Fórum témák
» Több friss téma |
Csak azért, hogy nem a levegőbe beszéltem, amikor arról elmélkedtem, hogy súlyos hiba közelre rakni a mágneseket, itt van a kísérleti bizonyíték, amelyet az Index rokon-topicjában elvégzett kísérletei fényesen igazolják.
Aki ezek után is azt mondja, hogy "jó lesz az úgy is", saját maga ellensége, és félrevezet másokat... Szóval ez a topic: link És a képek: Erővonalak távolo mágnesnél: Látható, hogy alig megy a tekercs erőterén át erővonal. Kidobott pénz a mágnes...
Erővonalak távolo mágnesnél: Látható, hogy alig megy a tekercs erőterén át erővonal. Kidobott pénz a mágnes...
Szóval marhaságot írtam, mert azt hittem, a kép a szöveg közé kerül. Tehát: a távoli mágneseknél szinte minden erővonal a két mágnes között, a tekercsek síkján halad át, míg a közel elhelyezett mágnesek esetében csak néhány erővonal fejti ki a számunkra fontos hatást. Így a közel elhelyezett mágnes kidobott pénz...
Csak nyugodtan , bár szerintem a "csattogó valami zörögne" az nem a generátor lesz hanem a lapátok. Egy közepes és egy "tökéletes" teljesítményű generátor hangja nem lesz számottevően eltérő. A régiek is ha csak akkor állnak volna neki építeni ,ha már kiszámolták mi a tökéletes, még mindig csak az alapozása lenne meg az első szélmalomnak és helyette a szamarak vonszolnák körbe a őrlő köveket. Én személy szerint sokkal fontosabbnak tartom hogy végre valaki mutasson egy olyan vawt lapátformát és méretezést ami 10-15 km/h szélben is tud termelni és házilag könnyen kivitelezhető. De ez csak az én nyomorom, semmi köze a mágnesekhez. Lássuk mi sül ki belőle.
Szerintem nem kell túl sok ész, hogy az ember belássa amit leírtál. Az erővonalakat semmi értelme kiterelni a tekercs útjából.
A fő kérdés inkább az, hogy a jelenleg megépített idézőjelben közel tett mágnesű kivitelek mennyire térítik ki a vonalakat. Magyarul nem tudod, hogy milyen közeli mégnesek esetén számottevő a hatás.
Az erővonalakat semmi értelme kiterelni a tekercs útjából. A fő kérdés inkább az, hogy a jelenleg megépített idézőjelben közel tett mágnesű kivitelek mennyire térítik ki a vonalakat.
Láthattad saját szemeiddel, hogy senki nem téríti ki az erővonalakat, mégis, azoknak eszük ágában sincs arra menni, amerre szeretnénk. Az átfedéssel haladó tekercs pedig még abból a kevésből is keveset hasznosít. Amúgy visszatérve, azért valamennyire biztosan számít a vas térfogata, mert a BxH szorzat BaFe mágnesnél 3.5, mígy NdFeB mágnesnél 35 kJ/m3,. Ezt a dimenziót kellene valahogy lefordítani generátor-nyelvre, de nyilvánvalóan van összefüggés a kinyerhető energia és a vasanyag, és annak térfogata között.
Amúgy leírtam, BDX kísérlete meg igazolta: legalább olyan messze kell legyen, mint a szélességi mérete.
Még így is vannak elkószáló erővonalak...
Csak tesztekkel lehet kézzelfogható mérési eredményeket kapni, annak ellenére, hogy az elmélet logikus.
Az rendben van, de ha akarod, lerajzolom az általam betett mórickarajz nyomán a tekercsben indukálódó feszej alakját - ha a közeli mágnesek közt homogén lenne a mágnestér.
Aztán megpróbálnám igazolni-ha lenne két tekercspárom. Sajna csak 3 db van..:{ De azt immár kísérletileg is láthattuk, hogy bizony a közeli mágnes erővonalainak csak a töredéke , amelyek átjutnak a tekercs-síkon.
Persze, lerajzolhatod, legalább meglátjuk egyre gondoltunk-e.
Mivel én nagyon kisérlet ,,,párti,,, vagyok,javasolnák neked is egy néhányat.A hozzávaló anyagok szinte semmibe se kerülnek,pontosabban hibás harddisk-ekböl kiszedett mágnesekkel.Ezek köztudottan bazi erösek,igy alkalmas kissebb kisérletek elvégzésére.Ráadásul felhasználhatod a fejvezérlö tekercset is.Innen már csak egy valamilyen olcsobb digitális müszer,ebböl akár kettő is,egyszerre kétféle mérésre,A bolhapiacon nagyon olcson beszerezhető(k).Ha megvannak a mágnesek,akkor csak a fejvezérlő tekercseket kell mozgasd 2 mágnes között,és a mért eredményeket,feljegyezned,Igy megtudod kisérletileg is állapitani a mágnesek távolságára,stb.egyébb változó paraméterekre a választ.Kis vasporral pedig az erövonalakat tanulmányozhatnád.Az erröl kapott eredményeidet pedig sokan szivesen olvasnák.(itt a forumban is)
Köszönöm az ötleteket.
Bár a mágnesek közel-távol elhelyezésén nincs mit kísérletezni, számomra meggyőző volt az általam is berakott képek tartalma, de azért délelőtt vettem egy doboz fekete vasoxid port ( vasreszelék helyett, hogy kísérletezhessek ezzel-azzal. Igazából most az a kérdésem, hogy a közel helyezett mágnesek mennyivel rosszabbak, mint a kellően távol levők. Mert hogy rosszabbak, és sokkal, afelől nincsen kétségem... Amúgy meg szerintem a fizikai törvényeket, az " elméletet" sok száz év alatt, kísérletekkel találták ki, egyszerűen csak fel kell lapozni egy fizikakönyvet. Sajnos a Röviden és tömören sorozat Mágnestechnika c. könyvét éppúgy nem találom, mint a Dr. Benkó Sándor ( igen, a zenész...:}}) Állandómágneses körök méretezése c. könyvét. Ha másként nem megy, marad a könyvtár. Ugyanis eszemben sincsen föltalálni a langyos vizet, téveszméket terjeszteni meg főleg nem célom. Mindenesetre azt megállapíthatjuk, hogy bármennyire is kellemetlen, de tény, hogy az erővonalakra vonatkozó okfejtésem teljes mértékben megfelel a gyakorlati tapasztalatoknak. Ott látható a képeken. A winchesterekből meg a motorok kellenek, mert két szélmérőt akarok csinálni. Tegnapelőtt vettem egy katonai teleszkópantennát, 6 és 9 m magasra fogok telepíteni egyet-egyet, mielőtt bárminek az építésébe fognék, egy évig mérni fogok. Aztán majd meglátom, érdemes-e bármibe kezdeni.
Ilyen erővonalas kisérleteket én is végeztem az "ingyenenergiás korszakom" alatt. Kétfajtát: az egyik üveglapok közt olajjal vegyitett köszörűpor (nem nevetni!),a másik verzióban,pedig egy műanyag lemezre szórt ugyancsak köszörűpor elrendeződését figyelgettem a mágnes hatására,úgy,hogy a lemezre felerősitettem egy kis játékmotort,ami már alapból is rezgett,de még a tengelyére tettem egy csokiból kiszerelt vezetékszoritó darabot,ami aztán tisztességesen berázta a motorkát.
Sziasztok.
Tudnátok nekem abban segíteni hogy milyen átmérőjü drótból és mennyi tekerés kell a generátorba, amibe 40db mágnes lesz. Előre is kössz.
A gyakorlatban,az egymás mellett elhelyezett tekercsek határozzák meg a mágnesek pontos helyét,igy a mágnesek viszonylag elég távolra kerülnek egymástol,hogy ne ,,,lopják,,, egymás erővonalait.A szembenálló mágnesek távolsága viszont a lehető legkissebb legyen,ez határozza meg a teljesitményt.Itt a gyakorlatban a nagyobb generátoroknál lehetöleg ne lépje túl a 1O mm-t, a kissebb teljesitményeknél ez akár 4-5 mm alá mehet.Természetesen minden a kivitelező ügyességén,szerszám,eszköz felszereltségén mulik.Kb ezekre gondoltam az elöbb javasolt kisérletekkel.
Milyen mágnes?.A mágnesek mérete,milyensége határozza meg a generátor többi adatait.
Olyat szeretnék mint a tied.
N40-es 50×20×10.
Egy húron pendülünk, a fekete vasoxid még finomabb por, mint a köszörűpor, és én is olajban fogom sz
szétkenni, és üvegen...:}}
Mi ez a **** az ablakba beúszó tranzisztor? így nem tudok rendesen válaszolni...
A fene essen bele, már nem csak az Index ökörködik? Moderálva. A tranzisztor a figyelmeztetés volt azért, mert az URL gomb használata helyett beszúrtál egy féloldalnyi linket. Jó, nem volt egyértelmű figyelmeztetés. A legújabb az lesz. -- kobold
Az nem vitás, hogy a légrést minimalizálni kell, de azért azt be kéne végre látni, hogy ha nincs legalább a légrésnél nagyobb távolság a mágnesek közt, az gondot fog okozni.
Az valóban külünösen körülményes lecke, pláne nagy átmérőjű generátornál ( mert az se vitás, hogy előnyösebb a nagy átmérőjű generátor) a minél kisebb légrés kialakítása. Ezért akarok én végül is hiperszil U-maggal gerjesztett generátort, mert csak két tárcsát kell precízen együttfuttatni. Egyik U-magon a gerjesztés, másikon a generátor-tekercs. A pólusszám is jó sok tud lenni. Én semmiképpen nem építenék légmagos tekercset, pont a baromi nagy légrés miatt. Az állandómágneses, vasmagossal meg vannak ugye az ismert problémák az indulással.
Az elöbbi válaszomban nem emlitettem a késztervezettöl eltérő generátor gyakorlati ,,,ujratervezését,,,.Ebben az esetben szintén a rendelkezésre álló mágnesekböl indulunk ki,elkészitjük a hozzátartozó tekercseket,majd az összes tekercset kirakjuk körbe egy nagyobb kartonlapra,a tekercsek belsejének a külső részén meghuzunk egy kört+2 mm,ez lesz a tárcsák külső átméröje.Ezután elvégezzük a mágnesek pontos beosztását,és a többi szerelési müvelet már a szokványos modon.Ebben az esetben biztosan kijön az a bizonyos 1O Watt per köbcentiméter,vagy ennél több,a szemben álló mágnesek távolsága fügvényében,de erröl már irtam.
Hiperszil magokkal énis jáccok.
Hogyan gondolod te ezt az elrendezést? A hiperszil magok egymással szemben vannak (tárcsákon körbe.) az egyik tárcsa forog, a másik elött a magokkal, és az egyik félmagban a gerjesztőtekercs a másikban a kimenőtekercs lenne? A forgó tárcsa lene gondolom a gerjesztő (kis áram + csúszógyűrű) csá A légmagos kiveitelben egyetértek, a vasmagos indítása meg már megoldott bizonyos feltételek elfogadása mellett.
A szomszédos fórumon linkelték
A lap középtájékán az "alacsonyfordulatú generátor" résznél számitások is találhatóak a mágnesek vonatkozásában.
Pardon, elnézést kérek.
Azt viszont nem tudom, melyik volt az a féloldalnyi link. Olyat szoktam, hogy az egyes elemeit beidézem, mert az viszont a mondanivaló könnyebb megértését szolgálja ( már ha van mondanivalóm...:}}}) Igyekszem pedig rövid lenni... Más. Nekem jobban tetszene, ha a topicban a hozzászólások sorszáma ebben a topicban folytonos lenne ( pláne, ha a válaszomnál az is látszana, kinek épp válaszolok, az melyik hozzászólása volt - emiatt is szoktam idézgetni, hogy egyértelmű legyen.) Persze olvastam, ne osztogassak feladatokat, csak ötlet volt. Megint más: valamiért még soha nem sikerült a "Hozzászólás módosítása " funkciót működtetnem...:{{ Summa summárum : elnézést a rendbontásért, most már eltüntetheted a tranzisztort...:}} tuutuu most Bűnbánó
Pontosan úgy, ahogy írod, vagyis az egyik U a gerjesztés, egyik szára az É, másik a D pólus. Velük szembeforgatva meg a generátor-tekercsek.
Az U-kat pont olyan messzire tenném egymástól,hogy amint elhagyta az egyiket, akkor érjen a másikhoz . ( Most nézem, hogy a tekercstér nem akkora, mint a vas vastagsága, szóval nem pont szimmetrikus lesz a cucc. Majd rajzolok, de most nincs fényképezőgépem.) Így jó sűrűn lehet elhelyezni őket, jó nagy lesz a frekvencia, ami, tekintettel a hiperszil jó tulajdonságaira, nem okoz gondot örvényáramilag. A légrést meg, ha jó vastag kazánlemezre ( mint mechanikai tartószerkezetre ) szerelünk, akár 0.5 mm alá is lehet venni. Most már csak kísérletezni kell, de kétféléből is van 6 pár magom, úgyhogy nekiállok valami értelmes elrendezést ácsolni.
Én ebben egy hibát látok csak:
Mégpedig ha nem trükközöl a gerjesztőtekercsel, akkor nem lesz mindenszomszéd gerjesztővasban pluscserélés!! tehát mindegyik felső része É a belső meg D (vagy fordítva.), gondolom nem akarsz komutátort (a póluscserélés LÉNYEGES)... Gondolkozom a megoldáson, hogy csak minden második vas legyen azonos mégneses polaritású. Most azt vizsgálom, hogy 2 azonos fél gerjesztőtekercset csinálnék sorbakötve (egy menetirány, de szembe lenne kötve) tehát ellentétes áramirány van a 2 fél gerjesztő tekercsben. Ha az 1 számú fél gerjesztőtekercs csak minden második vasban megy át, és a köztes (páratlan) vasakat kívülről kerüli, (a másik féltekercs értelemszerűen fordítva) , akkor teljesül hogy minden szomszédos vas ellentétes pólussal rendelkezik.(azonos paraméterek miatt a gerjesztés is azonos)!!!! Szóval oldalról (tárcsasíkra) nézve 8as ba (és körbe) van tekerve a gerjesztés és minden 8 as lukába van egy vas.... Ezenfelül olyan sugárt és osztást kell választani ahol: nincs olyan időpillanat, amikor egy gejresztővas sem fed állózészvasat. Magyarul a forgórész vasnak át kell fognia egy allórész vas közét és egy kicsit (érzésre 5%) átfedést kell biztosítania (így nem keletkezhet induktív tüske , mivel minden pillanatban van kölcsönhatás a forgó és állórész között, ha lenne olyan pillanat amikor az állórész teljes mértékben "lezáratlan" marad, akkor indukálódhat tüske, a szinusz fesz - és + fele nem ér össze, a kettő között (nullátmenetnél) szüet van, nem egymásból indulnak, és itt lehet ebben a szünetben induktív fesztüske....) ezenkívül gondolkozom E magok alkalmazásáról is hasonló kostrukcióban...
na és az átfedésből bejön egy probléma! ha úgy szereld ahogy megbeszéltük: a sugárral lenne baj
Ha a vas belső része 5% átfedést biztosít, akkor a külsö része már valószinűleg rég nem fed át! (egyértelműen nem engedhető meg.) erre a megoldás a magok 90° os elforgatása, szóval az U mag szárait sugárirányba kell tenni. (majd persze fel kell esztergálni...) Amit elfelejtettem, hogy fele annyi állórész vas lehet mint amennyi forgórész! (pólusváltás miatt csak az azonos pólusokat kell az állórészen átvezetni, mert a fluxus eredője számít, ha nem vasanként tekercselünk hanem az összes vasban fut körbe az indukálótekercs.) Ez a kikötés egyértelműen meghatározza, hogy a sugárirányba szerelt vasak esetében a belső részen kell legyen az indukáló tekercs, kívül pedig a gerjesztő (belülre kevesebb vas kell, pontosan fele annyi, mint kívülre, és a vas magassága miatt (sugár nől) a kerület is nől, kívül több vas kell, nagyobb kerületen hamarabb elfér--> kisebb szerkezet.....)
erre a megoldás a magok 90° os elforgatása, szóval az U mag szárait sugárirányba kell tenni.
Őszintén szólva eszembe nem jutott más megoldás...:}}} A sugártól eltérés nem érdekes, nagy átmérőnél pár % a keresztmetszetcsökkenés. Ki kellene számolni...:{ Na, még nem számoltam, csak megpróbáltam. A két egymás melletti mágnes által alkotott póluspár keresztmetszete nem adódik akkorára, mint amikor pont szemben állnak az U-k. Mit akarsz Te esztergálni?? Nem kellene elfelejteni, hogy én a generátort ha nem is lent a földön, de nem a rotoragyra fogom tenni ( ez már 100 %), mert a szélből kifordítás így a legegyszerűbb. Igaz, így meg csúszógyűrű (csapágy?) kell a gerjesztésnek. Idézet: „Igaz, így meg csúszógyűrű (csapágy?) kell a gerjesztésnek.” Gondolom ez csak gyorsan múló ötlet.....
Igen ha az ármérő tart végtelenhez, akkor az hogy a vas külső része nagyobb sugáron van mint a belső tényleg nem érdekes. De én azért törekszem a minnél kisebb méretekre. (komolyan szólva szerintem túl nagy sugár kellene ahhoz hogy elhanyagolhassuk ezt a hatást.)
Esztergálni én a légrés csökkentés miatt akarok (nekem nem jelent gondot), Ha az U sugárba van, akkor a kör görbületére kell esztergálni a vasakat, mind az álló mind a forgórészt! és mivel ez vas, nem mágnes, így simán megtehetem és meg is teszem. A kettő között max 5 tizedet engednék meg, ez átmérőben 1 mm.. . |
Bejelentkezés
Hirdetés |