Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   428 / 4003
(#) bbalazs_ válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A RET-nel lehet kapni, ket felet is (europai/amerikai).
(#) Csaplar válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

És mi a neve a csatlakozónak, mert én nem találtam náluk?
Köszi
(#) levii válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Ilyenre gondolsz?
Bővebben: Link
(#) Csaplar válasza levii hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Nem, ilyeneket én is találtam. Ha vesz az ember egy LPT kábelt a boltban, akkor annak az egyik fele DB25, a másik, amit a nyomtatóra is kell dugni kissé speciálisabb. Én arra gondolok, de nem tudom a nevét. :S
(#) bbalazs_ válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Centronics aljzatnak hivjak.
kodszama: 530400 vagy 530191
Ezt usd be a RET kereso mezojebe.
(#) proli007 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Hello!

- Elsőnek ott van a tanulók volt "imakönyve" (Műszaki könyvkiadó 19993)
U.Tietze Ch.Schenk "Analóg és digitális áramkörök"
végzett fősulisoktól lenyúlhatod.

- Vagy középfokú oktatáshoz "tananyag" (B+V kiadó 1994)
Elektrotecnikai szakismeretek I-II.

Ezekből a könyvekből válaszokat kapsz a kérdéseidre.
üdv! proli007
(#) salaj hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok!

A hobbielektronika kapcsolások között levő hőmérőt szeretném megépíteni.(ezt)

Tápellátásnak egy 9V-os elemet szeretnék használni. Ehhez egy 78L05-ös stabilizátor IC-t használnék, amihez találtam adatlapot is (itt). A kérdés az lenne, hogy megfelel-e a hőmérős projekthez, ha úgy használom az IC-t, ahogy azt adatlap 11-ik oldalán levő legfelső ábra mutatja?
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Hello!

Kicsit összefoglalnám a dolgokat, és kiegészíteném, azzal ami lényeges, de amiről nem volt szó.

- A deprez műszert a tekercsén átfolyó egyenáram téríti ki. A műszer érzékenységére megadott áramérték, a végkitéréshez szükséges áram.
- Tekintve, hogy a tekercs rézvezetékének van Ohm-os ellenállása is, így ez lesz (adódik) a műszer belső ellenállása. A valóságos helyettesítőképen ezt úgy szoktuk ábrázolni, hogy egy ideális "nulla ohm-os" műszert egy ellenállással sorba kapcsoljuk, melynek értéke a tényleges belső ellenállással egyenlő.
- Tekintve, hogy van a műszernek soros belső ellenállása, az átfolyó műszeráram hatására a műszeren feszültség is esik. Így mondhatnánk, hogy a műszer a feszültségre tér ki, de a valóságban a kapocsfeszültség hatására a műszeren átfolyó áram téríti ki azt.
- Régebben, míg adtak a dolgokra, a műszer belsőellenállását kiegészítették, egy soros (jusztírozó manganin) ellenállással. A cél az volt, hogy ne csak a végkitéréshez szükséges áramot állítsák be (egy mágneses shunt-el) hanem a műszer kapocsfeszültségét is szabványos értékűre. (Általában ez 60, vagy 120mV-volt.)
Tekintve, hogy most már a végkitéréshez szükséges áram és feszültség is ismert (és ezt a skála lapon fe is tüntették), a belsőellenállás kiszámíthatóvá vált.
Az így beállított alapműszerhez már előre gyárthatók az előtét és shunt ellenállások. Így a gyárilag készült shunt ellenálláson szerepel is, hogy 60mV-ra (vagy más feszültségre) készült.
- A műszer méréshatárának megváltoztatásához, korlátozni kell (adott feszültségen vagy áram értéken) az átfolyó áram értékét. Feszültség mérő esetén soros (előtét), míg árammérő esetén párhuzamos (shunt) ellenállást használunk.
Alapvetően a feszültségmérésnél feszültségosztó, míg az árammérésnél áramosztó szerepe van a méréshatárt beállító eszköznek. Elsőnél, a feszültség, míg második esetben az áram oszlik meg olyan arányban (áramnál természetesen fordított arányban), ahogy a kiegészítő ellenállás értéke viszonyul a belső ellenállás értékéhez.

Az áramkörrel kapcsolatban:
- Pont az a lényeg, hogy a műszer áramot mér.
A kapcsolásban az IC2 összehasonlítja a 3. lábára érkező feszültséget, a 2. lábára érkezővel, és addig tekeri fel-le a 6. kimenetét, míg a két feszültség egyenlővé nem válik.
- De a 2. lábra érkező feszültség, nem más, mint az R11 potin átfolyó áram által ejtett feszültség.
- Így tulajdonképpen az IC2, a bemeneti feszültségét hasonlítja össze a műszeren átfolyó áram értékével. És a lényeg, hogy ezzel egy időben kiküszöböli, a D1-D4 diódákon eső feszültséget. Így a diódák nem lineáris karakterisztikája kiesik a mérésből.
- Az egyenirányító kétutas lüktető áramot szolgáltat, a műszert, viszont a műszeren átfolyó átlagáram téríti ki. (A műszer alapból csapkodna, de a tehetetlensége nem engedi meg, így a leolvasott érték, maga az átlagérték. A kondinak csak csillapítási szerepe van, ha a műszer tehetetlensége alatti frekvenciával táplálnánk meg a bemenetet.)
A különbség annyi, hogy az egyenirányító miatt, a műszeren egyenáram, addig az R11 potin (és C4 kondin) váltóáram fog átfolyni.
- A műszer ugyan átlagáramot mér, de R11 potival effektív értékre kalibráljuk. A mért érték, így csak akkor lehet hiteles, ha a bemenő feszültség szinuszos.

üdv! proli007
(#) Csaplar hozzászólása Feb 24, 2009 /

Hali!

A ChipCadnél találtam tök jó kicsi méretű LCD TFT-ket (http://www2.chipcad.hu/tartalom.aspx?hir=254).

A kérdésem az lenne, hogy létezhet-e ezekhez valami vga kártya szerűség, illetve hogyan tudnám a legegyszerűbben a PC kapcsolni őket?
Valakinek van esetleg valami tapasztalata a témában?

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) watt válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Van ilyen fórum, valami LCD-s kijelzős téma, keress rá, ha jól emlékszem pici nagyon vágja a témát!
(#) kocici17 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Szevasztok.
Érdeklődnék, hogy véletlenűl van-e valakinek kapcs.rajza, PS2 ről USB re című adapterről.
Nagyon kellene, hogy mi van benne, vagy hogy hol talállom.
Előre is kösz, minden infót.
(#) watt válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

...Tényleg, mit is akarsz mivel összekötni?
(#) kocici17 válasza watt hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

ps2 "tasztatúrát" usb portra.

Ki van belezve a tasztatúra, csak az elektronikáját használlom, a billentyü kombináciok miatt.
Az az saját matrixot készítek a feladat szerinti gombokkal, pl ctrl+shift+g..... stb és ezt kell usb- becsatolni.
A helyzet, hogy a taszt. kontroller nem ismeri az usb protokolt, és igy nem kapcsolható át.
/tehát mig usb tasztatúra álltalában hibátlnúl köthető ps2-re, ill. egyszerüen addíg a másik irány nem feltétlen igaz. / Ebben az esetben nem igaz. A repszimuláturhoz fogom használni.

Van belőle itthon egy pár db, ezért nem akaok kibelezni egy usb-st.

Végtére is belelehet egy pic-be préselni a dolgot, csak gondoltam ha van valakinek elképzelése, akkor rengeteg melót lehet megsporólni.
Arról meg nem beszélve, hogy több tasztatúra kontroller kell.
Még az is lehet, hogy valamelyik Atmeles kollegának van valami ötlete.
Az atmelt állítolag könnyebb használni szinkron soros és usb közé, mert jobban támogatja és kezeli a perifériáját a hardvere mint a pic.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok!

A modellvasutamhoz szeretnék építeni egy fénysorompót.
Nagyjából meg van mit szeretnék, de szükséges volna egy vezérlő áramkörre.
A nyomógomb arra kéne, hogy azzal váltogassak a funkciók között.
Remélem tudtok segíteni!
Azért az jó lenne, hogy ha nem kéne programozni
Válaszotokat előre is köszi

Arra még nem gondoltál, hogy egy USB-s PIC majdnem drágább, mint egy USB-s billentyűzet?
(#) deev12 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok segítséget szeretnék kérni. Mégpedig abban ,hogy szeretnék a hangfalamba ledeket kötni úgy hogy ütemre villogjanak de nem tudom hogy hogyan tegyem mert folyton kisül a led meg az erősítőben a biztosíték.

remélem valahogy tudtok segíteni
előre is köszönöm.

Van itthon egy unatkozó 18f45xx de az lesz a vége, hogy veszek 2 tasztatúrát, aztán átrendezem. Csak gondoltam mert van 3 klaviatúra.....
(#) low82 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok!

Modellezéshez kellene nekem segítség...

Nekem egy olyan elektronika kellene, ami bizonyos feszültségnél (ha az akku erre a feszültségre merül) lekapcsolja az áramot az akkumulátor és a sebességszabályzó között.

Tehát:

Az akku 9.9 voltos feltöltve, és 7.5 volt feszültségnél kellene lekapcsolnia az elektronikának.

Illetve ha megoldható, akkor esetleg állítható is kéne, hogy legyen a lekapcsolási feszültség a különböző akkukhoz.

A nagyobb baj az, hogy ennek a kütyünek el kéne bírnia körülbelül 60-80 Amper áramerősséget, mert a csúcs nagyjából ennyi lenne egy nagyobb motorral.

Voltam egy elektronikai boltban, ott azt mondták, megoldható, csináljam meg.

No itt jön a baj, az, hogy nem sok közöm van a dologhoz, ezért olyasvalakit keresnék, aki ezt meg tudja csinálni.

Sajnos az én elektronikai tudásom kimerül a piros és a fekete vezeték megkülönböztetésében...

Köszi, üdv.: Pádár ÁRpi

Nem akarok beleszólni, ha van kedved megpróbálhatod, bár nem lesz egyszerű menet. Én szinte biztosan nem állnék neki, de te tudod.

Azthiszem győzni fog a lustaságom.

De még az is lehet, hogy matrixban az összes gombot, és kapcsolót tudom kezelni ami kell, és még a potmétereket is meg a bcd kapcsolot.

Igy nem kell tasztatúra a pik meg kibirná, ha már nem is egy sétagalopp megírni. Hát nem is tudom. Egyik oldalról a lustaság, másik felől meg izgalmas és célravezetőbb lenne....
Na jó ezt még meg kell emésztenem
(#) PHM hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok!
Egyszerű deprez-műszeres kivezérlés mérőhöz keresek kapcsolási rajzot.
Egy linkért nagyon hálás lennék, a keresésben ugyanis elég láma vagyok.
Köszönettel: PHM
(#) vtnagy hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok!
Van itt a HE-n egy javasolt bekötés az LM317-es stabilizátor IC-hez.
Azt írja, hogy a bemeneti feszültségnek nagyobbnak kell lennie, mint 28V.
A kimeneti feszültség állítható.
Nekem max. 15-16V-os adapterem van itthon, tehát max 15-16V-ot tudok rákapcsolni az IC-re.
Ekkora feszültséget is elő lehet ezzel a kapcsolással állítani a nekem kellő 4 - 4.4 V-ot ekkora bemeneti feszültséggel?

A kapcsolás

Üdv
vtnagy
(#) vtnagy válasza vtnagy hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Az utolsó mondatom kicsit kuszára sikeredett.
Tehát, ezt a kapcsolást használva ekkora bemeneti feszültséggel elő lehet állítani 4 - 4.4 V-ot?
(#) PHM válasza vtnagy hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Igen, megoldható.
Az a fontos csak, hogy a bemeneti feszültség legalább 3V-tal legyen magasabb a kimenetinél.
Ez jelen esetben bőven teljesül.
A poti 1 Kohmos legyen.
(#) vtnagy válasza PHM hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Értem, köszönöm!

Üdv
vtnagy
(#) Frankye válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Az elgondolásoddal baj van! A LED nem izzó, azaz a rajta átfolyó áramot korlátozni kell. Ehhez előtét ellenállásra van szükség, melynek mérete függ a használni kívánt feszültségtől is. Ennek segítségével ki is tudod számolni, hogy milyen értékű ellenállás kell eléjük.
A vezérlésről:
Egy sima, két LED-es villogó kapcsolási rajza, építési leírása elolvasható a linken is. Innen már csak egy apró lépés, hogy egy átkapcsolóval megoldd, hogy hol a két-két piros, hol a két fehér LED villogjon felváltva.
Ha azután már elmélyedtél jobban az elektronikában, akkor fogsz tudni építeni automatikus vonat-érzékelőt, ami magától váltogatja afénysorompód szabad és tilos jelzését, és még sok, kiegészítő és kényelmi eszközt is. Addig is javaslom, kezdd el tanulmányozni a cikkeket, amelyek az alapokat leírják, és ha kérdésed merül fel valamelyiknek a megértésében, akkor tedd azt fel!

Sok sikert!
(#) Frankye válasza vtnagy hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Idézet:
„Azt írja, hogy a bemeneti feszültségnek nagyobbnak kell lennie, mint 28V.”

Ezt félreértetted egy picit! A bemeneti feszültség legfeljebb (!) 28 V lehet.
(#) kiskacsa2009 válasza Frankye hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Azt mondod sima két ledes villogóval oldjam meg, én is gondoltam arra, de az átváltást mágneses kapcsolóval szeretném használni (2x).
Remélem vágod, mire gondolok.
(#) Frankye válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Csak sejtem. REED csövekkel akarod vezérelni? Akkor ahhoz egy jelfogó áramkört is építened kell, ami a villogókat vezérli.
Ebben a cikkben van néhány megoldás, ami viszonylag egyszerű, logikai kapcsolásokon alapul, többek között fénysorompó vezérlésre is.
Következő: »»   428 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem