Fórum témák
» Több friss téma |
Péládul egy (dőléskapcsoló) dőlésszög kapcsolóval és egy éldetektorral (ez a kontaktpont zárásakor és bontásakor is ad a kimenetén egy "rövid" impulzust) a folyamatos riasztás elkerülhető. Ezt akár, az előbb emlitett kapcsolás kiegészítéseként is el lehet készíteni.
OK. De hátha valakinek pont ez kell majd.
Nem bonyolítom már, csak ha gond lenne vele.
Na ja, igazad van. Nem csak rólam van szó. :yes: Azért köszi!
Hali!
Újra itt vagyok az 555-ös riasztómmal, és a gondjaimmal... Csináltam egy egyszerűbb áramkört: Itt látható. (Jel = azt kell testelni, hogy induljon; Ki = ez és a táp közé megy a sziréna) Működni működik így, de ha jár a motor, akkor megbolondítja ezt az áramkört, még úgy is, hogy akkor nem is kap ez tápfeszt. Ez a megbolondítás abban jelentkezik, hogy hiába nincs letestelve a Jel bemenet, működésbe lép a riasztó. Mint utólag kiderült, az IC adta meg magát. Én arra gondolok, ami a digit km órámmal is megesett. CDI gyújtásom van, és az egyből indításkor megbolondította az órát. Viszont miután spirálba összetekertem a vezetékét, ami a jeladójával köti össze, megoldódott a gond. Na most a riasztó reed patronja a km óra reed-je mellé van ragasztva, egy szál megy a lámpabúrába testre, egy másik, meg elég közel a gyújtáskábel mellett halad a légszűrő dobozába a riasztó kapcsolásához (aholt tudtam, próbáltam egymásra tekerni a vezetékeket, de mivel egyes helyeken 5cm-re van a gyújtáskábel, nem sok haszna van). Kérdésem az lenne, hogy a gyújtással kellene valamit csinálni, hogy ne adjon ki magából ilyen zavaró jeleket, ami minden digitális dolgot (km óra, műszer) megbolondít, vagy a riasztóra kellene valami védelem/zavarszűrő? Előre is köszi! Krisz
Most jutott eszembe valami. Esetleg valami olyan, IC nélküli kapcsolás létezik, ami ugyanazt csinálja, mint a mostani 555-ös kapcsolásom? Azaz ha testet adok az IC-re, akkor x ideig működteti folyamatosan a szirénát, majd leáll, és újra is indítható leállás után a folyamat, tehát újra tud riasztani...
Sziasztok!
555 -tel szeretnek egy olyan kapcsolast epiteni,ami TTL negyszogjelet ad allithato frekivel,mondjuk 1 Hz -tol ameddig lehetseges. Megoldhato ??es hogyan? Koszi elore is!
Valaki nem tudna mutatni ehhez a rajzhoz 555 el - fesz nyák rajzot és beültetési rajzot mutatni? Nagy segítség lenne!
Ezt max 15 perc alatt meg tudod csinalni!
szerintem ezzel menni fog, ha 1Hz-et akarsz akkor lehet nagyobb kondi kell... úgy variálja a frekit, hogy az egyik állapot (0vagy1) idejét csökkenti /növeli...
Hali!
Nem lett valami szép, ugyanis nemrég ismerkedtem csak meg az Eagle progival, de szerintem meg fog felelni...
Koszonom!
Nagyon egyszerunek tunik es van is hozza minden itthon! Tudnal valamit mondani arrol,hogy kb. hany Hz -tol/ig tud jelet generalni?Az 1 Hz nem olyan fontos... Egyik topikban emlitetted ha jol emlekszem,hogy van egy progi amivel ki lehet szamitani,vagy megadja az ertekeket a freki fuggvenyeben.Megszontanad ?Nem talaltam meg.
Sziasztok!
Sikerült beépítenem az ablakemelő modulomat és [bf...án műxik! Van arra lehetőség, hogy az időzítést valmi módon megszüntessem? Stop jelre megáll, amolyan vészleállítás miatt. Vagy a reset bemenet erre való? Ha igen, milyen módon tudom megoldani? Előre is köszönöm! Kollégák! Kerüljük a vulgáris szavak használatát!!! Köszönöm!
Szia !
Ha elszakadsz az 555 -ös IC-től akkor javaslom az ICL8038 -os IC-t. Ez nem más mint egy frekvencia generátor, (9.láb)négyszög (3.láb)fűrész (2.láb)szinus gyakorlatilag nem kell hozzá semmi alkatrész :yes: Itt találtok bővebb leírást, adatlapot Üdv! Bocs, hogy belepiszkáltam, de elírtad az IC számát. Nem 6-ra, hanem 8-ra végződik.
Koszonom!
Egyelore 555 -el megepitem,majd kiprobalom a masikat is!
Szia !
Majd mond el mi a tapasztalat, mennyire állítható a freki. Üdv!
Szia!
Most megyek osszerakom.A frekit nem tudom lemereni egyelore,mert most keszul a frekimeroEzert kellett egy ilyen kapcsolas;bar igy nem fogom tudni hogy pontosat mer-e,...na de majd az is kiderul valahogyPontosan ezert kerdeztem Baddzsót ,hogy tud-e mondani valamit arrol ,hogy mekkora tartomanyban general ez a kapcs. Modik: En Baddzsónak ezert pontot adnek,mert konkretan segitett! Udv!
Szia !
Akkor vak vezet világtalant egyenlőre. Én ugyan gyakorlatban nem próbáltam ezt, de magán véleményem, hogy jobbára a kitöltési tényezőt fogod változtatni de azt sem nagyon. Ha frekimérőt akarsz beállítani akkor egy 50% -os kitöltési tényezős frekvenciára lenne szükséged, aminek ismered a frekvenciáját, tehát kellene egy szkóp. Üdv ! Idézet: „Modik: En Baddzsónak ezert pontot adnek,mert konkretan segitett!” Rendben, intézem! Idézet: „Ha frekimérőt akarsz beállítani akkor egy 50% -os kitöltési tényezős frekvenciára lenne szükséged, aminek ismered a frekvenciáját, tehát kellene egy szkóp.” Ja,igen!Gondolom ezzel a kapcsolassal elo tudok valamilyen hz -en allitani negyszogjelet,az mar jo lesz merest tesztelni ,hogy egyaltalan dolgozik-e..ha igen akkor majd egy ismert freki-vel akarom tesztelni...
Elnézést a vulgáris megfogalmazásért!
(Ezután körületkintőbben fogalmazok!) A reset-es dolog még mindíg aktuális lenne... Köszi!
El van nézve... Szt. a béke!
A reset láb arra szolgál, hogy újraindítsa az időzítőt, ha az emlékezetem nem csal. Meg kéne nézni az adatlapon. Ha vársz picit, meg is nézem!
Ha jól olvastam az adatlapot, akkor úgy van, ahogy írtam.
Köszi szépen!
De ez akkor nem jó az én problémámra, ha jól sejtem.
Hát, nem igazán... Valami olyasmit kellene szerkesztened, ami a gombnyomásra elenged egy jelfogót, amin keresztül kapta addig a szuflát az 555-ös áramkör. Egy olyan "vészlekapcsoló"-t gondoltál, ha jól értem.
Esetleg egy nyomásra oldó kapcsolóval is le lehet állítani, csak addig kap áramot a rendszer, amíg a gomb fel van engedve. Igaz, ez esetben a gomb ismét felengedésével az időzítés ELÖLRŐL kezdődik, ami nem biztos, hogy jó...
Egy kb. 0.5 sec -es impulzus vezérelné a vészleállítást.
Üdvözletem!
Én a legismertebb és alap kapcsoláskonál alkalmazott sokoldalú 555-ös Timer IC-vel kapcsolatos gondjaimat fejteném ki. Első problémám az, hogy astabil áramkörben nem vagyok képes elég pontos jelet generálni. Magyarul: a magas és alacsony jelszintek időtartamai nem stabilak, folyton változnak("ugrál"). Második gondom az, hogy mindenhol találok a számításokkal kapcsolatos képleteket, viszont olyat nem, amivel Frekvenciából és H&L időhosszokból tudnám kifejezni a szükséges hozzávalók paramétereit. Gondolok én az Ra, Rb ellenállás arányaira és a C kondenzátorra. Valami javallat?
Üdvözletem!(nem találtam ilyet: hozzászólás, ezért szabira klikkeltem a kérdésem miatt)
Én a legismertebb és alap kapcsoláskonál alkalmazott sokoldalú 555-ös Timer IC-vel kapcsolatos gondjaimat fejteném ki. Első problémám az, hogy astabil áramkörben nem vagyok képes elég pontos jelet generálni. Magyarul: a magas és alacsony jelszintek időtartamai nem stabilak, folyton változnak("ugrál"). Második gondom az, hogy mindenhol találok a számításokkal kapcsolatos képleteket, viszont olyat nem, amivel Frekvenciából és H&L időhosszokból tudnám kifejezni a szükséges hozzávalók paramétereit. Gondolok én az Ra, Rb ellenállás arányaira és a C kondenzátorra. Valami javallat?
Szia !
Gondod nem gond Kis programokat irtak erre a feladatra. itt az első Itt a másik program Nlézd meg mindkettőt, én a másodikat szeretem jobban Üdv ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |