Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   128 / 731
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Azért legalább a doboz max. méreteit meg kéne határozni, hogy el tudjunk indulni valamerre. Hangszóróválasztás terén.
Mert hiába vannak vágyaid, az elektrodinamikus hangszórók kötött szabályrendszer szerint működnek, amiket nem nagyon lehet, vagy inkább nem érdemes átlépni.
(#) tomzon hozzászólása Márc 2, 2009 /

Azt mondjátok meg nekem , mivel érdemes mélyládát tervezni. Melyik az a progi, és hogyan működik?
Még absz kezdő vagyok ilyen téren.
(#) bigbrother válasza pl13 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

leírtam hogy kb, mit szeretnék összehozni, egy pár hozzászólással ezelőtt...
olyan 30-40 centi magas dobozt tudok elképzelni a polcon.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Pedig ismerek pár embert, akik igencsak istenítik a HiVi-t. Mondjuk sok olyat is, akik a SAL-t, vagy az MNC-t. Nekem sokáig volt két MNC EclipseII Home 30206-os mélyközepem, még tizenévesen. Viszonylag magas rezonanciafrekije volt, gyenge mély és nemszép középtartománya, viszont hihetetlen mit kibírtak azok nálam SAL-os tapasztalataim: Lakótársamnak volt két 29 literes reflexdoboza SBX1620-asokkal. A középtartomány elég gyér volt, a mély pedig lomha, terjengős.. pl. a lábdob hangja inkább szép lassan kimászott a dobozból, mintsem mellkason vágott. Ekkor még nem igazán foglalkoztam a miértekkel és a hogyanokkal. Az utánaolvasgatások, és a végtelen fórumböngészés akkor kezdődött, amikor megvettem a két HA 17-est. Pontos, preciz hangjuk van.
Igaza van annak, aki azt mondja: még én is amatőr vagyok. Ezt sosem cáfoltam. Azért szólogatok hozzá, mert tapasztaltam, hogy a "nagyok" meglehetősen későn reagálnak minden esetben. Hozzászólásaim általában tőlem tapasztaltabb, profibb emberek tanácsain alapulnak.. azonban előferdül, hogy kihagyok néha ezt azt..
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Igen, de abban nem volt méretezés........ pontpontpont

Meg egyes kívánságok egymásnak ellentmondanak picit. Csak ezért mertem kérdezni.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Idézet:
„Pedig ismerek pár embert, akik igencsak istenítik a HiVi-t”

Ez még önmagában semmit nem jelent, de nem volt még hangszórójuk ami mérve a gyári ígéretek közelében lett volna, azonkívük, hogy középtájon szinte mind rezonáns.
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 3, 2009 / 1

Nah, hát akkor nagyjából megvan a válasz, mert 15 litertől nagyobb térfogatú doboz nem fér el, és ez azt jelenti, hogy a megfizethető árú hangszórók közül a HA17-634/8 jöhet szóba, kb 15 liter hasznos térfogattal 45Hz-re hangolva elvileg 47, de valójában az elhelyezés miatt jóval alcsonyabb -3dB-es pontot ér el.
Tényleg, az elheyezésről bővebben valamit? Azon kívül, hogy polc.
(#) bigbrother hozzászólása Márc 3, 2009 /

Nem muszáj a 17 centis mélyet használni, ha a 15 -et kisebb dobozba is be tudjuk rakni, az is megfelel, csak kérdés hogy mennyire lehet majd terhelni.
Majd vigyázok az erősítővel, vagy legfeljebb visszafogom ha szükséges, még amúgy sem kezdtem az építéshez.

Mit szeretnél tudni az elhelyezésről?
A jelenlegi hangdobozaim az asztalomon vannak velem szemben, így hallgatom őket, ha hallgatom. Régebben a könyvespolcon is voltak.
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 4, 2009 / 1

A 150-esnek 12 liter volna az optimális térfogat, de roszabb lenne a mélyátvitele, és alacsnyabb a terhelhetőség, csak az érzékenység lenne picit több. Tehát neked ez a 170-es a jobb választás.

Elhelyezésnél első lépésben a faltól való távolság számít, de gondolom ez kb. 0, ha a polcra kerül. Aztán lényegesek lehetnek még a szoba méretei, a hallgatási pozíció, távolság, illletve fülmagasság. Hirtelen több nem jut eszembe.
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 4, 2009 /

Heló
A mellékleten a felső hangfalpár szerintetek milyenek? megérnének annyit? Bár én inkább saját készítés párti vagyok!
(#) bigbrother hozzászólása Márc 4, 2009 /

Értem. Ha a polcra fogom tenni, akkor valóban 0 lenne a távolság a faltól, másfél méter magasan. De nemrég (tegnapelőtt) levettem a vidi dobozokat a polcról, rátettem az íróasztalomra, és velük szembe ülve hallgattam zenét, rádiót stb. Sokkal jobban tetszik így a hangjuk. Így most kb. olyan méterre vannak a fülemtől. A szoba kb. 20négyzetméteres, 2m 70 cm magas. Elég sok a bútor a szobában (ezért sincs lehetőség nagyobb dobozok használatára, de ezt a témát már úgyis kiveséztük) gondolom valamennyire ez is befolyásolja a végeredményt.
Nem vagyok igazából audiofil típus (ennek kicsit ellentmond, hogy azt nem tűröm ha a zene recseg, ropog, zúg, sziszeg, rosszul szól, tompa, brummog az erősítő stb. - ez persze leginkább az erősítő meg a hangkártya sara). Csak szeretnék egy jó kis hangládát. Illetve nem egyet, hanem kettőt, hiszen sztereo...
(#) djyuri hozzászólása Márc 5, 2009 /

Üdv

elhagytam a dokumentumaim egy részét.
Köztük a t-s mérés második felét.

Az f1 és f2-t hogy kell számolni?

Köszi!
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Megvan!
Hát...egy két órával ezelőtt meg nem voltam volna,hogy a SBX3030-nak létezik egyáltalán T-S paramétere...

Ott gyanús volt nekem,amikor a rezonancia frekvenciánál már fel kellett vinnem az alap feszültséget 16V fölé,hogy tudjak egyáltalán mérni.
De sikerült. Egy biztos....jobban szól,mint ahogy a paraméterei adják
Összehasonlítottam egy ótvar ezer éves 20cm-es nevenincs hangszóróval és annak életképesebb értékei születtek. Még egy térfogatot is ki tudtam számolni rá (15 liter)....de erre az SBX-re olyan borzalmas értékek jöttek ki,hogy nem is hittem el a végén.

Szerintem elég,ha annyit mondok,hogy 47hz Fs-hez az F1=19Hz és F2=57Hz.
Amire megtalkáltam a 19Hz-et már 3dB-el nagyobb jelet kellett kiküldenem alapként,hogy 18mV-ot ki tudjak mérni. Mert ide jött ki a gyökRo*Re..
csúcs

Ha isten is rávesz,akkor a kétféle 40-es mnc-inket is kimérjük (big bull és 4ever) Remélem azokon már nem kell ezer számítás és állítás,hogy az F1 és F2-t megtaláljam

Üdv
(#) tomzon hozzászólása Márc 6, 2009 /

Egy hüle kérdés. Szerintetek baj ha egy mély láda nem kocka alakú, hanem téglalap alakú, és van rajta egy csőnek lyuk?
(#) Zupp87 válasza tomzon hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Ugyan miért lenne baj? Sőt. Ha nem egyformák az oldalak, akkor azok rezonancia-frekvenciája sem esik egybe, így nem erősítik egymást. Ezek a rezonanciák általában 2-300Hz környékére esnek (ha jól tudom-szóljon valaki nyugodtan, ha mégsem ), a fal nagyságától és anyagának merevségétől függően.
Abba a lukba meg illik méretezni egy reflexcsövet, márha reflex ládába teremtették azt a hangszórót, ami benne van. Ha nem, akkor meg valahogy betömni
(#) subwoofer220 hozzászólása Márc 6, 2009 /

Sziasztok! Valaki tudna segíteni?? (aki ért hozzá) vennék egy hangszórót, de nem tudom melyiket válasszam!!?

XPRO 30100 :∅300 mm
Pm/Pn: 350/250 W
f: 25-1.500 Hz
Spl1W/1m: 90 dB
hangtekercs: ∅64 mm
csévetest: alumínium
mágnes súlya: 2 x 50 Oz

BEAST 300: A képen!
A válaszokat köszönöm szépen!
(#) pl13 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Gyakorlatilag mindkettő kb. egyforma produkcióra képes, SAL-nál az adatok nem sokat jelentenek. A Beast azért nem túl jó választás, mert autóban pár év alatt széthullik rajta a mosogatószivacs állagú habszél.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Félhullámú rezonanciák, állóhullámok keletkeznek két egymással párhuzamos, kemény visszaverő felület között. Így számíthatók a távolságból, De 200Hz-hez 85-86cm kellene.
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Jó, szerintem maradjunk a legutolsó verziónál, kell hozzá oldalarányokat számolni.
(#) ACCUS válasza csonthulye hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Szia! Elsőnek tudni kellene, hogy Hifi, vagy autóba? Való subrol lenne szó. Mivel nem mindegy a doboz kialakítása miatt és a doboz paraméterei miatt sem. De? Nagy a sanda gyanúm hogy autó szóról van szó. A 4-ohm impedancia miatt és a nagyon kevés dB-tényező miatt. Tehát milyen típusú hangfalra lenne szükséged?
(#) ACCUS válasza ACCUS hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Üdv! Bocsánat a gépemen nem volt bealítva az időrendi beállítás ezért vegyék tárgytalannak ezt a válaszomat. Köszönöm
(#) ACCUS válasza rwtop hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Üdv! Természetesen a Rajz külső méretek és remélem segíteni tudtam.

10 autó.jpg

(#) Zupp87 válasza rwtop hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Lehet én vagyok a hülye, de mondja már meg valaki, hogy lehet 4 ohmos hangszórónak 5,3 ohm RDC-je? Ilyennel még nem találkoztam.
Egyébként az az Xmax valószínűleg mm-ben van megadva. Ebből a hangszóróból nem nézem ki, hogy +/- 6,3cm-t tér ki, ráadásul lineárisan..
(#) fredikke hozzászólása Márc 6, 2009 /

hello mindenkinek!!! a segitségetekre lenne szukségem; van egy hangszrom; amit egy mélynyomoba tenék bele; a kovetkezo adatokkal:
átméro: 250mm
M=300w
frekvecia:35hz-4khz
senz:90db
Impedanta=8o
sajonos csak ennyi adatot találtam rola; szerintetek milyen méretu ládába kellene bele tenni???????????????
a válaszokat elore is koszonom [u]
van egy kép is rola
(#) tomzon válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

A hangszóró az sal sbv2530-as, 80/100 W, subwufferos.
Lehet akkor el cs..., a láda az méretre 33l jött ki. Hát hangzásra a fúrt luk után jobb lett a hangja, nem dobozhang lett.
Csak azt nem tudom, a csövet mekkorára kell méretezni?m honnan számolják, és hova érdemes rakni?

Ezen tényleg nem tudom sírjak e, vagy nevessek!
Gondold át légyszíves amit írsz!
-szamóca
(#) Zupp87 válasza fredikke hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Aki ennyiből megmondja, annak lábat csókolok Utána kéne nézned az impedanciamenet-mérésnek és a T-S paraméterek kiszámításának, vagy ismerőssel leméretni, aki tud impedanciamenetet mérni. T-S param.-ek ismeretében könnyebb dolga lesz annak, aki válaszol
(#) Zupp87 válasza tomzon hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

SBV úgy tudom zárt dobozban működik megfelelően.
Én is döntöttem úgy anno pár éve, hogy az akkori Eclipse 30206-ossal szerelt dobozom "megcsövezem" Megvolt az a 60-70Hz-es kiemelés, aminek meg kellett lennie.. mély is volt amennyinek lennie kellett.. csak terjengős, és tompa (gondolom nem lehetett kicsi a csoportkésés ). Valamint a terhelhetőségük nem volt valami nagy azoknak a dobozoknak.. mélyebb frekiken hamar kimentek lineárisból. Voltak ők aztán zártban is. Nem mentek olyan mélyre.. de jobban bírták a hajtást, és valamivel pontosabbak lettek..
A mostani hangszóróim EBP-je 99 körül van, és emiatt reflex dobozban vannak. Sokkal pontosabbak, és nagyobbat ütnek. Az már más témába megy, hogy középen is szebbek mint az MNC-k. Mondjuk itt is jópárszor reszeltem a reflexcsövön, mire sikerült eltalálni az optimális hangolást. 1 centi is elég sokat számít a végeredményben.
Igazság szerint az Fs/Qes hányados adja meg nagy általánosságban azt, hogy melyik dobozt szereti jobban a hangszóró: a csövest vagy a nemcsövest A valóság ennél komplikáltabb.. nagyon sok komplikációt még én sem ismerek De azt megtanultam: lehet, nem ad első hallásra nagyonrossz eredményt a helytelen ládatipus vagy egy rosszul méretezett cső.. pár nap hallgatás, és rájössz: ennek ettől jobbnak kéne lennie. SBV esetén nem tudom pontosan, melyik láda is segíthetne rajta, mert olyat is hallottam valakitől: "se zártba, se reflexbe, max. TL-be jó"
Amúgy nekem is tetszett anno mindegyik művem mélye, attól függetlenül, hogy műszakilag csapnivaló volt mind a régiek közül De aztán hallottam jobbat.. és egyből elkezdtem utánanézni, alakítani.
Remélem sikerült megint fáradtan jó sok hibát ejteni a mondandómba.. ilyenkor csak úgy jönnek belőlem a szavak
(#) fredikke hozzászólása Márc 7, 2009 /

félnep keresgélés után sikerult még néhány adatot meg tudnom; mindent egybe véve:
átméro: 250mm
M=300w
frekvecia:35hz-4khz
senz:90db
Impedanta=8o
Rezonancia frekvencia: 31 Hz
Frekvencia átvitel: 35-4000 Hz
Keresztezési frekvencia: 2200 Hz
Érzékenység: 90 dB
Mágnes súlya: 30 Oz

sajonos csak ennyit tudok rola
esetleg ennyivel nem lehet pontos mérteket meg adni?????? vagy esteleg hozzá vetőlegeseket??? koszi elore is
(#) Zupp87 válasza fredikke hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Ahhoz, hogy egy valamire való program tudjon valamit számolni, a következő paraméterek kellenek (lehet kihagyok valamit, de lehet sokat írok.. nagyok, ellenőrizzetek )
Re - egyenáramú ellenállás
L - lengőtekercs induktivitása (komolyabb módszerek/progik esetén, mint pl. a Visaton BoxSim: Le,L1,L2,R1,R2 értékek is)
B*l - erőtényező
Sd - effektív membránfelület
Cms - membrán engedékenység
Mms - mozgó tömeg
Rms - mechanikai ellenállás
(ha jól tudom, ez utóbbi adatok számíthatók)
Fs - rezonancia frekvencia
Vas - térfogat egyenérték
Qms - mechanikai jósági tényező
Qes - elektromos jósági tényező
Qts - egyesített jósági tényező

Egyes programok, mint a BassBox kérik még a maximális lineáris kitérést (Xmax), valamint a maximális mechanikai kitérést (Xmech általában). Az Xmax kiszámítható a légrésmagasság és a lengőtekercs-magasság adatokból: Xmax=+/- ((lengtekmagasság[mm]-légrésmagasság[mm])/2) [mm]
A maximum mechanikai kitérés a lengőrendszertől függ.
(#) djyuri válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szia

Én csak a r és q és f értékeket tudom itthon mérni,mint T-S...azok elegek lehetnek egy doboz számításhoz?
Következő: »»   128 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem