Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   422 / 2208
(#) besi99 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 20, 2009
Valamelyik srác, aki utóljára vett ilyesmit?
(#) Danaman válasza besi99 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Villérttől kérj egy árajánlatot e-mailben biztos tudnak segíteni és megmondják ők menyiért adják.
(#) djhans válasza l48 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Nagyon szép lett! Gratulálok
(#) besi99 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 20, 2009
köszi
(#) Mate78 válasza besi99 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Pont ma vettem 1kg 0,335-öst, igaz nem boltban hanem tekercslőnél.1000Ft-ot kért érte,de ha üzletben kell megvenni akkor simán 2000Ft/kg felett van.

üdv
(#) nyikolaj válasza l48 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Nagyon szép, van stílusod
(#) besi99 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Akkor az igazság, valahol a kettő között van, köszönöm
(#) l48 hozzászólása Feb 20, 2009
Danaman,CIRIKL,djhans köszönöm! A dobozt mint minden mást is magam csináltam szó szerint hulladékból. Talán elkót vettem egy párat mert nem volt időm keresgélni a 9 fokos mühelyben. A caddoc ellenállás még várat magára.Ha majd kész lesz és nem a "gyalog" lesz a hangerőszabályzó majd rakok fel több képet ahol a részletek is láthatóak lesznek. A gyalog helyett egyébként egy középkori páncélos figurát keresek. A fejhallgatót is magam készitem pontosabban egy sennheiser betétet fogok a saját terveim szerint mahagóniba ültetni. Ez is megérne egy misét de ez nem ennek a topiknak a témája, sajnos.
(#) Moszkvai válasza l48 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Aztaaa!!!Nagyon tuti!
(#) Action2K válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 20, 2009
Valahogy én is így tudok fogalmazni. l48 műve gyönyörű! :kalap:

Ugyan nem direkte elektrós a kérdésem, de mégis az erősítő építéshez tartozik (úgy mint a lakkozás, politúrozás).
Ki milyen fából készíti a kávát (dobozt), ami nem repedezik meg fél év után a száradástól? A fenyővel sok ilyen negatív tapasztalatom van.
(#) CIROKL válasza Action2K hozzászólására (») Feb 20, 2009
Bárminemű nemes fa megfelel erre a célra ami neked személy szerint tetszik , a Zatiknál ITT nézz körül ? Nekem most a GU -nál tölgyből lessz a káva , ezvolt nagyon száraz . Biztan nem reped szét sok sok évig ?
(#) Action2K válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 20, 2009
Köszi! Szép dolgok vannak náluk.
(#) baggab hozzászólása Feb 20, 2009
Sziasztok!

Új vagyok a fórumban, engedjétek meg hogy bemutatkozzak. A nevem B.Gábor, hobby és szakma tekintetében a klasszikus analóg elektronika a műfajom. Olvasgattam már korábban is ezt a fórumot, sok érdekes kérdést felvetettetek. Szeptemberben én is elkezdtem egy kis csövest építeni, mostanára lett teljesen kész. Szívesen megosztanám a tapasztalataimat veletek, hiszen az ember közvetlen környezetében keveseket érdekel az ilyesmi. Az eredmény egy sztereó 2 * EL84 PP lett, mostanra már a hangja is veri a gyári erősítőmet. Kapcsolási rajzot még most rajzolom be cad-be, csak néhány fényképem van. Volt szerencsém ez erősítést kiméregetni is, ami elég jó egyezik a számításokkal. A táp trafós, késleltetett bekapcsolással.
Az erősítő meg szokásos kapcsolás katodinnal.
Van néhány dolog ami tervezéskor fejtörést okozott és kisérletezni is kellett vele mert a hangzást döntően befolyásolja, illetve volt pár buktató is, ezeket szívesen megosztanám veletek. Tervezem az egész gondos ledokumentálását.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 20, 2009
Valamikor a tulajdonos húgával jártam egy osztályba, általánosba. Na, jó, csak 5.-től.
(#) Imi65 válasza baggab hozzászólására (») Feb 20, 2009
Szia!
Üdvözlünk a csövesek között. A tapasztalataidra kíváncsiak vagyunk. Ahány ember, annyiféle nézőpont.
Holnap nem tudsz jönni a Puskás-börzére?
(#) Action2K válasza baggab hozzászólására (») Feb 20, 2009
Szia!
Én is üdvözöllek köztünk! Mi lenne, ha írnál egy cikket ebből?
(#) baggab válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Szia!
Sajnos nem tudok menni, mert vidéken lakok. Régebben voltam már ott, akkor sikerült is egy régi rádióhoz skálaüveget szerezni, szóval valóban kellemes időtöltés.
Ami az erősítőt illeti kijön belőle a kétszer 10-12 W, ami meglepően hangos egy kis lakásban. Az vitt rá az építésre, hogy a Pacsirta rádiómat hallgatva feltünt, hogy bár monó, de olykor egészen térhatása van a hangjának. Ha meg a tuneremet halgattam egy hangfalról, szintén monóba, az ilyet nem produkált... Igy aztán lett egy deszkamodell, ami már akkor megfogott a közép és magashangok tisztaságával, részletezettségével, így hát bedobozoltam.
Fejtörést okozott például, hogy ha pont 290-300V-ot akarok anódfesznek (terhelés alatt), mennyire tervezzem az üresjárási feszültségét a trafónak. Itt a sszekunderen csináltam egy megcsapolást kb 10V-al a vég előtt, hogy ha esetleg sok lenne a feszkó, lentebb lehessen venni.
Másik dolog amin gondolkoztam, a tápegység kapcsolása, fojtótekercs, vagy nagyobb pufferkondi, ki-bekapcsolási tranziensek, stb.. Na majd ha be lesz rajzolva az egész, elküldöm.
(#) Müszi válasza baggab hozzászólására (») Feb 20, 2009
Üdvözlünk a "kis" csapatban!
Légyszi dobj fel egy képet a készülékedről, és a kapcs rajzot, szivesen áttanulmányoznám.

üdv: Müszi
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 20, 2009
Természetesen mifelénk is vannak
Idézet:
„barkácsboltok”
, de se kielégítő kínálat, se szakértelem. Mondván: az asztalos tudja.
(#) baggab hozzászólása Feb 20, 2009
Cikket? Hova?
(#) Action2K válasza baggab hozzászólására (») Feb 20, 2009
Ide a HE-re (Hobbi Elektronika).
Bővebben: Link
Vagy inkább ide: Link
Saját menü --> Tartalom szerkesztésem, így tudsz cikket írni

Én is örülnék ha cikket írnál, mert megdöntenéd az egyeduralmamat
(#) baggab válasza Müszi hozzászólására (») Feb 20, 2009
Na majd lesz Addig is néhány kép. Nem egy nagy dizájn, inkább biztonságosra kartam csinálni, meg masszívra.
A doboz valaha egy tranyós erőlködőé volt, így már volt mibe építkezni. A tetejét kellet perforálni, új előlapot kivágni, alapozás, polír, festés.. A hátulján meg a volt hűtőborda helyei kapóra jöttek a szelőzésnek.
A hálózati trafó egy kicsit túlméretezett, de nem volt kisebb vasam.

(#) baggab válasza Müszi hozzászólására (») Feb 20, 2009
@Müszi, elolvastam a cikkedet, klassz nagyon. Pláne a varázsszem, mint kivezérlésjelző. Nekem is van két Telam gyártmányú ECL86-om, elég újszerűek, semmi katódkífúgvás az üvegen, nincsennek elfeketedve. Szívesem felajánlom őket, tartaléknak.
3 cikket is írtam
Van GU-50, ECL86, és egy varázslatos szemes.
(#) sturbi válasza baggab hozzászólására (») Feb 20, 2009
Szép darab az erősírőd, biztos nagyon szép hangja van ekkora trafókkal, egy hálózati sosem túl nagy.
A zsúfoltség miatt nem volt (nincs) brummproblémád ?
(#) baggab válasza sturbi hozzászólására (») Feb 20, 2009
Igyekeztem a földhurkokat elkerülni, a két oldal testje csak a táppanelnél találkozik, bemenő RCA aljzatok szigetelten szerelve, stb.. Nagyon halk 50 Hz-es brummon van a hangfalban, de ahhoz oda kell hajolni, hogy haljam. Kb egy méterről, csendes környezetben nem hallatszik, tehát egyáltalán nem zavaró. Szkóppal rámértem, tényleg 50Hz, nem 100, tehát nem a tápból jön. A kimenő - hálózati közelségére tippelek, bár el van forgatva 90 fokkal és a hálózati köré is raktam árnyékolólemezt. Inkább magának a hiperszil trafónak a zizegését lehet egy kicsit hallani, na nem a hangfalból.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 21, 2009
Sziasztok! Tegnap megépítettem a pcl86 egyik felét. Nem tudom, nem fűtött-e fel annyira a cső, vagy valamit elrontottam, de a hangszóróból neha jön egy pittyenés.
(#) CIROKL válasza baggab hozzászólására (») Feb 21, 2009
Ez így ebben a formában valóban nagyon stabil , nagyon frappánsan megoldottad . Már amennyi a képeken látszik a belvilágról az is nagyon ottvan , látom az egésszet nyákra tervezted? A hangja egészen biztos nagyon jó mert ekkora kimenőkkel " már " főleg ha még az áttétel is meg az osztások is jók? De minden esetre nagyon bátor voltál ami a trafók közelségét illeti ? Az a picike 50 Hz valószinű abból adódik , ez esetben hiába van elforgatva 90 fokkal már túlságosan közel vannak egymáshoz .Ilyenkor még az árnyékolás is kevés sok estben . Gratulálok az erősítőd megépítéséhez , szép munka !
(#) mark.budai hozzászólása Feb 21, 2009
Kihalt a fórum?
Következő: »»   422 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem