Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   423 / 2208
(#) Danaman válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 21, 2009
Nem halt ki csak mindenki a börzén van, nekem meg nem szólt az a kib*** telefonom és nem ébrettem csak most fel Így lemaradtam erről a börzéről.
(#) kocos válasza l48 hozzászólására (») Feb 21, 2009
WOW!!!!!!!
(#) kocos válasza besi99 hozzászólására (») Feb 21, 2009
kilója 2, és 4 ezer között változik, cégtől, szigeteléstől, a réz mindenkori árától
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Feb 21, 2009
Én az elsőt rétegelt lemezből készíterttem, a másodikat a régi házunk (kb 150 éves) egy padlódeszkájából, a harmadik pedig mpst készül, mikor épp otthon vagyok, fehér bükkből, egy asztalosmester segítségével
(#) kocos válasza baggab hozzászólására (») Feb 21, 2009
Elég masszívnak tűnik!!! Profi, szép munka!!
(#) kocos hozzászólása Feb 21, 2009
És a végére Köbzolinak!!! Szép ám a Te erősítőd is, mégmeg olyannyira, hogy "megkívántam" én is a loktál csöveket ! Egy EBL21 sztereo PP lebeg a szemeim előtt EF22 bemenőfokozattal ECH21 fázisfordíóval AZ21 egyencsöve(kke)l. Milyen jól mutatna a sok loktál cső, főleg ha minde "szögletes" tetejű, pl Phillips lenne
(#) Danaman válasza kocos hozzászólására (») Feb 21, 2009
Sok sikert a csőbeszerzéshez mert ez így egy vagyonba lenne (kivéve ha bontod a drágaságokat)
(#) mark.budai válasza Danaman hozzászólására (») Feb 21, 2009
Most van a börze? Most már nem tudsz bemenni? Így, hogy írod, tényleg egyedül vagyunk.
(#) CHZ válasza nadatila-ze hozzászólására (») Feb 21, 2009
Szia !
Jó , hogy nem lett sértődés a reakcióinkból .
Azért azt a 200KHz-et nem tartom valós eredménynek (+- 3db?! ) .
Egyébként értelme sem lenne egy ilyen sávszélességnek.
Tegyél fel róla egy képet , hogy bekerülhessen a fotók közé : Bővebben: Link
(#) CHZ válasza baggab hozzászólására (») Feb 21, 2009
Stabilan szépen megcsinált erősítő .
Valóban a trafók közelsége okozhat némi brummot , de
másként nem lehetett volna összehozni ebben a dobozban .
Hát már nem érdemes ha elindultam volna fél 8kor amikor felébredtem akkor is csak 9-re értem volna oda és akkor már kezd vége lenni a dolognak.
(#) CHZ válasza l48 hozzászólására (») Feb 21, 2009
Nagyon szép !
Milyen impedanciájú fejhallgatót használsz hozzá ?
(#) mark.budai válasza Danaman hozzászólására (») Feb 21, 2009
A börze Pesten van, ugye?
Már másodszor rakom össze az erősítőt, de még mindig nem szól ! A cső lehet rossz? Amikor az előbb vettem ki a csövet, összeért a foglalat lába, és kisült a 350V-os kondi . Próbáljam meg másik csővel? De nem akarom mégegyszer kisütni a kondit.
(#) l48 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 21, 2009
Köszönöm! Hát igen ez még kérdés. A képen látható Sony csak demó mert ahoz készült a tartó. Nem is igazán jó a maga 40 ohm-val. Sokadik próbálkozás után döntöttem a saját fejhallgató konstrukció melett.A saját véleményem, hogy 300 ohm alatt nem az igazi. Egy hangszeres zenén és énekhangon szeretném kipróbálni vannak ilyen LP lemezeim, Talán a hétvége...Sajnos egy komoly nagyimpedanciás füles ára a csillagos ég plusssz áfa.
a kondikat szerelés előtt mindig süsd ki (nade ne oljaban) a két lábát jól szigetelt csavarhúzóval öszeérinted és kész, másik csővel is próbálkozhatsz, ha bent van a cső mérj rá az anódfeszre hogy mekkora.
(#) llaci56 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 21, 2009
Idézet:
„ne oljaban”

A szigetelt csavarhúzó pedig a kezedtől legyen szigetelt! (különben nem tudod kisütni a kondit!)
(#) baggab válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 21, 2009
Köszönöm. Valóban ez okozhatja a brummot, de tényleg nagyon minimális, egy méterről már egyáltalán nem hallatszik. Nyákon van, majd felteszem a kapcsolását. A kimenők tekintetéteben némi szentségtörést elkövettem, ugyanis azok eredetileg hálózati trafók voltak és nem tekertem át őket, hanem egyszerűen úgy ahogy voltak beraktam őket kimenőnek.
Ugyanis volt két egyforma hálózati trafóm, eredetileg valami csöves cucc tápjában lehetett, mert volt rajta szekunderen 6,5V és 7,5 V (üresjáraton), vastag vezetékből, illetve a másik szekunderen kétszer 277V üresjáratba. Megvizsgáltam hogy ez így jó lenne-e kimenőnek, mert abszolút nem lett volna időm áttekercselni őket. (Az eredeti primer kivezetéseit meg leszigeteltem, azok nincsennek bekötve.)

A kétszer 277V pontosan egyforma, mert ha sorba kötöm őket ellenkező fázisba, akkor 0 V különbség van, tehát a menetszámuk is azonos. Bár a menetszám abszolút értékét nem ismerem, de kb 2*1000-1200 menetre saccolom, ami szintén jó.
Az áttátel 554/14, kb 39, kb 85-90%-os hatásfokkal számolva kb 4-5 ohmra illeszt.
39^2 * 5ohm = 7600
EL84 -nél Raa 8kohm, ennek ha a 90%-át nézem a hatásfok miatt, akkor az 7200 ohm.
Tehát az illesztés rendben van, a menetszám abszolút értéke is ok (maximális indukció miatt fontos), a csövek oldaláról a primer menetszámok egyeznek. Ezzel e legfontosabb kritériumokat teljesíti.

Ami hátrány ennek a kimenőnek az a geometria asszimetria, (primer-primer-szekunder) ezzel asszimetrikus kapacitások, illetve a primereknek kb 5%-al különböző ohmos ellenállása a második primer tekercs nagyobb átlagos kerülete miatt. Továbbá a szórt induktivitása is nagyobb.
Mégis ennek ellenére mivel a fenti illesztési-menetszám feltételeket teljesítette, egy próbát megért és úgy döntöttem, hogy semmi szükség áttekerni, annyira jól szól, így így lettek beépítve.
(Leverte a Yamaha RX385-ömet, és a kimenőtekercseléshez bár lenne kedvem, de lehetőségem, időm, mostanában nem lesz rá.. Pedig függőlegesen is osztott csévetest lenne az lenne az igazi...(RTÉK1970/186.old.))
De ez így is egy hajszállal felúlmúlja a yamahát. Nagyon élethű hangja van, néha becsap egy -egy efekt, azt hiszem hogy az utcáról jött a hang, pedig nem. Illetve nagyobb tere van a hangnak, ami teljesen életre kelti a zenét.

(#) Action2K válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 21, 2009
Idézet:
„különben nem tudod kisütni a kondit!”

Dehogynem, csak úgy kap egy röppályát a csavarhúzó.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 21, 2009
Nem ártana "gyártani" 2 60W-os izzóból egy kondi-kisütőt.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 21, 2009
De az nem olyan látványos ( és nem olyan veszélyes)
(#) scooby_ hozzászólása Feb 21, 2009
Sziasztok!

Ismerősöm azt mondta a padlásán van 3 régi csöves rádió.

Ha van 2 egyforma abbol tudok erősítőt építeni?
Mivel nagy poros nehéz régi dögök és nemakarom magamat lejáratni :eek2: nem fogom az egészet elhozni.
Elég csak a trafó és a csövek?
Báár ha jó állapotú még lehet elhozom
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 21, 2009
Már csak azért is, mert a kondi nem hiszem, hogy nagyon örül a rövidzárnak.
(#) Action2K válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 21, 2009
Hozd csak el mind a hármat! Érték lehet még!
(#) scooby_ válasza Action2K hozzászólására (») Feb 21, 2009
Oké!

Van kocsija
(#) Danaman válasza Action2K hozzászólására (») Feb 21, 2009
Igen az tény hogy nem jó, volt róla szó a suliban de már nem emlékszem rá valami a dielektriumal történik vagy mi de azt a pár alkalmat kibirja, amúgy ha jól van öszerakva akkor egy pillanat alatt maghától lemerül a kapcsolásban.
(#) Danaman válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 21, 2009
Kár lenne értük ha csak úgy szétszednéd.
(#) Action2K válasza Danaman hozzászólására (») Feb 21, 2009
A nagy áramtól hő és gáz képződik, aztán BUMM!
(#) Danaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2009
Az orvosnak De amúgy le kéne merülnie ha kikapcsolja az erősítőt magától.
(#) llaci56 válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 21, 2009
Scooby!

Gyere be a Muzeális topikba légyszíves, - hogy ne legyek itt OFF!
(#) mark.budai hozzászólása Feb 21, 2009
Sziasztok! Vége a börzének? Tűl messze vagyunk, úgyhogy felteszem mégegyszer:
Már másodszor rakom össze az erősítőt, de még mindig nem szól ! A cső lehet rossz? Amikor az előbb vettem ki a csövet, összeért a foglalat lába, és kisült a 350V-os kondi . Próbáljam meg másik csővel? De nem akarom mégegyszer kisütni a kondit.
Következő: »»   423 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem