Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   99 / 507
(#) lehar válasza watt hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Ha 12 tekercs+12 pár mágnes,akkor 3 fázisu,ami nem olyan jó.Ha 14 pár mágnes,akkor 14 tekercs+7 egyenirányitó hid.Igy a legtisztább kép.
(#) watt válasza lehar hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

12/12 esetén csak 180° alakulhat ki, mivel minden tekercs előtt ugyanakkor változik meg a pólus(azaz 2 fázis).
Hogy alakul ki a 120° fáziseltolás a 3 fázishoz szerinted?
Csatolok egy generátort, ami 15 tekercses és 16 mágnespáros. Ez 15 fázisú!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

A féktárcsa amire tervezem a mágneseket "felszerelni", ha ugyanakkora közöket (alsókerület, mágnes hossz alsó kerülete) hagyok ki akkor a talált ideális árú és méretű mágnesek mérete 40X18X10mm, amiből az adott kerületre a fentebb leírt metódus szerint nálam 14 darab fér el maximum. Ha nem akarom, hogy a generátor "rángasson", akkor nem a maximális tekercsszámot (14db) tervezem, hanem 2db-al kevesebbet, igaz így a tekercsek száma miatt csökken a teljesítményem és valamennyi veszteséggel is számolnom kell, de a forgás egyenletesebbé válik. Ezen felismeréseket, tapasztalatokat "szürtem le" idáig. Az egyenirányítást szeretném későbbre tartogatni, így a 12 tekercs kivezetéseit műgyantás kiöntés után akarom, fogom a legideálisabb működéshez képest egyenirányítani, így a berendezés akár 6db egyenirányító hidat is kaphat, vagy három esetleg négyfázisú generátorként is funkcionálhat, ezért érdeklődtem az előbbi hozzászólásokban a menetszámokról. A 48 voltos kivitel jobbnak tünik, de a 24 voltos rendszer egyéb összetevőinek elterjedtsége gyakoribb.

Igen,itt minden eggyes tekercs külön van egyenirányitva.Amit én ajánlottam(14tekercs),ott két-két tekercs van sorba kötve,és utána egyenirányitva.A rajzon csak 5 tekercs van.de képzeld hozzá a hiányzó kettöt.

Akkor eddig szinkronban vagyunk. Na most én azt mondom, hogy a 12/12 verzóban bármennyi összetartozó tekercset sorba lehet kötni, attól nem fog jobban, vagy kevésbé rángatni, így a feszültség nő.
A 12/14 verzó helyett jobb a 12/13, de ez már majdnem mindegy, mert itt semelyik tekercset sem lehet sorba kötni, valamint egyenként kell egyenirányítani, ahogy írtad.

Én azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne 3 fázisú kialakításokat megoldani. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha nem felváltva fordulnának a polaritások, hanem pl. hármasával cserélődnének. Ekkor valódi 3 fázis jöhetne ki 3 tekercsenként. A lüktetés is csökkenne és a tekercseket is sorba lehetne kötni a nagyobb feszültség eléréséhez vastagabb vezetékkel. Szerinted?
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

A HP terveken 12pár mágnes és 10 tekercs található, így 30 fokonként van egy mágnespár és 36 fokonként a tekercsek, ami azt jelenti, hogy a két szemben elhelyezkedő (180 fok) mágnespár, illetve tekercs van fedésbe egymással egy azon időben. A két szomszédosan sorbakötött majd egyenirányított tekercsben némi veszteség is létre jön, hiszen a forgomozgás megadott fázieltolódásai miatt nincs tökéletesen metszésben a mágneses mező. A 14/12-es verziónál módosúl a képlet, de az elv ugyan az marad!
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Figyelem az eszme futtatásaitokat, és örülök, hogy vitatkoztok valamint pontosítjátok mondandótokat. A vita mindig előre mozdít valamit, amit én nem azonosítok a veszekedéssel, mert az csak megoszt és csak kárt okoz! Csak így tovább kell a sok építő vita!
Azért meg kell jegyezzem én a mágnesek számát 14pár-ban nem 13- ban állapítottam meg tehát a felvetésed, engedelmeddel 14/13-ra módosítanám, de biztos csak elírás volt és a kérdés felmerülése szempontjából lényegtelen is!
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Elöl a tekercsek száma, mögötte a mágneseké.
Akkor Te most 13/14-et választottál, vagy 12/13-at?

A mágnesek száma mindíg páros, ebben az esetben 14. Tehát 13/14! Másrészt a 12 tekercset könyebb osztani 2,3,4,6 számokkal, mint a 13-mat! Az én verzióm 14 pár mágnes 12 tekercs, vagy esetleg, ha nagyobb szerkezetbe gondolkozunk lehetne gondolkozni a 12-es, 13-as, 14-es számok egész számú többszöröseiben! Pl. 24/26, 24/28, 26/28! Mindenesetre a mágnespárok száma nagyobb vagy egyenlő, de inkább a fékezést is figyelembe tartva nagyobb a tekercsek számához képest.

Azért azt is tekintetbe kell venni,hogy mágnes/tekercspáronként max 3O-5O wattot érhetsz el.Ebböl következik hogy ha feszt növelsz,esik az áram,és viszont,igy felesleges a tul vastag drotra startolni.viszont a sok kisáramú,de megfelelő feszültségű tekercs összege sokra megy.Igy a végén meglepöen nagy áramokat érhetsz el a kivánt feszültségen.

Az lenne a kérdésem, hogy már többízben írtad, hogy tekercsenként 30-50 watt a kinyerhető teljesítmény, gondolom ez a szélgenerátor müködése során keletkező forgási sebesség miatt ennyi. Viszont több esetben találkoztam 4-10 KW- os verziokkal is, ahol ez az állítás már nem állja meg a helyét! Pl.: otherpower.com oldalon 12 pár mágnes 9 tekercs cca.440 rpm =4 KW, vagy a mai napon watt által feltett 386136 számú hozzászólásban a 15 fázisú generátor 10 KW! Akkor pontosan hogy is van ez? Mi itt a valós kinyerhető teljesítmény?

Ha a mágnesek száma nem változik, akkor a kivehető teljesítmény szempontjából a magasabb feszültség az előnyösebb a kisebb áram miatti kisebb veszteség miatt. Ha tekercsek belső ellenállása kisebb, akkor ez még jobban elősegíti a jobb hatásfokot. Viszont a huzal hossza is előnyös lenne, de ez ellentmondásos, így el kell találni a megfelelő arányt.

Az, hogy mágnespáronként mennyit érhetsz el, az sem ennyire egyértelmű. Függ egyrészt a mágnes erejétől, és sokkal inkább a résben uralkodó mágneses erőtől. Tehát a legjobb az lenne, ha a tekercs vastagsága 0!mm lenne és a rés is. Ez persze messze nem teljesíthető, de ebbe az irányba érdemes törekedni. (A csatolt generátor sem 50W-os tekercsenként.)

Idézet:
„A mágnesek száma mindíg páros”

Igen ebben igazad van, ezt nem vettem figyelembe, mikor a 12 tekercses megoldásod jött a képbe.
Tehát akkor 13/14 lesz neked a nyerő, ha nem akarsz egy tekercset sem sorba kötni a másikkal.

Egyébként nem a mágnesek száma páros(mert az nem is lehet páratlan), hanem a mágnespárok száma az!

Nem "nem akarom" sorba kötni a tekercseket, hanem egy lehetőséget szeretnék "nyitva" hagyni!
Elképzelésemben a 12 tekercset favorizálom a variálhatóság miatt. Ha a tekercsek elkészülnek, akkor azok végeit kivezetem a műgyantán kivülre, hogy nyitva hagyjam a lehetőséget a 2,3,4,6 fázisú kialakításnak vagy a páronkénti egyenirányításnak. A végső kialakítás a teszteredmények függvénye lenne, ugyanis kétségeim vannak a maximális 50 W/tekercs teljesítmény miatt! Természetesen a legjobb teljesítményű lenne a nyerő!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Ok igy is megy,csak már a tesztnyuzásnál tartanál.Tulajdonképpen csak igy fogod magadnak tisztázni véglegesen minden elképzelésed.

A "tesztnyúzásig" az alábbi feladtokat kell megoldanom.:
1.) A rendelkezésemre álló féktárcsák csapágyházas közös tengelyű kialakítása állítható tányérrés szabályozással (légrés állíthatósága a kiöntött tekercsek műgyanta vastgságához képest, tervezet rés: max 33mm, min. rés: 26mm)

2.) Véglegesen tisztáznom kell a tekercsenkénti menetszámokat és huzal átmérőt (fórum)

3.) Gondoskodnom kell egy nagyobb teljesítményű ismert fordulatú villany motorról, amin áttételekkel több fokozatban, esetleg fokozat nélkül számítható fordulatszámokkal tesztelhetem a berendezést.

A tekercs menetszámot,és huzal átméröt, kiolvashatod a HP által megadott táblázatbol.Ha nincs meg neked,szivesen elküldöm.Az én generátoromat is az alapján készitettem.Teszt motornak ajánlahatnám egy kiszuperált mosogép motort.Vannak elég nagy teljesitményüek is.(3-5száz vattosak)Esetleg lomtalanitáskor,szétnézel,és egy kitett mosogépböl kibuherálod.Igy nem kerül semmibe.Ha jol emlékszem azoknak valahol 15OO körül van a fordulata percenként.Szerintem éppen jó lenne tesztelési célokra.
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Okfejtésemet folytatva visszatérnék a menetszám és huzal átmérő okfejtéshez. Ha abból indulok ki, hogy az általad leírt, megnevezett 100-500 RPM az üzemi fordulata a szélgenerátornak. Ha az otherpower.com-on bemutatott generátor 450RPM-es fordulaton 4 KW teljesítményt tud 12 mágnes párral és 9 tekerccsel, tekercsenként 55 menettel #15-ős huzalból háromfázisúra kialakítva, akkor hol vagyunk mi a maximális 50W-os tekercsenkénti teljesítménytől!?!?!?
Lényegében az üzemi fordulat határ esetnek mondható és nem a jellemző fordulatszám, inkább a müködési fordulat felső határa, de akkor is keveslem a tekercsenkénti 50W teljesítményt! Az alkalmazott mágnesek N40-es mágnesek ezzel szenben az általam kinézett mágnesek N45 tipusúak. A tervezett tekercsvastagság is kissebb, ami kisebb légrést tesz lehetővé! A tárcsák egyenesfutása, további finomítási beállítást is feltételezhet.

Akkor mennyi a tervezhető teljesítmény?

Mi a teljesítmény és az egyenáramú, esetleges 3-4 fázisú kivitelek közötti összefüggés?

Mekkora huzal átmérővel számoljak?

Mennyi legyen a tekercsenkénti menetszám?

Szerintem el kell végre döntened, hogy lehar szavát hiszed el, vagy az általad említett oldalon talált adatokat, és az alapján építkezel. Nem hiszem, hogy itt számodra kielégítő számokat, válaszokat fogsz kapni.

Egyébként nem találom azt a generátort, belinkelnéd?

Nem "szavahihetőség" problémám van, szerintem mindenki jó indulattal áll hozzá a kérdéshez! Egyébként a generátort nem linkeltem be, ugyanis nincs mit belinkelni, a fent említett oldalon (www.otherpower.com) szélgenerátor alkatrészeket, összetevőket lehet vásárolni. Az alkatrészek egy adott konstrukció részei, részelemei, melyek nem összeszerelve vásárolhatóak meg! A konstrukció 300mm tárcsára szerelt 12 db mágnespárral (kerek, vagy hasáb mágnesek, ízlés szerint) 9 tekercses állórésszel három fázisú kivitelben kerül értékesítésre!

Végre rájöttem,honan a véleménykülömbség.Megnéztem az otherpower.com-ot.Itt valoban ugy van ahogy irod.De : ha megnézted az ott alkalmazott Neodim mágnesek méreteit,azok jóval nagyobbak mint a HP-ben alkalmazottak(az árukrol nem szól a fáma)Igy természetes hogy jóval nagyobb teljesitményekre képesek.Ez esetben a 2-3 száz watt se tünik nagynak páronként.Sajnos pontos méreteket nem mondtak a mágnesekröl(vagy csak én nem láttam),igy elég nehéz saccolni.De azért a mágnesek méreteihez kell mindenképp igazitani a tekercseket.Az én neodimjaim 10x20x50-esek.Amit a otherpower.com-on láttam,ennek a töbszöröse.Minim 4 szer több ha térfogatilag számolok.

Ha vissza lépsz az otherpower-re,láthatsz egy 19O3-as vertikális gözgépet,klikkelj rá és arra lett szerelve a tralala által emlitett generátor,szél helyett egy régi,felujitott, gözgéppel forgatják.A többit már megirtam.

Az adott konstrukciónál a beszerezkető alkatrészek két fajta mágnessel párosíthatóak, kör illetve hasáb mágnesekkel. A kör mágnes 2" X1/2"=50,8X12,7mm, a hasáb mágnes 2"X1"X1/2"=50,8X25,4X12,7mm. Anyaguk N40-es neodimium 12700 Gauss= 1,27 Tesla
Nem tudom, hogy a térfogatnak, vagy a "metsző" felületnek van-e befolyásoló hatása homogén szerkezeten belül, de nekem az utóbbi a felület tünik logikusabbnak, a vastagság "csak" az erővonalak "nyújtására", mágneses kapcsolat létrehozásánál van szerepe (fémtárcsán közvetített erővonalak száma) a szomszédos mágneshez viszonyítva. Elég zavarosan írtam, de azért remélem érthető! Tehát a hasáb mágnes felületét vizsgálva az általad használt mágnes felületek ha jól emlékszem 50X20mm-es, ami 1000mm2, ez a felület metszi a tekercseidet, az említett 2"X1" =50,8X25,4mm-es mágnes felülete 1300,48mm2! A külömbség (cca. 30%)nekem nem tűnik hatalmasnak a teljesítmény külömbségekhez képest!
(#) Akashi hozzászólása Márc 1, 2009 /

Üdvözlök Mindenki a fórumban.

már régóta foglalkoztat ez a dolog és ma rászántam magam hogy nekifeszülök én is a szélgép témának.
Nem tudtam még átolvasni az egész topikot (jó hosszú), de megfogalmazódott bennem pár kérdés, hátha valaki tapasztaltabb megossza a választ.
- Nagyobb felületű rotor (több lapát) --> nagyobb forgatónyomaték, több teljesítmény.
Gyakorlatban ha generátort akarok meghajtani érdemes sok lapáttal, áttétellel próbálkozni? Mekkora a hozzávetőleges áttétel?
Szerintem minden ott dől el hogy mekkora felületű szelet tudunk befogni.

A HP leírásában az alkalmazott mágnesek mérete (2"X1"X1/2") és darabszáma (2X12db) megegyezik az otherpower oldalon található mágnesekével, a külömbség a HP-nál N35-ös 1,17T, míg a otherpower-nél N40-es 1,27T. Mi okozza a hatalmas teljesítmény külömbséget? A tekercsek HP 10 tekercs, otherpower 9 tekercs! Honnan a hatalmas külömbség?

Köszi, megvan! Ez egy 12 tekercses 16 mágneses kivitel. 2kW-ot ad le a kép szerint, ami nem is rossz egy gőzgéptől!

A mágnes minden dimenziója jelentősen befolyásolja az erősségét. Elég ha kipróbálod, hogy két lapos mágnest összetapasztva, kétszer erősebbek lesznek.

Ezért ajánlom mindenkinek hogy addig ne probáljon generátort tervezni amig nincsenek meg a hozzávaló mágnesei.Ugyanis a tekercseket a mágnesek alapján kell elkésziteni,a tárcsákat a tekercsek alapján,csak ezután a többit.

Rendben! Elfogadom! De mi van egyezőségek esetén! Egyforma méretű mágnesek, az egyik generátor 9 tekercs 3 fázis 4 KW, 10 tekercs egyenirányítva cca. 5-600W, ez több mint érdekes!

Jó lenne végre egy számító képlet!
Menetszám, változás intenzitása, mágnesestér erőssége, várható feszültség, várható teljesítmény!
Következő: »»   99 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem