Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   32 / 163
(#) bigbrother hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Akkor lehet használni, de ahogy most nézem, sajnos a kettő nem lábkompatibilis, faragni kell a nyákon, hogy használhassam...
(#) sector99 hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Ha már a "fiók mélyére" is benézünk: lehet-e a MPSA 42-92 párost más tranyókkal helyettesíteni ? (pl BC.......kérlek ne nevessetek ki ha nagy butaságot kérdeztem......)
(#) Zupp87 válasza Müszi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
És ha jól emlékszem, az NE5532-ben belső offszet-kompenzáció van.
(#) elektrorudi válasza sector99 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Nem butaság a kérdésed.
Szinte minden alkatrészt lehet helyettesíteni mással, de... figyelembe kel venni a határadatokat!
Ha pl. +/- 20V-os tápfeszültségről járatod az erősítőd, akkor minden további nélkül megfelel egy BC182-212 páros. Ám, ha ennél nagyobb tápfeszt használsz akkor már érdemes átgondolni a dolgot...
(Ráadásul az MPSAxx fillérekbe kerül.)
Egyébként általánosságban: ha egy "exotikus" alkatrészt találsz valamelyik kapcsolási rajzban, akkor a kiváltása előtt érdemes átgondolni, vajon miért is tette azt oda a konstruktőr ?
(#) sector99 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Köszönöm ! Igen én is ilyen okok miatt kérdeztem. Nem is a tranyo költsége miatt, hanem mert olyan sok alkatrész halmozódott föl a "mühelyben", hogy hátha....Egyébként szobai használatra és tényleg csak +- 20 V-os táppal készül. Majd azért kipróbálom, hogy van-e szubjektív hangzási különbség közöttük.
(#) bigbrother hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
még nem kezdtem el összerakni, egyenlőre az alkatrészek összegyűjtésénél tartok. Meg valamennyire módosítani is kellene a nyáktervet, rászeretném tenni a biztiket is, és hidegítő kondikat is. Nyáklemez már van, gyakorlatilag az ellenállatok, és a kondik is rendelkezésre állnak a két elkó kivételével. Csak a ritkábban előforduló félvezetőket kell megvásárolnom, ezek nem találhatóak meg lepukkant tvk -ben...
KD Mester említette, hogy az opa mindenképpen philips gyártmányú legyen, semmiképpen se texas (ha jól olvastam) a baj csak annyi, hogy eddig sehol sem találtam philipset, csak texas -t. Mi baj van a texas -szal?
A VF2 -ben ki lett próbálva az st tl071 opa, és jónak bizonyult, ahogyan a fórumhozzászólásokban olvasom. Ez beszerezhetőnek tűnik, és még olcsóbb is mint az NE. Ebbe a kapcsolásba is jó lesz? (Conductor)
(#) elektrorudi válasza sector99 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Idézet:
„Majd azért kipróbálom, hogy van-e szubjektív hangzási különbség közöttük.”


Nincs.
Se szubjektív, se objektív.
(#) Zupp87 válasza bigbrother hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Idézet:
„KD Mester említette, hogy az opa mindenképpen philips gyártmányú legyen, semmiképpen se texas (ha jól olvastam)”


A baj csak az, hogy a nagyker, ahonnan rendeltem, nem tűntette fel a katalógusban a gyártót, és most néztem: ott virít az IC-n a Texas logo... Akkor valahonnan be kell szereznem valami értelmes ICt úgy érzem..
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Heló lenne egy olyan kérdésem hogy a KD mester által ide belinkelt 2*130 Wattos erősítőt mennyi Voltal lehet teljesen kivezérelni?
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
Heló

Elég rég óta működött nálam sztereóban egy VF2 erősítő, de sajnos megsült a kevés hűtés miatt. Ki kellene cserélni a zenereket is, de csak 11 voltosakat kaptam. Ha ezeket építem be, akkor működni fog a végfok?
(#) szamóca válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Igen.
(#) hapro válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Szia!

készíts légyszives képet arról a túl kicsi hűtésről. Kíváncsi lennék mekkora az a túl kicsi.

köszi.
(#) ABU hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Üdv!

Most építek 4db VF2-t, abból is a 60V-os verziót.
Szereztem egy bika trafót, csak annyi a baj vele, hogy nem középmegcsapolású.
Készítettem gyorsba egy rajzot, és az érdekelne, hogy valaki működteti e ilyen tápról?
Szerintem erről is működne, csak nem tudom mennyire érzékeny rá vagy lehet nem lenne belőle semmi gond, de azért megkérdezem.

Toroidod nem nagyon kellene vennem, mert az ide való 30ezer fölött van

tap.jpg
    
(#) Tarzan válasza ABU hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Úgy tűnik, nem hajtasz annyira a hangminőségre. (Mert minek 200W-nál is több?)
Akkor elégedett lehetsz majd az eredménnyel is.
üdv.
(#) Tarzan válasza Tarzan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Bocsi, de az kimaradt, hogy használj legalább 2-szer ennyi puffert, meg lágyindítást.
(#) Zupp87 válasza ABU hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Az egy dolog, hogy 2x annyi pufferrel simább lesz, viszont jóval nagyobb csúcsáramok cibálják majd a kondikat és a diódákat, 2x akkora lesz a di/dt a betáp vezetékein, és ez forrása lehet induktív zavaroknak, és Ezt a megoldást, amit felvázoltál, nem igazán szeretik használni. Ha neked tényleg nagy teljesítmény kell, és azt sokáig is akarod használni, akkor mindenképpen érdemes gondosan megépíteni a cuccot, és ha ehhez egy 30ezres toroid trafó kell, akkor muszáj beleinvesztálni. Amúgy szerintem ekkora teljesítményen egy jófajta EI magos trafó se sokkal olcsóbb.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
"2x akkora lesz a di/dt"
Lehet több is ennél.
(#) ABU válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Rendben, de azért teszek vele egy próbát, meglátom "mi sül ki" belőle
Gondolkodom most már a toroid beszerzésén, vagy a mostanit áttekercseltetem.
Így is le kellett szedni a szekunder részről, mert 230/110 V-os eredetileg. Talán megpróbálom szimmetrikusra áttekerni.
Mindenesetre köszönöm az útbaigazítást
(#) Tarzan válasza ABU hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Bocsi, részinfók alapján elég nehéz mit mondani.
De ha a 110V-os tekercset lebontottad(ezt sikerült) akkor gondolom megszámoltad a meneteket is(ha nem... akkor akkor tekerj a trafódra vagy 10-20 menetet és mérd meg hány volt jön le róla üzem közben, ÉRINTÉSVÉDELEMRE VIGYÁZZ!!!! így kiszámolhatod hogy 1 menetre hány volt jut).
Ekkor viszont akár te is visszatekerhetnéd két szekunderesre.
Ha ilyen nagy feszről akarod járatni, gondolom nem otthon a konyhában akarod vasárnap délelőtt hallgatni.
Tehát erős erősítő kell. Én azért alacsonyabb frekvenciákon nem vennék mérget erre a végfokra teljesen kivezérelt állapotban. Elpusztulhat. Valszeg más kapcsolást választanék.

(#) csezoli21 hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Heló
A KD Mester által készített 2*130W mosfet végfok az ugye kimeneti rövidzárlat ellen nem védett! Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne megoldani hogy védett legyen ellene! Ha jól tudom a hangszoró védő kapcsolás nem jó erre a célra, valami olyan kapcsolás kéne ami nem megy a hangminőség rovására! Ha valakinek van ilyenje az belinkelhetné, megköszönném! heló
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Heló
Még az előző kérdésemre sem kaptam választ!, de már lenne még 1 kérdésem! Melyik jobb hangzásra? ez a 2*130w mosfetes, vagy a szintén KD Mester által tervezett B5 ? Melyik jobb hangzásra?
(#) Zupp87 válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Sokan kérdezgetnek ilyet és ehhez hasonlót. Egy erősítőnél véleményem szerint nincs olyan, hogy hangzás. Ilyenről csak egy komplett rendszer esetén beszélhetünk. Egy erősítőnek az a feladata, hogy a bemeneti jelet felerősítve szolgáltassa a kimeneten, úgy, hogy a jel tulajdonságai közben ne változzanak (fázisok, felharmonikusok), valamint lehetőleg a jel az erősítőben megtett útja közben a legkevesebb zajt szedje össze. Hogy aztán ez a felerősített jel hogyan fog hanggá alakulni, az nagyrészt a hangszórótól függ, és csak kisebb részben a végfoktól, de azrt attól is. Egy mai modern félvezetőkkel jól felépített végfoknak (vagy egy modern IC-s végfoknak) szobahangerejű teljesítményen nagyon kicsi a harmonikus torzítása, és (mint a VF2-ről és a Conductorról is olvashattuk itt) kb. 80kHz-ig lineáris az átvitelük. Viszont egy hangsugárzó rendszer meglehetősen komplex terhelést képvisel, amire nem úgy reagál egy végerősítő, mint egy ohmos terhelésre. Valamint még ezenkívül jópár dolog (csillapítási tényező, stb.)
Na a sok rizsában a lényeg: egy erősítő nem szól. Egy rendszer szól. Önmagában egy erősítő csak a paramétereivel jellemezhető.
(jól elvittem magam remélem nem hordtam össze sok sületlenséget )
(#) csezoli21 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Oké, megértettem! De a választ még mindig nem tudtam meg! KD Mester szerint a B5 Jobb, de más véleményére is kiváncsi lettem volna! heló
(#) didyman válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Elméleted szerint a csöves és bipolár végfokok között elenyésző különbség kéne legyen. Paramétereivel jellemezve egy csöves végfok ordenáré pocsék sok tekintetben, a hang mégis szebben megy át rajta. Sajnos egy erősítő nem ilyen egyszerű, többnyire van visszacsatolása, hőfokfüggő paramétervándorlása és egy sor egyéb tényezője, ami miatt jellegzetes hangja van. Műszeren pedig tökegyformák.
(#) Kovidivi válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Építsd meg mindkettőt, és teszteld le. Lehet nem hallasz különbséget...
(#) ngyzoli válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
"Egy erősítő nem szól.Egy rendszer szól.Önmagában egy erősítő csak a paramétereivel jellemezhető."
Ezzel azért vitatkoznék kicsit...
Ha egy komplett rendszerben semmi mást,csak az erősítőket cserélgeted,bizony minden esetben más-más hangképet fogsz kapni,attól függően,h a végfok mennyire"kompatibilis"a rendszerben.Minden elektronikának van jellemző"sajáthangja",más kérdés,h ez mennyire lesz érzékelhető.Néha az is változást okoz,ha kicseréled a hangszórókábelt!Egy erősítő azért kicsivel összetettebb dolog,mint egy darab drót...viszont az nem vitás,h egy egyébként kiegyensúlyozott rendszerben a végfokok csereberélése nem jelent drámai változást,ha többé-kevésbé azonos(műszaki)színvonalon vannak.Viszont a konkrét döntéshez általában a rendszert együtt kell meghallgatni.
(#) Zupp87 válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Igazad van, ezt akartam is írni, csak a sok mondandómban elveszett. Nálam megesik az ilyesmi. Én is próbáltam a hangfalam több erősítővel, és hallottam én is különbségeket.
(#) hinar83 hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Sziasztok. Az mpsa tranyóknak szabad-e melegedniük, mert nálam olyan 40-45fokosak üzem közben, Kis hangerő mellett. A hűtőborda is kb 30 fokos. A KD mester féle 130w-os verziót csináltam meg, saját nyáktervet készítettem hozzá. 2*47v-ról megy és nyugalmi áram 2*70-80mA. Előre is kösz a válaszokat.
Üdv.
Hinar83
(#) kzoca válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Ha maga az erősítő szépen működik akkor szerintem nem kell foglalkozni a melegedéssel. egyébként a 40-45 fok egyáltalán nem sok. egy ilyen tranyó simán bírja a 100 fokot is.
(#) hinar83 válasza kzoca hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
kösz a választ.
A hangja valóban jó csak ezzel a melegedéssel nemvoltam kibékűlve.

Következő: »»   32 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem