Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   20 / 211
(#) watt válasza Báddzsó hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Együttérzek veled, mert az élet bizony ilyeneket hoz. Nem egyszerű rájönni, kiküszöbölni, mielőtt feladja az ember!
(#) ALenning hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok
Tegnap fejeztem be a klón építését. Bedugtam a gépbe és a kis zöld LED ki is gyulladt. Az egyik kondi kicsit melegedni kezdett, ezért kihúztam. Átnéztem a panelt és egy rövidzárat találtam. Ma megint bedugtam és minden jól működik, a Pickit 2 is érzékeli. Ez volt az első komoly kapcsolásom, szóval nagyon örülök. A következő valószínűleg egy led-es futófény lesz
(#) watt válasza ALenning hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Gratulálok! Melyiket építetted meg? (szilva, watt?)
Esetleg egy fénykép a műről?
(#) ALenning válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszönöm. A szilvásat csináltam Az alkatrészeket és a nyákot ő adta és csinálta, nekem csak be kellett forrasztanom. Néhány kép:

Jól sikerült! Szépen állnak az alkatrészek és a forrasztások is "elmennek". Sok sikert a használatához!
Javaslom, hogy a tüskecsatit hőre lágyuló ragasztóval rögzítsd a panelhez, nehogy kitörjön(szépen rá lehet melengetni egy pillanatpáka hegyével, hogy jól széfollyon és elterüljön. Sima pákát ne koszold vele össze!). Én rá szoktam ragasztani pillanat ragasztóval is, ha a nyák úgy engedi.

Kössz
Azt nem nagyon értem, hogy miért esne ki a tüskecsati. Olyan sokszor kéne kiszedni a PIC-et?
(#) potyo válasza ALenning hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

A tüskecsatlakozó az, amivel a céláramkörhöz kapcsolod a pickit2-t. Amiben a pic lakik, az ic foglalat.

Ahogy potyo is mondja, az ICSP csatira gondoltam...

Bocs én vagyok a hülye
(#) tallerbator hozzászólása Feb 12, 2009 /

Sziasztok!

Megakarom építeni szilva PICkit2 klónját és már meg is van a panel csak ahogy a fényképeket nézem nekem tükrözve van rajta a nyákomon. Eredetileg tükrözve van az Eagle fájl?
(#) icserny válasza tallerbator hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Idézet:
„csak ahogy a fényképeket nézem nekem tükrözve van rajta a nyákomon.”

Ez könnyen kiderül: a PK2-1 felirat olvasható? Ha tükörkép, akkor baj van....

Idézet:
„Eredetileg tükrözve van az Eagle fájl?”

Mihez képest? Az Eagle általában felülnézetben mutatja a panelt, ezért az alsó oldalnak a tükörképét mutatja - ahhoz képest, hogyha megfordítod a panelt, és a forrasztási oldal felől nézed.
(#) tallerbator válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Nem olvasható, akkor gondolom csinálok egy új NYÁK-ot.
(#) Hlacso hozzászólása Feb 13, 2009 /

Halee!

Építettem egy pickti2-t, és a következő hibaüzenetet kapom a progi indításakor: "PICkit 2 VPP voltage level error."
Mitől lehet a probléma?
(#) icserny válasza Hlacso hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Például ha valami leterheli a Vpp kimenetet....
(#) Hlacso válasza icserny hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Sajnos nem ez a probléma. Külföldi fórumokon találtam, hogy volt akinek a pic volt a hibás, van akinek az egyik tranzisztor nem működött megfelelően, és akinek csak külső tápellátás segített a problémáján. Azhiszem elkezdem a hibakeresést ezek alapján.
(#) cassis hozzászólása Feb 18, 2009 /

Bocsi, hogy nem nyitok új témát, de feltenném itt a kérdésemet, mert gondolom nemcsak a klónnal foglalkoztok.

Mi lehet az oka, hogy a Pickit2 firmwaret nem tudom frissiteni.
Az az érdekes helyzet állt elő, hogy látszólag jól működik a Pickitem 2.11 es Application version és 2.01 es OS firmware mellett. Azonban, ha programot akarok váltani a jelenlegi legfrisebbre (v2.60) rögtön reklamál: nem hajlandó együttműködni a régebbi Pickites firmwarevel, így fel kell húznom azt v2.32 re. Ekkor elindul a letöltés, majd hibával meg is szakad. Ezután visszatértem egy régebbi wines (v2.11) programra (azon legalább még megy az égetés), és ott próbáltam OS -t frissíteni, de nem jártam eredménnyel.
Az MPLAB al is próbálkoztam még, ottt sem jött össze, de lagalább kaptam hibaüzenetet:

PK2Error0018: Unable to enter bootloader
Target power not detected - Powering from PICkit 2
PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F877 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x9A0, ID Read = 0x0)
PICkit 2 Ready

Van ötletetek mi lett a pickittel, vagy szedjem szét és közvetlenül egy másik pickitről programozzam bele a firmwaret a 18F2550 be?

Ha jól látom erre már fel is készültek, hiszen gyárilag ott van a J1 es, panelen kialakított csatlakozó, aminek bekötése pontosan megegyezik a pickit2 kimenetével.
(#) watt válasza cassis hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

A PK2 cikkemben írtam erről a problémáról és itt is esett már róla szó. Nekem sem képes frissíteni a firmwaret USB-n keresztül, ezért én is ICSP-n keresztül égetem bele ha szükséges. Az oldalamon a PIC kezdőknek írásomban erre utaltam, mikor a gyári PK2 "nyűgjeiről" írtam.
(#) icserny válasza cassis hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Nem volt még ilyen gondom, de talán az lehet a baj, hogy az új firmware-t igénylő program nem képes a régi firmware-rel együttműködni a frisítés érdekében sem. Nem volna célszerűbb a régivel rátölteni a frissitést?

Mellesleg itt található a Microchip szoftverek archívuma, ha más nem, a fokozatos frissítés meg kell, hogy oldja a problémát, mert valahogy én is eljutottam a 2.01-től a 2.32-es firmware-ig, s nem emlékszem, hogy gondom lett volna vele. Igaz, nem a 2.60-as PICkit2 alkalmazás fut nálam, hanem még a 2.55-ös, de a lényegen ez nem változtat...
(#) szilva hozzászólása Feb 19, 2009 /

Ha valaki PICkit2 klónt akar építeni, nézzen körül az Apróhirdetés rovatban.
(#) mtomi8 hozzászólása Feb 21, 2009 /

sziasztok!

van egy épített pickit2-őm, eddig 16f840, 16f628-al használtam. vettem egy 16f873a-at, bekötöttem, de vpp level error hibaüzenettel tér vissza. mi lehet ennek az oka? a PGM lábat kell valahova kötni?, próbáltam ellenálláson át földre majd vdd-re is, de úgy is ugyanez a hiba

(#) mtomi8 válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

pontosabban a hiba:

Pickit 2 VPP voltage level error

köszi a segítséget
(#) watt válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Valami baj van a Vpp vonalon! Ellenőrizd le, hogy nincs e zárlat, vagy túl nagy kondi, illetve, hogy a vezeték biztosan a megfelelő Vpp lábra megy-e!
Ha minden rendben, akkor érezd magad megtisztelve, mert kaptál egy rossz PIC-et, ami olyan ritka, mint a lottó 4-es!

A többi PIC-el most is működik a PK2?
(#) mtomi8 válasza watt hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Az az érdekes, hogy a többivel most is működik
úgy kötöttem be, hogy
1 - Vpp
8 - GND
19 - GND
20 - VDD
27 - PGC
28 - PGD

valamint a PGM lábat próbáltam egyszer ellenálláson át földre, de úgy is ugyanez a hiba, valamint vdd-re de úgy is hiba

a 16f873a egy újabb szériája, amit vettem, mert olcsóbb volt, nem tudom ez befolyásol e valamit

valamint hogy van ez a LPV? nem lehet hogy itt lesz a megoldás?
(#) watt válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Az LVP nem számít, ha Vpp-vel programozol.

Tettél kondit a 19 és a 20-as lábak közé? (100n)

(#) mtomi8 válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Betettem, de ugyanaz a probléma

A kezelőprogramba utánnamértem, és
VDD:5,12 V
VPP: 12,22 V

Mostmár nemcsak a 873-asnál, de a 628-as nál is ugyanez a probléma. másik gépen is próbáltam, legelsőre felismerte a 628-at, de a többi kisérletre ugyanez a hiba volt ott is

A vdd kalibrációt pedig nem tudom elvégezni, a csatolt képernyő jön be, akármit írok be.

L
ehet hogy ez lesz a hiba? de mostmár nem hiszem, hogy a pic-el lenne a hiba...

A megfelelő méretű kép csatolva!
- Norberto
(#) watt válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

A képet ide is feltöltheted, mert nekem nekem jön be a rendes méret.

Milyen hosszú ICSP vezetéket használsz? Miből készítetted? Illetve ha nincs vezeték, hogyan kapcsolódsz a PIC-re?
(#) mtomi8 válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

a pickit2 őn tüskesor csatlakozó van, a vezeték aminek a végén a tüskesor ajzata van 35 cm hosszú lpt-s nyomtatókábelból készült szokásos ICSP csatlakozó

a vdd kalibrációt nem tudom azóta sem megcsinálni, mindig ez a hibás képernyő jön be

a 16f84-et gond nélkül tudom programozni
a 12,22 V nem lenne elég a vpp vonalon?
mit lehetne tenni?
(#) watt válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Szerintem az a 35cm hosszú. Én 10cm-es szalagkábelt használok, próbáld meg, hátha!
A Vdd ügyben nincs ötletem.
(Viszont néha lenyomhatnád a shift billentyűt, mondjuk a mondatok elején... )
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Hát a 35cm szerintem sem szerencsés, ellenben a Vpp error-t meg fogom vizsgálni, mert 1-2 hasonló tapasztalatot írt más is (én még a troubleshoot-tal ellenőrzött, felélesztett klónnal soha nem láttam ilyet).

Olyat is jeleztek páran, hogy az MCLR kimenetet "on" állapotba kapcsolva a troubleshoot-ban nem nullát, hanem 2-4V közötti értéket mérnek. Amit eddig be tudtam azonosítani ilyen hibával kapcsolatban, az kivétel nélkül mind a Q4-Q5 körül lévő problémára volt visszavezethető: pl. cinzárlat Q4 D-S között, aminek hatására a Vpp-t a kimenetre kapcsoló Q5 állandóan nyitva volt; egy utánépítőnél a Q5 zárlatos volt (lehet, túl sok hőt kapott beforrasztásnál); illetve volt egy olyan eset, ahol Q5 D-S cserével lett beépítve, így a benne lévő ellentétes irányú védődióda mindig vezetett.

A Vpp level error-nál még érdemes azt megnézni, hogy a Vpp-n nincs-e valami nagyobb kapacitás (esetleg külső reset áramkör miatt), bár épp a Microchip egyik fórumán olvastuk a múltkor, hogy a nagyobb Vpp áramigényű újabb (nagy teljesítményű) PIC-ek miatt a C4 értékét 68µF-ra módosították. Esetleg elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a Q6-os nem zár le, és az R4 folyamatosan terhel, emiatt a pumpa lassabban éri el a névleges Vpp-t, a firmware meg hamarabb ellenőrzi és emiatt szól.

Jut eszembe, még az is lehet, hogy az sem mindegy, mivel próbálja az ember: tapasztalatom szerint az MPLAB nagyon "kapkodós", én a 3.3V-os adapter esetén tapasztaltam, hogy a Vpp bekapcsolása után sokkal hamarabb néz, és visít, mint a PICkit2 program.

Mindent összevetve a troubleshoot funkcióval érdemes végignézni az MCLR/Vpp láb működését: "Test Vpp" állapotban 12V körülinek, "MCLR on"-ban nullára húzottnak (gyakorlatilag 0V-nak), "MCLR off"-ban pedig lebegő állapotúnak kell lennie. A lebegő állapotban egy multiméterrel mérve a Vpp kimenetet egy 4.7k-s ellenállással könnyedén Vdd-re vagy GND-re húzhatónak kell lennie. Ha a Vpp kimenet nem az itt leírt módon viselkedik, akkor annak az okát mindenképpen meg kell keresni, mielőtt PIC-et csatlakoztatunk a klónhoz!
(#) szilva válasza mtomi8 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Ha a feszültségszabályozó nélküli klónt építetted meg, akkor nem fog menni a kalibráció. Most ellenőriztem le, valóban, akármilyen feszültséget írok be neki, akár a jónak hitt 4V-ot, akár a valós, 5V körülit, mindig panaszkodik, hogy az nem jó (amúgy igaza is van). Ez egyébként nem olyan nagy gond, mert kalibráció nélkül a default értékekkel elég jól mér, hacsak az USB 5V-ja nem tér el valami nagyon durva mértékben az 5V-tól (ugyanis méréskor ahhoz hasonlít, ezért is van a kalibrációra lehetőség). A mérési eltérést ellenőrizheted a troubleshoot Vpp ellenőrzési pontjánál, ha pl. multiméterrel 11.9V-ot mérsz, ő meg pár tized Volt eltéréssel ugyanennyit mond, az teljesen jó.

A Vpp tartománnyal kapcsolatban az adatlapot ajánlom, hogy nézd meg, de én úgy emlékszem, hogy a midrange-eknél általában olyan Vdd+4V a Vpp minimuma programozási üzemmódhoz, tehát a 12V bőven elég kell. hogy legyen.
Következő: »»   20 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem