most már csak a kivitelezés van hátra.
Tudom azért az sem lesz piskóta.
A kitöltőanyag valamilyen műgyanta?
A mágnesek köré is kell belőle?
Honnan-milyen üzletből lehet, célszerű beszerezni?
(#) athor77 hozzászólása Feb 19, 2009 /

A tekercseket lehet ideiglenesen rögzíteni ragasztópisztollyal?
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

A csikozást nyugodtan ki lehet hagyni,föleg a neodim mágnesek esetében.Nagyon fontos a mágneses erövonalak minnél kissebb szorodása.Egyébként ,föleg a neodim mágnesek esetében olyan erös a vonzás,hogy csak nagyon nagy eröfeszitéssel lehet megmozgatni a mágneseket a tárcsán.
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

A mágnesek rögzitésére,zselés loktyt-et.A tekercstömböt pedig poliészterböl öntöd.Hogy Mo.-n mit honnan lehet beszerezni,erre nem nagyon tudok válaszolni,de gondolom vannak akár itt a forumon is sokan akik szivesen tájékoztatnak.Én a tekercseket vékony üvegszál csikokkal rögzitettem,amik a tekercseken maradtak az öntés után.Más rögzitöszert nem nagyon ajánlok,mivel célszerű ha a poliészter a tekercseket is átitatja.
(#) SZIA hozzászólása Feb 19, 2009 /

Hello, arra gondoltam, h nem lehetne nagyobb teljesítményt elérni, ha a tekercsek és a mágnesek párhuzamosan helyezkednének el a forgástengellyel?
Mert a mostani megoldásban a tekercs alján kis mértékben kisebb a szögsebesség.
Vélemény?
(#) mex válasza SZIA hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Ha hengerpalástra akarod rögziteni a mágneseket akkor meg a mágnes lapja okoz teljesitménycsökkenést, Az élek ugyan közelre helyezhetők,de a középrésze távolabb lesz. Az eredeti kivitel szerint viszont egyenletes a távolság.
(#) rajtattoo hozzászólása Feb 19, 2009 /

Üdv mindenkinek,még új vagyok a témában de épitettem egy generátort.A baj csak az ,hogy nem tudom lapátokat jól beállitani,nem tud rendesen felpörögni.4 lapátos a szerkezet és a generátor egy elektromos bringából való.A teljesíménye 1000w 36v13.5 A.Arra gondoltam szünetmentes táp akukat töltenék és az igy nyert hálozati feszültséget kötném rá lakás világitásra.Mit gondoltok lehet szerencsém?Nem sokat értek hozzá de a lelkesdésem nagy!
(#) SZIA válasza mex hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Ez igaz, tehát akkor az íves mágnes lenne a legjobb, amit meg még nehezebb és költségesebb lenne beszerezni!
(#) gulyi88 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Ha fluxusvezető vassal erősíted fel a mágneseket, akkor a fluxusvezetőt meg lehet esztergálni
(örvényáram nem lesz, így tömör Sivas is lehet, nem kell lemezelés)...
De nincs a mágnesen lyuk, amin fel lehetne csavarozni?
Nincs semmi gáz kell 2 mánges téglatest egymás mellett párhuzamosan, a kettő közötti résen fel lehet csavarozni...

Amúgy meg az, hogy kisebb a szögsebesség a tekercsek tengelyhez köazelebbi végén, az nem sok vizet zavar, szerintem megmérni is alig lehetne...

(#) athor77 válasza lehar hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Arra gondoltam hogy amig nem tökéletes a szerkezet addig pár ponton rögzíteném a tekercseket vele hogy lehessen kísérletezni vele és ha ok akkor mehet a políészter.
(#) athor77 hozzászólása Feb 20, 2009 /

Ezt foralmazzák a lakóhelyem környékén.
Talán ez megfelel a célnak.
Még nem tudom mennyibe kerül.
Mekkora kiszerelés kellene belőle?
Tudom hogy a méretektől függ de mondjuk 20-25 cm átmérőhöz.
(#) kingkey válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

(örvényáram nem lesz, így tömör Sivas is lehet, nem kell lemezelés)...

Szerintem meg lesz...:{
Attól függően, hány mágnes van a tárcsán, meg mekkora a fordulatszám / sec , bizony 50 Hz-nél is nagyobb lehet a freki -> ott a vasveszteség.
(#) gulyi88 válasza kingkey hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Egyszerűen kizárt, hogy számottevő örvényártam legyen, mivel a mágnesek a vassal vannak leszorítva így a vasban a visszahatáson kívül nem lesz fluxusváltozás, mert a vas együtt forog a mágnessel. Ők egymásra csak statikusan hatnak.
A másik hogy max 1-2mm vastagságú lenne a vas a mágneseken...
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Azért ezen már sok kisérletezni való nincs.Ugy ahogy van a rajzon,csak be kell tartani a specifikációkat és már müködik is.Ezt a tipusú generátorokat már nagyon sokan kikisérletezték elöttünk,és ez a változat bizonyult a legeredményesebbnek.Agyalni lehet ezerrel,de ebben az esetben a gyakorlati proba a meghatározó.Szerintem ha valaki nagyon szeretne ezen változtatásokat alkalmazni,semmi gond,készitsen egy példányt a leirás pontos betartásával,,és egy másikat amin kisérletezgethet kedve szerint.Azután az elsöhöz hasonlithassa az általa elgondolt változtatások GYAKORLATI eredményeit.Legalábbis erre Erdélyben van egy olyan hogy a legjobb elmélet is fabatkát ér gyakorlati megvalositás,és proba nélkül.
(#) zolika60 válasza lehar hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ez nem csak Erdéyben van így!
(#) lehar válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Mivel a mágnesek a tárcsák külső szélén vannak,ezért a mágnesek külső,ill belső része közötti ,,,sebesség,,, nem számit,ahogy irta nem sok vizet zavar.A mágneseket semmiképp nem szabad csavarokkal felfogni,exkluziv csak ragasztás jöhet számitásba,minden féle ,csavar,nit,stb fémtárgy komolyan megzavarhatja az alapvető mágneses vonalakat,és negativan befolyásolhatja a végteljesitményt.(ez tapasztalat)
(#) Winettou válasza athor77 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

üdv.
Én innen rendeltem műgyantát Bővebben: Link
nagyon korrektek postán küldték,a honlapon részletes tájékoztató van a használatáról.5 kg-os kiszerelés van mi ketten vettük meg,az ára postástól 10000ft kb.(A+B komponens) Egy normális boltban 750g 3050 ft-ba kerül ugyanebből az anyagból,
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

hmm van benne valami...
Ha nics armatúra, akkor az erővonalak kedvezőtlenül helyezkedhetnek el a levegőben.
Ha viszont van armatúra, akkor sokat számít az íves mágnes vagy fluxusvezető.

Ez a hengerpalástra elhelyezett másneses generátor, armatúra, vagy +külső mágneses forgórész nélkül ígyisúgyis halott, mindegy neki, hogy íves a mágnes, vagy flususvezető...
(#) kingkey válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Egyszerűen kizárt, hogy számottevő örvényártam legyen, mivel a mágnesek a vassal vannak leszorítva így a vasban a visszahatáson kívül nem lesz fluxusváltozás

Meg is ette a fene az egészet, ha nem lesz fluxusváltozás, az egész meccs csak arról szól: ha nincs fluxusváltozás, indukált feszültség( nomeg áram ) se lesz egy deka se. Barátkozz meg a gondolattal : lesz örvényáram. Mit ne mondjak, a mágnes is bőszen melegedni fog, Lenz papa oda is visszarugdos...
(#) lehar válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

A Hugh Pigott féle tárcsás generátorokl éppen a téglalap alakú mágnesekre épültek.A két egymás mellett levő mágnes,egyik É polussal kifelé,a másik D polussal kifelé,a tárcsán keresztül egy patkó alaku mágnest alkot,aminek a nyitott fele a szemben levö másik két tárcsa mágnesein keresztül zárul.Igy az ivelés abszolut felesleges.
(#) mex válasza kingkey hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Csak halkan kérdem:épitettél már állandómágneses generátort,tapasztalatból beszélsz?
(#) kingkey válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Töredelmesen bevallom, nem. Most vakaródzok , már megvannak a mágneseim.
Csak azt hittem, a fizika működik....:{{
Akkor lehet, hogy tévedtem??
Meglátom...
(#) kingkey válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Igazából nem is állandómágnesest akarnék, úgyhogy megvannak a hiperszil U-magjaim is, mert az állandómágneses generátor légmagosan szerintem luxus, ha vasmagos, akkor meg alighanem nehezen indul, szóval én a gerjesztett mágneses változaton tépelődök.
De mindenesetre próba-kismintát azért mindegyikből szeretnék eljátszani, mielőtt belecsapnék a lecsóba...:}}}

Szerintem nagyon nagyon nem egyről beszélünk..
Láttál már dinamós motor forgórészt?
(vas van a mágnes és a tekercsvasak között (meg van esztergálva-> légrés, és a mágneseket is fogja stb...). a trekercsvasak lemezeltek, mert ott van défi, de a mágnesen lévő vasban nemigazán lehet défi, ha van akkor az már rég rossz!!)

Amúgyis a tekercs belsejében kell flususváltozást előidézni! Ez a változás jelentős részben a forgásből ered. A mágnesben nem változhat a fluxus, az állandó!

Vasmagos tekercs nehéz indulására megvan a megoldás! Csak senki nem akar tudomást venni róla
(egyel több, vagy kevesebb tekercs kell, mint mágnes, nem lesz egyiksem fázisban a többivel, de megéri a teljesítménynövekedés a vas miatt, és indítási nyomaték csökkenés a geometria miatt...).
(#) mex válasza kingkey hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Idézet:
„Csak azt hittem, a fizika működik....:{{

Sajnos működik (különben már rég megoldottam volna energiaellátási gondjaimat).
Na szóval:ahogy gulyi irta,a tekercsben idézed elő a fluxusváltozást,visszahatás van,hiszen ha terheled működik a Lenz törvény,de ez nem okoz galibát,mert az erővonalak iránya mindig változatlan a mágnesek viszonylatában.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

tudom hogy mi a lényeg a a hugh pigottnak, csak valaki feldobta, hogy mi lenne ha hengerpalástra tenne mágneseket, erre mondom, hogy armatúra vagy külső mágneses forgórész nélkül hülyeség (elszóródnak az erővonalak),
+ a kerületi görbeség és a mágnes sík felülete légérst ad, amit esztergálható fluxusvezetővel lehet csökkenteni, ha lenne armaúra (én semmiképp nem csinálnék vas nélkül generátort)...
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ezt a teljesitménynövekedést át kellene gondolni. Annyi biztos,hogy a tekercsbe lemezelt vas dukál,ez eddig OK. Sokkal nem lesz nehezebb az inditása sem,ez is OK. De több energia csak akkor keletkezik,ha a szélerő is képes rá. Ha nincs csak annyi amit a légmagos változat is maradéktalanul kihasznált akkor felesleges,nem lesz jobb a hatásfoka.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Persze erő kell hozzá! De majdnem ugyanabból a generátorból felső terhelési tartományban jóval több energia vehető ki.
A másik előnye lehet, hogy nem kell 8mm vastagságú tekercseket csinálni. Bőven lehet menni 2-3 cm vastagságig, ami több tekercskeresztmetszet (több menet és/vagy nagyobb vezetéket, de mindenesetre alapból nagyobb teljesítmányt ad.)
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ha megforditanánk a dolgot akkor is működne. Szorosan a mágnesre késziteni a tekercseket,és a két vastárcsát forgatni körülötte,persze alkalmas,méretezett kimunkálásokkal,esetleg furatokkal ellátva. (de ez csak amolyan agymenés).
Következő: »»   92 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem