Fórum témák
» Több friss téma |
Oké tudnák ennek az egynek +/-40V vagy többet adni, hogy nagyobb legyen a teljesítménye de az a baj, hogy a két 1000µF-es kondim csak 35V-os mert nem volt nagyobb a boltban. Nem lehetne valami kisebbel helyetesíteni ami nagyobb feszt bír?
Trafóval nem kell spórolni se a gratz-el se a pufferekkel!!
Ha gyenge a Tápod gyenge lesz a véged is!
Nem is spórolok de nem volt 35V-os kondinál nagyobb a boltban de mi lenne ha kisebb kapacitású és nagyobb feszültségű kondit raknák bele?
Hali!
Köss sorba két kondit és már is "70V-os" kondid lesz ,persze a kapacitásod felére csökken. Szóval ugyan ott vagy mint a nagyobb feszültségű kisebb kapacitású kondikkal Tegyél bele sokat és nem lesz baj.
De nem úgy van, hogy két darab 1000µF az eggyütt kétezer és annak afele az 1000µF és akkor jó lenne. Vagy ha kisebb lesz akkor az mért baj?
Igen ,jó lesz. Ha erősítőbe kell ,akkor ahogy már sokan írták nem kell vele spórolni, más különben torzítás lesz a vége.
A kész erölködőnek a leadott teljesítményét hogy szokás megmérni? Ampermérő, majd fesz. mérő, aztán szorozni? Ideális esetben ez lenne a megoldás, de gondolom a felvett amper függ attól is, hogy milyen és mekkora jelet pakolok rá. Meg az is érdekelne, hogy méréskor kell-e hangfal a végére, oda mekkora, ilyesmi.
Kíváncsi lennék mekkora teljesítményű lett a hidalt sztereo TDA9294-esekből felépített végfokom. Csak mert nem mindegy mekkora hangládákat pakolhatok rá. +-40V egyent kap, 8 Ohm -os hangfalakkal használnám.
Ha jól tudom, akkor műterhelést kötnek a hangfal helyére, és a bemenetére pedig hanggenerátorból vezetnek külömböző jelektet. A tápágba pedig sorosan bekötnek egy ampermérőt. A mért erősséget ha összeszorzod a fesszel akkor megkapod a telljesÍtményt. HA VALAMIT ROSSZUL ÍRTAM, AKKOR JAVÍTSATOK KI!!!!
Az a felvett teljesitmény lenne nem? A leadottat a hangszóróra menő Amperből kell számolni sztem
Helló!
Én is 2200µF-ról tudtam amperenként, de erősítőnél más a helyzet nem ? Tehát számoljunk 200W-ot egy IC-re, ennél többet "tápot" úgysem vehet fel, (200/40)*2200 = 11000, kerekítve 10000µF/IC. Legyen egy sztereó híd, ott 4 IC = 40000µF jönne ki, de ez kevésnek tűnik, nem :nemtudom: MPedro szerint: A tápnál érdemes tisztességes puffer mezőt kiépíteni (PA erősítőim = 2 x 60.000 µF !). Gondolom ez sztereo-hídra, vagyis 4 IC-re vonatkozik. Ezt akárhogyan számolom 3x annyi, mintha a 2200-as "szabállyal számoltam volna". És még nem hallottam, de biztos van különbség a 0,04 és a 0,12 Farad között. Csak az a kérdés, hogy mennyi, és megéri-e a beruházást :nemtudom:
Ez nem létezik
1000 µF-rol beszélgetünk egy 100 wattos TDA végfoknál Egy Videoton erősítőbe is több a puffer mint ebben ezek szerint Oda kell vágni neki 2*10 000 /azaz TÍZ EZER/ µF puffermezőt és már nem is gyengélkedik szegény. Meg kell mérni hogy amikor csak bekapcsolod mennyi a fesz a kondikon és meg kell mérni azt is hogy amikor hajtod mennyi. Ha jó a táp akkor nem esik csak 10 volt körül. /Esetleg kicsit több/ De nekem a 2*300-as végbe se esett 10 voltot. Bye-bye :wave:
Egy végfokokkal foglalkozó oldalon ezt olvastam:
Example: A stereo amplifier running 60 volt rails capable of 165 watts into 8 ohms per channel will require a 500va transformer and a capacitor bank of 13,200µF per rail or 26,400µF per amp module or 52,800µF for a stereo set-up. Nem nagyon tudok angolul aki tud legyen szíves értelmezze nekünk ezt a szöveget
Valószínű egy 2x165W sztereo erősítőről van szó, ha megszorzom 1,5-el (ez legyen hő) akkor ki is jön kb. 500W, ami a trafó. (500/60)*2200= 18333µF ami ugye jócskán kevesebb, mint az 52800uF, amit "megkíván" a szóban forgó rendszer.
Viszont 52800/18333= ~3x És Pedro PA rendszerében is 120000/40000=3 Lehet hogy erősítőnél a puffer méretezése: 6600 µF/A lenne ideális ? De mi van ha több, jobb lesz ? Hol az a határ, ami már nem javít semmit :nemtudom:
Szerintem ez a javítás dolog a kapacitás emelkedésének függvényében logaritmikusan növekvő görbe. Szóval valamennyit mindig fog javítani, de egyre kevesebbet, viszont soha nem lesz konstans.
Hát valószínű, valami hasonló a helyzet, mint a képen (nem konkrétan így, de hasonló).
A piros pont lenne az optimális érték, aminél nincs értelme nagyobbat tenni De vajon az mennyi, lehet
Sőt, talán meg kellene határozni a célokat, mire lesz használva
- otthoni zenehallgatás - hangoskodás - hangosítás
Szerintem ez úgy működik, hogy ki kell számolni, hogy mennyi a minimum puffer ami kell hozzá, majd még erre mindenki rátesz egy adagot. Gondolom erre azért van szügség, mert például a mély hangok sokkal több energiát emésztenek fel, mint a magasak, és nehogy elfogyjon a szufla a pufferekből egy kiadós mély után, ezért rászámolnak. A minimumot pedig azzal a számÍtással lehet elvégezni, amit leÍrtam.
Hát lehetne rajta még gondolkodni, de ha abból indulunk ki, hogy sztereó hídhoz 120000 µF már tökéletesen elég hangosítási célokra is, illetve 2200µF/A a minimum, így be lehet lőni a határokat:
2200µF/Amper (10000µF/IC) otthonra 4400µF/Amper (20000µF/IC) hangoskodás 6600µF/Amper (30000µF/IC) hangosítás Ha 150 W elég 1db IC-nek, és nekem 4 IC lesz, akkor 600W, ehhez puffer 30000*4=120000uF. De a trafóm csak 400W és nem tudja rendesen tölteni a puffert, ezért hiába teszek többet, nem lesz jobb, így 120000/(600/400)=80000 Szerintem összesen 80000µF bőven elég nekem, ennél biztosan nem kell több. Szerintetek is ?
Szerintem is elég neked ennyi, ezzel is nagyon szépen és tisztán fog szólni. Én ma fogom összehasonlÍtani a 10 000 ill a 20 000µF közötti külömbséget, hátha meghallok valamit.
sziasztok sorba kötöttem kettőt és úgy raktam be nem hogy 70V-ot hanem még 40V-ot sem bírt el.
Ezt most nem értem telljesen. A kondenzátor nem bÍrta, vagy a TDA, mert ha a TDA nem bÍrta, azon nem is csodálkozok. A TDA 7294 max tápfesze +-40V, ha ez nem elég akkor próbálkozz 7293-mal, az +-50V-ot is elbÍr.
Ezt azért nem lehet ilyen egyszerűen definiálni.
Sok múlik a trafó tekercseinek ellenállásán, a vezetékelésen, kondik tipusán, pufferblok szervezésén (ezalatt azt értem hogy nem teljesen mindegy hogy 22.000uF, vagy 10x2200 uF) utóbbi előnyösebb lehet, erősítőhöz. Jobb ha a trafó van túlméretezve, hatékonyabb párosítás az, erős trafó-kisebb puffer, mint ennek fordítottja. A 2x400 W-os Dynacord végfokokban sem véletlenül van 1500 VA-es trafó és 4x10.000 µF-100V-os puffer és meg kell hagyni hogy ők elég jól tudnak végfokot építeni :yes:
Ez bizony így van... Nagy trafó, alacsony kapacitás + nagy csúcsáramú gyorsdiódák.
Úgy döntöttem, nem építek semmit, veszek egy ilyent: Dynacord PowerH 5000, 7000 W csak élég lesz + 4db ilyent, aztán hadd szóljon
Meg biztosan olcsó is Egyébként jó ötleteket adott a Dynacord oldala, előlaptervek stb...:heureka: Az eredeti témámra visszatérve, sajna a trafó adott, 400W toroid 2x30V és marad is úgy + 2 x 25A graetz. Erről fog menni 2db 7293 párhuzamban + sztereóban (4IC). Tehát simán gyenge a trafó, mivel az erősítő legalább 2x250W-ot leadna hangban + (hő). Tehát vissza kell fogni a cuccot... Ha ilyen bonyolult meghatározni a megfelelő puffermező méretét, akkor mi lenne, ha maradnék 80000µF-nál annyi biztosan elég vagy előfordulhat, hogy több, mint kellene, és az baj ? Vagy elég 40000, mer' úgy óccsóbb:yes:
Ha többet raksz bele az nem lehet baj.
Az én monó szubvégfokomban is 28db 4700µF-50V puffer dolgozik A 400VA-es toroiddal jól használható lesz, majd meglátod. Gondolom úgy sem fogod csutkán hajtani. Elég lesz bele a 4x10.000uF, vagy a 4x22.000µF (bőven). A Dynacordot meg csak azért hoztam fel példának mert már javítottam egyet (reléhibával) és maradandó élmény volt látni a belsejét
Az a 28 kondi valószínű látványnak sem utolsó
Mekkora a trafód ? Én is több kicsi kondit akarok, beletenni, jobb mint 2-4 nagy nem ? Mert lehetne akár 32x2200µF például A Samwha márkájú kondi milyen lehet vagy esetleg Yageo legyen, melyik nagyobb márka vagy esetleg hallott már róla valaki valamit Bár ahogy így elnézem, ebben is Yageo van. Milyen szép is ez a gyári cucc, sok okos dolog van rajt, pl.: Pedro által említett PA alagút hűtés Noha nem biztos, hogy ilyen szépen megépítem, de majd igyekszem
Az enyémben is Samwha kondik vbannak. Ekkora darabszámnál már lényeges volt hogy mennyi az egységára
Itt látszik valamennyi a pufferekből, ez pedig a hűtő megoldásom. Nagyon hatásos, még csak nem is langyosodik a borda, csak az ícék fekete részén érezni némi langyosodást, rendesen kihajtva. Ebben 300VA-es toroid van.
A Shamwa igen jó minőségű kondi, a Yageot messze felülmúlja. A Yageo SEK típusa amúgy is egy elég semmirekellő kondi, inkább SX-et használnék, az klasszissal jobb (sajnos a gyártása megszűnt, elfekvőben van még sok). A Dynacord erősítőben nem SEK van, hanem valami általános, 85 fokos, talán LH. Az a legalja kategória. Mellesleg 1kW-hoz, kb. 50V maximum tápfeszhez (63V-os kondik) az ott látható kapacitásmennyiség kissé alulméretes.
És persze nem elfeledkezni a pártíz mikrós, alacsony ESR vagy tantál kondiról, meg a 100n körüli fóliakondikról sem, hogy azért magasabb hangfrekin is tápegység legyen az a tápegység.
Egész jó így oldalra tenni a kondikat, főleg ha kicsi a hely, lehet, hogy én is így rakom be :yes:
A hűtést hasonlóan tervezem, kis borda (240x90x30) + kiadós szélvihar Igaz nekem nem 12 centis a venti, de persze hőfok vezérelt lesz , ne zörögjön, ha nem muszáj Jelenleg ez a 4 kondi van ami a képen, de már 5-6 évesek, lehet hogy az elektrolit megbuggyant, mint a befőtt szerintem nem is tudnék ugyanilyet venni még 2-4 db-ot. De próbának jó lesz, ki tudja, lehet hogy megtartom ezeket. Ha mégse, akkor 2200µF 50V 16x35mm Samwha kondérokat veszek, és 105°C-os, 5000Ft-ból megvan 70000 µF és nagyon kis helyen, 6,4 x 12,8 centin elfér. Ha 42V a táp max, akkor meg elég 50V-os kondi szerintem didyman: "85 fokos, talán LH. Az a legalja kategória." Az én Jamicon-jaimon LP van az mi ? És a Jamicon valamint Luxon jók, mit tudni róluk, azon kívül, hogy az egyik jami túlélt egy fordított tápot, igaz, csak a biztosítéknak köszönheti |
Bejelentkezés
Hirdetés |