Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   4 / 45
(#) Norbolya hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy Bp. környékén hol lehet ilyen nagy diódákat vásárolni? kb. 400v 150A kellene. üdv.
:worship:
(#) trabi007 hozzászólása Feb 1, 2009 /

Sziasztok ha tudna nekem valaki segiteni hogy autó generátor diódával lehet e egyenirányitani a hegesztőt és ha lehet akor hogyan és menyi kell belőlle meg szeretnék egy kis co gépet épiteni és nagyon megköszönnén ha valaki tudna küldeni egy rajzot és leirást hogy hogyan kellene megépiteni segitségeteket előre is köszönöm
(#) deguss válasza trabi007 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Nem akarsz egyszerre túl sokat?
Generátordióda nem hegesztésre való, ha csak nem 150-200A-es diódáid vannak legalább. Ne az üzemi áramot vedd figyelembe a hegesztésnél, hanem a rövidzárlatit, amit az ív gyújtásánál kialakul.
Ha már egyenirányítasz (és van megfelelő diódád is), mindenképpen 4 db kell, vagy ha középleágazású trafót tekercselsz, akkor csak 2. Továbbá szükséges egy fojtótekercs, kinézetéről, paraméreiről 1-2 oldalt visszaolvasva tájékozódhatsz.
(#) trabi007 hozzászólása Feb 1, 2009 /

azért gondoltam erre mert volt egy gyári co gépem és abban is hasonló diódák voltak egy alu lemezbe préselve 2-2 párhuzamosan kötve
(#) frank tibor válasza trabi007 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Hello
Jól Gondolod. ugyan nem arra tervezték, de a co gép gyártók is használják alu hűtőlemezbe préselve. Találkoztam már 32db 50A Diódával 4 hűtőlemezbe préselve, a gép 350Ameres Co volt. A diódáknak 350Ft/db volt az ára. A denerátordiódák egy része csak 25Amperes a méretezésnél figyelni lell erre. Bazárba fellelhető néha Orosz nagyáramú dióda olcson.
(#) koko33 hozzászólása Feb 5, 2009 /

Helló
Van két diódám elméletileg hegesztő dióda de nem tudom milyenek ebbe kéne segítség
Syntron 7434 5214179 2DB
a Két szám között dióda jel van oda én szóközt raktam
Ha valaki tudja hogy hány ampert bírnak az jó lenne?
(#) trabi007 hozzászólása Feb 5, 2009 /

és az miért van hogy a generátor dióda a 48v bol csak 20 voltot csinál ezt nem érten ha tud valaki segiteni légyszi segitsetek köszi
(#) SALáta válasza SKY hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Itt az én művem is, Tudom nem szabad diódát csak úgy párhuzamosan kötözgetni de ez volt itthon.
Ezek 1200v 50 A "diódák" (200A peak-ez volt az adatlapon). Azóta is működik, de megszóltak már érte hogy ez így nem jó. Ez még dobozolás előtt készült, azóta elég sokat hegesztettek vele, kölcsön van adva egy vállalkozónak.

DSC00016.JPG

(#) koko33 hozzászólása Feb 6, 2009 /

helló
2 diodával lehet egyen irányitani?Mert van két dodám
ilyenek
(#) deguss válasza koko33 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Csak középleágazású trafó esetén tudsz 2 db diódával teljes értékű egyenirányítást végezni. A hűtőbordáról elvileg el sem kell szigetelni, ha közös anód van a bordán akkor a mínuszba teszed, ha katód a közösített, akkor a plusszba. A középleágazás pedig értelem szerűen a másik pólus.

Fojtótekercsed van?
(#) trabi007 hozzászólása Feb 6, 2009 /

nemtudtok segiteni hogy miért ad le a gencsi dióda 48v bol 20v ot csak segitsetek hogy kelene kötni őket köszi
(#) Moderátor hozzászólása trabi007 hozzászólására (») Feb 6, 2009

Írjál érthetően először is! Ez nem valamiféle chat, mi az hogy "gencsi dióda"?
Addig senki nem tud segíteni, amíg nem teszed fel érthetően a kérdésed. Mi az hogy 48V-ból 20V-ot? 48V AC (váltóból) lesz 20V DC (egyen)? Itt valami mérési hiba van.
Milyen egyenirányítást végzel? Figyelmedbe ajánlanám a cikkemet az egyenirányításról.
(#) koko33 válasza deguss hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ez egy épülő hegesztő trafó ezt még úgy alakíthatom ahogy akarom. Netán nem tudnád le rajzolni az egyenirányítást 2 diódával? sok segítség lenne. A fojtónak a vasmagot meg próbálok beszerezni kb annak mekkora vas kell?
és kösz
(#) deguss válasza koko33 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Ahogy a cikkemben már egyszer leírtam, középleágazású trafóhoz elég két dióda.

A kimeneti feszültség effektív értéke megegyezik egy tekercsen létrejövő váltakozó feszültség effektív értékével a diódán eső 0.4-0.9V-ot elhanyagolva. A pufferelt (kondenzátorral simított) feszültség a váltóhoz képest gyök kettővel magasabb.

Azonban meg kell hagyni, hogy ezt ritkán alkalmazzák, mivel így majdnem kétszer annyi huzal kell a szekunder tekercshez, mint egy tekercsnél ugyan akkora feszültségre. A 4 dióda lehet hogy olcsóbb mint kétszer annyi huzal + 2 dióda, sőt lehet hogy nem is fér el a megfelelő menetszám a trafón... Mérlegelni kell.
(#) nyekk hozzászólása Feb 15, 2009 /

Helló
TIG ,(awi) heggesztést is meg lehet oldani trafóról,persze egyenirányitva stb? előre
(#) deguss válasza nyekk hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Minden hegesztő alapja egy transzformátor.

Kérdésem lenne alumíniumot hegesztők körében: Mit érdemes állítgatni, hogy ne ragadjon le az elektróda (Si-os 2.5-ös) egy egyenirányított, és a pozitívon hegeszteni próbált elektródával? Próbáltam lemezen, öntvényen, extrudált anyagon, kis árammal, nagy árammal, de nagyon-nagyon ragad, nem bírok ívet létrehozni.

Tanácsokat szívesen fogadok.
(#) nyekk hozzászólása Feb 16, 2009 /

üdv
tig-et épitett e már valaki?(nem inverterest)segitség kéne
(#) nyekk válasza deguss hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

köszi a választ,rosszul tetem fel a kérdést
(#) nyekk hozzászólása Feb 16, 2009 /

ezzel is lehetne szabályozni a primer oldalt heggesztőnél??

scan0002.jpg

(#) nyekk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

megvan a rajz,amit feltettél,de ez egyszerűbnek tűnik,habár nem biztos hogy ki is birja ,azt meg mint már irtad ki is van próbálva
(#) wick84 hozzászólása Feb 16, 2009 /

Sziasztok! Szerintetek ezzel az egybeöntött híddal meg lehet próbálni ezeket az átlag olcsó trafókat egyenirányítani? KBPC5006. ez egy 50A os 800V os graetz. És persze egy megfelelő hűtőbordára feltéve És még valami az itt olvasottakkal kapcsolatban... kondira 10000 mikro és 50V -ot irtatok, a 63Vos változtat valamit? köszi mindenkinek :kalap:
(#) wick84 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Köszi a gyors választ a fene akkor mehetek venni, mert csak ilyen volt itthon a fojtóról azért nem is kérdeztem mert azt egyértelműnek vettem hogy mekkorát írtatok tehát az meglesz mindenképp jelentkezem ha elkészült és beszámolok a fejleményekről
(#) nyekk hozzászólása Feb 19, 2009 /

üdv
segitség kéne "Rádiótechnika évkönyve 2000"-kiadásában
Konsanszky Róbert:Tirisztoros ivhegesztögép c. cikkét keresem esetleg ha valakinek megvolna és nem esne nehezére fölrakni az oldalra nagyon megköszöném
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Lehet hogy ezért nem tudok én alut hegeszteni, mert az alulméretezett légmag nélküli fojtóm nem "fojtja" eléggé az áramot, és ettől ragad le az elektróda? Bár kondenzátoros simítást nem alkalmazok. (Kéne?)
(#) mex válasza deguss hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Az alut amúgy sem egyszerű jól leolvasztani,de a fojtótekercs ha telitésbe megy akkor nem ér semmit. A kondis simitással csinján bánj,megemelkedik a feszültség,ez már komolyan ráz! Pozitiv polaritású a munkakábeled?
(#) deguss válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Szia! Örvendek a hozzászólásnak.
Igen, az elektródát (2.5) a pozitívon hegesztem, az ajánlott áramtartományban (50-80A), amit a váltóáramú részen mérek lakafogóval. A vasmag egy motornak a lemezelt tekercsfelvevője, majdnem szabályos henger, 8cm külső, és 5.5cm belső átmérővel, hossza 12cm. Na most ha ebbe gyorsvágóval a hossztengely mentén egy 3-4mm széles vágást készítek, az nem túl sok?
Kondit még nem raktam rá, szerintem az csak ronthat, a helyzeten, ha nem akar elindulni a hegesztés... Ha az ív szakadna meg, akkor jogos lenne, de így szerintem nem azzal van a hiba... Vagy mit gondoltok?
(#) hapro válasza nyekk hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

(#) mex válasza deguss hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Tehát egy motor állórészét használod vasmagnak. Ötletes. Szerintem próbálkozz vékonyabb koronggal,1-1.5 vastagságúval,és ha még mindig telit akkor szélesitsd.
(#) deguss válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Rendben, belevágok. Még van egy teljes Si-os elektródám, próbának feláldozom. (150Ft darabja, de ha működne, háromszor ennyit meg lehet spórolni a különböző menetszárakkal, és egyéb helyettesítő megoldásokkal)
(#) mex válasza deguss hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Milyen vastag anyagokat hegesztesz? Ha nem vékony lemezekről van szó,akkor egy kis előmelegités csodát tesz!! Viszont egy elektródáért nem sok az a 150?
Következő: »»   4 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem