Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 40
(#) Spintechs hozzászólása Feb 4, 2009 /
 
Sziasztok!

A Lidi által közzétett DCC-s cikkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a mellékelt képen a nyomógombtáblába vezető vezetékeket hogyan kell bekötni, illetve mit kell 'összenyomni' mivel?
Gondolom úgy kell megcsinálni, hogy minden függőleges összenyomható legyen minden vízszintessel, de ebben nem vagyok biztos.
Bocsi a buta kérdésért.

Esetleg valamelyikőtök megépítette?

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#) lidi válasza Spintechs hozzászólására (») Feb 4, 2009 /
 
igen, jól gondolod. A függőleges és a vizszintes találkozásoknál van 1-1 nyomófomb. Összesen tehát 16.
(#) lidi hozzászólása Feb 4, 2009 /
 
Ma összedobtam próbapanelen egy kis szervótesztelő áramkört. Csak 1 picből áll az egész

Gombot nem raktam a penelre, csak 1 drótdarabbal helyettesítettem a 3 gombot. Jobbra - középre - balra lehet vele vezérelni a szervómotort. 1, 1.5, és 2ms impulzusokat ad kb 120Hz -el.

Jah, és azért modellvasút, mert kitérő állító lesz belőle majd.
(#) Spintechs hozzászólása Feb 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Felmerült még egy kérdés. a 628-as kapcsolásnál az ic osc1 és osc2 lábai szabadon vannak hagyva. Ebbe a kapcsolásba nem kell rezonátor? (ha kell akkor milyen?)
Dekódernek a mellékelt 629-es áramkört használnám. Ennél sem láttam rezót, ebbe sem kell? Ez a dekóder használható egyáltalán?

Még kezdő pic-es vagyok és ezeket nem vágom.
(#) lidi válasza Spintechs hozzászólására (») Feb 6, 2009 /
 
Nem kell bele, mert a picek belső 4Mhz -es osciját használja mindkét kapcsolás.
(#) fejesg válasza Spintechs hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Üdv Spintechs!

A dekóder egy Despx becenevű olasz srácé, a MiniDCC pedig Robert Cóté kanadai "mágusé".

Jómagam megépítettem a MiniDCC-t (jelenleg megpróbálom SMD-ben összehozni), NAGYON JÓ !!!!!

A dekódert is szeretném megcsinálni (ahogy Lidi anno írta, az L272-t nem eszik a H0 mozdonymotorok - én is megjártam vele). Ebben a dekóderben (Despx tájékoztatása szerint) alkalmazható az IRF7309 a 7389 helyett, csak a tranyók legyenek "digitálisok" (Lomex vagy Elektrokontha MMUN2211 pár 10 Ft).

fejesg
(#) Spintechs válasza fejesg hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Szia Fejesg!

Köszönöm a hasznos infót!
Én még sajnos mindig az alkatrészeket várom amit rendeltem.
Egyvalami viszont még nem tiszta: ha van mondjuk két mozdonyom egy-egy dekóderrel, ugyanazzal a programmal akkor a vezérlő honnan tudja megkülönböztetni a mozdonyokat?

Üdv: Spini
(#) lidi válasza Spintechs hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Onnan, hogy minden dekódernek saját programozható címe van, és csak arra (meg a körüzenetekre) reagál.
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Üdv DZsolt !

Megint kérdésem lenne:
Eljutottam odáig hogy ki tudtam küldeni az első service mode packetjeimet, amire reagál is a dekóderem. Ez egy CV lekérdezés volt amúgy.

Eddig nagyon szép, örültem is nagyon, de amint kiderült a bit ellenörző packetre nem reagál jól a dekóderem, csak arra a fajta lekérdezésre, ami a teljes CV -t kérdezi.

Így tehát sajnos az első elképzelésem szerint végig kell mennem mind a 256 variáción mire ki tudom találni egy CV ismeretlen értékét.

A kérdésem az lenne, hogy milyen sűrűn kérdezhetek a dekódertől ? Tehát két CV lekérdezés között mennyi reset packet kell ?
(#) pufy782 hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
sziasztok pufy vagyok én még új vagyok ezen az oldalon es a témákban sem vagyok nagyon ismerős,
egy kis segitséget szeretnék kérni most kezdek el terepasztalt építeni,az érdekelne hogy hogy lehetne megcsinálni a vasúti átjároban lévő fénysorompót ? mi
kell hozzá és ha kapnék egy rajzot hozzá azt nagyon megköszönném. irjatok köszi.
(#) lidi válasza pufy782 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Hehe, gyorsak voltak a modik, kiváncsi voltam mikor kerül át ide

Nade visszatérve a kérdésre: mit szeretnél, mit kell hogy tudjon az az átkelő ?
(#) pufy782 válasza lidi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
szia hát azt kellene tudnia amit egy igazinak kettő piros lednek kekkene felváltva villogni , az allatta lévő fehérnek nem feltétlenül kellene müködnie igy gondolom egyszerűbb.
(#) lidi válasza pufy782 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Ha csak két villogó pirosat szeretnél akkor astabil multivibrátor kell neked. Bővebben: Link
(#) lidi hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Ez meg nem tarozik az előzőhöz, de ma találtam egy hibát a dekóder programjában. A CV kiolvasásos részben. Azt már korábban írtam hogy bit olvasást nem raktak bele, de most kiderült hogy a sima CV olvasás is bugos volt, mindíg az 1. CV-t olvasta vissza, és a szerint ackolt.

a javítás:

  1. cv_verify:
  2.         movf    TEMP,W  ;ez hiányzott         
  3.         call    EEPROM_READ


Mit ne mondjak vagy 2 napig tartott mire rájöttem Hiába az más asm kódját debugolni nem leányálom.
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Szia!
Megkérdezhetem milyen dekódert szeretnél olvasni? Amik eddig nálam jártak (lenz, esu, trix, digitrax, quantum) azok mind tudták a bit manipulation-t, szerintem ez már régebben is alap volt.
Megnéztem a központomba, 5-ször megy ki a olvasó packet. Ha ez alatt érkezik ack, akkor kimegy 5 reset, hogy az ack imp lejárjon (6 ms. Az 5 reset ennél jóval hosszabb ideig tart igazából lehet kevesebb). Csak ezek után jöhet a következő olvasó packet. Ha az 5 olvasó packet alatt nem jön ack akkor még adok neki esélyt 3 resettel, ha ez alatt se jön akkor mehet a következő vizsgálat. nálam így megy. Szerintem még ne add fel a bit manipulationt.
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Ezek házi készítésű dekóderek. Heiko Schroeter féle. Nézem a forrását, és tényleg nincs benne bit olvasás.
Alap kis dekóder ez, 12F629 így is tele van, szóval asszem nem is próbálom belerakni. Még jó hogy a forrása megvan, így legalább a hibát ki tudtam javítani. Persze lehetne váltani mondjuk 12F683 ra. Kipróbáltam, csak 2 olvasás packet -el, és 1 reset mulva már jön is az ack. Majd megnézem, hogy ez milyen sűrűn birja. Bár lehet hogy nem célszerű kicentizni. Én az ack detektálást egy flipflopra bíztam, amit a proci tud resetelni, így nem kell pollingolni, meg vizuálisan is kigyújt egy ledet a ff, ami úgy is marad, így könnyebb fejleszteni.
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Akkor igazából csak azt kell megvárni, hogy az ack imp lejárjon és mehet a követkző olvasás utasítás csomag.
Ha jól emlékszem az ESU is küldi az ack-t a második olv. packet után. Én se küldöm ki mind az 5 olv. packetet ha jön közbe egy ack, utána már reset megy ki. Érdekes ötlet ez a tárolós megoldás.
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Azért is lett nálam hardveres az ack detektor, mivel a zárlatvédelemet is hardveresre akartam. Az ott használt komparátor icben pedig két egység van, és a zárlatvédelem fenntartásához (boostert tiltja le, amíg meg nem nyomok egy gombot) is kellett egy flipflop, és abban is maradt egy szabad, így adott volt a lehetőség hardveres ack detektálásra. Persze ez nem olyan szép megoldás mint a tied, mivel nem áramerősség növekedést észlel, hanem egy bizonyos áramerősség szint felett billen be. De jól működik végre. Egy 200 as adatot tartalmazó CV-t 7mp alatt tudok kiolvasni jelenleg. Ez számomra már elfogadható. Majd a következő dekóderekbe talán megpróbálom belerakni a bit olvasó utasítást.
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
A 7 másodperc nagyon jó! Bit olvasással nekem a 8db. 1-es 2,5mp.
(#) Dietrich válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia Zsolt!

a dekóderedben foglalkozol ABC-vel és fix fékezési távolsággal?
(#) dzsolt válasza Dietrich hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Szia!
Az új dekóderbe már beleterveztem. Úgy volt, hogy ma déluténra összerakom az első darabot , de közbejött valami. Talán hétfő este ha kész lesz, tudok majd képet felrakni. Amit még nagyon át kell gondolnom az a jelző melleti elhaladás az ellenkező irányból, magyarul valahogy irányérzékennyé kell tenni a dolgot. Elképzelésem van de még nagyon kezdetleges. Az állandó fékútat már régebben egy vezérlőmbe megoldottam, ezt kell majd átírni a dekóderbe.
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Az állandó fékút az mihez kell ? Hogy pontosan álljon meg a jelző előtt ? És ezt csak akkor csinálja ha az ABC funkció állítja meg ? Tehát ha kézzel vezérlem, akkor akárhogy meg tud állni ?
Bocsi a sok kérdésért. Kíváncsi leszek a fejleményekre. Érdekel a dekódered, bátyám szeretne egy komolyabb dekódert a következő mozdonyába. És lehet hogy nem a MERG féle lenne, hanem a tied. Persze csak ha publikus lesz az elkészítéshez szükséges dokumentáció+program.
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Hello!
Igen azért kell, hogy barmilyen sebességről mindig a jelző előtt álljon meg a mozdony. Ez általában egy CV regiszterben állítható érték, minél nagyobb annál hosszabb a fékút. A lenz dekóderek centiméter pontosan állnak meg, és mindegy neki, hogy minimális, vagy akár a max sebességgel ment előtte. A jelző előtt egy szakaszt kell létrehozni és a betáplálást egy dióda hálózaton keresztül vezeted a szakaszba. 3 soros diódával párhuzamosan kötsz ellenkező irányba 1 diódát és már kész is az asszimetrikus dcc jel. a dekóder ezt érzékeli és megáll. Ha zöld jelzés van, akkor a jelző egyik független segédérinkezője rövidre zárja a diódákat és a dekóder elindul. Csikohháttu oldalán a fékmodul leírásában van egy ábra isBővebben: Link .
A most készülő dekóder egy ideig nem lesz publikus. A Digitools gyártja és ök intéznek mindent, én csak a nyákot terveztem meg a programot írom. De a V2 doksiját elküldhetem ha gondolod.

Az URL gomb nem díszítő elem, nem csíp, nem rúg, nem ráz, egyáltalán nem veszélyes. Tessék használni! Frankye
(#) lidi hozzászólása Márc 7, 2009 /
 
Még egy kérdés: egyenirányítónak milyen diódákat, vagy diódahidat használsz ? Mert nekem a DBS155G van, az eléggé melegszik.
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
V2-ben SK110B volt, de jónak tűnik az LL5819 is. Szerintem erre a frekire meg négyszög jelre már jobb a gyors vagy schottky dióda. Az új dekóderbe RB16M-60 lesz. Adatlap alapján egész kellemes, és és főleg kicsi, majd meglátom milyen.

(#) dzsolt hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Elkészült az első dekóder.

(#) joko1313 válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Na ez aztán nem semmi!
mintha gyári lenne!!!!!!!!!!!!!!
mi mindent tud?
cv-k?
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Huhh, szép tömör, DFN tokozású pic. Azok a motormeghajtó 6 lábú fetek milyenek ? Mekkora áramot bírnak ?
(#) Dietrich válasza dzsolt hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Szia,

"Amit még nagyon át kell gondolnom az a jelző melleti elhaladás az ellenkező irányból"

Éppen ez az ABC, automatikus fékezési rendszer egyik lehetősége.

Az elve nagyon egyszerű ennélfogva briliáns: A DCC jel egyik felébe a "felhasználó" három diódát rak egyik irányban, egyet a másikban, ettől a négyszögjel egyik oldalon alacsonyabb lesz, azaz aszimmetrikus a jelző előtti szakaszon. Pl a ZIMO és LENZ dekóderek ezt érzik. Innen tudják, hogy jön-e a mozdony, vagy megy, tehát ellenkező irányból nem áll meg a jelző előtt. A fix fékút kezdete is ez a szakasz, innentől van értelme a pl 30 cm-es fékútnak.

Itt a 2 kép is a bekötésről.

Ha készen leszel, egy vevőd már biztosan lesz

(#) Dietrich válasza Dietrich hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Elnézést a leírásért, most látom csak, hogy ezt már említetted...csak akkor mi a gond az ellenkező iránnyal?

---------
más: a digitoolsnak adtad el??? egyszer azt mondtad nekem, hogy csak magadnak, hobbiból csinálod és nem adod el a jogokat

én is vevő lettem volna rá
Következő: »»   12 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem