Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv!
Valaki irja le hogy miben külömbözik felépitésben a dome és a ring sugárzó. Köszönöm: Andreas89
Engem érdekelne egy leírás a hangszórók paramétereiről. Ha egy mód van rá magyarul, de az angol is megteszi. Mert ezekbe a programokban azt nme vágom hogy hol mit kér
Az alsóbb kategóriában melyik a jó választás? Pl Yamaha HS50M ? Azt picivel occóbbér tudnám szerezni. A Genelec-ek borzasztóan néznek ki.
Helló Pianotuner.Ha olcsóbban tudod beszerezni azt a (Yamaha HS50M) hangfalat,akkor biztos van valami ismid valamelyik üzletben,vagy kedvezményed van, vagy leértékelt.Nos,neked is csak azt tudom ajánlani,hogy a füledre hallgass és hallgasd meg a készletet....az alapján dönts ,hogy melyik tetszik neked.Érdemes olvasgatni és utánajárni (hallgatni) a dolgoknak mielőtt döntesz.Én mindig heteket fordítok arra,hogy olvasok,és utánajárok a dolgoknak mielőtt megveszem.
üdv Zsolti
Köszi. Hallgatózom, oztán valszeg a pénz dönt .
Sziasztok 0,5mm2-es hangszórókábel jó lehet 100W-os mélyládának?
Rövid távon hogy kicsi maradjon a kábel ellenálása
Helló oregtamas0202.Ha legközelebb van ilyen hangszóród amit a méheshez akarsz vinni gondolj rám :integet2: és adj nekem 2-t.(írj a nevemre) :whistle:
Üdv. Rendben szólok. Öreg.
Üdv. Valaki megmenthetné a kazén előll ezeket a 30cm hangszóróhoz készült ládákat.
Sziasztok !
Elkészült Még lessz benne valami szubb cső Nézzétek meg a képeketMeg lessz rajta borítás valami szövet... Üdv:tony994
Egy tapasztalatot szeretnék leírni. Haver vett mélyládát 70eFt-ért . Mondom, elmegyek, meghallgatom, mit szól. A srác azt se tudta, hogy a 40Hz-200Hz feliratú poti mire való . Kész Van benne egy max .150W-os erősítő, meg egy 25centis hangszóró, max 300W terhelhetőséggel. És ő ezért kidobott 70eFt-ot... Nem normális. Mondtam neki, hogy ennyi pénzből falat is lehetne bontani, olyan hangcucc építhető... Az első és hátsó szettekért, meg a centerért potom 130eFt-ot dobott ki... Azok sem hajthatók 80W-nál nagyobb teljesítménnyel. A vicc, hogy haver hajtja a mélyládát, de ilyen 20%-os torzítással Figyelmeztettem, hogy ezzel azt fogja elérni, hogy 2hónap múlva sírni fog, hogy semmit sem szól a mélyláda, mert a hangszóró gallyra megy... (mint az előző ) Jah, az erősítő az 7X130W (elvileg...), azt 100eFt-ért vette... Megérte a hangrendszere a 300eFt-ot? Nem... Az én hangcuccom igaz, "csak" 2.1, de szól úgy, mint az övé... Vagy szebben. A közepek tuti szebben szólnak, a mély az ütősebb, viszont nem megy le olyan mélyre. A vicc, hogy haver mélyládája olyan gyorsan bekopog, hogy öröm hallgatni
A másik poti a mély fázisát állítja be, azt megpróbáltam elmagyarázni, mire való, de nem ment... Igaz, hogy a frontokban is van egy 20cm-es mély, de végülis feleslegesen, mert az erősítő nem ad rájuk alsó frekvenciát Egyszóval, a srácnak nagyon megérte megvenni a hangcuccot Legalább lesz mivel rajítani a plázap*csáknak, akik még annyit sem értenek a hangosításhoz, mint ő... Egyébként mikor beléptem a szobába, a mélyláda frekvencia potija 40Hz-en állt... Hát gondolhatjátok, hogy hogyan szólt
Sziasztok! Van egy SAL beastom 30cm ! És annak mekkora sub erősítő kell? És hol lehet megvenni? Köszönöm! BEAST 300
Üdv. Sajnos ez nem egyedi eset. A gond az hogy sokszor az összekuporgatott pénzét kidobja a semmiért. De képzeld el azt a helyzetet mikor órákig foglalkozol valakivel,próbálsz jó tanácsokat adni és 1-2 nap múlva megjelenik egy nagy semmivel és azt kérdezi hogy mi a véleményed rólla?
Én egy ilyenen hallgatok zenét most.
A doboz saját készítésű, zárt hangdoboz. EBL21 csövessel. Mivel nem vágyódom a sztereóra, és mint csak háttérzene szól, monóblockot építettem. Az egész 1 fillérembe se került. üdv
Neked már jobb az ár/érték arányod, mint a haveromnak Nem kicsit jobb
Hát igen. Elég makacs a gyerek. Az előző hangrendszerében a mélyládát széthajtotta, de olyan szinten, hogy a hangszóró szerintem szétment teljesen. Szólni szólt, meg rezgett az ágy, de semmi mély nem hallattszódott, meg kopogott, mint állat. Mondtam neki, hogy veszünk valami mélyet, nagyobb terhelhetőséggel, (jah..16cm-es hangszóró volt a mélyládában... ), és belerakjuk a régi helyére. Aztán valahogy úgyis fog szólni. A régi, szétment hangszórónál biztosan jobban. De ő annyira makacs volt, hogy teljesen elutasította a felvetésem... Pedig csak pár ezet Ft-ba került volna, és javulás lett volna. Főleg, hogy az erősítő a ládában volt vagy 40wattos, a hangszóró meg max. 80w, de félhangerőn már kopogott...
Autóhifibe 16cm woofert nem gyártanak csak kickbass-t, és az nemigazán ládába való hanem ajtóba. Subwoofert:20-25-30és 38cm est. Van nagyobb is ,de az más. Aki zavarja annak 25cm alatt nem szabad subbot használni.
Valami Videoton HD(B?)10/akármennyi magas(közép?)hsz és egy nem látom milyen mély.
Igazából szobai mélyládában van a hangszóró. Mondjuk gondban lettem volna, ha keresnem kellett volna valami 16centis hangszórót, ami kifejezetten mélyre van gyártva. De egy próbát megért volna, viszont spanom nem szereti a "kókány" dolgokat, és inkább vesz 70eFt-ért rosszat, de legalább márkásat...
Készülőfélben van az erősítő, de egyenlőre még csak az alkatrészgyűjtés, és informálódás fázisában vagyok.
Nos, ha jól megépítem, akkor ez a dög legalább 60, de inkább 70 wattot ki fog okádni magából. Erre a jól megépített kapcsolás képes, és a táplálására szánt, 4,6A 200W -os biztonsági trafó is röhögve kiszolgálja. Ezzel a 30 éves, 40wattos Videoton hangdobozokat el fogja küldeni az örök vadászmezőkre. Ezt nem szeretném. Ezért szükségem lesz egy pár hangdobozra, amely ezt a teljesítményt meg tudja emészteni. Kis méretű, kétutas, zárt dobozokra van szükségem, hogy kellően egyszerű, és kicsi legyen a dolog. A dobozokat csak polcra, vagy a falra akasztva tudom elhelyezni. Először H2000 hangszórókból gondoltam az építkezést, de van egy kis bökkenő. A szimpatikus méretű hangszórók (15-17 cm) terhelhetősége mindössze 55Watt. A dómok között akad 140 Wattos, is ezekkel nincs gond, de hogyan fogják ezek a mélyek szeretni az erölködőt? Persze lesz majd benne hangerőszabályozás, és nem fogom hangosan hallgatni, de honnan a fenéből fogom megtudni, hogy meddig tekerhetem el a potmétert anélkül, hogy a hangszórónak baja legyen? Másik dilemma, hogy gyári dobozokra rávésik, hogy 100W. Ezek jellemzően tizenpárcentis hangszórókkal vannak szerelve. És nem ám Somogyit, meg ilyeneket néztem, hanem pl. KEF. Szedtem szét már rossz hangszórót, és abban egy hajszálvékony rézdrót volt rátekerve egy vékony alumíniumgyűrűre, amely átmérője kb 3 cm volt, egy ilyen cucc hogyan tud elfűteni ilyen teljesítményt?
Akkor elnéztem a méreteket, csodálkoztam is, hogy ilyen alukosaras 25 centis Vidi mély van a 10 centis magas/közép mellett, mert az ritka, mint a fehér holló. De akkor csak a méretek kisebbek eggyel. A 6,5-es kosárból mondjuk rájöhettem volna, csak nem látszik jól.
Peerlessnél, Seasnál már találni, de a H2000-nél is van egy mélytartományban jól teljesítő 170mm-es hsz.
Ha okosan használod azokkal a Videoton dobozokkal, el fognak még neked muzsikálni egy darabig. Csak nem kell a hangerővel ész nélkül játszani.. hanem figyelni egy kicist a hangfalak reakcióit is. És ha azt vesszük: 40W-hoz képest a 70W nem sokkal hangosabb ugyanazon a hangfalon, nemegészen 3dB-lel.. Milyenek is azok a vidi hangfalak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |