Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   5 / 23
(#) Ferkógyerek válasza ostoba hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Nem ez az egyetlen követelmény!
Nehogy rákösd közvetlenül a hálózatra!
Csak külön leválasztott fogyasztók táplálására használd.
Ha pénzt szeretnél csinálni belőle akkor vedd fel a kapcsolatot a helyi szolgáltatód illetékeseivel a lehetőségek megbeszélésére.
(#) googa válasza ostoba hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Áruld el nekünk mi az olcsó forgó mozgásod? Irodaszék? Na, de komolyan!
(#) fege válasza Fakukac1 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szevasz Fakukac
Mi volna ha ezt a nyomatékkulcsos dolgot megfordítanánk ( mivel a nyomatékkulcs adott erőnél leracsnizik ) tehát visszafelé kezdenéd el tekerni . Ezzel tudnád mérni a masinád nyomatékát . Tehát a kulcs karja rögzítve a másik végét tekered , állítod a kulcson a nyomatékot , és nézed hol szabályoz le .
Üdv fege
(#) ostoba válasza googa hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
mondjuk van havi 100 l gázolajom ez adottság ebből van a forgó mozgás.
mint az is adottság hogy a konnektorban 180-at is tudok mérni 230!! helyett, szóval gyenge az áram az eon 5 millió forintos sárga csekkért meg oldja ezt a problémát. naszóval tud valaki valami okosat? a leválasztott fogyasztók nem jó megoldás, szinkron hogy?
(#) Ferkógyerek válasza ostoba hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szinkron sehogy!
Életveszélyes!
Gondold el hogy leválasztanak egy hálózatszakaszt az általuk ismert minden betáplálási irányból, erre te feketén visszatáplálsz a hálózatra onnan ahonnan elvileg nem is jöhetne áram. Rettentő balesetveszélyes, és hosszú hűsölés a jutalma.
Még egyszer ismétlem ne próbáld meg!
(#) ostoba válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
akkor másként:
van egy adott nagyságú szinuszos feszültség fix frekvenciával hogy igazitanád hozzá egy generátor kijővő feszűltségét, tőkéletesen? a generátor tipusát megválaszthatod!
(#) Atis57 válasza ostoba hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szia!
pedig ebben csak a leválasztott fogyasztás az igazi..
(#) deguss hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Áramtermelés, bolygónk jövője, akit érdekel, és van egy szabad órája. Hentesi Zsolt, az ELTE professzorának előadása. Érdemes megnézni.
(#) varadi hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
SZIASZTOK!
Elnézést hogy nem olvastam végig a forúmban hozzászóltak összes irását, de a kérdésem, s egyben a megjegyzésem is ezzel a témával kapcsolatban a következő.
Szóval, köztúdott hogy 12voltos akúmmúlátorról űzemeltetett közvetlen fogyasztó nem gazdaságos, példáúl világitás megoldására kevés, legfelyebb vészkijárat megvilágitásra elegendő....laptop táp esetleg telefon töltő vagy egyébb közvetlen táplálása érdekében sem egy nagy dúrranás, hiszen mint túdjúk ezek a kapcsolóűzemű kisteljesitményű tápok a 220voltról szinte alig fogyasztanak valamit.
A napelemmes megoldás az még csak csak jó ötlet...de mint fent is olvastam, a legdrágább berúházások eggyike.
Ami a legborzasztóbb, hogy a mostani kereskedelemben kapható akkúmúlátorok minősége......egyszerűen katasztófális!
Az árakról nem is beszélek....tehát akár fotovoltáikús akár szélgenerátoros megoldást választanánk az akúmúlátorok árra minőségét figyelembe véve nem gazdaságos. Tehát ezekre a megoldásokra befektetett összegek nem nagyon térűlnek meg, a még mindig közvetlen 220voltos hálózati energiával szembe.
Gondoljúnk csak bele, egy állandó UPC-ről űzemeltetet számtógépre.....hányszor kellene és milyen áron akúmúlátort cserélni...s még akkor nem beszélek az útánna töltéskor elhasznált energiáról.
Senkit nem akarok lebeszélni a kisérletezésről sőt .....hátha valami okos dologra jön rá....de túdomásom szerint nincs gazdaságos alternativ villamos energia, legalább is házilag előállitott lehetőségét nézve.


(#) Atis57 válasza varadi hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
zia!
EZ IGY EBBEN A FORMÁBAN ?!?!?! méghogy köztudott!!!!!
hasonlitsd már össze a 12V-s és a 230V-s izzókat!!!!
akkor mások miért csinálnak 12v-s akkus világitást?
egyedül az utóló mondatoddal értenék egyett.
A UPC kábelhálózati szolgáltató cég: AZ UPS meg szünetmentes tápok "összefoglaló"neve.
(#) fvm hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Abban kérnék segítséget, hogy a mellékelt képeken látható villanymotor alkalmas lehet-e áramtermelésre?
Ez egy mennyezeti ventillátor volt...
Ha igen hogy célszerű átalakítani?

Köszönettel: FVM
(#) fpali53 hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Ezen az oldalon új vagyok, de régóta figyelem a fórumot. Most készül a hálózatra termelő 2kW-os szélgenerátorrendszerem. Most építem a tornyot. Nem bonyolult a pályázatírás, sőt ezen már túl vagyok, sőt nyertem is 300000Ft-ot ha kész lesz. Az áramszolgáltatóról csak pozitívat tudok mondani, az engedélyeztetés símán ment. Szerintem minimálisan csak ilyen nagyságban célszerű a dologgal foglalkozni, mert nem hozza a kívánt eredményt. A városunkban van már rá példa, működik egy 10 KW-os szélgenerátor. Természetesen a szélgenerátor gyári készítésű. Számítasaim szerint 7 év alatt jön vissza az ára a mai villanyárral számolva. Szívesen válaszolok kérdéseitekre.
(#) fpali53 válasza fvm hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Mivel itt a tekercselt közepe áll, a külső rövidrezárt forgó gyűrűt kell átalakítani, úgy hogy sok állandó mágnest kell belehelyezni. Természetesen a mágnesek számát az állórész tekercseihez kell igazítani. Az ötlet nem rossz, mert ez egy sokpólusú, alacsony fordulatszámú motor.
(#) fvm válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Köszönöm a választ! Arra gondoltam , hogy esztergáltatnék egy kúpos végű részt a régi lapos helyett és abba raknék téglalap alakú mágneseket.

A kérdés az hogy mennyit és milyet?

Gondolom a terhelhetőség adott, azaz a tekercshuzal átmérő megszabja mekkora lehet a kivehető teljesítmény. FFVV
(#) Atis57 válasza fvm hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Szia!
én régi 60W-s mennyezeti ventillátorokból csináltam generátort . Persze egyik sem megy a 30W felé. nem esztergáltam új forgórészt,ki kerestem a kondi értékét ahol felgerjed.a trafóval/soros rezonancia 8-10Hz en /
a alpátokat műanyag csőből vágtam.Ez 12V-s akkut tölt
(#) tomi50 hozzászólása Márc 27, 2009 /
 
Kérdésem a következő: 2 db 12 voltos napelem hozzávaló 2 db 12voltos töltésvezérlő 2 db 12 voltos akkumulátor az inverter viszont 24 voltos az akkumulátorok sorbakapcsolásával használható-e igy a rendszer? Aki tud segitsen.
(#) fpali53 válasza tomi50 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Természetesen használható, de feltétel, hogy a napelemek, és az akkumulátorok egyformák, lehetőleg egyidősek legyenek.
(#) StefanovE válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szervusz, engem ez a kérdés egyre jobban foglalkoztat. Sajnos nem vogyok mérnök. Tudsz ilyen rendszereket tervezni? Egyik barátomnál most szeretnénk egy ilyet beípéteni - 2 kW vertikális szélerőmű. Amennyiben érdekel hívjál fel - **/**** ***. Üdv

Nem hiszem, hogy nyilvánosan kellene közölni a telefonszámod! (Hacsak nem vagy mazochista...)
Frankye
(#) fpali53 válasza StefanovE hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nem vagyok mérnök, csak villamosipari technikus. A 2kW-os rendszeremet nem kellett terveztetni, ha be vannak tartva az építésügyi szabályok. A hálózatra kapcsoláshoz Démasz partnerre van szükség, aki elintézi a mérőcserét az áramszolgáltatóval. Az egészet viszont én szereltem össze. Ha valamire kíváncsi vagy hívjál ** *** *****, vagy küldjél e-mail címet. Én pedig kíváncsi vagyok a 2kW-os vertikális szélgenerátorra. hol lehet kapni, mekkora a kerék mérete, milyen a generátor.
Pali

Nem hiszem, hogy nyilvánosan kellene közölni a telefonszámod! (Hacsak nem vagy mazochista...)
Frankye
(#) george47 hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
Helló mindenkinek!
többé kevésbé olvastam a az ebben a témában irt hozzászólásokat itt is és másutt is csak nekem van egy problémám az energia számitással!!! Annó az éghajlattan prof azt mondta hogy 1440W/m2 a légkörre esö sugárzás. erre sorra olvasom hogy 1350 és néhány w/m2 A természettudományi kisenciklopédiában annak idején azt irták " a földre esö sugázás a bejövőnek 30%-a + 18% a szórt sugárzás, azaz 48% összesen. Akkor hogy jönnek ki ilyen 8-900 W-k a számitásokban. Ugyanakkor egy véletlen folytán méricskéltem napelemeken 2006 őszén s a téli hónapokban a nyárihoz viszonyitva igencsak ugráló értékek jöttek ki. Azaz 5-10 sőt 19%-l többet mértem mint augusztusban. ( mint tudjuk akkor erős naptevékenység volt! Mindezt reggel 8 és 9 között!!! Nyáron pedig azóta is most már napközben is ha erős UV sugárzást jeleznek elő akkor mindig többet mérek mint ezelőtt 3-4 éve. Ugyebár egy egység teljesitmény az az áram és feszültség szorzatából adódik. A hatásfok pedig a felület és a teljesitmény viszonya.Akkor a napelemek esetében miért beszélünk alig 16-20%-s hatásfokról. Amikor pl egy japán gyártmányú Kyocera tábla adatai 21,7 v és 5,02 A. A felülete pedig 0.54 m2. Namost ha ezeket az adtokat nézem akkor elvileg 28% energiát képes leadni. Azonban ez az üresjárati feszültség. Állandó terhelés esetén csak 17,4 V-t ad igy már csak 23,3% a hatásfok . De mi van akkor ha napkitörés van és megugrik 19% -l azaz 25,8V -t ad le és az akkura 20.68V jut. Energia szempontjából jó lenne kihasználni, ugyanakkor az aksira meg veszélyes lehet.
A szenyezés hatásából lehetne plussz energiához jutni, de az aksi nem biztos hogy birja. Elnézést ha hosszú voltam de muszály volt mert amikor cégeknél érdeklődtem több esetben fogalmuk sincs az egészről!!! george47
(#) Atis57 válasza george47 hozzászólására (») Aug 20, 2009 /
 
Szia!
az a baj, hogy itt is bekeveredtünk a "kinai mértékek világába"sok helyen adnak meg adatokat, amik az 1500 W---1000Wig szórnak.( légkör határán-- a földön )ekkor jön még a solarállandó--ez régen 1 nél kisebb szám volt. (de kinaiban 1,25--1,5!)
a saját méréseim ,tapasztalataim szerint nem érdemes 650W/m2 nél nagyobb értékkel számolni.!
A napelem hatásfoka nem változik --DE: a spektrális érzékenysége sem! CSAK A NAPSÜTÉS "ereje"ahogy a föld légköre torzitja !! gondolj bele :délben kb.5-800km levegő, este meg akár 1500km nyi levegő is van előtte.! ráadásul még a fénytörési mutató is ingadozik!
A napelemekre megadott értékek csak névlegesek!! nincs egyesével mérve!!
HA: 21,7V ez üresjárási--az 5,02A meg rövidzárási áram
ez is csak "szélsőérték"
ha a napsütés állandó lenne akkor: a feszültség kb 70-80%-át az áram max.90%-át tudnád kihasználni--DE NEM EGYSZERRE! mert ott van a belsőellenállás is , ráadásul ez is hiperbolikus!
ezen probléma áthidalására dolgozták ki az MPP töltőket. ez munkapontkeresős -mindig max. energia kinyerésre törekszik.
a cégek itthon csak kinai viszonteledók- miről legyen fogalmuk? esetleg a" szőke ügyfeles cicababának "-- neki munkaidő után teljesen "más" dolga van --és csak azért kap fizetést, nem az ügyfelekért.
persze voltak/vannak kivételek --de Bence barátom meghalt -- azóta a felesége vezeti az üzletet --már nem járok oda vásárolni........
(#) pudding1 válasza george47 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
A téli teljesítmény növeledéshez sokban hozzájárul hogy a napelemek 20 c' körüli panelhőmérsékleten a leghatékonyabbak. Nyáron az enyémek nem ritkán túllépik az 50c'-ot Érdekes volt megfigyelni hogy slaggal lelocsolás után jó 10 percen keresztül mennyire megugrott a termelés. (19A-ről 23-25A-ra) Nagyobb mennyiségű panel esetében már határozottan nyereséges lehet a panelek hűtése. (Van egy törött üvegű panelom amit úgy tettem használhatóvá hogy elé szereltem még egy üveget. Az ugyanolyan típusú ép panelhez képest 1,1A-el termelt kevesebbet (6,3 helyett 5,2-t) és a hőfoka 30 fokkal volt magasabb. (50 helyett 80 fok)) Amúgy plusz üveg nélkül minimális volt az eltérés pedig a miszlikre tört üveg miatt van rajta fénytörés rendesen. Most készülök saját panelt készíteni külön rendelt cellákból, ha sikerül akkor a töredékébe kerül a magyar forgalmazóknál vásárolhatókhoz képest.
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia4
ez egész érdekes-- az én napelemem vékonyréteg -üveglappal. Eddig 47C fokot mértem rajta ...
Ezt a különcellás megldást megosztanád velünk---köszi.
(#) bandras válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Idézet:
„Nyáron az enyémek nem ritkán túllépik az 50c'-ot Érdekes volt megfigyelni hogy slaggal lelocsolás után jó 10 percen keresztül mennyire megugrott a termelés. (19A-ről 23-25A-ra)”

Tökéletes megfigyelés, csak a következtetés helytelen. A napelem zárlati árama és a max teljesítményhez tartozó árama között nagyon kicsi a különbség, azonos fényviszonyok és panelhőmérséklet esetén. Az áram a zárlat és a max teljesítmény közötti tartományban leginkább a megvilágítástól egyenes arányban függ. A max teljsítményhez tartozó és az üresjárási feszültség a panelhőmérséklettől függ fordított arányban. Amikor 50 fokos volt a paneled, pár Volttal alacsonyabb volt a feszültség, ezért az akku kevesebb áramot vett fel. miután lelocsoltad a panet, megemelkedett a feszültség és az akku ezért vett fel nagyobb áramot. Az MPPT (maximum powerpoint tracking) solár töltő időnként leválasztja a terhelést, megméri az üresjárási feszültséget és úgy állítja be a terhelő áramot, hogy beálljon a max teljesítményhez tartozó feszültség, ami mindig pár volttal alacsonyabb az üresjáratinál. Az, hogy mennyivel alacsonyabb, csak a sorbakötött elemi cellák számától függ.
Üdv.
(#) Atis57 válasza bandras hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia!
az MPP töltőről tudnál többet is irni? -érdekelne hogyan kellene leutánozni PIC nélkül! köszi...
(#) fassenkugel válasza fpali53 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
melyik város? azért érdekel, mert itt finoman elhajtanak a ****ba.

milyen módon táplálsz majd vissza? inverter??

Trágár szavak helyett inkább a mondatkezdő nagybetűkre kellene koncentrálnod...
-- kobold
(#) fpali53 válasza fassenkugel hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
A város Tótkomlós, és a szegedi démaszhoz tartozik. Az inverter hálózattal párhuzamosan járó WB 3300-as.
A többit emailban írom
(#) bandras válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Elsőként csatolom a kezelésijét.
(#) fpali53 hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Ha valakit érdekel, akkor van egy ilyen szélgenerátorom eladó
http://www.expressz.hu/secure/showAdvert.do?rid=1&aid=17638036&cid=1531
(#) erbe válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ez a link nem link!
"A regisztrációhoz adjon fel apróhirdetést!"
Következő: »»   5 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem