Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Sikerült feltuningolnom a las-6-os lézeremet, és annyira tetszik hogy szeretnék mégegyet csinálni belőle Na szóval motrok megvannak lézerdióda is megvan már csak valami egyszerű vezérlés kellene a motroknak nem fontos hogy hangra mennyen, csak pl 3-4 másodpercenként kellene váltania az ábrákat. Valakinek nincs véletlenül erre egy kapcsolása? Köszi szépen előre is
Üdv
Fejlemények a három motoros PIC-es motorvezérlővel kapcsolatban...
Rossz volt a kapcsolóm, minden állásban mind a három érintkezőjénél vezetett... Most egy 3 állású kapcsolóval helyettesítem így ha a középső és egyik szélső vezetéket összezárom akkor a PIC vezérli a három motort, ha egyik vezetéket sem zárom össze, akkor is a PIC vezérli, de akkor a potikkal én is tudom valamennyire állítani, hogy mennyire forogjon leglassabban, ha másik állásba rakom a kapcsolót, akkor meg teljesen manuális módban üzemel! Tehát szerintem a sok bénázásom ellenére tökéletesen működik pepe33 által beégetett PIC program! Mégegyszer nagyon szépen köszönöm neki! Még annyi észrevétel, hogy még régbben tanácsolta valaki, hogy leddel nézegessem a lábakat... A mostani tapasztalat szerint is: A 7. lábnál em világít a led, a 8. lábnál kb másodpercenként villog, a 14. lábra téve folyamatosan világít, bármit csinálok nem változik a fénye sehol, viszont a motorok fordulatszáma folyamatosan változik. Viszont még Zenetom-nak még valami nem jó...Bővebben: Link
Annyi észrevétel van még, hogy manual módban nállam a PIC 3-as láb és a test között kb 5V van, K1ll3rghost-nak pedig 0. Szerintem valahol itt a hiba nállam.
Örülök hogy müködik végre !
Zenetomnak is menni fog szerintem. Nem mindig egyszerü éleszteni egy kapcsolást.
Hát én feladom. Már annyiszor átnéztem hogy jobban ismerem mint a tenyerem.
Senkinek sincs valami ötlete?
Van egy kapcsolásom a motorvezérléshez de nem tudom hogy ez így működhetne-e. A diódák előtti ellenálásoknak mindegyiknek más az értéke így a motor minden lépésnél más fordulattal működne. A motor 20-30 mA-t vesz fel. Szerintetek egy így működik?
Elvileg működhet de az ellenállások helyett én potit tennék hogy minden lépésnél be tudjam állítani a
megfelelő fordulatszámot De most nézem a léptető (clk) bemenet nem jó helyre van kötve ! azt minimum egy nyomógombbal kösd a+ra és akkor minden nyomásra lép az ic
jobban átnézve az egész nem jó ! a motort a +ról a -ra kell áttenni , a z ic 8 lába és a diódák közti kötést megszüntetni és elég bele 1-1 dióda minden kivezetésre
a ledeket elhagyhatod
Úgy kellene megoldani hogy 3-4 másodpercenként váltson az ic de a legjobb az lenne ha mély hangra/ dobütésre váltana.
Így már szerintem jónak kell lennie.... Szerintetek?
Ez a rajz már jó de nem vagyok benne biztos hogy a 4017 elbírja a motorodat ! én még a biztonság kedvéért beletennék egy 2803 meghajtó ict az 500ma -t bír biztosan vinné a motort , vagy egy lm317 et alakítanék ki áramgenerátorként és annak a lábán kapcsolgatnám az ellenállásokat így nagyobb terhelhetőségű lenne az egész
Hát a motorom az 20-30 mA-t vesz fel meg mértem., ennyit egy led is felvesz tudomásom szerint....
De amikor indul a motor , a tükörrel terhelve jóval nagyobb áramot is felvehet !Tudod mit próbáld ki csak egy 30 ft os ic-t veszíthetsz
de használhatsz 1 tranyót is (pl: BC182) nem kell ic...
Az lm 317-est hova kellene berakni a kapcsolásba?
Milyen az a motor? Csak azért kérdem, mert keveslem a 20-30mA áram felvételt.
Nekem DVD íróból vannak, 5V-osak, tálcamozgató motorok. 5V-on 350-400mA-er vesz fel egy motor.
Tálcamozgató motorok DVD iróból 1,5 volton 20 mA-t vsz fel és 1.5 volton is elég gyors szerintem.
Kb 1,5V az a feszültség, ahol elkezd forogni a tengely, pláne ha rajta van a tükör. De ha állandó sebességgel forognak a motorok, akkor csak 1 ábrád lesz. Ahhoz, hogy több ábrád legyen változtatgatni kell a motorok fordulatszámát ==> feszültségét, de lefelé már nem lehet, csak felfelé. Én a helyedbe túlméretezném az ilyeneket, nem számolnám ki jahszál pontosan.
Sziasztok.Szeretnek epitteni egy open loop-os cucco.LPT-rol szeretnem uzemeltetni!ehhez keresek kapcsolasi rajzot es valami progit.
Koszi WaRL0
Sziasztok!
Ma találtam egy kis játékot (2,7MB) A lényege, hogy pár tükör ls dicro segítségével kell lézeres rendszereket kiépíteni...A játékot 5/3-ra értékelték, de nekem tetszik, aranyos De inkább belinkelem az eredeti leírást. A weblapról le is lehet szedni a játékot Bővebben: Link Elég hamar ele buktam a játékba... Azon a pályán vagyok, ahol nem szabad keresztenie egymást a nyaláboknak...
Sziasztok!
Már egy éve is lehet, hogy itt jártam, igyekeztem mostanság végig olvasni a topikot. Okosodtam is meg nem is. Épül a lézerem nekem is, most a galvóknál tartok, már minden meg van tervezve, saját nyákok. Külömböző galvók.Még egy hónap és működni is fog minden, ha lesznek normális képek teszek fel, és a teljes dokumentációimat is felrakom, ha érdekel valakit. Galvóból én az orsós változatot csinálom, amit esztergáltattam, pont a mai nap tekercseltem fel. Ezzel lenne is egy kis gondom !!! Feltekertem, és megmérve, galvónként 2,8 ohm lett az ellenállása. Egy galvóra 2*90 menet lett feltekerve. Ez ebből baj lesz, vagy nem? Tudtommal 4ohm-nak kellene lennie. Ha tud valaki választ adni, megköszönném!!!!
Ha felteszed az összes dokumentációt esetleg építési útmutatót azt nagyo nagyon megköszönném, szerintem sokmindnekit érdekelne!
Esetleg egy cikk készülni fog belőle?
Úgylátom hogy az én galvóbelsőmet alakítottad ki.
Ami alapból időksorán problémás lett hogy az alu testet már leváltottam műanyagra jelenesetben a legolcsóbb PVC megfelelt erre a célra. Ugyanis mint villanyszerelő rájöttem hogy mivel az alumínium átengedi a mágnesességet és általában olyan alumíniumok ezek kivéve a kábelalumíniumot ami nem ötvözött ezért a mozgást csillapítja mivel mágnesezhető anyagokat tartalmaz próbáld ki egy alutömböt és egy nagyobbméretű pl HDD mágnest mozgasd mellette és észlelni fogog pillanatokon belül hogy az ötvöző anyag viszabeszél. Másik ok hogy mivel körbezárt csőben mozog a mágnes indukál benne áramot és mivel zárt a cső rövidre van zárva az áramkör és az is lefogja. A pvc csőben sokáig pörög a cucc ha megtekerem de az aluban már csak addig még forgatod. Hány darab mágnest használsz ? ha egyet akkor nagyon széles a tekercs a mágnes körül én a három mágnesről visszatértem egyre mivel túl nagy a plusz mágnes súja mint amennyit érne íz indukcióban mert mivel eddig nem ismert hosszabb egyben mágnes 2-es fúrattal így az összeforgatási pontoknál nincs kihasználva a tekercs munkája.
Jól néz ki, kiváncsi vagyok milyen lesz!
Ezenkívül inmár közel járok a 30 K sebességhez. A 20-at már túlléptem. Éppenezért bátran ajánlom a szénszálas csövet 2-es méretben mert könnyű.
Modelboltban kapsz ilyet. És rettenetesen fontos hogy a tükör vastagság vékony legyen nekem most 0.5 mm-es van rajtuk és a régi 2 mm-es hez képest majdnem 8 K-t ugrott felfele a sebesség csupán a tükör vastagsága miatt. S ha a szupepe féle Előerősítőt építetted meg azon is kell némi átalakítást végezni. A tekercselés nekem egy mágnesnél 0.3 Huzalból van egy galvón 2x 30 mkenet ami 2 ohm ra jön ki. Igazából ami még fontos a tekercselésben ha tudsz sokat számolni akkor a végfok paraméterei alapján kiszámolni hogyan tekerd hogy a legjobban illesztődjön a végfokhoz.
Üdv! Csak annyit szeretnék kérdezni hogy mennyi ideig lehet működtetni egy 16X-os dvd iróból való lézert? Hűtésnek egy 2cm vastag alucsőben van és belevan forrasztóónnal fogatva a dióda, ja és 150mA-val hajtom a szupepés generátorral.Ez így egy 10 percet mehet folyamatosan?
Köszi előre is a választ! Üdv.
Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket, Hétvégén összeállítom a dokot, és vasárnap este fele remélhetőleg feltudom rakni, átnézitek, és majd akkor utánna többet fog mindenki tudni. Djatis nagyon elszomorítottál, mert 6 db galvónak még esztergáltattam ilyen alaptestet. jöv.7-en hozzák. Arra gondoltam, ha a két végét meghagyom mint csapágyház, és a közepét kivágom, és pvc cővel helyettesítem. Csak a két vége lenne alu. Ahol a mágnes van ott pvc. Szerintem jó lenne Egyenlőre ennyi!!! Lehet, hogy még ma tudok valamit felrakni.
Halli!!!!!
Nekem a DVDírós Lézerdiódám Egy egész Szilveszteri bulit végig vitte egy kétmotoros Lézerketyerémben 160mA-val szupepés áramgenerátorral. Szerintem jó. Nekem eddig semmi gondom nem volt vele. Kb 5 órán keresztül ment. |
Bejelentkezés
Hirdetés |