Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   427 / 4003
(#) rognork válasza proli007 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Hello,

köszi a rajzot! Ha jól értem, a bemenet előtt levagdosod a diódával a fele szinuszt, és a kimeneten megjelenő félhullámokat megpuffereled egy kondival. Igazából azt nem értem, hogy ez mennyivel különbözöik a követő + egyenirányító dologgal. Pont olyan IC kellene nekem, ami akkora áramot tud a kimenetre tenni, ami fel tudja tölteni a pufferkondit egy 500k-s ellenállással párhuzamba kötve, ráadásul nagy bemeneti ellenállást kell választani, hogy semmit ne terheljen be.
A pufferkondi nem lenne nagyobb 4,7 mikrónál, mivel azt tapasztaltuk, hogy ilyen RC tagokkal elég gyors a töltés (ha megvan a megfelelő terhelhetőségű AC forrás, és a hullámossága is jó (találtam vmi netes kalulátort erre).

2: az AC jel két pólusát nem kellene külön neminvertáló erősítőre tenni, és ugyanúgy egyenirányítani, mint egyébként?

üdv
(#) jdani hozzászólása Feb 23, 2009 /

Helló.Van nekem egy Maxim IC-m, de nem vagyok biztos a lábkiosztásában. A képen, a bal oldalsó az intersil által gyártott, a jobb oldalsó, meg a maxim által gyártott. A képen a maxim ic-n nincs feltüntetve az a kis karika a sarkában. Ha az IC-t úgy forgatom, hogy a felirat normálisan olvasható legyen (Balról jobbra) Akkor ezek szerint bal oldal tetejét van az egyes láb. A képen hiába nincs feltüntetve a sarokban lévő karika, az IC-n rajta van, és összehasonlítva az Intersil által gyártott mintaképen, a karika nem ott van. Most melyik a helyes? Érthető, hogy mit akarok?

névtelen.JPG

(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Szerintem, ha van karika ott az egyes láb. Ha jól értem az a problémád, hogy ez nem esik egybe a felirattal?
(#) kiskacsa2009 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

M1 TV2 RTL az bejön, de nagyon halványan, és mindig elmegy a kép (élessége), ha valaki megmozdul.
A tetőn van az antenna, és a falu neve: Vál (Baracska mellett)
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Szóval akkor a jobb oldali rajz szerint... akkor jó, mert pont fordítva forrasztottam be
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Nem lehet, hogy csak szakszerűtlenül van az antenna felszerelve? Vagy csak elöregedett a kábel? Egy tetőre szerelt antennát nem kéne, hogy befolyásoljon az ki mennyit mozog a házban.
(#) elektroláma válasza Action2K hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

"hogy a poti és a müszer közötti pontról."
Onnan le tudom venni.
Egy 1 ohmos ellenálláson filóztam még sorbakötve, és azzal párhuzamosan egy komparátor. De az elég pontatlan lenne.
(#) Action2K válasza elektroláma hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Pontatlan Hár mi az ördögtöl lenne már az? Ohm bácsi törvénye mióta pontatlan?

Akkor számolok egy komparátort oda. Ha nagyon kicsi határok között menne, akkor 2 ohmost teszek be.

A zavarokra gondoltam. A komparátor a műszeréről veszem majd.
(#) besi99 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Vácon vettem egy szélessávú erősítős Hirshmann antenna utánzatot. Elfogadható áron jó szerencsével elcsípitek a balatonkörnyéki reléket. A Google is segíthet. Nekem egy szlovákot sikerült kifognom, nem kínait
(#) hapro hozzászólása Feb 23, 2009 /

Ezt szeretném megépíteni: Bővebben: Link
A kérdésem az, hogy a kijelző a kapcsolási rajzon 50uA-es. Oda nem 50uV-ost akartak írni?
Ott nem feszültséget fogok mérni?
Gyakorlatilag egy graetz és egy kondi van ott ami síma egyenáram, és erre párhuzamosan teszem rá a műszert, azaz feszültséget kéne mérnem ott, meg egyébként is ez egy hangfrekvenciás voltmérő nem árammérő.
Vagy tényleg árammérő kell oda?
(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

A műszereket a végkitérésüket létrehozó áramerősség alapján sorolják be. Ebben az esetben a műszer tekercsén átfolyó 50uA áram tériti ki teljesen a mutatót. mivel a műszer lengőtekercsének van egy bizonyos ohmos ellenállása,az 50uA áram létrehozásához bizonyos feszültségnek kell lenni a tekercs két kivezetésén,de ennek számszerű értéke most nem lényeges.
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Tehát akkor tényleg árammérős deprez kell oda és nem feszültségmérő?
(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Igen! Már csak azért is mert uV-ban megadott érzékenységűt nem árulnak. Léteznek nagyon érzékeny feszitettszálas műszerek,amik uA áram hatására is kitérnek,ezek egyik már kiveszett fajtája a tükrös galvanométer (nekem még kellett vele mérni),de hát itt is az áramot adták meg nem a feszültséget.
(#) Grabovszky2 hozzászólása Feb 23, 2009 /

Sziasztok!
Hogyan tudom kiszámolni a szűrőkondin eső csúcsfeszültséget a tápban ?

Trafó 9ac egyenirányítva 9*1,41= 12,69dc
ígya kondin eső csúcsfesz?

ezt hogyan számítom ki?
Mi az a brum feszültség?
Előre is köszi!
(#) mex válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

A kondin kialakuló feszültség a csúcsfesz. Az,hogy mennyi esik rajta függ a terheléstől,de az biztos,hogy a szinuszhullám nullaátmeneteinél csökken (ilyenkor nem folyik a kondiba áram),épp ellentkezőleg kifelé igyekszik belőle,az áramkör ebből táplálkozik. Minél többet eszik annál jobban csökken a feszültsége,tulajdonképp ez a hullámzás a brummfeszültség. Ökölszabályként 1000µF kapacitást tesznek 1 amper terhelésre. Egyébként nem jól számoltál,mert a trafó feszültségéből le kell vonni a diódákon eső feszültséget és utána kell szorozni az 1.41-el. Például graetz egyenirányitásnál 2x0.7V-al számolhatsz.
(#) Grabovszky2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Köszönöm!
De igen kéne szakirányu könyvet olvasnom....
Csak senki nem ajánlott egyet sem a magamfajta sügérnek....

De így csak több kérdésem lesz....
(#) hapro válasza mex hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat, még nem teljesen tiszta a dolog valamiért, de azt elfogadom, hogy uA-es műszert tegyek oda és kész.

Ami nem tiszta áramot sorosan mérünk, feszültséget párhuzamosan. Itt párhuzamos mérés van, azaz majdnem, mert a műszerrel zárom rövidre az áramkört, tehát ténylegesen egy "áramköröm" lesz amiben tud folyni az áram, és ha így nézem, akkor sorosan van benne az a műszer.
Írtátok, hogy az árammérő is gyakorlatilag csak feszültséget mér.... ezek szerint ha veszk mondjuk egy 5A-es árammérő deprez műszert, akkor abban van valami párhuzamosan a műszer két kivezetésével amin eső feszültséget nézi és méri a műszer, és így lehetséges az, hogy az árammérő is feszültséget mér?
A faiparhoz értek, de ez meg most érdekel, mert szerintem ez annyira egyszerű mint egy fatányér...
(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Idézet:
„Írtátok, hogy az árammérő is gyakorlatilag csak feszültséget mér...”

Nem, ők pont fordítva írták, azaz, hogy a feszültségmérő sem áll másból, mint egy lengő tekercsből (Deprez műszernél), már ami a forgórészt - avagy a tényleges változást detektáló egységet - illeti, és valójában az is áramot mér.

És mivel tekercsről van szó, ami ugye fémből van, ha a két végpontjára feszültséget kötsz, akkor a tekercs ohm-os ellenállása miatt elkezd folyni magán a tekercsen egy meghatározható értékű áram. Ez a kialakuló áram mágneses teret hoz létre a tekercs környezetében, ami a műszer állórészében lévő állandómágnessel (É-D-i pólusokkal) kölcsönhatásba lép, azaz vonzás-taszítás páros lép fel; ezáltal történhet meg, hogy a forgórész elmozdul/elfordul a rögzített tengelyen, így a mutató is kitér a skálán valamekkora mértékben.
(#) Action2K válasza hapro hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Bizony! Annyira egyszerű!
Idézet:
„abban van valami párhuzamosan a műszer két kivezetésével amin eső feszültséget nézi és méri a műszer”
és ezt söntnek hívjuk! Bővebb magyarázat Norberto-tól.
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Aha...tehát a deprez műszerek áram és feszültségmérő változatai abban a sönt ellenállásban térnek csak el egymástól (nagy vonalakban) fizikailag?

Viszont ha egy árammérőben ott van az a sönt ellenállás és vele párhuzamosan meg a mérőműszer, akkor hol fog tudni áthaladni "akadálymentesen" az áram?
Mert ha csak ennyi lenne a műszer akkor azon az ellenálláson akármekkora is, de esne feszültség, és akkor a bemeneti és kimeneti csatlakozások között eltérés keletkezhetne.

Idézet:
„azon az ellenálláson akármekkora is, de esne feszültség, és akkor a bemeneti és kimeneti csatlakozások között eltérés keletkezhetne”

Jól látod, keletkezik is! Egy ideális Amper mérő nulla ohm-os, de ilyen csak a mesében van.
Az ideális Volt mérő viszont végtelen ohm-os (szakadás), de ilyen is csak a mesében van.
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Na akkor talán minden világos. Mindenkinek kösz a fejtágítást.

Akkor ezek szerint adatlapjain ezeknek a deprez műszereknek fel kéne tüntetniük a műszer belsőellenállását. És elvileg annál pontosabb minél kisebb ez a szám.

Igen, fel tüntetik, de a pontosságuk nem ezen múlik.
Szívesen az okítást! Már látom előre, hogy én is fogok számodra egyszerű kérdéseket feltenni a famegmunkálásról. Persze nem itt.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Idézet:
„Tehát a bolt polcán az van írva..:”
Igaz, de az adatlapon én láttam már belső ellenállás című adatokat is. Voltmérőnél tuti.
(#) Grabovszky2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia!
Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ha bemegyek e könyvesboltba és azt kérdezem, hogy "Elnézést! Nincs véletlenül Elektronikával kapcsolatos könyvük? Jó lenne, ha kezdőknek szólna...." Erre a kedves és jól képzett eladó néz rám banbán és bután.... És lassan leesik neki mit is akar ez a tökfej? És némi kutakodás után " a gépben" hevesen nógatja a fejét.....
Ez eset meg velem már a harmadik boltban is....
Igaz lehet, hogy nem a nagy boltok polcain kutakodtam....
Tehát, akkor most honnan is kéne és mit is?
Előre is köszöntem!
(#) gg630504 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

1) Késtél negyed évszázadot...
2) Könyvcímek, fülszövegek például Könyvek, újságok
3) Antikvárium, teszvesz, vatera.
(#) Frankye válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Sajnos a szakkönyvek (régebbi kiadások) rendszerint már nem lelhetőek fel a könyvesboltokban. (Kiszorították őket a "celebek" által írt (?) szörnyedvények, amelyeket a sok buta nép jó pénzért megvesz, azután a polcon rohad világvégezetig...)
A neten sok könyv, szakirodalom volt elérhető, de "hála" az önkéntes (önkényes) Artis Jus-nak (szerzői jogvédelem) ezeket törölték a szerverekről.
Szerintem privátban érdeklődj, és ajánlanak Neked elektronikus formában, esetleg el is küldik... De nem nyilvánosan.
(#) Csaplar hozzászólása Feb 24, 2009 /

Hi!

Tudja valaki hol lehetne beszerezni nyákba ültethető LPT csatlakozót? Olyat, mint ami a régebbi nyomtatókon is van.

Köszi és üdv.
Következő: »»   427 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem