Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   127 / 731
(#) subwoofer220 válasza Topi hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Helló! ez a sub 250-es erősítő hogy hajtsa meg azt a mély ládát?
(#) Alias_Kim hozzászólása Márc 1, 2009 /

HEllO!!
Nemrég kaptam egy Windows XP-s gépet és nincs hangja.Ami volt hozzá CD azt feltelepítí de nem történik semmi.Nem enged hangeszközt illetve audio hangokat csatlakoztatni,társítani.Ilyenkor mit csináljak????Aki tud az léccci segítsen!!
(#) subwoofer220 hozzászólása Márc 1, 2009 /

Sziasztok! Lenne egy fontos kérdésem! Van egy mélynyomóm.de nincs hozzá erősítő! Van kettő amit kinéztem:
Vieta: Frekvencia átvitel 85W-nál: 30Hz - 130Hz
Kimenő teljesítmény (0,9% THD) 4 ohm-on: 85W
Kimenő teljesítmény (4% THD) 4 ohm-on: 125W

vagy a: Sal SUB 250
Ez a kérdésem!
(#) vicsys válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Nekem a SAL combosabbnak tűnik...
(#) bigbrother válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Kicsik, és régiek. Minimax szerűek, 4 ohmosak. A típusuk DB1302A, ha ez bárkinek is mond bármit is, a neten mindenesetre az ég világon semmit sem találni róluk. Persze zeneileg 40W -osak, az RMS 25W. A Conductor RMS -e viszont 70, de legalább 60.
(#) Zupp87 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

És ki mondta hogy maxon kell járatni..
(#) bigbrother hozzászólása Márc 1, 2009 /

Senki sem mondta, hogy maxon kell járatni. Csak elég nyugtalanító dolog, hogy van egy "drága" pénzből összerakott erősítő, és ezen egy ilyen alig terhelhető valami van. Még a 6363S -t sem merem nagyon tekerészni, igazából mondjuk nem is ezeket az ócska hangfalakat féltem...
Ezért kellene valami olyasmi, amit lehet terhelni valamennyire.
(#) tomzon hozzászólása Márc 1, 2009 /

Hellosztok!

Építgettünk egy mély ládát haverral. de ha nagy a hangerő, és sok a mély kicsit betorzít. Kéne neki egy reflexcső.

De a csőnek a hosszát honnan lehet megtudni, mekkora legyen az átmérője?
Egyáltalán mi alapján számolják ezeket, és mikor kell betenni?

Ezek a kérdéseim csak. Előre is köszi a válaszokat.
(#) subwoofer220 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Oké köszi! Akkor az lesz. Csak 3X drágább!
(#) vicsys válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Talán nem véletlenül.
(#) Zupp87 hozzászólása Márc 1, 2009 /

Most néztem, H2000-res darabokban gondolkodsz. Ha tényleg ki akarod használni az erősítőt, akkor javaslom a HA-31-et egy háromutas konfigurációban - elmondásod alapján biztosan át fognak élni egy két házibulit, amikor oda kell tekerni a cuccnak. Nekem 2 db HA 17-582 van. Túléltek már jópár sörözős bulit, kicsi méretük ellenére is úgy szóltak, hogy le a kalappal.. viszont eléggé a tűrőképességük határán üzemeltek. Valamint ha elfogadható mélyeket szeretnél ezektől: kb. 20l-es doboz kell nekik, 50Hz környékére hangolva.. ez nem is lenne gond: nem nagy, aránylag mélyre is megy, viszont elég gyenge a terhelhetőségük a mélyebb frekitartományban ekkora dobozban, így ha a zene számottevő 40Hz alatti komponenst tartalmaz, ezekből kevés watt teljesítmély is képes lineáris kitérés fölé ringatni a membránt, hiába ezeket a 20-30Hz körüli hangokat már nem nagyon hallatja ki magából. Ha elfogadható számodra a HA 31, ahhoz a HB 12,5 közép, valamint a HG 1,9 vagy a HG 2,5 dóm ajánlott. Váltó ügyben ne kérdezz.. érdeklődj a H2000 fórumon. Az ott "lakók" már páran megépítették asszem ezt a kombinációt.

Megj: A HA 16-17-18-ak névlegesen 35, zeneileg 55W-tal terhelhetők, viszont becsületükre váljél 90dB-es átlagérzékenységük /szemben mondjuk a SAL SBX1620 86-87dB-ével.. és ugye tudjuk hogy a hiányzó 3dB-hez dupla teljesítmény kell / Egyébként létezik a HA 17-634-es verzió, amely már névlegesen 50W-tal terhelhető, PP membrános, és úgy tudom jobbak a mélyei is, bár valamivel érzéketlenebb.
(#) bigbrother válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

ácsi...
Nekem ezt ám polcra, asztalra kék felrakni, olvassál vissza!
Nem tudok a szobába elhelyezni nagyobb hangfalat! :no:
Ilyen monitor dobozok kellenének inkább, de ez tényleg off itt...

Akkor HA 17-582 + HG 2,5 egyértelműen, 3000Hz-nél vágva.. hogy mennyi lesz az alsó F3, az attól függ, mekkora dobozt engedhetsz meg neki. az én 22 lityós dobozomban 45Hz körüli F3-at lehet vele elérni.
Vagy HA 17-634. Csak azt annyira nem ismerem. Kérdezgess utána a H2000 fórumon.
(#) bigbrother hozzászólása Márc 1, 2009 /

A 634 kicsit érzéketlenebb mint a többi, és jobban terhelhető valamivel. Nem kell hogy nagyon mélyre menjen.
Majd az erősítővel is tudunk mókolni, kisebb tápfeszről járatjuk, leosztjuk a bemenetet, kicsit rontjuk a paramétereit... legfeljebb majd melegebb lesz, mint hangosabb
Kössz a tippet a magasra, és a vágásra!

Még egy tanács: a magasat mindenképp süllyeszd be az előlapba, azzal egy szintre. A mélyközepet szintén. Amúgy úgy tudom ez alapszabály, de azért elmondtam
Valamint leközlöm a shalafi66 által tanácsolt (582 v. 620-hoz, valamint HG2,5 magashoz): a mélyközép elé 1,3mH, a magas elé kb. 3,3uF+470uH másodfokú + 3,3..4,7ohm soros ellenállás.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Idézet:
„... Nem kell hogy nagyon mélyre menjen. ...”

Ez esetben megintcsak 582. Úgy tudom középtájon az a legjobb viselkedésű 17es mélyközép. A kisebb terhelhetőség miatt pedig kárpótol a nagyobb érzékenység Egyébként is: a 35 és a 70W között ugyebár 3dB a különbség egy hangfal esetén, amit a fül éppen észrevesz. De ha a mélyközép alapból ennyivel érzékenyebb (mint ebben az esetben), akkor úgymond ugyanott vagy. Sokan ijedeznek az 582-től, mondván, kicsit csúnyácska azzal a kis poliészter porvédővel. Ha gondolod, linkelek a dobozomról képet.. szerintem jól mutat a hangszóró
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Azért vigyázz, hogy kinek, mikor mit, miért ajánlasz. EGy háromutasba belekergetni valakit nem szép dolog.

Ne hangszórókban gondolkodjatok, első lépés mindig az, hogy a majdani felhasználási célt pontosan meghatározd.
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Valami 130mm-es mélyközép és egy papíros magashsz. Nem?
(#) ocsi.horvath hozzászólása Márc 2, 2009 /

sziasztok.
segitségre lenne szükségem,komoly zenét szeretnék tervezni az automba de kéne hozá tervezö program,és itt kérem a segitségeteket ha valaki tud küldeni vagy egy linket küld azt megköszöném
(#) oregtamas0202 válasza ocsi.horvath hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Üdv. Mire gondolsz. Beépítésre? Az autó tipusa és az elképzelésed?
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Azt vettem ki először a bigbrother szavaiból, hogy a nagy terhelhetőség az elsődleges. Akkor meg mindenképpen előnyös a nagy mélyhsz.. csak azok meg nem túl jól működnek kétutasban.
Egyébként 13 centis mélyközepe is van a H2000-nek, ami szintén 35VA-rel terhelhető, valamint 8-10 literes doboz is elég neki, vagy még kisebb.. valamikor szimulálgattam én azt a hszt is. Magasnak viszont mindenképp jobb egy dóm. Bár a HD 6,5-nek is egész elfogadható átvitele van, de egy papírkónuszosnak ugyebár nagyobb az irányítottsága, mint egy dómnak. Majd ezt eldönti ő.

Mármint a DB1302-re írtam, hogy valószínűleg valamelyik HA13 és egy papíros magas. 100(mint minimax), vagy 65mm-es.

Amikor kétút, viszonylag nagy terhelhetőség, és elfogadható dobozméret kell egyszerre, akkor szoktunk két kisebb mélyközepet használni egy hangsugárzóban. Még mindig sokkal jobb,mint a háromutas.
(#) bigbrother hozzászólása Márc 2, 2009 /

Végre sikerült kisütnöm, hogy tulajdonképpen mit is akarok összehozni.
-kétutas, zárt doboz
-zenehallgatás, főleg villanyzenék
-imádom a mély hangokat, dobokat stb. a zenékben
-monitordoboz jellegű dolog kell, asztalon, polcon kényelmesen elférjen
-legyen kicsi, menjen mélyre, nem baj ha érzéketlen, van kraft
-meghajtáshoz VF2 Conductor végerősítő, kb 70W RMS -sel
-nem lesz teljesen kihasználva, ha nem muszá(ly)j
-lehetőség szerint ezek mellett biztonságos működtetés, jó terhelhetőség

Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy valóban lehet valami éppkézláb dolog ebből a két kapcsolóüzemre tervezett, teljesen ellentétes paraméterű fetből.
(illetve a jelenlegi cucc -RA6363S- kiváltása)

Igazából valamilyen kész terv kellene, amiben részletesen le van írva, hogy milyen hangszórók, milyen váltóval (kapcsolási rajz, beépítendő alkatrészekkel, legalább móricka szinten), mekkora dobozba (legalább a térfogata), amit utánépíthetnék. Sajnos H2000 -kel nemigen találtam, ha van is, már nem gyártják a hangszórót, vagy böhöm álló doboz, vagy túl kevés paraméter van megadva, amiből nehéz kiindulni.
(#) Zupp87 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Azon pár H2000 hangszórók kivételével, melyeknek nincs adatlapja, mindegyikhez elegendő adat van megadva. Nem tudom, mivel próbálkoztál modellezni. Én BassBox Pro 6-tal próbáltam ki a hangszórót. A legjobb eredményt vele reflexdobozban lehet elérni. 6 literes (335x220x150mm /optimális arányok, külső méret, 18mm-es falvastagsággal számolva) reflexdobozban, 50Hz-re hangolva (kb. 30mm átmérőjű, 100mm hosszú reflexcsővel - igaz, ettől picit nagyobb kéne, konkrétan 36x250-es minimum) 68Hz alsó határfrekit lehet vele elérni. Szerintem ebben az árkategóriában és átmérőben nem nagyon van olyan hangszóró, amely ekkora, vagy kisebb dobozban jóval mélyebbre megy, és jobban terhelhető. Egyesek most lehet felhozzák a SAL kevlár 13-asát.. mélyben amúgy annyira nem gáz a hangszóró, csak elég siralmas a közepe, meg a paramétereinek szórása.. Én konkrétan SBX1620-at hallottam két útban.. hmmhmmhmm..
Igaz, hallottam olyan Hivi hangszóróról, amely 3-4 literes dobozban 40Hz-re megy.. csak az egy pöppet drágább mulatság..

Én az unibox nevű excell táblával próbálkoztam. Az a probléma az egésszel, hogy beírom az erősítő teljesítményét a paraméterek közé, és bármit csinálok, mindig kinyírja a hangszórót, mindig nagyobb lesz a membránkitérés mint kellene (ha jól értelmezem). Néha 1-2 Wattot sem bír az egész a program szerint.
A másik probléma, hogy nem igen tudom használni a programokat, ezek a szép görbék nem mondanak nekem semmit...
Somogyit hanyagoljuk ha lehet...
(#) Zupp87 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Az unibox-ot még annyira nem tanulmányoztam. Én eleinte WinISD beta-val próbálkoztam, aztán a BassBox. A program által kiszámolt optimális dobozméretet a program a szempontbol tervezi, hogy a legalacsonyabb F3-at hozza ki. De ezek a kiszámolt méretek már csak azért sem jók, mert itt tényleg előfordul, hogy pár W kilendítheti a linkitérésen túl. Ez az alsóbb frekiken szokott előfordulni általában. Erre szokták mondani, hogy nagyobb dobozban a hangszóró mélyebbre megy, ám kevésbé terhelhető. Illetve túl nagy doboz esetén egy bizonyos freki környékén még ki is emel. A másik hiba, amit elkövet a program, az a félrehangolás. Minden hangszórónál megvan az a hangolási frekvencia, ami a legoptimálisabb neki. Ezzel, és egy megfelelően megválasztott dobozmérettel szép mélytartományt, jó impulzusválaszt és megfelelő terhelhetőséget lehet elérni. De egy efféle optimális dobozt a program nem tud kiszámolni. Ehhez ismerni kell az adott hangszórót, viselkedését.. és tudni kell olvasni a paraméterekből. Nekem speciel 21l-re optimalizálta a domozméretet a HA 17-hez, ami speciel épp a maximum a hangszórónak, de a hangolási frekivel mellélőtt.

De ha nem jók az értékek, amiket a programok kiszámolnak, akkor mi értelme az egésznek?
(#) bigbrother válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

A kevés paramétert arra értettem, hogy olvasom a több száz oldalnyi fórumokat, és a tisztelt amatőr építők alig adnak meg adatot ahhoz hogy esetleg magamnak utánépíthessem a dobozt. Benyögik, hogy ennyi liter, meg ilyen-olyan faanyagokból rakta össze stb. Vagy legalábbis nem találok olyat ami tetszene.
Én totálisan kezdő vagyok, az egészben, még soha nem is próbáltam építeni semmit, és a legtöbb ismertetőnek szánt rizsát (Klinger-könyv pl.) értelmezni sem nagyon tudom.
Sal legalább összedobott egy füzetet, amiben utánépíthető dobozok vannak, az más kérdés, hogy ezekkel senki semmire se megy, ugyanaz a hangszóró, több teljesen más jellegű dobozba van beépítve, ez meg így komolytalan.

Középen a HiVi is elég gyatra, sok a rezonancia már jelelmzően 1kHz-től kezdődően, és kb hasonló a paraméterek szórása mint a SAL-nál. Szóval hiába drágább, ha alig jobb.

SBX, érzéketlen rossz impulzusválasz, mélyben-középen is, alacsony mech. terhelhetőség.
Következő: »»   127 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem